Niacinamid & C vitamin

 • | Johanna

Två ingredienser som det ofta pratats om är Niacinamid och C vitamin, framförallt användningen var för sig men dessa två ämnen tillsammans.  Vet att det spekuleras om niacinamidprodukten inte blir effektfull tillsammans med C vitamin. Men de studier som finns visar att det inte finns belägg för det.  Jag har hittat en liten mirakelingrediens som jag ser resultat av, nämligen Clinical Niacinamide 20% Treatment. Frida och jag har pratat om Niacinamidprodukten tidigare i vår IGTV- ”Sommarvänliga hudvårdsingredienser” 

Använder man C vitamin och Niacinamid får man en kombination av ämnen som jobbar på att jämna till hudtonen. C-vitamin är utjämnande,  ger glow + lyster, vem gillar inte det? Niacinamid jämnar också till hudtonen och är sammandragande på porerna. Därför är det en bra ingrediens att använda på sommaren om man valt att låta syrorna stå.

Två produkter jag har sett skillnad av i min hudvård C vitamin och Niacinamid

Kombinera produkter för ökad effekt

Man kan alltså använda niacinamid och C-vitamin antingen  i samma produkt eller två olika produkter efter varandra. Jag hade valt att applicera C vitamin först och därefter niacinamid. Men för att få ut den bästa effekten från båda hade jag applicerat c vitamin på dagen och Niacinamid på kvällen.

Niacinamid

En produkt som innehåller väldigt hög halt niacinamid är, Clinical Niacinamide 20% Treatment från Paulas Choice. Det är ett serum med 20% niacinamid som säger sig dra i hop och ska göra porerna mindre. Det kan jag gå i god för att den verkligen gör, efter en användning såg jag skillnad på min hud.

Just den här produkten innehåller även portlak och acetyl glucosamine som i kombination med niacinamid också jämnar ut grov och ojämn hudtextur. Niacinamid har även en uppljusande effekt som jämnar ut hudtonen.

Något annat som är fördelaktigt med niacinamid är att det skyddar mot fria radikaler (det som gör att vi åldras snabbare). Det påverkar även enzymer i huden som bildar kollagen och lipider, dessa enzymer som vi har naturligt i huden minskar med åldern men då kommer detta multiämne in och ser till att detta sker långsammare.

bild på niacinamid och c vitamin

Två bra ämnen som fungerar under soliga dagar, Niacinamid 20 % Treatment från Paulas Choice och Obagi-Professional-C Serum 15%

C-vitamin

Nu kommer vi till C vitamin  (askorbinsyra) som för övrigt är en antioixidant som finns naturligt i huden, precis som hyaluronsyra.  Professional-C Serum 15% är ett serum som innehåller L-askorbinsyra (C-vitamin) och alla C vitamin serum från Obagi har blivit några av mina favoriter. Alla går lätt in i huden och det blir inte klibbigt.

Detta serum precis som alla andra C-vitamin serum är superbra att applicera på dagen, speciellt nu under sommaren, kanon att ha under sitt dagliga UV-skydd då det ger ett effektivt antioxidantskydd mot skadliga UV-strålar. Under tiden jobbar det på att reducera pigmentering och ökar produktionen av kollagen- och elastinfibrer. Är det  någon gång man ska ha C vitamin så är det på sommaren! En bra serien är också Potent- C som jag skrivit om här, Sommarprodukter-Potent C.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Niacinamid & C vitamin”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria Wallen skriver:

  Hej Johanna,
  Tagit hand om min hud hela sommaren med Babor skinovageserien och 50+Spf samt retinol 0,5 på natten med bra resultat. Tyvärr sista soldagen glömde jag solskydd i ansiktet med mycket trist resultat som följd (bränd i ansiktet). Vad tror du att jag kan gör? Tagit bort retinol nu men fortsätta med serum, dago nattcrem från Babor? Eller ska jag byta till något som lugnar o läker bättre?
  Vänlig hälsning
  Maria

  • Hej Maria,

   Jag tycker att du ska fortsätta med allt som inte innehåller retinol eller om du ev skulle ha någon annan syra. Allt dom är lugnande som du inte upplever att det svider på huden. Det kommer dämpas i huden men bra kan vara att lägga in C vitamin som jobbar utjämnande på huden när huden är läkt om det blivit pigmenteringar. Jag guidar gärna vidare på info@skincity.se om du önskar mer hjälp med huden, så kan vi kika på det mer ingående. Kram Johanna

 2. Sara skriver:

  Hej! Jag har nyligen avslutat aknebehandling med epiduo (adapalen och bensoylperoxid) och tetralysal och har fortsatt med epiduo för att underhålla. Under behandlingen har jag bara använt epiduo och snäll fuktkräm. Nu funderar jag på om jag kan återintroducera andra produkter, framförallt niacinamide och c-vitamin. Jag undrar när i rutinen du skulle rekommendera att jag applicerar dem? Jag använder epiduo på kvällen, efter dubbelrengöring, och sen fuktkräm. På morgonen har jag alltid SPF. Just nu har jag The ordinarys Niacinamide 10% + zink 1 % och Ascorbyl acid 8% + alpha arbutin 2%. Jag har de senaste dagarna provat C-vit på morgonen men upplever tyvärr att jag blir lite fet i hyn, tror du att kan jag använda den på kvällen innan/efter epiduo istället? Jag vill gärna använda upp produkten eftersom jag ändå har den, men när den är slut ska jag prova någon annan C-vitamin – har du några tips? Någon som inte känns så fet och inte är allt för dyr

  • Hej Sara,

   Tack för din kommentar! Fortsätt enligt rekommendation av din hudläkare att använda så det blir rätt för dig. Välj då att använda hudvårdsprodukterna på dagen istället. Jag kan dock inte svara för hudvårdsmärken som vi inte har i vårt sortiment. En bra C vitamin produkt som inte blir för stark är Klairs https://www.skincity.com/sv/klairs/freshly-juiced-vitamin-drop-35-ml-1 . Har du nyligen avslutat Tetralysal ska du vara lite försiktig med att införa allt för aktiva ämnen på huden allt för snabbt. Men Niacinamiden jag nämner i inlägget går bra, då det inte är en aktiv produkt på det sättet.

   Kram Johanna 🙂