Förbered huden inför solsemester

 • | Johanna

Många åker utomlands på solsemester under början av året och man kanske inte funderar så mycket på sin hudvårdsrutin utan kör på med det man har hemma. Vid hemkomsten kanske man har fått både pigmenteringar och utbrott i form av finnar. Men av vad? Det kan vara för rika cremer, slarv med solskyddet eller för rik textur där med.

Behåll dina hudvårdsrutiner på semesterresan så mycket som det bara går, gör helst inte för stora förändringar.  För att  kunna låta huden anpassa sig till det nya tillfälliga klimatet med högre luftfuktighet kan det det vara bra att tänka på vissa saker. Lättare dagcreme för huden, c vitamin serum och gelmasker på kvällen.  Det behövs med andra ord inte rika produkter som hemma i Sverige. Ska du iväg, se över din rutin och ta bort syror och retinol – om du ska sola ! Annars går det bra att ha dem kvar.

bild på ansikte

För att hålla huden i samma skick innan utlandsresa som efter, utan att riskera för stora förändringar i huden, lägg om din hudvårdsrutin anpassad för det klimat du ska åka till. Lättare produkter anpassade efter varmare klimat

Vad ska man tänka på innan solsemester?

1-2 veckor innan solsemester kan man se över sin nuvarande hudvårdsrutin, framförallt om man använder någon form av syra i sin rutin. Vet du du med dig att du kommer att sola och slarva med solskyddet, ta bort syrorna 2 veckor innan avresa. Då hinner huden bygga upp sig igen och har fått ett tåligare skikt, vilket gör att du inte riskerar att bränna dig, vilket är risken med att använda syror i solen. Retinol eller retinolderivat  ger också fina resultat  på huden och jobbar cellförnyande, men är inte lika exfolierande som syror. Dock kan det uppstå pigmenteringar om den typen av produkt nyligen använts och man går ut i solen.

Då  kommer vi givetvis till den återkommande frågan, kan man använda syror eller retinol när man är på solsemester? Man kan använda syror även i utlandet om man använder SPF 50 och hatt, samt glasögon och håller sig i skuggan. Det innebär att man inte solar ansiktet medvetet.

Ladda huden med högt SPF

Högt SPF 30 eller allra helst SPF 50 rekommenderas alltid. Detta gäller framförallt dig som har eller haft pigmenteringar eller melasma, det kommer att komma fram om du inte skyddar dig med högt SPF. En fet eller blandad hudtyp brukar föredra oljefria SPF, då huden lättare blir blank eller fet i varmare klimat. Några som är väldigt populära är Oil Free Gel  och Oil Free Matte

Tänk  också på högt SPF 50 om du använder läkemedelsbehandling som roaccutan eller Tetralysal – sola inte ansiktet alls! ⁠

bilder på produkter

Peptid serien från PTR innehåller peptider som jobbar antiage och plumpande på huden, den är ett bra val att preppa huden med innan solsemester om man plockat bort syror och retinol. Från vänster Peel Pads, Wrinkle Resist Serum, Lift & Firm Moisturizer

Preppa huden med antioxidanter och peptider

C-vitamin är bra att ladda huden med med innan avresa, och även under solsemester. C-vitaminets egenskaper har jag skrivit om tidigare i  ”C-vitamin- det våras för lyster” C -vitamin är en stark antioxidant som blir som en barriär mot solljusets skador.  Av den anledningen är det därför bra att applicera C- vitamin före sitt dagliga solskydd innan utgång i det soliga vädret. Har även tipsat om olika bra C-vitamin serum i ”Vilka antioxidanter ska man titta efter”.

Produkter som innehåller peptider är kanon att använda innan solsemester, de jobbar antiage på huden utan att exfoliera huden, precis det man vill undvika.  Peptider arbetar mer plumpande och volymgivande på huden, de är också ett bra alternativ på hudvårds ämne att använda just när man vistas i soligare klimat. Peter Thomas Roth har en liten serie som bygger på peptider, där kan man kombinera peptide pads, peptid serum och en fuktcreme proppad med peptider. Peptid Padsen kan användas någon gång i veckan. Det som är bra med peptider är att det kan vara ett alternativ för den med känslig hud som inte kan använda retinol.

Avstå salongsbehandling ett tag innan avresa

Gör inga starka salongsbehandlingar som kemisk peeling eller dermapen eller microneedling -behandlingar för tätt inpå din solsemester. Huden kan bland annat tunnas ut, och förlorar då sitt skydd i solen, risken är att man bränner sig lättare, trots högt SPF. Det är även lättare att få pigmenteringar.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

16 svar till “Förbered huden inför solsemester”

 • (16) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Om man är i Sverige större delen av sommaren bör man fortfarande ta bort/minska AHA, BHA och Retinol i sin rutin trots att man har spf50 & C-vitamin booster?

 2. Emma skriver:

  Hej! Vilket bra inlägg! Det vore toppen om du ville följa upp med hur man tar hand om huden på semestern. På flyget, vilka masker som är optimalta, utrensande/fuktgivande, vad man gör om man råkar bränna sig… Tack för bra blogg!

 3. Eva skriver:

  Jag gillar att åka , o vi solade nere i Marsielle. Kom m lite bra hudvårdtips under tågresen. Minns en gång torra läppar vid bytet i Munchen då cerat låg i stora ryggsäcken, sedan dess i handväskan el värdepåsen. Jag har minburkar m hudvård på resan. Fler tåg-packning tips, med rätt produkter blir resan en lek

 4. Susanne skriver:

  Hej!
  Vilket lägligt inlägg, jag som åker till Thailand nästa vecka.

  Undrar vad som exakt händer om man fortsätter med Retinol i ansiktet om man åker på solsemester men har spf 50 i ansiktet men ändå sitter vid poolen/i solen på dagarna. (Har lärt mig via Annikas solskola hur mycket och ofta man ska återaplicera solkräm). Använder Elisabeth Arden PROs spf 50 samt Dermaceutic spf 50.
  Använder solglasögon men kanske inte hatt ändå.
  Förstår att huden är känslig men vad exakt är riskerna.

  Tack för bra blogg!

  • Hej Susanne,

   Vilken timing :>) Det som händer är att huden lättare kan få pigmenteringar, om man inte är noggrann när man använder retinol, vilket är lätt hänt. Det kan bli mer än vad det hade blivit i vanliga fall. Huden exfolieras inte lika mycket av retinol som med syror dock men man kan ju bli känsligare i huden. Jättkul att höra att du gillar bloggen 🙂 🙂

 5. Mikaela skriver:

  Fungerar is clinical pro-heal serum advance+ som c-vitamin serum om man ska vara i solen? Eller går inte det pga A-vitaminet i serumet?

 6. Anci skriver:

  Åker på semester nästa vecka och har precis funderat på det här! Tack för bra inlägg.

 7. Rose-Marie skriver:

  Tips på solkräm för ansiktet? Använt excuviance solkräm men är nyfiken på om det finns ngn bättre? Har i vinter gjort 2 dermapen behandlingar och har lätt att få pigmentförändringar.

 8. Petra Furufors skriver:

  Hej!
  Har du några fler tips på just C vitamin serum?
  / Petra