Big pores NO more

 • | Johanna

Alla har porer i ansiktet men storleken kan variera, det som är avgörande för om du har stora eller små porer är faktiskt vilken hudtyp du har. En talgrikare hud har större porer, och utsöndrar mer talg än hud som har mindre porer. Porerna kan synas tydligare på vissa, är små nedsänkningar och ur dessa kommer talg och svett, här sitter även hårstråna. En del har så små porer att de inte syns. Medan andra har större porer som är tydligare. Vilket du har, beror på din genetiska lott.

Större porer är som sagt, vanligare om man har en fet hudtyp, då talgkörtlarna utsöndrar mer talg, som fungerar som hudens smörjmedel.  Det  finns i poren  som vidgar sig och ser större ut. När talget kommer i kontakt med luft så oxideras det och kan blir mörkare, därför man kan se svarta små prickar i porerna (blackheads).  Något annat som påverkar storleken är elasticiteten i huden som med åldern kan bli större, därför upplever många att porerna blir större ju äldre vi blir.

Bild på kokeshi och en apelsin

Stora porer i ansiktet kan påminna om ett apelsinskal, med större håligheter

Några saker som påverkar porerna

 • Storleken på porerna kommer att vara densamma med åren, de kommer inte att minska, snarare tvärtom.
 • Vilken hudtyp man har är avgörande på porernas storlek, fetare hudtyp har vanligen större porer. Torrare hudtyp brukar hänga i hop med mindre porer.
 • Rökare får ofta större porer som vidgar sig om man har rökt under en längre tid.
 • Hos personer med solskadad hud, blir porerna större. Ett enkelt knep, överdriv inte solandet. Och använd högt solskydd.

Hudvårds-schema för att förebygga stora porer

Rengör 

Rengör huden morgon och kväll. Bra rengöringar är salicylsyra- rengöring, alfahydroxisyra rengöring, glykolbaserade rengöringar som ger effekt om du har problem med pormaskar. Självklart kan en hel hudvårdsserie baserad på syra öka upp effekten ännu mer.

Korn + Syra = sant

 • Regelbunden peeling av huden, är om ännu mer viktigt om du har tilltäpptheter i huden, det hjälper hudytan att slipas ner. Huden blir då klarare, jämnare och får mer sammandragna porer.
 • AHA- kornpeeling som innehåller både syra och korn ger det effekt på två sätt, både på ytan och djupare i huden.

Leave on 

 • Leave on syra, djuprengör porerna på djupet.  Att köra en kur med syrawipes är ett bra sätt att dagligen exfoliera huden.
 • En av värstingarna, en riktigt effektiv hemmapeeling.
 • BHA, är en typ av syra som fungerar sammandragande och antiinflammatoriskt på huden, många upplever därför stor förbättring i huden.
 • En mildare typ av syra som precis som många andra syror drar samman porerna, denna passar fördelaktigare om man är känslig i huden.
 • Neostrata har peelingspads som fokuserar på porer och jämnare hudtextur.
Närbild på stora porer

Stora porer är ett väldigt vanligt problem hos många och vanligt i kombination med att huden är fetare

Lermask

Lermasker är bra, masken  går verkligen ner djupt i porerna och djuprengör.  Lagom användning av lermask  är 1-3 gånger i veckan. Purifying Clay Masque 

Serum 

Niacinamid jobbar för fullt på porerna. Applicera där du har problem med stora porer eller pormaskar, eller i hela ansiktet, First Concentrate drar samman texturen och gör att stora porer minskar.

Fuktcreme 

Morgon och kväll troligen har du en fet hy om du har problem med pormaskar och stora porer. Bra innehåll i cremer är också AHA, BHA-syror, A-vitamin.

Gå på ansiktsbehandling 4:e-6:e vecka.

Genom att kontinuerligt gå på ansiktsbehandling, minskar talget i porerna. Behandlingen måste därför upprepas, men resultatet förbättras, efter flertalet behandlingar.  Detta i kombination med att du sköter huden hemma!

