Peeling, exfoliering kärt barn har många namn …

 • | Johanna

Peeling eller exfoliering som det också heter, är den enklaste och effektivaste behandlingen du kan göra som ger synliga resultat direkt. Peeling tar bort hudceller som ligger på hudens yttersta lager, stratum corneum. Det medför att huden får mer lyster när gamla hudceller försvinner och får mer glow, dessutom kan serum och fuktcreme kan gå djupare. Peeling är ett samlingsnamn för  vanlig manuell peeling, leave on exfoliering eller enzympeeling. Peeling är en produkt man masserar in i huden några minuter om det är en kornpeeling, en snälllare variant som exempelvis enzympeeling sköljer man av huden. Oftast kan man redan på en gång känna en skillnad i huden då den blir mjukare ganska omedelbart. Att anvnända creme efteråt som innehåller antioxidanter som A, C, och E  är bra för huden, det ökar på antioxidantdepåerna i huden.

bild på peelingar

En samling av mina favoriter när det kommer till peelingar både kornpeelingar, peelingpads och balmpeeling

Huden förnyar sig regelbundet men kan behöva hjälp på traven

Huden avstöter gamla hudceller var 12-19 dag ungefär hos en ung person, då framträder färska nya hudceller. Med åldern går denna förnyelseprocess långsammare, huden får svårare att göra sig av med döda hudceller som istället ansamlas på hudytan som ger en matt grå hud med sämre spänst.

Cellförnyelsen för en medelålders person tar upp till 28-35 dagar, och upp till 90 dagar hos en äldre person. Man kan hjälpa huden med denna process genom att avlägsna dessa hudceller och få fram fräsch hud genom att peela-exfoliera huden.

Bild på ansikte och peeling i handen

Oskias peeling Micro Exfoliating Balm hör till mina nya favoriter, den har en oerhört cremig textur med små som peelar huden, är man torr passar denna utmärkt

Olika typer av peelingar

Kornpeeling- Är en peeling som innehåller korn, brukar oftast vara jojobakorn eller polyethenkorn. Kraftigare peelingar kan innehålla krossade lavastenar som  peelar huden ordentligt. Andra kornpeelingar kan vara sockerbaserade, där sockret löses upp tillsammans med vatten.

 • Gentle Black Sugar Facial Polish– Klairs har en effektiv sockerskrubb som är en så kallad mekanisk peeling = kornpeeling. Socker peelar huden så gamla hudceller försvinner.
 • Dr. Barbara Sturm, Facial Scrub– en bra och effektiv peeling som också kan användas till läpparna. Denna är även för acnehud.
 • Micro Exfoliating Balm-  en kombo av korn och en mjuk balmformula, den här är skön på huden då den är så mjuk även om kornen peelar rätt rejält.

Enzym peeling– Är en mild variant av peeling men är ändå effektiv,  innehåller inte några korn och är därför mycket mer skonsammare för huden. Passar en känslig hudtp till och med rosaceahud. Vissa enzympeelingar verkar av sig själv, ser då ut som en mask som ska ligga kvar på huden. Andra enzympeelingar är ett pulver som masseras in i huden tillsammans med vatten.

Joanna Vargas, Exfoliating Mask– en typ av enzympeeling som verkar på huden genom att den appliceras som en mask. En kombination av enzymer och lera djuprengör huden.

Deep Cleansing Brush  perfekt när man ska rengöra ansiktet och vill ge huden en riktig djuprengöring, små mjuka piggar peelar huden, ska användas tillsammans med rengöring.  Resultaet blir en ganska mild peeling. Har man kraftig inflammerad acne ska man ska vara försiktig. Peela huden kan man göra 1-2 gånger i veckan, gör det inte för ofta, det har motsatt effekt på huden då den kan bli överstimulerad. Passar den med känslig hud eller för dig som vill ha en lätt peeling.

Anti-Tox Thermo-Peeling– är den peelingen jag pratar om på IGTV idag.  Den har en värmande effekt på huden som stimulerar blodcirkulationen och öppnar upp porerna, så denna passar inte en känslig hy. Olivoljederivat och växtbaserad squalene gör huden mjuk, jättebra att använda för att få bort gamla brun utan sol rester.

Peelingpads – Pads som består av syra, kan vara olika typer av pads/servetter som man ska gnugga in i huden tills servetten blir torr. Mildare varianter av syror som dessa passar bra att använda under längre tid som en kur för huden, under en 2 veckors period, eller ett par gånger i veckan.

 • Intense Treament Pads– är en variant av peeling pads som innehåller både BHA , Niacinamide och dessutom Azealainsyra. Ser till att hålla undan blemmor, jämna ut ärr och hudtonen.
 • Moisture Glow Pads- precis som namnet säger ger de lyster, innehåller PHA, grön caviar och även antioxidanter.
 • Amino Acid Exfoliating Peel Pads– Pads som är inbäddade med peptider som plumpar huden, salisylsyra som jobbar bort orenheter i huden. Phytic acid är bra på att reducera bort ojämnheter i huden. Det finns två sidor på padsen, en slätare och en grövre, den sistnämnda sidan passar för den som  har acne, eller tåligare hud.
 • Flawless Pads– exfolieringspads som innehåller båda AHA/BHA syra, även hyaluronsyra, provitamin B5 och niacinamid som hjälper till att reducera stora porer.
bild ansikte

Två av mina favoritpeelingar, Moisture Glow Pads och Intense Treatment Pads. Färdigindränkta pads som man enkelt stryker ut på huden för att lämnat kvar på huden under natten

Syra peeling

En annan typ av peeling är syra i olika styrkor. Några av de mest kända är salisylsyra, mjölksyra eller glykolsyra som ger ett kraftfullare resultat. Syror går djupare ner i huden genom att reta huden på ytan, cellförnyelsen bidrar till att celldelningen och kollagenproduktionen stimuleras.

AHA- peeling- Innhåller oftast mjölksyra i olika styrkor. Glykolsyra går under denna grupp också, som ger glans och lyster tillbaka. Mask 15– är en riktigt dunderpeeling, som appliceras på ansiktet precis på samma sätt som en mask. Namnet hintar om att den innehåller 15 % glykolsyra, vilken gör den aktiv.

BHA-syra- Salicylsyra har mindre peelande effekt än AHA. Det är fettlösande och antiinflammatoriskt på huden, mycket bra till en hud som har blemmor och finnar. Paulas Choice har sin välkända Skin Perfecting 2 % BHA liquid som är sammadragnde på porer samtidigt som det  jobbar bra på blemmor och acneutbrott.

PHA- syror

Har en mildare effekt än AHA, vilket betyder att det peelar huden snällare,  ger mindre hudirritation och går därför inte lika djupt. Exuviance har många produkter i sitt sortiment som innhåller den snällare syran PHA.  SkinRise Morning Glow  är pads som sveps över ansiktet för att peela huden, helt enkelt lite snällare.

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 svar till “Peeling, exfoliering kärt barn har många namn …”

 • (5) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Gitte skriver:

  Undrar också vad du har på läpparna! På den första bilden med Oksia.

 2. Anonym skriver:

  Hej!

  Vad har du på läpparna? Jättefint!