Varva hudvårdsprodukter i din rutin & kika in i mitt andra badrumsskåp

 • | Johanna

Varva produkter, vad innebär det egentligen?  ⁠Att varva hudvårdsprodukter innebär att  man använder produkter antingen från vecka till vecka, eller från dag till dag. Det kan vara flera retinolprodukter man har hemma, olika serum, liknande syror eller syror från olika märken.  Är man en riktig hudvårdsnörd som jag, har man flertalet produkter i sitt badrumsskåp precis som många andra. Vi har fyra säsonger av årstider, det påverkar huden och hudvården behöver anpassas därefter.

Så här ser badrumskåpet ut i sommarstugan, varvar man mycket produkter blir det en hel del.

Hudvårdschema- för att varva produkter i rutinen

I grund och botten har man en basrutin med rengöring, toner, kanske leave on exfoliering, serum, dag och nattcreme. Vill man ”specialbehandla” huden, har man utöver det en retinol produkt,  syra eller något bra C-vitamin också.

Flera produkter inom samma kategori i badrumsskåpet är inte en helt ovanlig syn, en produkt gör inte alltid gör jobbet.  Det krävs olika produkter, man varvar och tillför huden ämnen den är i behov av för dagen, för veckan, eller för månaden. Har man flera serum behöver man inte använda alla samtidigt man kan istället varva alla i veckan, exempelvis olika varje dag. Det viktigaste är att man utgår från sin egen hud, alla har inte en hud som det fungerar att hoppa från det ena till det andra med,utan måste istället hålla en strikt rutin för att inte få utbrott, finnar eller blemmor.

De viktigaste produkterna man behöver om man är en riktig hudvårdsnörd

Några produkter som alltid är bra att varva

Måste man ha alla sina serum samtidigt. Nej det behöver man inte, man kan helt enkelt varva dem i sin rutin genom att fördela dem dag och kväll istället, eller varannan dag, eller varannan vecka om man upplever det tidskrävande att använda alla på en och samma gång.

Serum 

 • Fuktserum; tillför fukt, hyaluronsyra är det vanligaste innehållet och fungerar lika bra på dagen som på kvällen. Fukt fungerar alla dagar i veckan och krockar inte med något annat ämne.
 • Antioxidant serum– superladdat antioxidant serum, med A, C, E, och F vitaminer. Passar bra på dagen och kvällen. C vitamin gör sig bäst på dagen, att komplettera med fukt på kvällen är en bra kombo.
 • Oljeserum; vissa dagar är huden torrare och då tillför du en olja istället, personligen tycker jag oljan gör sig bäst på kvällen. Då kan du kombinera både fuktserum (hyaluronsyra + oljeserum) för ännu bättre effekt. Oljeserum under vintertiden tycker jag man kan köra fullt ut om du märker att huden blir torrare.
 • C-vitamin: serum är bra framförallt framåt våren, detta är alltid bra att ha i sin rutin, då förlägger man det på morgonen, oavsett vilka andra serum man har. Man kan även byta ut c-vitaminet framåt hösten och lägga in ett peptideserum istället. Eller varva dem varannan dag på morgonkvisten.
 • Peptide serum;  vill man ge huden något plumpande, då är peptider superbra, speciellt på sommaren istället för retinol. På hösten kan man varva varannan dag peptider och retinol, de jobbar likvärdigt men ger inte helt och hållet samma effekt. Eller varför inte peptider på morgonen och retinol på kvällen.

Masker:

 • Lermask– jättebra att ha i sin rutin, lägg in 1-2 gånger i veckan för att varva med andra masker i rutinen. Lermasker ger porerna en riktig omgång och rensar upp gammalt tilltäppt talg.
 • Fuktmask- emellanåt upplever man att huden blir torr, speciellt om man använder syror i sin rutin. På vintern är det oerhört fördelaktigt att addera fuktmask men även som sovamask, gärna flera nätter i veckan. Varva exempelvis fuktmask på måndagen eller sov med varje kväll, tisdagen lägg in en lermask, torsdagen en sheetmask, och fredagen lermask igen. Bra för en blandad/fetare hudtyp.
 • Sheetmask kan man också ha i sin rutin att varva med, det brukar inte vara något som krockar med något annat, så dessa kan man lägga in när man är på sheetmask humör.
Bild på ansikte och rengöring

En av mina abosoluta rengörings favoriter som även tar bort eyemakeup, Special Clensing Gel 

Syror 

Har jag exfolierat huden mycket och den blivit torr fokuserar jag på fukt och oljeserum kommande vecka för att balansera upp huden.  För många syraprodukter under en och samma vecka kan leda till att man överbehandlar huden, det är lämpligare att ena veckan använda en syra av en sort och nästa vecka använda syra av annat slag, givetvis om det passar för hudtypen.

