Produktmängden är det avgörande

 • | Johanna

Hur mycket ska man ta?

Känns krämen för kladdig, eller ögonkrämen för geggig? Ibland kan vi ha en tendens att överdosera med produkterna. Krämen går inte in i huden.  Det kan vara svårt att vet hur mycket produktmängd man ska ta. Produkten kan bli helt annorlunda när det blir lite för mycket, precis samma sak när du tar för lite.

Hur mycket produktmängd är lagom?

Hur mycket ska man ta i mängd av sin hudvård? Tar du för mycket av visa krämer, går det åt mycket av dina produkter? Visst, produkterna går åt om man använder dessa dagligen, det är förbrukningsvara. Men man kan också ”överdosera” i tron att det ska ge bättre effekt. Jag menar inte att man ska snåla men tar man för mycket av sina produkter kan man känna att krämen börjar att rulla, det blir smuligt istället. Inte helt ovanligt vid för stor mängd produkt. Vissa krämer har ett innehåll som har den tendensen, ta lite mindre för att undvika den effekten. Då kan man prova att klappa in dem på huden istället.

Använder du aktiva ingredienser som innehåller någon form av exempelvis syra som AHA, retinol eller liknande. Överdosera inte för att du vill få en så snabb effekt som möjligt, snarare kan huden irriteras istället. Man kan istället bli torr.

Alla produkter ska vänjas in i huden successivt från start, detta gäller i allra högsta grad denna kategori. Börja försiktigt speciellt där man kan vara lite känsligare som exempelvis kring ögonen eller mungiporna. Börjar krämen att rulla, och det blir bara smulor på huden. Då kan du ha smörjt in dig lite för mycket. Det är bättre att ta lite för lite, än för mycket från en produkt. Känner du att det behövs mera produktmängd är det bara att lägga till mer, än tvärtom.

Hur länge ska man vänta mellan appliceringarna?

En annan fråga om man behöver vänta innan man applicerar nästa produkt är, nej men också ja. Har man bråttom så kan man utan problem lägga på produkten nästan omgående, det påverkar inte resultatet. Men det känns oftast skönast att känna att den första produkten har gått in i huden. Men behöver man vänta länge, kan det vara ett tecken på att man kanske tagit lite för mycket. Samma sak om produkten börjar att smula eller rulla, det kan var ett tecken på att man tagit för mycket produkt.

 DOSERINGSTABELL PRODUKTER

 • Rengöring:  Ett pump brukar räcka, men runt 1-2 pump är lagom.
 • Ansiktsvatten: Blöt upp en bomullsrondell lätt, 3 duttar ur flaskan är lagom att hälla på bomullsrondellen eller klappas in i huden direkt beroende på vilket typ av ansiktsvatten det är.
 • Serum: 1-2 pump
 • Ögoncreme: 1 pump det räcker med två ärtor ett till varje öga.
 • Peeling: 1-3 pump
 • Mask: 1-5 pump en 5 kronas storlek.
 • Dagcreme: 1-3 pump, tar du för mycket av fukt cremen blir det bara en enda gegga och krämen får inte gå in ordentligt. Eller så kommer ett överskott ligga kvar på huden, alternativt att den kan börja rulla istället.
 • Nattcreme: 1-3 pump
 • Handkräm: En ärtas storlek.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Produktmängden är det avgörande”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag var på neostrata kliniken på fredag.
  Och tog behandling.
  Nu undrar jag varför vi använder så många steg med hudprodukter?
  Sedan på kliniken sa de att det var helt bortkastat.
  Eftersom huden inte klarar och absorberar allt när vi användaren 8 eller 13 steg som många har.
  För mycket på huden ligger bara på utsidan och absorberar inte och är inte heller lönsam för huden.
  De sa också att för många produkter med olika syror som blandas kan skada huden.
  Dem ba mig använda rengöring. essens, serum och dagkräm med spf.
  Och på natten lägg till Reinol-produkt o nattkräm.
  På min fråga om synliga kärl och produkter.
  (Jag har tagit laser nu och alla mina kärl är borta)
  Svarade de att syror gör huden tunnare och om du använder för starka produkter eller för många syror på huden kan huden bli överkänslig och du kan få synliga kärl.
  De sa också att retinol gör huden tjockare så det var ett bättre alternativ för huden.
  Om du arbetar med rynkor etc.
  Huden blev känslig med syror och starkare med retinol.
  De sa inte at man inte ska använda några syror på huden men de trodde nog att varje dag året runt var nog inte bra.

  • Hej, hudvården är viktig att anpassa efter sin egen hudtyp. För alla passar det inte med flera steg, har man flera produkter kan man varva dem med varandra, utefter hudens behov dagstillstånd. Vi brukar säga att man inte ska blanda olika hudvårdsprodukter från olika märken som innehåller syra, då de kan ha olika pH-värden och koncentrationer. Använder man också flera olika syratyper, kan huden bli överbehandlad.

   De starkare syratyperna, som bland annat glykolsyra, exfolierar huden och det stämmer att det tunnar ut huden. Därmed är det inte så att det passar alla. Retinol har en kollagennybildande funktion, och kan göra huden starkare. 🙂

 2. Lotta skriver:

  Men alltså en pump kan skilja sej extremt mellan olika märke ! Dessutom mellan olika konsistenser! Vilken dålig guide! Och en ärta till vardera öga, snackar du gröna ärtor? För det blir ju asmycket produkt. Alla andra hudterapeuter på Skincity har alltid sagt ”ett riskorn” produkt per öga. Du borde nog dubbelkolla det du skrivit.

  • Detta är en ungefärlig riktlinje, jag själv använder en ärta, det är ungefär vad som går åt. Du kan se på bilden, för ögoncreme vad som är rimligt. Fungerar det och räcker till för dig med ett riskorn så är det lagom för dig:) Det viktigaste är att huden känns tillräckligt insmord, och inte torr. Det beror också på vad det är för typ av produkt givetvis. 🙂

 3. Maria skriver:

  Förstår inte riktigt doseringen i antal pump? Det är ju en otrolig skillnad mellan olika produkter, beroende på deras förpackning. Många har ju inte ens en pump? Blir inte så värst användbar guide när man inte kan applicera den på de produkter man använder…

  • Du kan se på bilden ungefärlig mängd som är rimlig att gå åt. 🙂 För att veta ungefärligt hur mycket som ska användas. 🙂 Har man använt sina produkter ett tag vet man oftast vad som är rimligt och lagom för just dig:)

  • Michelle skriver:

   Ja, helt enig. Antal pump är en vag pekpinne. Guiden säger egentligen bara indirekt vad man alltid gör och alltid gjort; gå på känsla eller följ produktens instruktioner.

   • Detta är en ungefärlig riktlinje, jag själv använder en ärta, det är ungefär vad som går åt. Du kan se på bilden, för vardera produkt, vad som är en rimlig riktlinje. Det viktigaste är att huden känns tillräckligt insmord, och inte torr. Det beror också på vad det är för typ av produkt givetvis.