Skillnaden mellan olika typer av ögoncremer & jag tipsar om de bästa

 • | Johanna

Jag har tidigare skrivit om ögoncremer i inlägget  ”Bästa ögoncremerna- jag listar favoriterna som fungerar”. Men idag tänkte jag beskriva skillnaderna mellan de olika ögoncremerna,  då det finns många olika typer att välja på. Det som är avgörande för om du kommer tycka en ögoncreme är bra eller inte är ditt behov kring ögonen och texturen på ögoncremen, det är det som är nyckeln till en bra ögoncreme för just dig. Jag tänkte förklara lite vad de olika typerna gör på den tunna fina huden kring ögonen. Kort och gott, har du rätt typ av ögoncreme för det du vill behandla = resultat. Ögoncremer kan göra sitt till en viss gräns, precis som all annan hudvård vilket ändå är ganska mycket. Men sen krävs det andra metoder om inte ögoncremer hjälper. Jag har skrivit om en metod i inlägget ”Tear Trough- behandling för trötta ögon”.

Hur man applicerar ögonkräm är också en fundering många har och  det finns lite olika teorier kring hur och vart man ska applicera ögonkrämen. Jag har skrivit om det också i det tidigare  blogginlägget Ögoncremer-hur ska man applicera?”

Bilder på ögoncremer

Från vänster; Omega + Complex Eye Cream, Ceramide- Enriched Firming Eye Cream, (ögoncremerna från Babor och Clarins har tyvärr utgått) Reverse Eyes, Creamy Eye Treatment

Ögonserum

Denna produkt, används närmast ögonhuden och ökar effekten på resultatet kring ögonen. Det har en tunnare konsistens/textur och är lättare en en creme. Ögoncremen appliceras över ögonserumet och dessa två tillsammans gör underverk för området. Huden under ögonen kan bli lite torr med bara ett ögonserum, därför är det bäst att använda en  ögonkräm efter. Fungerar precis som ett ansiktsserum  gör, men är anpassat för ögonhuden.

 • Retexturising Eye Serum  Ett aktivare ögonserum som innehåller AHA-syror, koffein och  en peptidmix  som är uppstramande.
 • TTC fx330 Tightening Eye Serum  Gelbaserat ögonserum som dämpar svullnader och mörka ringar. Innehåller olika extrakt av gurkmeja, grönt te. Innehåller också lakritsrot som är pigmentutjämnande, denna är bra för den med mörka ringar och fläckar under ögonen.
 • Eye Serum LCA FX130  PRIORIs LCA Complex innehåller  10% mjölksyra samt 1% multivitaminer och Acetyl Hexapeptide som jämnar ut tonen under ögonen.  Koffein är dränerande på påsar och mörka ringar. Denna jobbar dubbelt med antiage och mörka ringar.
 • Super Eye Serum   Retinol 8, ett stabiliserat A-vitaminkomplex samt aminosyror som boostar kollagenproduktion och plumpar huden under ögonen och minskar tecken på åldrande. Denna är oerhört kraftigt och är ett aktivt ögonserum. Bör inte användas mer än 1-3 gånger i veckan i kombination med en annan cremig ögoncreme.
Bild på olika ögoncremer

Det är inte lätt att veta vilken ögoncreme som passar bäst, här är alla mina favoriter jag varvar mellan

Ögongel

Det är en  lättare variant av ögonprodukt som oftast har en lätt genomskinlig textur. Ögon-geler är svalkande och kylande för ögonområdet därför är de bra på morgonen när man känner sig påsig och svullen under ögonen. De verkar genom att lugna och dämpa svullnad som vanligen uppstår på morgonen. På vissa ögon-geler kan det finnas en kylapplikator för att  massera in gelen och på så sätt öka upp cirkulationen och blodflödet, den verkar då extra avsvällande och svalkande för huden. Om du dessutom är torr, använd en krämigare variant av ögonprodukt över, för att riktigt boosta området.

 • Resist Anti-aging Eye Gel Gel som masseras ut med en metallapplikator,  putsar ut lagom mängd produkt. Innehåller en mix av olika peptider, hyaluronsyra och niaciamide återfuktar och jämnar till pigmentet under ögonen.  Förbättrar påsar och mörka ringar.
 • Fundamental Eye Awakening Gel Ögongel som innehåller koffein och extrakt från röda bönor som återfuktar och dränerar påsar under ögonen.

Ögoncreme för torr hud 

Ögoncreme med innehåll av ingredienser som är rika och närande för att kunna motverka torrhet. Texturen är mer närande och cremigare, så den kan smörja området som lider brist på fukt. Den här typen av ögoncreme passar för någon som är torr, eller väldigt torr under ögonen och för den som lider av eksem är den mycket fördelaktig för. Så dessa är för torrisarna.

