Träning och hudvård

 • | Johanna

Hur bibehåller man en bra hudvårdsrutin om man tränar mycket, speciellt när man har en hud som lätt blir tilltäppt.  När man tränar utsöndras slaggprodukter, gifter och andra salter på hudens yta.  Använder man makeup under träning när huden blir varm, kan det täppa till porerna. Här kommer lite tips hur man kan tänka kring sin hudvårdsrutin vid träning.

Jag kan träna med smink på , men det är inte alla det fungerar för, slarva inte med eftervården av huden

Blir huden sämre av makeup på under träning?

Blir huden sämre om man har smink på sig när man tränar? Svaret på det är att den inte blir det för vissa, medan den kan bli det för andra. Det utsöndras svett på huden därför är det bra att träna utan smink och utföra sin rengöringsrutin EFTER träningen.  Låt foundation vara om du upplever att huden blir sämre med makeup. Är det svårt välj då istället en lättare variant som inte täpper till samtidigt som den är hudvårdande som Niacinamide Cushion Foundation SPF 30. 

Har jag smink på mig använder jag en foundation som sitter, då man svettas mycket under träningen.  Vitamin B Flawless Filter Foundation, eller Flawless Fusion Foundation  sitter 15 h och är oljefri, de fungerar på mig.

Ska du träna på morgonen är det bästa att du inte gör något alls med huden innan. Det är bättre att rengöra ansiktet efter träningen med ett snällt micellärvatten som Sensicure PWS Micellar Water för att få bort svetten från huden. Eller om du får med dig all din hudvård kör du den, alternativet är att ha en uppsättning travelprodukter i minisize i träningsväskan som du använder dig av efter varje träningstillfälle. Det är bättre än att slarva och strunta i hudvården alls.

Proudkter

Några supersmidiga träningsprodukter är från Skincity Essentials, för den som måste vara noga med att rengöra huden direkt efter. Från vänster; Hydrating Serum Oil Stick, Cooling Moisture Toner Stick, Pre-Cleansing Oil Stick, Charcoal Deep Cleanser Stick.

Hudvårdsrutin anpassad för träning

Är man på gymmet och ska direkt till jobbet, får man göra det smidigt för sig, ta med tillfälliga produkter (som när du är på semester). Skincity Essentials har små reseprodukter som är behändiga  i träningsväskan eller mindre necessär.

 • 3 x Dual Active Cleansing Cloths: Packa med små ansiktshanddukar till gymmet, då blir det inget slarv med rengöringen efter. Oavsett om du är sminkad eller osminkad. Ta med två, en till träningen och en efter. Det som är som är speciellt med dessa är att ena sidan har mer struktur, huden får en lätt exfoliering vid användning.
 • Pre-Cleansing Oil Stick: En typ av micellär rengöring,  smälter till olja när den masseras in på huden. Väljer man att göra dubbelrengöring applicerar man denna först och sedan Charcoal Deep Cleanser Stick efter.
 • Charcoal Deep Cleanser Stick– Djuprengöring i form av ett stick som kan användas som enda rengöring eller som steg två i dubbelrengöring. Den innehåller aktivt kol som drar ut smutsen ur huden utan att huden bli torr.
 • Coffee Grain Exfoliator Stick– Exfolierande och rengörande peeling som avlägsnar gamla hudceller. Kornen av ekologiskt kaffe peelar försiktigt bort gamla hudceller och lyfter fram en fräsch hud med ny lyster.
 • Cooling Moisture Toner Stick– Ansiktsvatten i stiftformat som lugnar och svalkar huden.  Det ser till att efterkommande produkter lättare kan absorberas. Går även att använda över ögonen då det har en kylande och lugnande effekt.
 • Hydrating Serum Oil Stick– Oljeserum för ansiktet, för den torra huden, eller som ett komplement i rutinen. Perfekt som komplement nu under hösten när det blir kallare ute och huden torrare.
 • Sun Protection SPF50 Stick– Stift med spf 50 som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Innehåller även antioxidanter som skyddar lite extra.
bild på ansikte gymet

Huden mår bättre och blir fräschare och friskare av träning, men glöm inte att sköta huden även efter träningen.

Hudvårdstips vid träning

 • Var noga med att alltid duscha direkt efter träningen, använd ansiktsrengöring anpassad för din hudtyp (använd inte vanlig tvål)  Porerna öppnar upp sig under träningen, det kan lätt bli finnar av svett och smuts på både ansikte och kropp om man inte tvättar sig direkt efter. Tvätta ansiktet och kroppen med rengöring inte bara duscha av med vatten.
 • Ha alltid ha en speciell ansiktsrengöring i duschen, då blir det aldrig något slarv med duschtvålen i ansiktet.
 • Fräsch handduk är bra att ta med sig på träningspasset, svettas man mycket kan man badda/torka bort det värsta direkt, så det inte ligger kvar i ansiktet mer än nödvändigt. Lägg även med en extra att använda till rengöringen av ansiktet efter träningspasset. Använder du micellärt vatten, ta med bommulspads.
 • Finnar på ryggen av träning kan man behandla med AHA, PHA,  eller BHA. AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer kan du spraya efter duschen för att hålla huden i bra balans. Ett annat alternativ är att applicera BHA som är effektivt på talg, en bra produkt är   2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant.

 

Har ni några hudvårdsfrågor går det alltid att ställa dem här 👇 nedan eller på instagram / Kram Johanna

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.