Hello Spring- Springcare

Vi ändrar kläder efter årstid, samma sak gäller med hudvården därför är det dags att se över hud-garderoben för våren. Vi börjar lapa sol så fort den dyker upp, solskyddet är lika viktigt under våren som på sommaren om inte viktigare, för nu poppar pigmenteringarna upp!  Varmare klimat påverkar hur cremerna känns på huden,  huden avger mer fukt nu, byt därför till  lättare produkter.  Föredra serum som innehåller mycket antioxidanter under våren. Speciellt bra att ha under det dagliga solskyddet.

Uppdatera din hudvårdsrutin inför våren  – ledordet är antioxidanter + SPF 50 

 • Satsa på mycket fukt till huden i form av lättare dagcreme om du upplever att du får finnar eller om din dagcreme känns för rik.
 • Solskydd- minst SPF 30 men vet du att du får pigmenteringar eller melasma är det SPF 50 som gäller.  Sitter du ute och solar på lunchen  kommer solen att ta mer än du tror och aktiverar pigmenteringarna igen.
 • Plocka bort syror och retinol – kanske den viktigaste åtgärden för att inte få en fläckig och pigmenterad hud (detta gäller om man slarvar med  det  dagliga solskyddet och gärna vill sitta i solen eller gärna sola, och dessutom inte använder hatt, solglasögon) 
 • Addera C-vitamin och andra antioxidanter i alla dess former, en bra grund kan vara i ditt dagliga serum.
bild ansikte med två ögonprodukter

Jag använder alltid C vitamin speciellt på våren, dessa är två av mina dagliga favoriter för ögonen, C-Tetra Eye från Medik8, och Potent- C Power Eye Cream från Peter Thomas Roth.

C-vitamin- vårhudens ersättare

Förbered huden med produkter som innehåller mycket antioxidanter,  det bygger upp ett skydd mot den första starka vårsolen och verkar antiage en liten extra bonus är att det jämnar till hudtonen och ger glow.  Du kan preppa huden med C- vitamin- serum, ögoncreme och speciella punktbehandlande produkter. C vitamin kan man inte få för mycket av. Detta är något som du kan gå över till om du använder mycket syror och slarvar med solskyddet, eller för dig som får pigmenteringar och melasma. Det spelar ingen roll om man bara använt syra på kvällen och inte har det på dagen, huden påverkas lika mycket för det. 

 • Potent C Eye Cream – Denna lilla magiska sak återfuktar riktigt bra på huden kring ögonen,  den är härligt cremig och desstuom mycket c vitamin inbakat.
 • Potent C Targeted Spot Brightener– Produkt som har tagits fram för att verkligen åtgärda och punktbehandla specifika områden i huden som är pigmenterade.
 • Potent C Power Serum–  Ett laddat serum som är perfekt att behandla pigmenteringar ojämn hudton med samtidigt som det jobbar effektivt mot solskador på köpet.
 • bild på ansikte och k-ceutic

  Denna produkt har varit min trogna följeslagare under de senaste 10 åren, och den byter jag inte bort mot något i världen, K- Ceutic 

Mina favorit SPF för ansiktet

Innan du ger dig ut i solen, glöm inte hur viktigt solskyddet är för din hud, ha alltid solskydd dagligen och vistas du längre ute i solen föredra SPF 50 om du har lätt för att få pigmenteringar.  Glöm inte bort att händerna och dekolletaget utsätts för solen, och kan bli solskadat.

 • K- Ceutic; denna är alltid på topplistan över bästa dagliga solskyd, den har allt, rätt textur, ger fin lyster på huden och dessutom högt SPF,  sist men inte minst är den det perfekta makeupunderlaget för en hy som min som är blandad/mogen.
 • 360 Mineral Tolerance Fluid SPF 50; ett snällt mineralsolskydd som lätt går in i huden, en av de bättre för ansiktet och dessutom perfekt att använda under smink, en bonus är att det har Hev-skydd som är bra om du sitter mycket framför datorn.
 • Sun Drops- Dr . Barbara Sturm; små smidiga droppar som stryks ut i ansiktet och ger ett skydd på SPF 50.

Solskydd bra för blandad/fet hud som lätt får utbrott 

 • 360 Oil-Free Gel SPF 50– ett lätt solskydd som är laddat med allt, en bonus är HEV -skydd för dig som också sitter mycket framför datorn.
 • Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 50– en mattande solskyddsprodukt som passar för dig som blir blank och får finnar av andra solskydd
 • Physical Filter Primer SPF 50– detta är egentligen en primer med inbyggt högt SPF, den är tonad så den passar de som gärna vill ha tinted SPF. Jämnar till hudtonen och korrigear och jämnar ut rynkor.
 • Sun Protection SPF 50 Stick– denna lilla nyhet är också passande om man vill ha ett lätt spf på huden, en bonus är att den är smidig att ha med sig i väskan och framförallt smidig att applicera.

Se över ditt badrumsskåp så du har produkter för våren

Utgå alltid från din hudtyp, men om huden följer årstidens mönster kan man behöva se över hudvårdsrutinen.

