Olika typer av syror & bästa valet för mogen hy

 • | Johanna

Det finns ett gäng olika syror, vissa är mer eller mindre vanliga. Exempelvis AHA-syror är de vi kanske tänker på i första hand när man hör ordet syra. AHA-syrorna kommer naturligt från sockerrör, mjölk eller frukt och hit hör mjölksyra samt den mer djupgående glykolsyran.  Dessa båda syror passar  för att behandla en hud som är torr, rynkig men även mycket effektiv på pigmenteringar och melasma. Även gamla acneärr har dessa en fin förmåga att jämna till även en hud som har blivit skadad av solen och därmed åldrats i förtid genom att bli tjock och grov. Båda jobbar med att “mjuka” upp hornlagret och peelar bort de yttersta hudcellerna som är gamla. Just därför är AHA-syror är väldigt bra för att exfoliera huden. AHA-syra kan förbättra kollagenproduktionen och även öka hudens fuktbindande förmåga. Flera fördelar och nästan lite som ett universalämne.

Bild på olika syror

Turn Over, Smoothing Treatment, 2 % BHA lotion är några bra syrapeelingar för huden. Smoothing Treatment är också ersättaren till 10 % weekly som har utgått

Syror i hudvårdsprodukter

Många hudvårdsmärken har AHA eller BHA syror i sina produkter som ska användas hemma i den dagliga hudvårdsrutinen. Det kan finnas i rengöringar, fuktkräm eller peelingar, den största effekten får du av de produkter som får stanna på huden. En creme du låter vara kvar på huden ger mer effekt än en rengöring som innehåller syra. Sen blir det givetvis bäst effekt om du använder flera syraprodukter i en hel rutin.

Använder du någon form av syra produkter i en daglig hudvårdsrutin, då är det extra viktigt att du använder solskydd, samtidigt. Många dagcremer i syraserier innehåller ofta SPF, vilket gör det lätt att hitta ett passande dagligt SPF. Beroende på vilken styrka på syraprodukterna kan syror både vara peelande/exfolierande men samtidigt fuktbindande på huden, syror kan alltså ha fler effekter än bara en.

När du använder syra produkter kan du känna en känsla av att det pirrar i huden, det är kortvarigt och går över efter en stund. Men om du blir mycket röd i huden kanske du använder produkterna för ofta, då är ett avbrott lämpligt för att huden inte ska bli för torr. Eller så kan syran vara för stark för din hudtyp, starkas är inte alltid bäst.

En av mina favoriter  Smoothing Treatment 

En av mina favoriter  Smoothing Treatment 

De olika syrorna

BHA-SYRA (hör inte till AHA-syrorna) Betyder beta hydroxid acid, exempel på en BHA syra är salicylsyra. BHA-syran har en förmåga att lösa upp igenkloggade porer som är vanligt om man har en fet hudtyp. Passar också bra om man har pormaskar och andra blemmor i huden. BHA-syrorna exfolierar hudens yta men går djupare i poren,  därför är den bra för acnebenägen hud, men även för en fet hud. Den syra som är mest känd av BHA syran är  Skin Perfecting 2% BHA Liquid. 

PHA- SYRA Står för Poly Hydroxi Acid. Glukonolakton (är egentligen ingen syra) samt laktobionsyra är exemepel på PHA-syror.  Har en mindre upplösande effekt än AHA, vilket gör huden mindre röd eller irriterad. Den har inte samma djupgående effekt på huden som AHA syror, då molekylstorleken är större och verkar ytligare och är därför inte lika djupgående, fördelen är att de passar de som har en känslighet i huden, även rosceahud. Hudvårdsmärken som innehåller PHA syror är Exuviance och Neostrata som har PHA syra i nästa alla produkter.

GLYKOLSYRA Hör till AHA-syrorna. Glykolsyran har mer djupgående effekt på huden, och kan penetrera lättare genom cellerna då den har den minsta molekylstorleken.  Glykolsyran är bäst  på en riktigt grovporig, fet, kraftig hy. Går under namnet glycolic acid på innehållsdeklarationer. Turn Over hör till glykolsyra kategorin, även Glycolic Renewal Smoothing Cream. Personligen gillar jag glykosyra bäst, det slipar huden effektivast, jämnar till linjer som slätas ut och porerna dras samman fint. Det gör att hela texturen tightas till bäst. Har man en hud med linjer och grov hy är denna bra. Inget för den känsliga hudtypen.