 • Ansiktsbehandling där man tömmer porerna på överskottstalg. Det gör att porerna drar sig samman tillfälligt. Talget återbildas hela tiden, det är ingen mirakelkur, men det blir väldigt bra, men behöver göras om. Underhållet av huden hemma,  gör mycket långsiktig!

Bonustips!

 • Tycker du att foundation lägger sig och åker in i porerna, eller att de blir mer framträdande med foundation. Använd en primer över hela ansiktet innan. Min favorit är Niacinamide Soft-fokus Primer eller Skin To Die For 
 • Har du mycket döda hudceller på hudytan, kan porerna se större ut. Peeling kan hjälpa till att förbättra detta.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Big pores NO more”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Hanna skriver:

  Super bra tips och sammanställning av olika tillvägagångssätt! Tack

 2. Elvira L. skriver:

  Hej Johanna
  Har altid haft porer och för närvarande använder SCSC produkter utöver de som innehåller salicylsyran för jag är allergisk mot den, fick uppsöka vård.
  Min fråga är vad du rekommenderar för peeling eller exfoliering i så fall vilken steg i daglig hudvårdsrutin?
  Tack!

 3. Johanna skriver:

  Men jag har jättetorrhud med stora porer på kinderna. Hur går det ihop då? 🙂

 4. Maria skriver:

  Jag använder Paulas Choice 2% BHA varje kväll samt byter ut den 2 ggr/veckan mot 8% AHA/Peter Thomas Roth pumkin mask (kör även lermask & sover med fuktmask efter). Använder jag AHA för lite? Kan man använda båda syrorna ex BHA morgon & AHA kväll? Har en tålig hy som är normal/torr.

  • Hej Maria!

   Tycker inte du använder syror för lite, är du tålig kan du ha BHA på morgonen och AHA på kvällen. Tänk alltid på att balansera huden med rätt kompletterande fukt också 🙂

 5. Amanda skriver:

  Går dessa tips och råd att applicera för min sambo som är man? Tänker på produkterna?

 6. Kattis skriver:

  Hej
  Blir lite förvirrad när jag läser texten. Uppfattar det som att porernas storlek går inte att kontrollera då ni skriver ”Storleken på porerna kommer att vara densamma med åren, de kommer inte att minska, snarare tvärtom”. Men sen hänvisar ni till tex First concentrate som ”gör att porerna minskar”. Är detta bara knep för att få porerna att upplevas som mindre eller kan man faktiskt få mindre porer med regelbunden användning av tex niacinamide? Jag har gjort några Microneedling behandlingar och upplever stor skillnad på min porstorlek, är detta bara temporärt då eftersom mina porer kommer gå tillbaka till sin gamla storlek igen? Med vänliga hälsningar Kattis

  • Hej Kattis!

   Exakt så är det, du har en viss porstorlek som är kopplad till din hudtyp.

   Torr hudtyp- mindre porer
   normal hud- nästan obefintligt synliga, lite på näsan
   Blandad- Brukar synas, pannan, näsa haka
   Fet hud- synliga porer, pannan

   Allt du behandlar med produkter är temporärt så länge du använder produkterna. Då hudtypen är densamma, den går inte att ändra om med några produkter så huden bibehåller en helt ny hudtyp eller textur. Men så länge du använder produkter så behandlar du det du vill åtgärda och då finns det olika innehåll som agerar på olika sätt på huden som är fördelaktigt om man tex vill få porerna att bli mindre. Syror jobbar genom att de ”slipar ner ” huden och därmed poren, därför minskar den och dras samma så länge man använder denna typ av produkt. Niacinamid jobbar också på liknande sätt, det finns i First Concentrate.

   Många märker att porerna blir större och synligare desto äldre man blir, och så kan det bli för vissa att de blir mer synliga. De kommer inte minska om du inte behandlar dem med något kontinuerligt.

   Samma sak med salongsbehandling, du får de resultat så länge du gör behandlingarna regelbundet. Huden eller porerna kommer inte att förändra sig till något annat, utan det är så länge behandlar huden med ämnen som kan ge resultat.

   Johanna