 • Rengöring; När det blir varmare ute kan man byta till en lättare gelrengöring eller mousserengöring– dessa typer av rengöringar är lättare och gör inte huden fet.
 • Ansiktsvatten; åtefuktande ansiktsvatten som ger mycket fukt är alltid bra för huden.
 • Serum; fuktserum som hyaluronsyra (passar året runt), antioxidanserum, C-vitaminserum är att föredra under de soligare månaderna. Många produkter har Hev-skydd inbakat också.
 • Fuktkräm; Under våren är lättare varianter som gel eller lotion eller lättare varianter i textur något att kika efter, vintercremen kanske inte passar lika bra nu.
 • Solskydd med SPF 50 om du inte har haft det tidigare! Tänk lättare varianter om du gärna blir blank under dagen.

Bonustips! 

Under våren är det alltid bra att göra en ansiktsbehandling, en riktigt djuprengörande ansiktsbehandling för att får bort alla orenheter i huden.  Det kan man göra var 4:e -6:e vecka för att underhålla resultatet. Huden byts ut varje månad med nya hudceller, då behövs en ny behandling om man vill vara riktigt fin i huden. Det kan också vara ganska skönt att göra en ansiktsbehandling emellanåt. Man får tid att slappna av och koppla av samtidigt som man blir fin på köpet.

 

Man kan alltså använda både syror och retinol under våren och sommaren om man använder dagligt SPF 50 och då inte solar. Vissa uppelever huden bättre med syror och retinol och vill inte släppa dessa produkter oavsett årstid. Så man behöver inte lägga bort dem om man inte vill. Men är man en riktig soldyrkare som gärna vill ligga i solen, och lätt kan glömma solskyddet eller inte använda något alls eller inte vill ha så högt SPF, då kan kan överväga att gå över till en serie utan syror eller retinol.  Eller bara plocka bort dessa två och fortsätta med sin vanliga rutin. 


Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

17 svar till “Hello Spring- Springcare”

 • (17) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Hej!
  Bra inlägg!
  Jag har jobbat hela hösten och vintern på mina pigmenteringar i framför allt pannan, med syra och retinol. Trots solskyddd, högt, så har pigmenteringarna kommit tillbaka i och med vårsolen
  Vad kan jag behandla med nu direkt? Jag ser så flammig ut. Eller får jag bara stå ut med detta till hösten kommer igen och jag kan köra med retinol och syror igen?
  Jag har C-vitaminserum, masker, bra rengöring you name it, men inget tycks hjälpa.
  Har du några tips?

 2. Lisa skriver:

  Hej Johanna!
  Tack för ett bra inlägg
  Jag har använt K-ceutic i många år, älskar den cremen. Dock tänker jag den mer som en lugnande och näringsrik dagkräm än en fullvärdig SPD för ansiktet. Om jag bara ska vara ute fram och tillbaka till jobbet och lite på lunchen räcker den förmodligen som spf . Men menar du att ett pump K-ceutic är tillräckligt som solskydd en dag ute i sommarsolen? Eller öser du på med flera pump vid varje applicering?
  Åh, vad jag gillar att läsa er hudspecialisters inlägg och blir glad varje dag bloggen uppdateras

  • Hej Lisa,
   Kul att du gillar inlägget ! Håller helt med, ska du till stranden eller vara ute mycket och det är riktigt varmt så kan man kika efter andra. Jag själv använder K-ceutic under min makeup. Jättekul att du uppskattar hudspecialistens inlägg 🙂

 3. may-britt skriver:

  Hva fåreslår du runt øynene som beskytter mot solen?
  Kram

 4. Maria skriver:

  K -Ceutic är helt klart det bästa solskydd jag testat för min känsliga blandhy! Den ger lyster, tar bort rodnad efter regelbunden användning, lugnar huden och gör den jämnare i hudtonen. Älskar den! Använder den även ibland på natten och vaknar med en hud i balans!

 5. Victoria skriver:

  Har arb bort d mesta av min hyperpigmentering….kör retinol o syra ett litet tag till. Gillar solen.men smörjer o smörjer med spf50. Går d bra å köra nån syra toner under sommaren? El e d bättre med nån mask emellanåt? Tack för ett bra inlägg.

  • Hej Victoria, det går bra att köra syra toner istället för någon annan variant av syra, men lägg inte till då det blir kaka på kaka. Det går ju också bra att använda syror och retinol och ha högt spf under dagen om man inte solar :=

 6. Sandra skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag har börjat fått pigmenteringar vid överläppen. Började ordentligt för två somrar sen, innan hade jag aldrig det. Men jag har så svårt för lukten av c-vitamin. Använder nu kapslarna från exuviance men klarar inte av att använda det regelbundet då det luktar järn efter någon timme. Finns det serum med c-vitamin som är utan doft?

  • Hej Sandra,
   Kul att du gillade inlägget! Det är svårt att komma ifrån C-vitamindoften i C-vitamin dessvärre. Jag tycker ju att det luktar gott 🙂 Men dessa tycker jag inte doftar konstigt på huden eller så Potent C Targeted Spot Brightener-/kram Johanna

 7. Elina skriver:

  Hej Johanna 🙂

  Tack för de fina tipsen!

  En fråga, kan man fortsätta med retinol och syra produkter om man applicerar solskydd varje morgon?

  Kram!
  /Elina

 8. Lina skriver:

  Vilken bas har du på bilden på instagram?