Varva produkter del 3- flera serum i rutinen

 • | Johanna

Serum kan man i stort sett använda lite som man vill. Det viktigaste är att man tänker att lättast textur ska vara närmaste huden. Får man inte i hop det om man har flera serum, förlägg dem då morgon och kväll om det blir lättare.  Man kan även varva dem i veckan istället om man inte har något specifikt man vill jobba på. Har man däremot något specifikt att jobba på bör man vara mer kontinuerlig med sina serum. För många serum kan också göra att det blir korvigt på huden, det blir för mycket produkter för huden som inte går in. Men då pratar vi ganska många serum.

Man kan ha många serum i badrumsskåpet och hur ska man fördela alla dessa det är frågan ?

Hur är det med C vitamin och Niacinamide ?

Många undrar om man kan använda niacinamid och c-vitamin tillsammans, och det kan man göra. Det är inget som krockar eller slår ut vartannat.  Niacinamid och askorbinsyra i sig är bra ingredienser för hudvård.  Du kan definitivt fortfarande välja att använda niacinamid och askorbinsyra separat. Du kan använda askorbinsyra under dagen och niacinamid på kvällarna. Varken C vitamin eller Niacinamid behöver vänjas in på huden. 

Syra – när ska man använda den?

När ska man använda syra då? Jag personligen gillar det bäst på kvällen, men du kan använda syra på dagen och även på kvällen vilket som. Använder man BHA kan man välja antingen att förlägga det dag eller kväll, har man även AHA kan man förlägga den på kvällen och BHA på dagen förslagsvis. Eller använda BHA några kvällar exempelvis 3 kvällar, och AHA 3 kvällar när man inte har sin BHA produkt.

Fuktserum & Peptider

Dessa kan man blanda lite som man vill, poängen med dessa är att de ska ge fukt till huden. Är det ditt första prio när det gäller hudvården vill du att fuktserumet ska appliceras närmast huden. Fuktserum behöver man heller inte vänja in på huden och krockar inte med andra serum. Serumen nedan är exempel på serum som ska ge fukt till huden och dessa kan man använda efter varandra. Har du flera serum av samma slag, använd en varje dag eller morgon och kväll.

bilder på serum

Man kan ha många typer av serum i sin rutin som man kan varva i veckan eller dag och kväll

C-vitamin är alltid bäst på dagen

Vi brukar alltid säga att C vitamin ska användas på dagen,  anledningen är för att det är en kraftfull antioxidant som ser till att huden inte bryts ner av flera faktorer som bland annat solen, som gör störst skada för huden. Det hjälper huden och därför är det mest fördelaktigt att använda detta dagtid. Det är inte fel att använda C vitamin på kvällen, och är heller inte något som blir fel i rutinen. Vill man utnyttja produkternas fulla potential är det bäst med både C och E vitamin på dagen.

 • Professional-C Serum 15%– Innehåller 15% L-askorbinsyra (C-vitamin). Skyddar mot skadliga UV-strålar samtidigt som det reducerar hyperpigmentering och ökar produktionen av kollagen- och elastinfibrer.
 • Anti- Wrinkle Brightening C-serum   Serum med 15% stabilt oljelösligt C-vitamin och 3% niacinamid som jämnar ut hudtonen och stimulerar kollagenproduktionen.
 • Tri Vita C30   30 % C-vitamin i en kombination av tre former vitamin C som ska nå alla hudlager och ge effekt över en längre tid. Vitamin E & ferulsyraestrar är kända antioxidanter som ökar och förbättrar C-vitaminets verkan.
 • Freshly Juiced Vitamin Serum  C-vitamin (5% askorbinsyra),  hjälper huden att jämna ut hudtonen, hindrar uppkomst av pigmentering samt ökar hudens spänst.
 • Polyphenol in 15% Ampoule Propolisextrakt som återfuktar och balanserar hudens oljenivåer, speciellt bra för en acnebenägen eller fet hud.
 • Rescue Serum  Vitamin C-serum som ljusar upp huden,  jämnar ut pigmenteringar och stärker hudens elasticitet.
Bilder på serum

Tänk att det serum med lättast textur ska vara närmast huden och oljor sist om du använder flera serum

Oljeserum

Är man är torr i huden kan man behöva lägga in ett oljeserum i sin rutin. Använder man ett C-vitaminserum eller exempelvis fuktserum applicerar man oljeserum efter, då det är kraftigare. Personligen hade jag förlagt ett oljeserum på kvällen och C vitamin på dagen.

