Hudvårdsrutin för rosaceahud

 • | Johanna

Så tar du hand om huden

Det är viktigt att man redan på ett tidigt stadium börjar att ta hand om huden rätt om man har rosacea. Huden kommer annars att förvärras och du ska leva med din hud länge. Lider man av rosacea är det viktigt att vara snäll mot huden. Samtidigt är det individuellt vad som fungerar för en hud medan det inte alls fungerar lika bra på en annan hud.

 • Rengör huden morgon och kväll, med en ljummen temperatur på vattnet. Använd en mjuk handduk och badda huden torr försiktigt, gnugga inte mot huden utan frottera huden försiktigt.
 • Använd ett milt ansiktsvatten som du klappar försiktigt in i huden som lugnar huden.
 • Använder du ett serum, ska det vara en mild variant, som lugnar huden så den inte känns hettande eller irriterad.
 • Återfukta huden med en kräm för känslig hy gärna med solskydd i under dagen och en nattcreme utan SPF.
 • Solskydd alltid minst SPF 30-50, mineralsolskydd som är snällast för huden är att föredra.

Makeup som kan dölja rosaceahud

Använder man sig inte av makeup, och upplever rodnader i huden som ett stort bekymmer kan man använda en fuktcreme som har färg i sig, alltså en färgad dagkräm eller en BB/CC cream. Foundation med en beige ton neutraliserar rodnader i huden. Det finns både i flytande format och som mineralsmink. Det finns även olika typer av primers som har neutraliserande effekt.

Hudvårdsmärken bra för dig med rosacea

Make P:rem är ett Koreanskt hudvårdsmärke, där hela serien i stort riktar sig till en reaktiv och känslig hy

Undvik det som kan trigga igång rosacea

 • Heta duschar och varma bad, varma drycker som kaffe,  kryddstark mat. Vädret som sol, kyla och vind, viss träning och värme kan irritera.  Stress kan trigga igång rosacea och även rökning samt vissa läkemedel kan förvärra genom att det ökar blodgenomströmningen till huden.
 • Vissa ansiktsbehandlingar med för kraftiga produkter kan irritera huden.
 • Kortisonanvändande kan ha en förvärrande effekt på huden långsiktigt.
 • Starka rengöringar eller om du använder tvål eller fel rengöring överhuvudtaget.
 • Var försiktig med för starka syror.
 • Undvik överdriven massage och skrubb med kornpeeling  av ansiktet
 • När du duschar, dra inte på den hetaste temperaturen på vattnet, ångan och värmen kan trigga igång rosacea.
 • Temperaturväxlingar förvärrar blodkärlen.  Från att vistas i kylig temperatur till varm inomhus temperatur. Ska du vara ute en kylig kall vinterdag, var noga med att skydda huden i ansiktet noggrant, täck över ansiktet så det inte utsätts för kylan mer än nödvändigt.
 • Alkohol, framförallt rödvin utvidgar blodkärl vilket kan göra att det hettar i ansiktet.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Hudvårdsrutin för rosaceahud”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia Eriksson skriver:

  Hej! Jag läste nyss förra artikeln om rosacea och började fundera om jag kan ha det. Har alltid trott att det bara handlar om röda kinder med tydligt synliga blodkärl. Men jag har nu en ganska ständigt rodnande näsa och ögon som ofta blir röda och lite irriterade. Har inte tidigare sett något samband mellan dessa. Men kan det vara så att det är ett rosacea utbrott?

  Kan jag använda pc bha syra i resten av ansiktet men undvika näsan isåfall? Bör man undvika retinol?

  Tacksam för svar.

  Kramar,
  Sofia

 2. Fia skriver:

  Hej!
  Om man inte har rosacea men rodnad på framförallt kinderna, annars blandhy, kan man ändå använda produkter för rosacea? Fungerar ”anti-rodnad” produkter mot alla ”sorters” rodnad?

 3. Maria skriver:

  Tack för intressant inlägg. Om man har rosacea, hur arbetar man anti-age och reducera pigmentfläckar? Har du tips på ögonkräm som funkar när man är röd runt ögonen, men ändå vill jobba bort fina linjer? Vilka sminkmärken funkar om man vill ha mer täckande, förutom Jane Iredale eller MTM är inte nöjd med nån av dessa, min hyr är väldigt torr.

 4. Ranveig skriver:

  Takk for et nyttig innlegg 🙂 Jeg har en mild rosacea, inte finnor, men bare rødhet og blodkar. Er voksen, men må bruke milde produkter, ellers reagerer huden. Hvis jeg vil jobba lite anti-age når jeg har rosacea, hva velger jeg då? Man vil ju jobbe lite anti-age også 🙂 Jeg har veldig røde og irriterte kinn, men mange porer, og lite blankare på nesen og hakan. Hva kan jeg legge inn her, tilsammans med min milde rutin? 🙂