Nattbehandlande glykolsyra; Exempelvis Glycolic 10 Renew Overnight som appliceras efter serum på kvällen. Har man en annan syraprodukt tar man bort den i sin rutin, för att istället lägga in denna kraftigare nattbehandling. Varva, varannan vecka med annan syraprodukt om man har det hemma. Lägg inte in för många syror samma vecka, speciellt inte när de är av det starkare slaget.

Behandlande pads

Peptide pads: Peelar med innehåll av petider, fytinsyra och salisylsyra, ställ undan annan produkt med salisylsyra om du har det i rutinen redan, annars kan man använda den en annan dag i veckan för den tåligare huden.

Intensive Treatment Pads: kobination av BHA, niacinamid och zink. Har man likvärdig syraprodukt i form av BHA, lägg undan den samma dag. Använd inte två identiska syraprodukter samma dag, risken blir att man överbehandlar huden.

Moisture Glow Pads: består av mildare PHA syra, fördelen är att det passar även den känsligaste hudtypen. Peelar fram lyster till huden och ger huden en riktig glow. För den tåligare huden kan man använda peelingpads en dag och någon gång under samma vecka en kornpeeling om huden tillåter.

Retinol

Många som vill jobba på cellförnyelsen har retinol i badrumskåpet, kanske inte bara en utan flera, olika styrkor och olika derivat av retinol (olika typer av former av retinol).

Retinol; Clinical 1 % Retinol Treatment är en specialbehandlingsprodukt som ska användas 1-3 gånger i veckan,  lägg undan syran du vanligen brukar ha, minimera för mycket produkter på huden vid detta tillfälle. Vill man vid andra tillfällen lägga in en  oljebaserad retinolprodukt plocka bort syra och din andra retinol produkt, annars blir det kaka på kaka om de används vid samma tillfälle.

De produkter jag pratade om i dagens video på instagram är följande; 

Special Cleansing gel– favoriten som tar bort makeup men löser även upp ögonmakeup riktigt, riktigt bra.

C-Tetra Eye- 100% stabiliserat C-vitamin som ljusar upp mörka partier under ögonen, samtidigt som det slätar ut fina linjer och rynkor.

Retexturising Eye Serum–  AHA-syror som slätar ut ögonområdet, koffein är dränerande mot svullnad och stimulerar cirkulationen kring ögonen, det gör att mörka ringar minimeras.

Renewing Eye Cream–  Innehåller A-vitamin (Hydroxypinacolone Retinoate) som stimulerar kollagenproduktionen. Den förnyar, reparerar och jämnar ut hudtexturen med hyaluronsyra och peptider. Koffein verkar dränerande mot svullnad och stimulerar cirkulationen.

K-Ceutic- Jag tjatar om denna om och om igen, men det är för att den är så bra. Bästa makeupunderlaget får jag alltid av denna creme, antagligen  är den så populär för den passar alla och för att den är lugnande på rosacea.

Unreal High Shine Volumizing Lip Gloss– Läppglans som är återfuktande samtidigt som den under sikt ska ge långvarig volym. Läpparna upplevs fylligare, jag  har på mig nyans Enchant.

Hyaluronic Hydra- Foundation– Det är den foundation jag har på mig, den är lätt och lägger sig inte i linjer, snarare tvärtom. Jämnar till och ger en jämn fin yta. Jag har nyans nr 400 på mig.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “Varva hudvårdsprodukter i din rutin & kika in i mitt andra badrumsskåp”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Theresa skriver:

  Hej! Informativt inlägg! Har funderingar på fukt. Hyaluronsyra säger en del drar ut fukt ur huden vintertid, stämmer det?

  Jag har en Rosacea, främst med rodnad och blir lätt torr. Bor iNorrland (Kallt) och känner redan nu att min hud börjar sakna fett eller fukt.

  Använder hela Exuviances serie för känslig hy inklusive den nya oljan, men börjar bli yttorr

  Vågar jag lägga till hyaluronserum eller vad fattas mig tror du?

