Rosacea – har du det?

 • | Johanna

Rosacea är inget som plötsligt uppstår en dag, de är något som tar tid på sig att utvecklas. Det är inte helt ovanligt att man har en röd hudton samtidigt som man upplever känslighet mot makeup eller vissa hudvårdsprodukter, man är kanske röd kring näsan och kinderna. Man funderar inte så mycket på det helt enkelt, men känner igen sig i symtomen utan att reflektera att det kan röra sig om något annat som exempelvis rosacea.

Bild på rosaceahud

Så här brukar rosacea yttra sig, med röda ytliga diffusa kärl, vilket ger huden en karakteristisk röd hudton på kinderna

Hur yttrar sig rosacea?

När det kommer till rosacea finns det vissa aspekter som visar att det kan röra sig om fel i immunsystemet vilket kan orsaka en inflammation i blodkärlen. Man brukar känna igen små knottror och ett område med mer ytliga kärl kan göra sig synligt. Därför tror många att man har fått finnar, samtidigt  kan man ha flagnande fläckiga områden, huden kan dessutom vara antingen både torr eller fet. Rosacea kan både män och kvinnor få, i alla åldrar. Rosacea kan visa sig i  lättare former till mer besvärliga. För män kan rosacea visa sig med en uppsvällda näsa, med rodnad och knölighet, det kallas rhinophyma, som ibland kan förväxlas med hög alkoholkonsumtion.

Tror man sig ha rosacea är det bästa man kan göra att gå till en hudläkare för att få det diagnostiserat, för att kunna ta hand om huden på rätt sätt. Det man vet om rosacea är också att det påverkas av det du äter, därför kan viss föda förvärra. Det kanske inte är något du har reflekterat över. Man kan också ha förstorade porer, och whiteheads. Rosacea kan även förändra din hud och göra dina porer mer synliga. Rosacea kan komma och gå i skov, vilket gör att man upplever att man blivit av med det, när det kan återkomma i ett skov.

Tecken på rosacea

 • Du känner igen rosacea genom att det kinderna blir röda, det kan uppstå ytliga blodkärl i ansiktet, huden blir också röd på hakan, näsan och även panna blir röd. Man kan även få roscaeabesvär i ögonen.
 •  Ibland kallas även rosacea för vuxenacne och även feldiagnostiseras som det. Rosacea är troligen ärftligt. Man kan lätt känna igen hudtillståndet hos någon familjemedlem som mamma eller pappa.
 • En cirkulationsökning i huden gör att man blir känslig mot både inre och yttre faktorer. Irritationen kan gå i skov och därför kan man ha bra perioder precis som dåliga.
 • Ansträngande träning kan göra att huden blossar, utomhusträning kan påverka huden genom att vind, sol och väldigt kalla eller väldigt varma temperaturer kan förvärra rosaceasymptom.
 • Skydda din hud utomhus genom att ha solskydd och vid kallt väder ha en halsduk eller liknande.
 • Är man ute i solen, ska man ha ett bra solskydd som skyddar både mot UVA, och UVB. Mycket solexponering kan förvärra rodnaden och blodkärlen i huden. Solen är också en trigger som kan utlösa rosacea.

Tecken på rosacea

 • Röda partier kring näsa, haka.
 • Röda små plitor i huden, som inte är finnar. Det finns inget innehåll.
 • Ofta en röd hudton.
 • Ytliga blodkärl på kinderna, näsa, haka.
 • Är du känslig i huden och blir lätt röd.

Nästa vecka tänkte jag berätta hur man tar hand om rosaceahud på bästa sätt … stay tuned 🙂

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Rosacea – har du det?”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Marigona skriver:

  Hejsan Johanna
  Har provat sååå många produkter men inget som har hjälpt mig
  Hade gärnat kunnat veta vad du rekommendera till mig mot rosacia
  Har haft medicin också men det är så jävla trött vågar inte ser mig på spegeln
  Mvh Marigona
  Tacksam för svar