Syror och retinol + sol – produkter man kan byta ut

Nu har våren anlänt och som alltid brukar det vara då det poppar upp pigmenteringar i huden. Det kan räcka med ett par timmar ute i solen utan solskydd och de är  tillbaka som en ovälkommen gäst.  Många tänker inte på  att man har syror i sin dagliga rutin. Kan man fortsätta med dem då? Jag berättar hur det ligger till med syror och solning. Det kan räcka med en enstaka dag eller ett par timmar man varit ute,  direkt är pigmenteringarna där. Dett är ju oftast då man kommer på att man vill behandla dem också. Man kan använda syror och retinol under våren och sommaren, jag ska berätta hur.

Produkter i bild

Codage har produkter att erbjuda utan syror som Cleansing Gel, Moisturizing mask, Summer Time

Syror och retinol vad gäller ?

 • Man kan använada syror under våren och sommaren – om man inte medvetet solar, alltid har högt SPF 50 dagligen och använder hatt, solglasögon. Men är man en slarver och glömmer en enstaka dag och sätter sig i solen, tar en kaffe, eller lägger sig i solstolen då är det bättre att man slutar med både syra och retinol.
 • Man kan inte använda syror eller retinol på kvällen bara, för att ha högt SPF 50 under dagen och vistas ute i solen som vanligt och sola. Huden blir exfolierad och påverkad av syrorna. När du använder dem regelbundet har det redan påverkat huden.
 • Går man ut i solen och solar och har syror i sin rutin, kommer huden inte bli brun, den blir troligen bara röd, då överhuden tunnas ut och blir mer solkänslig, det innebär att du kommer bränna dig.
 • Går man ut i solen utan SPF samtidigt som man har syror i sin rutin kommer pigmenteringarna fram, har man dessutom haft melasma så kommer den garanterat fram igen och det kan dessutom bli kraftigare än tidigare. Vissa kan få ett mörkt parti på överläppen av pigment som ser ut som en mustasch. Det kan vara rätt besvärande. 
 • Det är inga problem att använda syror och retinol om du bara ska till jobbet fram och tillbaka och du använder dagligt SPF.

 

Sola och syra vad kan hända?

Självklart känns det tråkigt att inte kunna använda sina fina syra eller retinolprodukter på våren eller sommaren om man vill sola. Vi är ju så svältfödda på det i Norden och när den väl dyker upp vill man njuta. Men jag kan av egen erfarenhet intyga att det inte är en bra kombo och hur illa det kan gå om man använder syror och solar. Innan jag var utbildad hudterapeut använde jag syror och gillade självklart att sola (desutom solarium🤦‍♀️ )  (som hudterapeut har man lärt sig hur man ska göra numera). Jag använde en enormt kraftig glykolsyra creme (hade bara haft den 1 gång!) går sedan och lägger mig i ett solarium 😲 känner när jag är klar att det svider i ansiktet. Ser i spegeln att huden är lika röd som en tomat. Jag blev ju givetvis inte brun jag blev bara röd, huden började att fjälla och jag fick dessutom pigmenteringar,  inget positivt resultat med andra ord. Det tog nästan två veckor innan huden var återställd igen, så det misstaget gjorde jag aldrig om och tur var att man inte fick någon kvarvarande pigmentering.

Vad kan man göra då? Vet man med sig att man kan slarva och gärna vill vara ute i solen rekommenderar jag att man helt enkelt går över till en hudvårdsserie som inte har syror. Har man lätt att få pigmenteringar eller melasma, rekommenderar jag ändå inte att slarva, var ändå alltid noga med solskyddet, för pigmenteringarna kommer ändå, det syror och retinol gör är att förvärra dem i kombo med solen.

produkter på trä

Sensai har inte syrror i sina produkter och är lämplig att gå över till under våren och sommaren Extra Intensive Mask, Extra Intensive Eye Cream, Extra Intensive Cream 

Produktmärken man kan gå över till istället för syror

bild ansikte och micellärvatten

Jag brukar byta till produkter utan syror främst under sommaren, jag föredrar lättare och smidigare produkter under den tiden, exempelvis byter jag ut rengöringen till Micellar vatten

C-vitaminbehandla huden för att bli av med pigmenteringarna

Sen har vi nästa grej, när pigmenteringarna väl kommit vill man ju bli av med dem, och det är ju syror framförallt som fungerar bäst för det. Varför man oftast väljer det eller retinol. Men C-vitamin som jag tjatar om hela tiden, har också en utjämnande effekt på huden, det fungerar pigmentreducerande, antioxidativt (motverkar de skador solen åsamkar på huden, förebygger rynkor) och dessutom ger det glow. PTR har en serie som jag nämt tidigare i inlägget ”Hello Spring- Springcare” där jag skriver om vårhuden. Denna serie består av hög halt C vitamin, där kan du gå över till dessa C-vitamin produkter som du använder som en pigmentbehandlande rutin och fördelen är att just C vitamin är bara bra att använda under just våren och sommaren. Bra va.

