Milier  

Känner du igen att du får små vita talgbollar under ögonen, kinderna eller pannan?  Då kanske du har något som kallas milier, det är talg som har samlats under huden.

Milier består av talg och keratin, det är därför som de är hårda i sitt slag, det  är därför man inte får bort dem så lätt. Man ser dem ligga under huden,  anledningen till att man inte får bort dem så lätt är att de inte har någon väg att komma ut, de har helt enkelt ingen utförselgång, därför sitter de ganska länge. Man kan också lätt tro att det är en hård pormask eller finne, så försöker man klämma bort den själv, vilket ofta kan bli svårt.

Bild på avlägsnande av milier

Så här ser det ut när man tar bort en milie, man gör en liten utförselgång och lyfter ut talgbollen

Har man tur kan de i vissa fall försvinna av sig självt, men det är mer sällan än vanligt förekommande, är de stora är det inte så sannolikt. Tyvärr kommer de ofta tillbaka inom ett par veckor, men de minskar successivt efter varje gång när man tagit bort dem.  Jag rekommenderar att man gör det på salong hos en hudterapeut som kan ta bort dem professionellt. Man gör en liten öppning i huden med en lancett, så milien får någonstans att ta sig ut. Genom det så lyfter man ut den, om den är riktigt hård av talget. Det är ganska enkelt att få bort dem och resultatet blir ofta mycket bra. Det bra om huden får vila efter behandlingen.

Annars kan produkter som innehåller BHA har en talgupplösande effekt på huden.

Det påstås att man kan få milier av animaliskt fett, mjölk, och ost, eller att det är skulle vara hormonellt betingat. Vissa får milier ändå trots att de varken äter någon av detta.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “Milier  ”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Myriam skriver:

  Hej, har fått vita prickar under ögonen ” ej milier” kan ni ta bort dessa? Och med vilken behandling?
  Tack!

  • Hej Myriam,

   Just nu har vi inga behandlingar under corona. Mitt tips är att du går till en hudterapeut som kan kika på vad det är och kan hjälpa dig med detta. / kram Johanna

 2. Caroline skriver:

  Hej,
  Har du tips på någon/npgra seriösa salonger som tar bort milier i Stockholms-området? Helst söderut!

  Tacksam för svar,
  Caroline

 3. Tanya skriver:

  Hej! Vilken produkt skulle passa mot milier som går ihop med mina andra produkter från exjuviance? Mvh Tanya

 4. Michelle skriver:

  Hej, Är det sånna man får på överarmar också? Efter lina första graviditet fick jag ”finnar” på överarmarna som liknar milier. Jag gar testat behandla hemma med aha och bha produkter men det går inte, har öven slutat äta mjölkprodukter.

  Hur kan jag få bort dessa?

 5. Emelie skriver:

  Hej, tack för bra inlägg men serumet från Elisabeth Arden verkar ha utgått ur sortimentet. Eller så är det fel på länken.

 6. Caroline skriver:

  Hej!
  Vet du om man kan ta bort xantelasma på något sätt som sitter under ögonen? Vad kan xantelasma bero på?

  • Xantelasma brukar vara relaterat till kolesterolnivåerna, det finns lite olika behandlingsmetoder, som kirurgi. Kolla med en hudläkare för bästa rådgivning / Johanna

 7. Stina skriver:

  Jag har en 14-åring och en 10-åring hemma som har massor av milier.
  Jag vet pga utbildad till hudterapeut en gång i tiden hur de tas bort men eftersom de ofta sitter nära ögat så låter de mig inte göra det.
  Är det ok tycker du att de använder BHA?
  Mvh Stina