Varva produkter del 2

 • | Johanna

Detta var många som hade frågor om hur man varvar produkter, så jag kör en del 2. Jag skrev om det i mitt tidigare inlägg  ” Varva hudvårdsprodukter i din rutin & kika in i mitt andra badrumsskåp”. Jag har fått många bra frågor 😀 Många har mycket produkter hemma, sen kommer man till det kluriga, hur ska jag egentligen använda dessa. Får man något resultat av hudvården om man varvar produkterna? Ja, det kan man få, det viktiga är att man använder rätt typ av produkt.

Bild på flera olika hudvårdvårdsprodukter

Bästa rutinen när man varvar produkter är blanda lagom med retinol, syra och fukt för att få en bra balans för huden.

Ge produkterna tid- för att få resultat

Använder du bara rätt ämne för det du vill jobba på så spelar det ingen roll om du använder produkter från olika märken.  Jobbar du mot ett mål, exempelvis vill få bort pigmenteringar eller bara underhålla huden är det viktigt att du tillför huden de ämnen som faktiskt kan göra skillnad på dessa saker, det är ju samma ämne fast från olika märken du tillför huden. Jobbar du med fuktprodukter spelar det verkligen ingen roll om du varvar, det är ju samma ämne du tillför huden, bara olika märken.  Men framförallt är du bara kontinuerlig i hudvårdsrutinen får du resultat, det kan ta kort tid, det kan ta lång tid, det kan det göra oavsett om du använder produkter från samma märke.

Varva produkter- är det för alla?

När man börjar med nya produkter, en ny rutin, och kanske inte använt så mycket hudvård innan, då rekommenderar jag att man börjar med produkter från samma märke. Ett tips är att läsa ”Nya produkter- när kan man se resultat på huden?” Att varva produkter är mer för den som är lite mer van. Syror och retinol ska man heller inte vara känslig i huden för att blanda. Man ska helt enkelt veta att den tål detta, har man en känslig hy som lätt kan reagera är det bättre att hålla sig till mildare syror och gärna inom samma produktmärke. Det är helt enkelt säkrast så.

Att använda flera serum efter varandra kallas för layering, och är väldigt vanligt i Korea, där man har rutiner som går upp mot 11 steg. Man kan applicera serum efter vartannat om man gillar den varianten, eller så varvar man serum där också. Man har oftast flera serum hemma, man kan förlägga ett serum eller två på dagen, medan man tar de andra på kvällen, eller varför inte ett serum varje dag eller varannan dag. Man kan enkelt säga att det du applicerar absorberas och tas upp av huden, oavsett om du lägger fyra eller fem serum efter vartannat, eller olika serum varje dag.

Jag tänkte jag ska ge ett exempel på hur jag varvar produkter i min hudvårdsrutin, så man får en översikt om hur det går till- i alla fall för mig. Här tar jag bara med de aktiva produkterna, givetvis använder jag flera, detta är bara för att se hur man kan förlägga vissa av dem. Självklart kan man också använda samma rutin dagligen fördelat på morgon och kväll. 

Bild på en ansiktsmask, olja, dag och nattcreme

Från vänster; Renaissance Mask, Midnight Recovery Concentrate, Cleanformance Phyto CBD 24h Cream, några av de produkter som är perfekta att varva med syror eller retinol

Schema för att varva produkter i en rutin

Vecka 1 

Under sommaren, har jag oftast C-vitamin serum på morgonen varje dag. Då kan jag kan använda olika varje dag eller, varannan dag eller samma flera dagar i rad. 

Vecka 2 

Veckan efter vill jag satsa på att fukta huden, när jag använd mycket syror, retinol, och andra serum. Eller lite mildare syra och mer retinol till huden.

Bild på fuktserum och fuktcreme

Från vänster: All-In-One Essence och Water-Infusing Electrolyte Moisturizer är bra komplement i rutin med mycket aktiva produkter, när  huden är i behov av fukt

Frågor och svar gällande att varva produkter i en rutin 

Kan fler än två, tre produkter efter toner verkligen göra nytta samtidigt?