 • Verso Eye Cream  Innehåller bland annat fermenterad havre, ceramider och Vitamin E. Texturen är rik och den förser det känsliga ögonområdet med näring direkt och under tid.
 • Ceramide-Enriched Firming Eye Cream Collagen Support Complex kombinerat med  retinol och C-vitamin. Fem olika typer av reparerande ceramider, tillsammans med glycerin, hyaluronsyra, peptider och andra närande vårdande ämnen, gör att den fuktar huden med kroppsidentiska ämnen och huden blir slätare.
 • Omega+ Complex Eye Cream  Fuktbindande omega-fettsyror, ceramider och aminosyror som ger huden näring, fukt samtidigt som den reparerar huden och  motverkar mörka ringar. Rik och behaglig textur.
 • Creamy Eye Treatment with Avocado Ögoncremen i Kiehl’s sortiment som är storsäljaren, avokadoolja, betakaroten och sheasmör och tillför fukt hela dagen.  Denna  har  kommit  att  bli  min  personliga  favorit  på  sista  tiden,  när  jag  känner  mig  riktigt  torr  är  denna  min  räddning.  Applicerar  man  den  på  kvällen  är  torrheten  borta  på  morgonen.

Ögoncreme med retinol eller AHA- aktivt innehåll

Dessa typer av ögonprodukter  gillar jag personligen bäst då de ger mest resultat. Den här typen av ögoncreme innehåller aktiva ingredienser som retinol eller AHA och passar om du har djupa rynkor i huden eller linjer som du vill släta ut. Beroende på hur aktivt innehållet är kan man behöva att ha en annan typ av ögoncreme i badrumsskåpet, för att vara med.

 • Renewing Eye Cream  Innehåller A-vitamin (Hydroxypinacolone Retinoate). Den förnyar, reparerar och jämnar ut hudtexturen med hyaluronsyra och  peptider.  Den innehåller den även koffein som dränerar  svullnad och stimulerar cirkulationen. Det gör att lider man av mörka ringar motverkas dessa.  Denna är också en av mina nya favoriter, har härlig mjuk textur som är precis lagom, retinolet irriterar inte huden eller känns för starkt, har oftast serum under.
 • NCEF-Reverse Eyes  Består av fem aktiva ingredienser: hyaluronsyra, kollagen, C-vitamin, escin och koffein som verkar på djupet av huden. Cremig formula som mjukgör huden härligt, den doftar gott också.
Bild på tjej i skogen som håller CREAMY EYE TREATMENT WITH AVOCADO i handen

Min nya favorit ögoncreme från Kiehl´s Creamy Eye Treatment with Avocado som också är deras bästsäljare

Ögonpatches

Är fuktgivande ögonplåster som ska motverka påsar och dränera,  svalka och ta bort påsar. De ska sitta på under 10-20 minuter. Den här brukar jag använda lite då och då och jag känner mig mycket piggare under ögonen efteråt.   Används lite nu och  då  när man känner sig svullen och extra trött. Förvara produkten i kylskåpet för ytterligare svalkande och dränerande effekt på morgontrötta ögon, så blir dessa patches riktigt kalla och och extra  avsvällande.

 • Cucumber De-Tox Eye Patches  Cucumber De-Tox Eye Patches minskar svullnad, dämpar mörka ringar och behandlar fina linjer i ögonområdet. Gurkextrakt bidrar till en naturlig avgiftning av huden, samtidigt som den får näring och fukt. Allantoin, kamomill och aloe vera lugnar och reparerar huden. Niacinimide, en multifunktionell ingrediens, hjälper till att förbättra utseendet på hudtonen och hudtexturen, medan koffein och arnica stimulerar mikrocirkulationen. De här är räddaren om man har besvär med morgonpåsar under ögonen.

Ögonmask

För lite sömn? Det är troligtvis den vanligaste orsaken till att du blir plufsig under ögonen. Ögonmasker är speciellt anpassade för den tunna ögonhuden, de fungerar som en ansiktsmask fast för ögonen. Perfekt om du vet att du har sovit för lite, eller bara är allmänt svullen under ögonen. Tvätta ansiktet, så ögonmasken lättare kan gå in i huden. Applicera en liten mängd runt ögonpartiet, under ögat ut mot sidorna och över ögat runtom med lätta klappande rörelser och låt verka i 5-10 minuter.  Man kan dutta lite ögonserum, eller ögonkräm under masken för extra effekt. Huvudsyftet är att dämpa svullnader och plufsighet. Den kan innehålla olika ämnen som är dränerade, lugnande eller återfuktande. Kan göras vid behov men även i förebyggande syfte 1-4 gånger i veckan. Har du sovit för dåligt, är detta en bra grej för dig. För trötta småbarnsmamman.