CITRONSYRA- (hör inte till AHA-syrorna) Citric acid är vad du känner igen det på  innehållsförteckningen. Kommer från citrusfrukter, som apelsiner och citron bland annat. Den har antioxidativa egenskaper. Citronsyra är egentligen inte en AHA syra. Men räknas slarvigt in bland dessa. Används ofta tillsammans med flera andra syror i produkter. Den förekommer också i mat. I produkter används den för dess konserverande egenskaper. Några produkter som innehåller citronsyra är Pumpkin Enzyme Mask.

ÄPPELSYRA Kommer vanligen från äpple och körsbär men också rabarber. Har en större molekylstorlek, verkar därför ytligt på huden och retar inte huden lika mycket. Den kan också användas för dess konserverande egenskaper. Vill du se om din produkt innehåller äppelsyra hittar du det som malic acid. Finns i Skin Cell Resurfacer bland flera andra syror.

MANDELSYRA Kommer från bittermandel och kan förekomma i produkter för acnehy. Den är relativt mild och passar därför bra för känslig hy. Mandelic acid kan det stå på innehållsförteckningen. Några produkter som innehåller mandelsyra är Mandelic Acid 5 % Skin Prep Water, och Mela Cream.

VINSYRA- (Hör till AHA-syrorna) Vill du se om dina produkter innehåller vinsyra står det troligen tartaric acid på förpackningen. Kommer bland annat från vindruvor, eller passionsfrukt.  Resist Advanced Smoothing Treatment 10 % innehåller vinsyra bland andra syror.

MJÖLKSYRA- Hittar du ordet lactic acid på produkten är det mjölksyra. Mjölksyra är en syra som både kan binda fukt och löser upp bindningar mellan hudens celler beroende på vilken syrahalt det är.  Det är en av de vanligaste av syratyperna, precis som glykolsyran är det den som används mest. AHA används mycket effektiv på hud med problem, speciellt bra på hud som är förtjockad eller om huden är torr. Den är är både fuktbindande för huden och ökar elasticiteten men framförallt bra på solskadad hud. Liquid Mask innehåller mjölksyra.

Vilken syra tycker ni är bäst ? 🤷‍♀️ Glykosyra eller Mjölksyra? Eller kanske PHA syra? 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Olika typer av syror & bästa valet för mogen hy”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Victoria skriver:

  Jag letar en bra leave-on med AHA/BHA.Är 45 snart,torr o får nåra enstaka pmsfinnar. Men gillar kombon med aha o bha. Körde PC varannan dag tidigare. Men min budget har minskat så vill ha allt-i-ett…vad kan du rekommendera? Har en del hyperpigmentering som jag fått bukt med….men vill forts förebygga

 2. Marika skriver:

  Hej, jag undrar om man kan använda retinol efter aha- och bha-peeling (på kvällen)?

 3. Sofia skriver:

  Hej Johanna!
  Har aldrig använt syror, men vill jättegärna börja med det! Undrar om du har några råd om vilken syra jag ska välja och förslag på produkter?
  Jag har följande önskemål:
  Minska porerna (har stora porer)
  Reducera ärr
  Få bort pigmentfläckar och
  Minska kråksparvar och linjer i pannan.

  Tack på förhand!
  Hälsningar Sofia

 4. Maria skriver:

  AHA (Peter Thomas Roth papaya enzym mask) & BHA (Paulas Choice 2% BHA liquid) och till sommaren PHA (Make P:rem sleeping pack). PHA binder väll också fukt? Peter Thomas Roth papaya mask, massera av med Skincity deep cleansing brush och sen sova med Skincity Retinoate mask är en riktig askunge behandling. Får alltid komplimanger dagen efter för mig hy 🙂

 5. Minna-Maria skriver:

  Hej
  Min dotter gjorde en bcn kemisk peeling på salong och hon sa att det var som någon brände huden, är det normalt? Kanske för stark cocktal? Hon har finnar och lite ärr. Nu, ett par veckor senare ser huden bättre ut. Efteråt skulle hon inte använda produkter med vissa ämnen i bl a glykolsyra. Hon använder Skincitys produkter och jag undrar om de är milda och bra efter dessa behandlingar?

  • Hej Minna- Maria,

   Man kan bli lite röd efter behandling, det kan även bli som små skorpor, men det brukar lägga sig. Har man gjort en starkare behandling, ska man ta det lugnt med för starka syror hemma under ett tag. Nu vet jag inte exakt vilken typ av behandling hon har gjort, men det bästa är att gå efter behandlarens rekommendation över vad som är ok att använda eller inte använda efter 🙂 kram

 6. Nadja skriver:

  Jag älskade 10% weekly, hoppas ersättaren är lika bra!
  Jag hade en fråga, du skriver att syror med pH under 3 är fuktbindande och över 4 är peelande. Vad händer i spannet mellan 3 och 4? Är dom både fuktbindande och peelande?