Det beror på vad det är för serum, vilket jag antar att du menar. Serum är den produkt som gör grovjobbet på huden. Det serum du lägger närmast huden får du mer effekt av, men allt du applicerar absorberas av huden. När det kommer till att behandla pigmenteringar, rekommenderar jag att alltid lägga antipigmenteringsserum närmast huden. Där vill man fokusera på något specifikt och då tycker jag att man håller sig till serum/produkter som jobbar likadant oavsett märke. Bästa är att hålla sig till en rutin som jobbar just på detta. Annars är två produkter som är bra efter varandra Hyaluronsyra + Olja, det fördubblar effekten speciellt om du är en torris. 

Varva i all ära men, hur sällan kan man använda en produkt och ändå få långsiktigt resultat?

Det beror på om du har ett hudvårdsfokus, behandla pigmenteringar, ojämnheter i huden eller acne, då kan man behöva hålla sig mer konsekvent till en och samma produkter. Men handlar det mer om att underhålla huden, tillföra bra ämnen så den håller sig i balans, inga direkta problem då kan man blanda mera. Varvar man bra olika produkter med samma typ av innehåll så kan du ju få resultat. Det viktiga är att du använder produkterna regelbundet också, det är oftast där man fallerar genom att man slarvar med produkterna. Ger upp för tidigt och byter märke helt. Handlar det om att man varvar olika fuktserum spelar det inte så stor roll. Samtidigt kan jag också tycka att om man har hittat en produkt som man märker att man får resultat av ganska tidigt dessutom och känner att det händer något. Varför ska man då byta? Då kan man köra på, märker man sen att effekten avtar kan man lägga in en annan produkt med exakt samma innehåll. Pratar vi om C-vitamin så finns det ju olika halter, styrkor och pH-värden som man måste ta i beaktning, just beroende på vad man vill behandla.

Hur ofta bör man använda ett visst serum för effekt om man varvar med flera?

Ett exempel är då, om man använder ett serum för att få bort pigmenteringar, man har kraftiga pigmenteringar. Då bör du använda serumet varje dag, kanske till och med morgon och kväll beroende på vad det är för serum. Men vissa av dessa typer av serum kan vara väldigt kraftfulla och då kan det vara skönt att bryta av med någon mildare sorts serum, då kan man köra varannan dag, om man känner att huden behöver vila lite.

C-vitamin serum och ett serum som återfuktar huden använder jag, vilken är bäst att använda kväll?

Den gyllene regeln är alltid att använda C-vitamin på morgonen och förlägg ditt andra serum på kvällen. Fukt tycker jag personligen är bäst på kvällen. 

Vilka aktiva ämnen kan man köra dagtid och vilka kan man sen köra samma kväll? 

Om du menar ämnen generellt så tycker jag att C vitamin är bäst på dagen, niacinamid också, dessa kan du köra varannan dag. Man kan använda dem tillsammans, men jag personligen gillar att använda C-vitamin ensamt på morgonen. Det är ingen regel men precis som med all hudvård kan man skräddarsy utefter vad som passar var och en. Syror tycker jag blir bäst på kvällen, som AHA eller BHA, samt retinol.

Jag är osäker kring hur jag ska varva C-vitamin, BHA, syror och retinol och niacinamid? 

Jag vet att många funderar på om man kan använda C vitamin och Niacinamid i samma rutin, och svaret på detta är JA. När vissa produkter tillverkas med både C vitamin och Niacinamid (vi har inga produkter med det innehållet) måste pH -värdet på produkten vara stabil,  för att niacinamid inte ska falla sönder (kan göra ett eget blogginlägg om niacinamide och C-vitamin) Jag skulle förlägga c-vitamin och niacinamide på dagen, eller använda niacinamide på kvällen, varvat med BHA antingen på dagen eller kvällen och retinol alltid på kvällen. Dag; c-vitamin, niacinamide, Kväll; BHA, syra, retinol- varvat med varandra i veckan.

bild på ansikte

Så här gör jag när jag varvar produkter, missade du del 1, inlägget Varva hudvårdsprodukter i din rutin & kika in i mitt andra badrumsskåp,  kan du gå in på länken här för att hitta det.

