Perioral Dermatit – flygvärdinnesjukan

 • | Johanna

Periorial dermatit eller flygvärdinnesjukan som det ibland kallas för, känner man igen som röda knottror runt näsan ner mot munnen. Känner du igen dig i detta, kan det vara Perioral dermatit.  Varför vissa får detta medan andra inte är oklart men att det är relaterat till talgkörtelfunktionen som är försämrad.  Det är dessutom vanligare bland kvinnor  i 20-30 års åldern.

Enligt vissa källor kallades detta tillstånd förr och även i dag för flygvärdinnesjukan. Det sägs att när flygvärdinnorna demonstrerade syrgasmasken, som var fulla av bakterier så uppstod Perioral Dermatit. Andra källor påstår att den upptäcktes på 60 –talet bland amerikanska flygvärdinnor, och orsaken var den torra luften de vistades i.

Perioral Dermatit visar sig oftast kring munnen i olika grader, så här mycket är inte alltid fallet att man får, det kan bli mindre utslag också

Vad triggar?

Torr luft kan locka fram Perioral Dermatit därför får många utslagen under hösten och vintermånaderna medan övriga månader kan vara bra. Det dyker upp i skov, så bara för att man blivit av med det så betyder det inte att man inte kan få det igen. Bäst är att man låter huden vara från produkter när det bryter ut, så kallad nollbehandling, vilket innebär att man inte ska använda några produkter alls. Några typer av produkter man definitivt ska undvika på området är syror och definitivt inte peela inte på området med kraftig kornpeeling, eller retinolprodukter eller starkare AHA syra.  Var även försiktig när du tvättar ansiktet, så du inte är för hårdhänt med handduken.

Även sol, värme och kyla kan vara orsaker som försämrar.  Det vanligaste är att utslaget bara kommer utan någon orsak hos kvinnor, även om män också kan få det. Perioral dermatit kan kvarstå i månader och ibland i flera år, har man väl haft det ligger det latent och kan blossa upp av triggande faktorer.

Produkter för rosacea hud

Ultra Calmingserien från Dermalogica lämpar sig bra för Perioral Dermatit

Hudvårdsrutin för Perioral Dermatit

Den bästa behandlingen för att bli av med det, är att låta huden vara. Använd inga starka cremer eller rengöringar, peeling, dag och nattkrämer och täckande smink i ansiktet. Det kan ta ett tag innan du ser resultat av förbättringen  i huden och kan till en början nästan kännas som det förvärras. Nollbehandling brukar vara det absolut bästa, alltså inga produkter alls på huden. Men det kan också vara svårt om man blir torr. Då ska man titta efter extremt snälla produkter, två produktmärken som har bra serier är Dermalogica, Ultra Calming serien. Samt Paulas Choice, Calm Serien.

Jag har tagit fram två rutiner från vardera märke som passar bra att använda när man har Perioral Dermatit. 

Hudvårdsrutin Dermalogica 

produker för paulas choice

Paulas Choice har en snäll serie som mildrar Perioral Dermatit

Hudvårdsrutin Paula’s Choice

Detta är en mild och åtstramad rutin för en hud med Perioral Dermatit, man kan lägga till toner och serum om man upplever huden torr. Men känn efter så du upplever att det fungerar på huden.

Har man en generellt sett mer blandad eller oljig hud samtidigt som man har Perioral Dermatit väljer man Normal/combination från Calm serien istället.

Har ni haft Perioral Dermatit och hade ni det länge innan ni hittade en bra rutin som fungerade för er/dig tills det lugnade sig. Dela gärna med er av er hudvårdshistoria ❤

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Perioral Dermatit – flygvärdinnesjukan”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anna skriver:

  Jag får det lite då och då och har inte kommit på vad som triggar det. Kanske munskyddet?

  Jag har väldigt lättretlig hy och har hittat serien Atoderm från Bioderma (finns online på de flesta apotek) Särskilt ögonkrämen som ska lindra kliande ögonlock och sånt – skitbra att ha över hela ansiktet. Rengöringen från samma serie är också grymt bra för min knasiga hud. Använder också Cetaphil ansiktskräm som funkar svinbra för mig.

  När jag får skov är det inte så mkt att göra mer än att vara snäll mot huden – tvätta morgon och kväll, klappa torrt med handduken och smörja in med snälla krämer. Och såklart använda så lite smink som möjligt tills det försvinner på nån vecka – kan inte låta bli att ha lite concealer på dock men jag mixar den med ansiktskrämen så blir den inte så täckande.

  Var hos hudläkaren precis och fick en receptbelagd kräm som ska vara bra mot just detta. Så jag får återkomma vid nästa skov då jag behandlat med den 🙂

 2. Anonym skriver:

  Det enda som hjälpt mig är produkter som är oparfymerade, alkoholfria, utan eteriska oljor eller syror. Som Miniderm kräm och rengöring, Bephanten babykräm. Och att inte skrubba förmycket. Jag rengör endast på kvällen.

 3. Emma skriver:

  Tusen tack för det fina arbete ni gör för att hjälpa oss att komma tillrätta med våra hudproblem och vad som passar bäst. Det kan vara svårt att själv hitta rätt i djungeln av produkter.
  Uppskattar VERKLIGEN all er kunskap och att ni delar med er. Fortsätt ert fina arbete

 4. Jennie skriver:

  Jag har haft perioral dermatit så länge jag kan minnas. Men faktiskt aldrig hittat några produkter som funkar för det. Förutom Tetralysal som är stark antibiotika.
  Mitt värsta skov någonsin fick jag när jag bodde i Florida för 15 år sedan. Jag testade ALLT!!! Solade, solade inte, tvättade ansiktet jättenoga, tvättade inte alls förutom med vatten. Inget funkade.
  Men efter några veckor bara försvann det.
  Nu är jag 38år och det är flera år sedan jag fick skov. Peppar peppar!
  Men fy vad ont det gör!