Invänjning av produkter eller allergisk reaktion? Vad är skillnaden?

När man börjar med nya produkter kan det hända att det dyker upp finnar i huden. Hjälp! Tänker man, nu är det något som är fel, dessa verkar jag inte tåla. Men då ska man veta att det är faktiskt är en ganska vanlig reaktion. En allergisk reaktion brukar inte visa sig med att man får finnar, då blir man istället röd i huden, det kan klia, det kan även kännas irriterat länge och ger inte med sig.  Jag ska förklara skillnaden mellan de två.

Bilden visar helt klart en reaktion,  då bör man inte fortsätta med sina produkter

Tecken på allergisk reaktion

Har du fått en allergisk reaktion av någon produkt kan det börja med irritation i huden.  Man kan även bli svullen, i vissa fall kan det bli utslag. Har huden reagerat på detta sätt ska man inte fortsätta med produkten eller produkterna, man kan behöva uppsöka läkare.

Man kan vara allergisk mot vad som helst så just vilken ingrediens det handlar om kan vara svårt att veta. Viktigt är att man hittar vilken produkt det är som har orsakat det hela och därmed utesluta den. Man får bli lite av en detektiv och utesluta den produkt man misstänker är den som orsakat reaktionen. Det kan vara en produkt man nyligen lagt till eller så kan det vara kombinationen av flera produkter.

Det bästa är att bara låta huden få vila från den produkten man misstänker att huden reagerat på. Man kan även låta huden få vila från så många produkter som möjligt när den är i ett reaktivt tillstånd. Har man blivit svullen och det verkligen svider och kliar kan man behöva uppsöka vårdcentralen för att få histamin som lugnar.

Invänjningsreaktion

Vid invänjning av nya produkter kan vissa personer få utbrott i form av röda blemmor, det kan även uppstå några finnar ofta utan något innehåll men vanligast är att det blir röda blemmor utan innehåll. Dessa kan dyka upp på hakan och kinderna men även på andra ställen.  Detta är relaterat till att man introducerat nya produkter på huden och kommer att gå över med tiden.

Blemmorna kan även dyka upp om man börjat med för många nya produkter samtidigt och för fort. Detta är alltså ingen allergisk reaktion utan en naturlig invänjningsprocess.  Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur det kan se ut när man introducerar nya produkter i sin rutin. ”Nya produkter- när kan man se resultat på huden?

SOS produkter för irriterad hud 

  • K- ceutic som jag har tidigare talat så gott om, dyker upp som en räddare i nöden som en SOS-creme.  Applicera den både på dagen och kvällen för att få huden att lugna sig.
  • Vi har även After Sun Sos Sunburn Soother Mask som man kan använda som en lugnande mask.
  • Sheald Recovery Balm kan även lugna huden från rodnad och reaktion. SOS Treament är en lugnande duo som hjälper huden att komma på fötter igen.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Invänjning av produkter eller allergisk reaktion? Vad är skillnaden?”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Molly skriver:

    Fick en allergisk reaktion av en C-vitamin produkt och kan varmt rekommendera K-Ceutic den var verkligen en räddare i nöden och mitt ansikte blev mycket bättre snabbt! Kändes väldigt lugnande och bra på huden.