Ska retinolserum verkligen inte användas med andra serum samma kväll? 

Det man brukar säga är att man ska förlägga retinol (vanligtvis, beroende på vad det är för typ av produkt) på kvällen. Man vill ju ha maximal effekt av retinol och då behöver man inte lägga något serum innan. Exempelvis, jag rengör huden, sedan applicerar jag Retinol 10TR Intense, efter det fuktcreme. Men det beror också på vad det är för serum/retinolprodukt. Vissa retinolprodukter ska man undvika kraftig syra ihop med. Vissa retinolprodukter, som 1 % Retinolbooster ska man blanda med sin creme (går även att användas direkt på huden också, smaksak vilket man vill göra) med den kan man använda en exfolierande produkt med.

Vad kan man använda på halsen när man märker att huden börjar bli slapp?

Det finns speciella cremer som jobbar just på detta område på kroppen, de brukar kallas ”neck” cremer. Här är några av dem som är populära Toning Neck Cream. Skin Active Triple Firming Neck Cream.

Kan det bli för mycket PHA för huden? 

PHA-syra är ändå den mildare typen av syra, håller man sig till en rutin med ett märke som har det i alla sina produkter som Exuviance och Neostrata då blir det oftast inte för mycket. Där brukar vi ju säga att man inte ska blanda in flera olika syror, för då kan det bli för mycket. Det bästa är att utgå från sin hudtyp, har man valt en serie med PHA har man antagligen gjort det för att man är lite känsligare i huden, och då passar det oftast ändå inte att blanda in flera syror. 

Bild på peeling och pha peeling samt nattcreme

Från vänster: Polishing Crystals, Radiance Peeling Sleeping Pack, Bedtime Beauty Boost några av produkterna jag varvar med varandra

Så gör jag när jag varvar produkter, jag har flera produkter som jag använder men detta var ett typexempel på hur det kan se ut. I dagens inlägg är det fokus på varva med syror och retinol framförallt. Vill ni läsa om hur man varvar oljor, och flera olika serum så kommentera nedan eller på insta  😊❤

Har du några produkter som du tycker fungerar bra att varva med varandra som blir en riktigt bra kombo? 🤔 Kram Johanna

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “Varva produkter del 2”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Malin skriver:

  Hej

  Vill gärna läsa mer om detta du nämnder
  ”Vill ni läsa om hur man varvar oljor, och flera olika serum”
  Har precis blivit intresserad och köpte hem massor av adventskalendrar med hudvård. Blir nu dock osäker på vilka jag ska kombinera med vad. Tack på förhand!

 2. Alice skriver:

  Har egentligen inget med produkterna att göra men så roligt att du är ute och tar kort!
  Kram Alice

 3. Ellinor Norgren skriver:

  Vilket intressant inlägg. Känner mig nyfiken. På att få in fler produkter för maxad effekt. Kan man skicka in sin rutin till er o få förslag på tilläggsprodukter?

 4. Sandra skriver:

  Hej!

  Jag använder nästan bara produkter från paulas choice. Hur ska jag tänka kring deras 2% bha lotion för exfoliering samt deras intensive retinol serum. Kan de användas efter varandra? Varannan kväll?

  Tack!! //Sandra

  • Hej Sandra!

   Det bästa är att du använder dem var för sig, ett tips är att använda förslagsvis BHA på kvällen, sen kan du lägga in Intensive Retinol Serum vissa kvällar du inte använder BHA produkten. Eller vill du använda Intensive Retinol Serum kan du istället använda BHA på dagen. Kram Johanna 🙂

 5. Caroline Rosenqvist skriver:

  Tack för ett informativt och bra inlägg.
  //Caroline

 6. Sara skriver:

  Hej!
  Jag undrar om man kan varva BHA och AHA?