Retinol på kvällen eller dagen?

Retinol är bäst att applicera på kvällen. Varför det då? Jo, det är för att de flesta retinolprodukter är solkänsliga och förstörs i solen konsekvensen är att det tappar effekt. Därför blir det bäst att ha det på kvällen. Det har kommit nyare typer av retinol som inte är lika solkänsliga, som kan användas på dagen. Många av dessa varianter har inbyggt SPF.

 • Supernova Serum–  Reparerande ingredienser som A-vitamin, fettsyror och kamomill hjälper till att minimera synligheten av fina linjer samtidigt som den lugnar huden.

Hur kan man förlägga sina serum?

 • Man kan varva serum i veckan
 • Varannan kväll
 • Dag och kväll
 • Applicera  flera serum efter varandra

Har ni någon superkombo med serum som ni kan tipsa om ? Kram Johanna 🧡

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 svar till “Varva produkter del 3- flera serum i rutinen”

 • (13) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Halida skriver:

  Hej!
  Jag använder Medik8 1kristal enbart kvällar ca3ggn veckan. Jag har även lätt rocasea och den stör jag mig mest på, jag blir så röd när jag visar mig ute(använder Spf50) Hur blir jag mindre röd?

 2. Elin skriver:

  Skulle det fungera att använda Paulas choice 1% retinol och kiehls cannabis-olja i samma rutin? 🙂

 3. Rena skriver:

  Hej!! Jag kör nu med liquid peptider från medik8 och amt retinol Dock läste jag att man inte sk använda dessa tsm stämmer det???

 4. Ulrika skriver:

  Hej Johanna. Hur ska jag tänka kring Medik8 C-vitaminserum som är oljebaserat? Vill minnas att jag läst att man ska applicera det mest aktiva serumet först, men samtidigt att oljeserum ska läggas på sist… Använder även PC Niacinamide och SkinCeutical HA Intensifiera dagtid, utöver toner och dagcreme. Tack på förhand.

  • Hej Ulrika!

   Förlägg ditt oljeserum ensamt på dagen förslagsvis, och applicera HA Intensifier på kvällen med Niacinamiden. Eller niacinamiden på dagen och oljeserumet över. Man kan kombinera lite som man vill där. Kram Johanna

 5. Sara skriver:

  Hej ! Jättebra inlägg men jag undrar varför tipsar ni nästan aldrig serum från Clarins alltså jag menar double serum .
  Tack på förhand !

  • Emmelie Bokvist skriver:

   Så roligt att du skrev om just det serumet Sara, för det var exakt vad jag satt och tänkte på! Jag har nyss köpt in det i h gillar det verkligen! Men, just det serumet är inte inlagt under någon specifik kategori på Skincutys hemsida. Johanna, vet du ”i vilket fack” doubble serum hamnar, eller är det ett serum som jobbar lite mer ”allmänt” ? Ett mycket trevligt serum är det i varje fall. Och bra inlägg detta också! ❤️

  • Hej Sara,

   Superkul att höra att du gillar inlägget 🙂 Det finns många bra serum att rekommendera, just i detta inlägg tipsar jag om serum med mer specifikt innehåll. Double Serum är också ett bra serum 🙂 Men många av de serum jag skriver om jobbar mer specifikt med sitt innehåll 🙂 Kram johanna

   • Emmelie Bokvist skriver:

    Johanna, vet du ”i vilket fack” doubble serum hamnar, eller är det ett serum som jobbar lite mer ”allmänt” ? Ett mycket trevligt serum är det i varje fall. Och bra inlägg detta också! ❤️❤️❤️ Hittar det nämligen inte under någon specifik kategori av serum på skincitys hemsida, men hittar det när jag söker allmänt på serum på hemsidan. Har nyss köpt det själv då det varit så väl omtalat! / Emmelie