PIH- Post inflammatorisk hyperpigmentering

 • | Johanna

Det är många som lider av långdragna ärr som håller sig kvar länge, länge. Det känns om man aldrig får bukt med dem. Men som tur, har vi en fantastisk hud som reparerar sig själv så pass bra.  Det finns givetvis både hopp och lösningar för att få bukt på dem.

Givetvis ska jag dela med mig av mina bäst tips på hur man kan behandla ärr på bästa sätt.  Ärr som blir bestående har oftast legat djupare ner i huden. Har du fått röda, rosa-lila, eller bruna fläckar är det en post inflammatorisk hyperpigmentering mer känt som PIH. Det ser ut som en pigmenterad missfärgning efter en inflammation i huden.  Vanligast blir det ärr om du har haft en medelmåttig till svår acne. Man kan också förvärra det själv om man varit framme och rivit på finnarna, något som också har ett eget namn,  ”Acne Excoriée” – vilket det kallas det om man inte kan sluta pilla på dem.

 

PIH- Post inflammatorisk hyperpigmentering

Är är vad det kallas när en finne blivit ett pigmenterat märke, som är släta, det kan vara både lila, röda eller bruna i tonen. Finnar eller blemmor som ger märken är lättare att få bort utan att det ska bli djupare kvarvarande märken. Det kan hänga kvar en tid men ofta försvinner de efter ett halvår ett år, vanligast till hösten och vintern, när solen inte längre är framme. De kan missfärgas om man exponerar dem för solljus. Är man ljus i huden blir acneärren rödaktiga, hos en mörkare hudton blir de bruna.

Acnen är borta men kvar finns ärren, och det är nu ditt bekymmer. Märken som hänger kvar vill man fortast möjligt påskynda så de försvinner snabbare.  Resultatet du kan förvänta dig beror på ditt utgångsläge, men man kan hjälpa huden på traven genom att påskynda läkning av ärr, med produkter. För att behandla PIH är det C-vitamin, syror och retinol och framförallt viktigast av allt är solskydd som förebygger att de inte missfärgas.

Några bra solskydd att använda för att märken i huden inte ska bli mörka

Använd högt SPF i din dagcreme eller högt SPF över din dagcreme. Solar du acneärr eller exponerar dem för sol, kan de i värsta fall bli bruna. Då tar det längre tid för ärret att reduceras bort. Det tar också längre tid att behandla, det blir som att börja på nytt igen. Tyvärr finns det inga genvägar här, om man är en soldyrkare. 😊 Några av mina tips är dessa K-Ceutic samt 360 Mineral Tolerance Fluid SPF 50 

 

Solskydd från Heliocare och Dermaceutic

Heliocare Mineral Tolerance Fluid och Dermaceutic K-Ceutic har tillräckligt högt SPF

 

 • Antioxidanter hjälper huden att läka effektivare, lägg gärna till serum, av lätt karaktär. Några av mina favoriter är bland annat CE Ferulic som innehåller antioxidanter, C och E vitamin. Speciellt om dessa två ämnen finns i en och samma produkt ökar dess kapacitet och blir aktivare ihop. Tips på produkt är också Pure Vitamin C21,5  Advanced Serum  samt även en liknande Stabilised Vitamin C Serum

 

Olika typer av serum som hjälper till att reducera ärr

Ett gäng av produkter som hjälper till att förbättra märken i huden efter ärr

 • Detta känns nästan inte som det behövs nämna, men pilla inte på en nyuppkommen finne, det blir bara värre. Det vet vi ju alla redan.
 • Peela inte huden med något grov kornpeeling, som tar sönder en inflammerad finne genom att den river sönder den. Det finns andra bra peelingar som kan användas.
 •  10 %  Azelaic Acid Booster hjälper till att reducera PIH- i huden, genom att tona ner det röda i huden. Ytterliggare tips  på produkt är 10 % Niacinamid Booster 

 

Kika in här nästa vecka, då tänkte jag berätta hur du kan trappa upp med ytterligare produkter för att reducera acneärr så bra som möjligt!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “PIH- Post inflammatorisk hyperpigmentering”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ida skriver:

  Kan man använda Azelaic Acid och niacinamid vid samma tillfälle, exempel på morgonen eller hur ska man använda dem? Jag har även bha som jag använder på kvällen, alla från Paulas choice. Hur kombinerar jag dessa tre?

 2. Helen skriver:

  Är bilden från plåtningen från den nya hudvårdserien? Ser ut som det är min hy

  • Hej
   Bilden är från min hudvårdsresa, där man godkänt bilderna för publicering, före & efterbilder från Hudguiden på Skincity. Där vi har sett jättefina före och efter resultat 🙂

 3. Sanna skriver:

  Hej!
  Om man har röda/mörka acneärr och några gropar, och vill använda c-vitamin, azelaic acid, niacinamide, retinoid, alpha arbutin gärna allihop för att verkligen få bort det. Eller vilka borde jag isåfall satsa på om inte alla? Hur ska jag lägga upp min rutin dag & natt? Finns det några som krockar eller hur gör man? Ska jag använda aha & bha syra med? Kram

 4. Agnes skriver:

  Hej! Jag skulle verkligen vilja ha ett inlägg om hur man får bort ärr som är som hål i huden. Hade svår akne som tonåring och idag är jag gropig i ansiktet. Eller är det bara laser som gäller?

 5. Anna Erika skriver:

  CE ferulic är verkligen helt fantastisk, har gått från mörklila acneärr till helt jämn och slät hudton.