  • Hej Theresa,

   Hyaluronsyra ska bidra till ökad fukt till huden, är man kan vara i behov av både fukt och fett ibland. Ett första steg är att börja med att lägga till fuktserum, och ge det tid. Räcker inte det kanske man behöver läggat till ytterliggare näring i men då har du ju oljan och det är en perfekt kombo.

   kram Johanna

 2. Tina skriver:

  Hej igen
  Jag har tyvärr inte den kunskapen som du har så jag håller mig till ett och samma märke. Inlägget gjorde mig så inspirerad.
  Känslig, mogen hud, pigmentering. Har inte tidigare använt retinol.
  Jag tänker byta ut mina nuvarande produkter mot medik8
  • liquid peptides
  • rediance vitamin C
  • advanced night restore
  • R-retinoate day/night eyes
  Om jag efter en tid med dessa produkter och vill jobba lite mer kan jag då byta ut peptides två kvällar i veckan mot någon av dessa:
  •retinol 3tr serum
  •crystal retinal 1 serum
  •R -retionate 24
  Och i såfall vilken.
  Som du säkert förstår är jag helt novis
  Tusen tack för inspirationen.

  • Hej igen Tina,

   Om jag förstår dig rätt så har du inte dessa produkter än i din rutin, från Medik8. Du anger att du är känslig ihuden, då skulle jag gärna vilja veta hur pass. Du kan maila till mig på info@skincity.se så jag se över din hud lite extra om du vill. Då allt för myket aktiva ämnen inte alltid passar, och i detta fall då inte alltid flera av samma. Speciellt inte heller om du inte använd retinol tidigare. Har du använt C-vitamin tidigare, vet du att du att din hud tolererar det? Annars kanske det är bättre att du börjar med en ganska svag variant först. I ditt fall skulle jag rekommendera dig produkter så här;

   Rengöring:
   Toner:
   Serum: liquid peptides kan du använda dag och kväll
   Dagcreme: rediance vitamin C
   / nattcreme advanced night restore
   Ögoncreme/ögonserum: R-retinoate day/night eyes- under ögonen är man inte alltid känslig så där kan denna proudukt fungera.

   Om du ska prova på ett retinol så är det denna som är snällast av alla retinol 3tr serum
   kram Johanna

 3. Tina skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg t.o.m jag som inte är duktig på hudvård, blev intresserad och nyfiken.

  • Tackar och bockar, jättekul med feedback på detta sätt! Framförallt underbart att höra att DU blev nyfiken på hudvård 🙂 kram Johanna
   Du vet väl att vi finns här om du har frågor om hudvård 🙂

 4. MADELEINE skriver:

  Hej Johanna och tusen tack för detta inlägg!
  Jätte intressant!
  Vilken dröm 🙂

  Skulle be dig om att framöver berätta lite om hur du lägger dina 3 rouger Dvs vilken i botten och hur lägger du de andra två.

  • Hej! Tack på förslag på ämne, är det hur jag lägger rougen när jag använder mig av flera du tänker dig som du vill veta mer om ? Jag kan ju göra en video om det framöver. kram Johanna

 5. Maria skriver:

  Tack, vilket bra inlägg. Jag lockas att köpa och testa allt för mycket produkter, så vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det.

  Mina favoriter som jag gärna vill ha i min rutin på något sätt är:
  Akademiklinikens active serum och glow oil
  Dermaceutic 0,5 retinol och light ceutic
  Exuviance morning glow pads
  Dermalogica Microfoliant

  Brukar ta Dermalogica, Exuviance och Akademikliniken på morgonen och Dermaceutic på kvällen, men är det kanske bättre att ta varannan vecka?

  Har även SkinCeuticals Simply clean, Elemis cleansing balm, DrCeuracle toner, Filorga Oxygen glow och lite annat, men dessa är jag inte rädd för att blanda.

  Tacksam för svar.

  Hälsningar
  Maria

  • Hej Maria!

   Ett förslag på hur du kan lägga upp det är

   Morgon; SkinCeuticals Simply clean Kväll; Elemis cleansing balm, SkinCeuticals Simply clean
   DrCeuracle toner DrCeuracle toner
   Akademiklinikens active serum- använd varannan kväll när du har vant in den
   Dermaceutic 0,5 retinol, de kvällar du inte använder Active serum lägger du in retinolet eller 1-2 kvällar
   glow oil – Någon kväll eller två så du inte blir torr ihuden

   Veckan efter kan du på kvällen Kväll; Elemis cleansing balm, SkinCeuticals Simply clean
   DrCeuracle toner
   light ceutic
   På morgonen veckan efter kan du
   använda Exuviance morning glow pads varannan dag med Dermalogica Microfoliant

   Filorga Oxygen glow, vet jag inte vilken av deras produkter du ha, men de kan man lägga in där man tycker det passar.
   Kram Johanna

 6. Anki skriver:

  Åh herre min jesus. Hur många har råd med så mycket produkter. Då måste jag nog skola om mig från Ica lönen:)

 7. Linda skriver:

  Tack!!! Vilket superbra och intressant inlägg. Precis vad jag funderar över, finns så många produkter som jag är nyfiken på men inte tänkt att jag kan varva så här!