Hur lång tid tar det innan en finne försvinner?

Rätt vad det är så sitter den där, den ovälkomna finnen som bokstavligt talat dyker upp från ingenstans. Har man bara enstaka finnar här och där som dyker upp av hormonella orsaker är det bästa att punktbehandla området specifikt. Har man däremot finnar på ett större område kan det krävas mer aktiv hudvård. Anpassa produkterna efter ditt behov. Enstaka utbrott behandlas bäst genom punktbehandling, för kraftig behandling i hela ansiktet torkar snarare ut huden.

På bilden är det en hormonell finne som har kommit upp kring mens. Jag vill ju givetvis bli av med den så fort som möjligt, därför låter jag den vara och för att minska risken för röda märken. Den får helt enkelt gå tillbaka av sig själv om den inte går sönder när man tvättar huden, jag brukar därför vara försiktig när jag rengör ansiktet av den anledningen. Låter man bara finnen vara så går den tillbaka snabbare och läker finare, risken är annars att man får ärr. Här har det bara tagit några dagar innan den har återgått och minskat ner.

 

bild på finne

Här har det tagit ungefär 3 dagar för denna hormonella finne att gå tillbaka, beroende på storleken så kan det givetvis ta längre tid

Produkter som är lämpliga att använda för att utbrott ska återgå snabbare

Punktbehandlare

Clear Anti Blemish Stick – hormonella utbrott i huden går att bekämpa med denna, lämplig att använda om det är enstaka områden då och då som drabbas.

Spot Treatment Gel – AHA- har många olika verkningsområden och att punktbehandla utbrott är ett utav dem. Detta är också min personliga favorit.

Déesse AC Spot Healer– är en modernare form av punktbehandlare, där man i använder sig av en penna som utstrålar rött eller blått ljus och på så sätt får bukt med finnarna. Min kollega Frida har skrivit om denna i ett tidigare inlägg ”Eliminera breakouts med teknik från Dr.Ceuracle”.

Produkter som minskar pigmenteringar efter acne

First concentrate– en härlig coctail av niacinamide, hyaluronsyra, havrekärnolja och glycerin som hjälper huden att läka snabbare utan märken, den har givetvis flera egenskaper som att dra samman porerna och jämna till hela hudtonen.

10 % Azelic Acid Booster– har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper inte bara till att reducera utbrott i huden, utan dämpar även röda märken i huden. Perfekt när man man vill jämna till huden efter PIH.

Enlightening Second Concentrate– har en förmåga att jämna till hudtonen vare sig det är från traditionella pigmenteringar eller från acneärr, jättebra multiverkande serum.

Crystal Retinal 3 Serum– nu börjar vi gå på det lite tyngre artilleriet, hjälper huden med cellförnyelsen  genom att förnya det yttersta lagret. En trevlig biverkan är att huden blir jämnare och slätare på köpet också.

TTC fx320 Illumination Treatment  -fungerar uppklarnande samt antiinflammatoriskt på huden tack vare innehållet av ett gurkmeja komplex. Ger huden långsiktigt ny glöd.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 svar till “Hur lång tid tar det innan en finne försvinner?”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anna skriver:

  Jag behöver hjälp! Jag har aldrig haft problem med finnar har alltid haft perfekt hud men efter en semester brände jag mig ganska mycket i ansiktet efter ett tag började jag få finnar runt kinderna och på hakan nu är det bara små röda prickar/fläckar och jag har försökt få bort de i månader men de funkar inte vet inte heller vem jag ska fråga om råd detta är så jobbigt skulle uppskatta hjälp

 2. Lina skriver:

  Tack för ett informativt inlägg!!

  Jag har hormonella finnar då och då. Har provat massor av olika spot treatments, men upplever ofta att jag får problem med att huden fjällar efteråt, vilket ibland är lika ”störande” som finnen i sig.. har du något tips? Det kan ta ganska lång tid innan det slutar fjälla.. någon vecka i alla fall.

  Dessutom undrar jag hur du gör med make up när du har en finne… tycker det är så svårt att dölja på ett snyggt sätt!

  • Hej Lina,

   Om huden börjar att fjälla, kan det vara ett tecken på att huden blivit överbehandlad och inte fått tillräckligt med kompenserande fukt. Lägg till mer fukt och minska ner med punktbehandlingen då:) Om jag har en finne täcker jag över med lite kraftigare concealer istället 🙂

 3. Lisa skriver:

  Det är skillnad på ärr och röda märken. Vi med atrofiska akneärr, gropar, blir lite lurade när ni skriver att uppljusande produkter hjälper mot ärr. Röda märken är inget ärr.

  • Precis som du skriver så finns det olika typer av ärr och det jag menar här är röda eller bruna märken, dvs pigmenteringar efter acne. Dessa går att behandla med uppljusande produkter, men precis som du nämner så funkar inte detta på atrofiska ärr. Då finns det andra typer av behandlingar man kan göra som laser, kemisk peeling och microneedling.:)

 4. Josefin skriver:

  Kan man använda samma produkter till tonårsfinnar?

  • Hej

   De jag skulle rekommendera är dessa om det är enstaka 🙂

   Punktbehandlare

   Clear Anti Blemish Stick –

   Spot Treatment Gel –

   First concentrate-

   10 % Azelic Acid Booster-