Selfcare- så gör jag hemmafacial

Having a facial

Att ta hand om sin hud är för många något självklart.  Att ta hand om huden dagligen genom att ha en bra hudvårdsrutin tycker jag märks mycket på min hud. Jag tänkte berätta hur jag tar hand om min hud när jag gör en ansiktsbehandling hemma. Det brukar jag göra 1 gång i månaden för att boosta huden.

bild på ansikte och roller

En av de ansiktsverktyg jag använder, The Face Roller  som ökar upp cirkulationen i huden, vilket ger mer lyster men hjälper även produktern in i huden.

 1. Rengör huden i duschen med rengöring som är anpassad efter din hudtyp. (Eller som vanligt går också bra) Låt ångan från duschen öppna upp porerna, eller ställ dig i ångbastu 5-10 minuter för samma effekt. Har du tendens att lätt bli röd i ansiktet räcker det med 5 minuter, är du fet eller tålig i huden kan du stå i 20 minuter. Man man kan även fylla ett plåtkärl med hett vatten och luta sig över 5-10 min, med en handuk över håret så att ångan inte försvinner ut. Bastar du kan du ha en fuktmask på dig under tiden.  Annars finns det bordsångmaskiner, som man kan använda hemma. Om du vill vara riktig avancerad.

2. Sätt upp håret, med en hårbandå eller handduk.

3. Rengör ögonen med en ögonmakeupremover, jag använder lätt uppblötta pads på ögonen.

4. Rengör ansiktet, med lämplig rengöring. Här kan man göra en dubbelrengöring med en precleanse då rengör du i steg ett med en rengöringsolja och i steg två med din vanliga rengöring, antingen ensamt eller tillsammans med en peelingborste/rengöringsborste anpassad för ansiktshuden.

bild på verktyg till ansiktet

Ett pormaskverktyg och en skinroller är några verktyg som jag använder när jag gör hemma facial.

5. Exfoliera med scrub, jag använder en trippelpeeling som innehåller enzymer, syra och peelingkorn.

 • Peela huden med en peeling, har du en tålig hud kan du använda en kornpeeling. Är du känslig använd en enzympeelig som är bra för en känslig hud. Enzympeelingen kan du ha på ansiktet om du badar ångbastu.  Börja att massera in i på hakan, och upp mot kinderna därefter  pannan & arbeta över hela pannan fram och tillbaka. Gå tillbaka ner mot kinderna, runt munnen och käkbenen, ner mot hakan därifrån sedan ner till halsen, dekoltage och avsluta. Ta bort peeling med ren och fräsch varm handduk. (Blöt upp hela handduken i varmt vatte, vrid ur och vik den som ett dragspel). Man kan även lägga den i micron 2 minuter för att få den varm.
 • Torka av  ytterligare rester från peelingen med pads med ansiktsvatten/toner på som stryks ut på huden.

6. Portömning – Om du ska göra en portömning hemma rekomenderar jag dig bara att ta det som är akut.  Harn du en ömmande finne,  ska man gå på salong och ta bort, då man använder speciella redskap som lancetter för att öppna upp denna inflammerad finnen. Oftast gör man fel och klämmer för hårt hemma och utan rena händer. Jag brukar använda ett speciellt verktyg till pormaskarna. Finnar låter jag vara, då det läkare finare om man låter bli att röra dem. Jag tvättar alltid händerna noga innan och jag använder vinylhandskar på händern. Torka torrt med pads på de områden du klämt på med, jag stryker med ett ansiktsvatten på hela ansiktet.

bild på ansikte

Har jag riktigt djupa pormaskar, brukar jag använda detta pormaskverktyg som man får bort djupa pormaskar med, framförallt på näsan och hakan. Detta verktyg är inget för nybörjaren, som hudterapeut vet man hur man ska använda denna. 

7. Om du vill öka cirkulationen i huden kan du massera den. Ett tips är att göra det med en (risgroddsolja) eller en ansiktsolja, avocadoolja är också ett bra val. Massage ökar cirkulationen i huden, vilket gör att huden får en ny fräschör.  Jag använder ett speciellt verktyg The Face Roller som kyler huden skönt samtidigt som den masserar huden.

9. Torka av oljan med en varm handuk. Ett tips är att du kan ta en ansiktshanduk, i mindre storlek som du blöter upp i varmt vatten och vrid ut noga. Det känns fräscht på huden att torka av oljan med en varmare handuk.

10. Maskdags, jag applicerar med pensel i hela ansiktet, för att få ut masken i lagom mängd, är det porerna jag vill jobba på väljer jag en lermask, som Natural Clay Mask från Medik8. Efter 10-15 minuter tar jag bort den med en varm handuk.

11. Har jag innan lagt en lermask lägger jag fuktmask efter som får sitta riktigt länge. Den tar jag sedan bort med en varm handduk. Om det inte är en sovmask.

bild ansikte och mask

En av mina favoritmasker från Jan Marini, Skin zyme en bra enzymmask.

12.  Avsluta sedan med ditt vanliga ansiktsvatten över hela ansiktet som du klappar in.

13. I detta steg adderar jag serum, beroende på vad jag vill ha för effekt kanske jag använder, syra, retinol eller peptidserum. För att få det att bli riktigt djupgående brukar jag använda en skinroller efter.

14. Nu är det dags för fuktcreme och ögonkräm, om jag exempelvis använt ett aktivare serum väljer jag kanske en aktivare nattcreme, är jag riktigt torr kanske jag till och med lägger en overnight mask över som får verka under natten.

bilder på produkter

Från vänster; Natural Clay Mask, Skinzyme, Superpacked X-strenght Retinol som är några av mina favoriter som får dela plats i badrumshyllan med en massa andra favvisar

Du behöver detta

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Selfcare- så gör jag hemmafacial”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kristina skriver:

  Vart köper man en bra pormaskklämmare som den på bilden?

 2. Moa skriver:

  Vilket spännande inlägg. Vad har du för hudtyp? Kram!

 3. Lottie skriver:

  Så inspirerande detta var! Ska absolut göra en hemmafacial snart. Tänker att man anpassar litet för torr hud, t ex använder inte lermask. Tack för läsvärd blogg!