Ett annat alternativ istället för att byta hudvårdsmärke helt, är att bara plocka bort syrorna eller retinol produkterna. Lägg in peptider eller C vitamin om du vill ha något aktivt istället.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

33 svar till “Syror och retinol + sol – produkter man kan byta ut”

 • (33) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olga skriver:

  Hej Johanna, det går bra smörjer ansiktet under sommaren Exuviance spf 30 och Neostrata nattkräm Aktiv Replenish? Har också dagkräm spf 50 från Darpfin.
  Olga

 2. Ranveig Lie skriver:

  Så fint innlegg, takk for tips. Har slutat med syror nå, og da skal jeg prova dine tips her. Jeg ser på bilden der du visar Make P:rem, der er det två produkter jeg inte kan finna på nettsidan. Ser ut som et solskydd, er dette et nytt produkt? Og en mild rens, finner heller inte den på nettsiden. Er detta två nyheter som vil komma snart? Hoppas det, liker Make P:rem 🙂

 3. Signe skriver:

  Ser jag några nya make prem produkter när kommer de in?

 4. Zandra skriver:

  Hej, min hudvårdsrutin ser ut såhär:
  MORGON: dr ceuracle HYAL REYOUTH AMPOULE
  Skincity first concenrate serum
  Clarins MULTI-ACTIVE JOUR DRY SKIN

  KVÄLL: paulas choice SKIN PERFECTING 2% BHA LIQUID
  dr ceuracle HYAL REYOUTH AMPOULE
  Skincitys BARRIER BUILDING SECOND CONCENTRATE
  Clarins MULTI-ACTIVE NUIT REVITALIZING NIGHT CREAM, NORMAL/DRY

  Vilka produkter måste jag ersätta och till vilka?

  Min hudtyp: torr/känslig/tunn/ytliga kärl
  Stora porer/pormaskar haka näsa

 5. Antonia skriver:

  SÅ bra och informativt inlägg!

 6. Anki skriver:

  Hej,
  Tack för ett bra inlägg! Hur vet jag om jag har syror och retinol i mina produkter? Vad ska jag leta efter i innehållsförteckningen? Använder mestadels SC skincares produkter.
  Ska man tänka på samma sätt med kroppen? Att peela huden innan BUS är ju bra har jag förstått, men ska man byta ut syrapeelingen mot tex en skrubbvante nu till sommaren?
  //Anki

  • Hej Anki,
   Kul att du gillar inlägget 🙂
   Det brukar stå glycolic acid, eller alpha hydroxy acid, eller så står det på produkten mjölksyra, AHA-syra eller glycolsyra. SCSC produkter innehåller syror i clear pore resurfacer, och Skinccell resurfacer. Om du ska busa dig så använd en kornpeeling, innan man kan använda annan typ av syra innan, men inte samtidigt. /Johanna

 7. Annika skriver:

  Hur är det med Pha i en ansiktstvätt? Skulle ni inte kunna märka upp de produkter som man ska vara försiktig med på sommaren?

  • Hej Annika,

   Detta gällar som sagt generellt syror som mjölksyra och glyskolsyra framförallt. PHA syra är inte lika solkänsligt som Neostrata och Exuviance innehåller. Det var bra tips, det tar vi till oss:) /Johanna

 8. Christina skriver:

  Tusen tack för toppeninlägg!
  Vad rekommenderar du om man har mkt pormaskar, lite finnar och pigmentfläckar och har använt syror och retinol för dessa problem? Använt ffa Neostrata
  Tack för svar!

 9. Matilda skriver:

  Hej! Kan du rada upp vilka syror som omfattas i detta inlägg?

  • Hej Matilda,

   Detta gällar generellt syror som mjölksyra och glyskolsyra framförallt. PHA syra är inte lika solkänsligt som Neostrata och Exuviance innehåller. :)/Johanna

 10. Anneli skriver:

  Tack för bra inlägg! Jag använder Exuviance age reverse i min hudvårdsrutin. Vilket märke är bäst att byta till under sommaren för min mogna hy med ålderstecken ?

 11. Linda skriver:

  Tack snälla för en beskrivande text! Lite förvirrad blir jag dock när jag frågat om jag, som har problem med pigmentfläckar, ska ta bort produkter med retinol och syra-men upplever att jag fått svaret att med spf 50 fungerar det. Men nu inser jag att jag nog behöver byta. Vilken serie rekommenderar du mig om jag har lätt att få pormaskar och har stora porer och då även pigmenteringar?( Älskar Dr ceutacle Pure VCMellight cream-fungerar den?) Så tacksam för svar!