Hydra-Essentiel Moisturizing Reviving Eye Mask En gelögonmask som ska lugna huden kring ögonen, få huden att bli piggare, perfekt om man känner sig trött.  Berikad med ekologiskt extrakt av Leaf of life och quinoa, som hjälper huden att bevara fukt. Lägg in i kylen för att få en mer avsvällande effekt.

Hyal Reyouth Hydrogel Eye Mask Gelbaserad ögonmask som innehåller 6 olika hyaluronsyror samt B5-vitamin.  Hyaluronsyra bevarar fukten i huden, medan B5-vitamin och frouctan bildar en stark fuktbarriär på hudytan som förhindrar fuktförlust.

Ögoncreme – innehållande C-vitamin

Den här typen av ögoncreme/ögonserum som innehåller C-vitamin är framförallt fördelaktig för den som vill jobba på ojämn ton under ögonen, mörka ringar. Det har även fördelar då det är en kraftig antioxidant på huden kring ögonen, vilket gör att den motvekar linjer och håller huden jämnare och slätare.

Potent C Eye Cream  Innehåller 10% tetrahexyldecylaskorbat, 3% E-vitamin och 2% ferulinsyra som ger en kraftfull antioxidanteffekt, förebygger linjer och fläckig ton under ögonen. Koffein och hyaluronsyra  bidrar till att motverka mörka ringar, påsar under ögonen samt ökar fukten. Har en cremig textur och smörjer huden runt ögat riktigt bra, detta är också en av favoriterna.

Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate  Det vattenfria koncentratet är rikt på C-vitamin (innehåller 10,5 % L-askorbinsyra och 2 % askorbylglukosid) samt hyaluronsyra. Har en härlig och cremig textur, som ger mjukhet till huden under ögonen. Doftar gott och ger en plumpad effekt runt ögat. Hör till favoriterna denna också!

C Tetra Eye   C-vitaminserum med 100% stabiliserat C-vitamin som synbart ljusar upp mörka partier under ögonen, samtidigt som det slätar ut fina linjer och rynkor, denna har jag alltid under vilken ögoncreme jag än använder för att få bort de torra fina linjerna under ögonen.

Har ni någon ögoncreme, ögongel eller ögonserum som ni haft länge länge som ni bara älskar och inte släpper? Eller någon ögonprodukt som ni tycker verkligen fungerar helt fantastiskt :✔✔🖤 Tell me, jag är nyfiken ❤💥

 

Kram till alla fina och härliga läsare 💜❤🧡💛🖤

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “Skillnaden mellan olika typer av ögoncremer & jag tipsar om de bästa”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Catharina skriver:

  Tack för innehållsrikt och intressant inlägg (som vanligt)! Om man har mörka, blå ”ringar” längst in vid näsan och upp mot ögonbrynet, är det mer tunn hud då än pigment? Går de att jobba med också?

 2. Jenny skriver:

  Hej Johanna!
  Vilket jättebra inlägg! Jag har under flera månader försökt vänja in serum och ögoncreme från Verso men jag har inte lyckats, det blir nästan lite sårigt i linjerna under ögonen. Kan du rekommendera någon annan creme/serum som är effektiv mot fina linjer men som inte är lika reaktiv. Eller ska jag ge det ett tag till? Jag är 40+ och i övrigt använder jag produkter från Skin city skincare och PC.

  Hälsningar Jenny

 3. Sandra skriver:

  Hej Johanna!

  Måste säga att jag verkligen ÄLSKAR dina blogginlägg så mycket bra tips och knep! Jag har en blandhy (vilket du även har med om jag läst rätt haha) alltså fetare i tzon (porer) men samtidigt lite torrare partier med..acne kan även förekomma..har du något bra tips på en bra hudvårdserie för just dessa behov nu i dessa kalla tider? Just nu använder jag Kiehl’s Calendula serie i både rengöring, toner och ansiktskräm och kiels soothing serum både dag o kväll!

  Bästa hälsningar
  Sandra

 4. Anki skriver:

  Hej!

  Vilket bra blogginlägg! Har läst mig till att man ska lägga ögonkräm runt ögonen och inte på själva locket, dvs den rörliga delen. Men jag är jättetorr på ögonlocket och vill verkligen smörja in där. Blir sen ett halvår tillbaka även röd och irriterad där. Klarar ej heller att lägga en concealer under ögat då den bara lägger sig i de fina linjerna, har provat många olika concealers. Samtidigt är jag på slutet av dagen väldigt oljig på ögonlocken och skuggan sitter som ett streck i globlinjen. Har provat en uppsjö med ögonprimers men ingen gör att skuggan sitter en hel dag.
  Är +50 och undrar vilken ögonkräm som kan passa och har du tips på ögonprimer och concealer så tar jag gärna emot det också.

  Hälsar Anki

 5. Theresa skriver:

  Hej!
  Vilken skulle du tipsa om man är 22 år och vill börja jobba aktivt med förhindra rynkor/linjer runt ögonen?