7 vanliga frågor om pigmentering

 • | Sara

Såhär på sensommaren dyker ofta frågor om pigmenteringar upp. Solen har under sommaren satt sina spår och de där envisa fläckarna verkar inte ha en tanke på att försvinna. Det är ju inte heller så lätt att veta hur ska man gå tillväg för att reducera sina pigmenteringar. Därför har jag nedan samlat svaren till 7 vanliga frågor om pigmenteringar.

Pigmentering

Varför får jag en pigmentering?

Hudens pigmentceller melanocyter producerar melanin när vi vistas i solen som en försvarsmekanism för att skydda huden och effekten blir att vi får en mörkare nyans i huden. Vid en hyperpigmentering är dessa melanocyter överaktiva och en mörk fläck på huden uppstår. Orsaken till de kan vara hormonellt betingat eller uppkomma efter en längre tids solande.

Vad jag förstår så finns de olika typer av pigmenteringar?

Helt rätt, det stämmer! Jag brukar dela in hyperpigmenteringar i 4 olika kategorier

 • Solskada – ”åldersfläckar” som kommer med stigande ålder. 90% av personer över 60 år upplever någon form av hyperpigmentering. Solskadan är även vanligt bland yngre åldrar till följd av intensivt solande.
 • Melasma – uppstår på grund av hormonella obalanser som kan triggas av tex. p-piller, graviditet eller klimakteriet.
 • Post-inflammatorisk hyperpigmentering – hudens naturliga reaktion på inflammation vid exempelvis akne är att öka produktion av melanin i huden vilket gör att området mörknar.
 • Fräknar – genetiskt betingat med annan typ av melanin. Dessa går inte att reducera likt andra typer av hyperpigmenteringar.

Sen har vi även hypopigmenteringar. Där det handlar de istället om en avsaknad av pigmentceller och ett område som är ljusare än resten av huden.

Jag satt bara ute en kort stund och ändå har jag nu massa fläckar? 

”Tyvärr” så är det så att huden har ett minne likt en 🐘 och glömmer inte. Har du en gång haft en pigmentering så ligger de alltid där latent och lurar. Jag fick själv uppleva hur fort de kan gå när vi på semestern tog en längre tur med båten i strålande sol och kepsen glömdes hemma…väl hemma igen hade både melasman mellan ögonbrynen och några solfläckar på kinderna gjort sig till känna, attans!

Nu när jag har pigmenteringar, kan jag aldrig sola igen då? 

Vill du hålla dina pigmenteringar borta så är svaret NEJ. Man kan ju tycka de är lite orättvist men även om man lyckats reducera sina pigmenteringar är det som sagt jättelätt att de kommer upp till ytan igen. Det låter kanske mer drastiskt än vad det är, du kan fortfarande vara i solen men packa alltid med spf 50, solglasögon och keps. Solen är ju helt fantastisk med sin värme, ljus och tillgången till D-vitamin men bör avnjutas i lagom mängd.

Sara spf keps

SPF=BBF ✌

Efter min graviditet har jag fått massa fläckar, varför blir de så? 

Under graviditet är att huden är under hormonell förändring och just ökad pigmentering är vanligt, speciellt om man är gravid under sommarmånaderna. Hormoner i kombination med solljus och melasma kan uppstå. Denna typ av pigmentering kännetecknas av symmetriskt placerade fläckar i ansiktet.

Vanliga områden för melasma är överläpp(hej mustasch), kindben, ögonbryn och haka. 10 % av alla kvinnor som är gravida får melasma i någon form. Ofta går det över av sig själv, eller blir bättre med tiden. Genom att hoppa över solning och addera bra hudvård kan du skynda på förloppet.

Melasma

Ett exempel på hur melasma kan te sig

För att bli av med mörka fläckar, finns de några speciella ingredienser som jag kan leta efter? 

De finns flera fina och effektiva ingredienser att kika efter:

 • AHA-syra – kraftfull exfolierande syra med förmågan att frigöra fläckiga hudceller.
 • C-vitamin – skyddande antioxidant som skyddar samtidigt som hudtonen blir klarare & jämnare.
 • A-vitamin – cellförnyande ingrediens som snabbar på förnyelsen av hudceller.
 • Niacinamid – hämmar bildandet av pigment samt har en uppljusande och utjämnade effekt.
 • Och såklart SOLSKYDDET, viktigast av dem alla, välj spf50.

Passar på att tipsa om min SPF favorit just nu: 360° Pigment Solution Fluid SPF 50 Heliocare

Ett lätt tintat solskydd som både förebygger och reducerar pigment. Innehåller stjärnan niacinamid som minskar uppkomsten av nya pigmenteringar. Niacinamiden reducerar även redan existerande pigmenteringar och bidrar till en jämnare och klarare hudton.

Heliocare pigment solution fluid

Vad ska jag göra för att reducera mina pigment? 

Pigmenteringar är ett envist hudtillstånd och det kan ta tid innan resultat syns. De gäller att ha tålamodet med sig och inte heller ha för höga förväntningar. Gillar hur du skriver ”reducera” och inte ”få bort”. Har man större mörka fläckar som suttit över en längre tid kan de vara svårt att helt minimera dem. Men med is i magen och bra produkter kan du komma riktigt långt.

Leta efter produkter som innehåller stjärnorna för förra svaret, och självfallet har jag produkttips:

Brightening Treatment Skincity Skincare

En hög halt av AHA-syror (glykolsyra, mjölksyra och äppelsyra) som lossar bindningarna mellan äldre och ytligt liggande hudceller i det översta hudlagret. Innehåller även lakritsrot som reducerar pigment för en jämnare och klarare hud med hälsosam lyster. Denna kommer bli min kurbehandling i höst för att råda bot på oönskad pigmentering. 

Total Repair Retinoate Treatment Skincity Skincare

Visst kan vi kalla denna för en klassiker? De tycker jag allt! A-vitaminbehandlingen med extra allt som förnyar, reparerar och jämnar ut hudtonen utan att skapa irritation. Efter invänjning går de utmärkt att addera denna likt en nattcreme flera dagar i veckan.

Skincity Skincare news

Kika gärna in Hannas hudresa med pigmenteringar & melasma, hon har verkligen uppnått helt fantastiska resultat!

Hoppas ni tyckte denna frågestund var givande, kommentera gärna om du har någon annan fråga eller fundering kring pigment. ♡

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ett svar till “7 vanliga frågor om pigmentering”

 • (1) Kommentar
 • Visa alla kommentarer
 1. Kristina skriver:

  Hej,

  Jag har lite vitiligo i ansiktet men ser även hyperpigmentering på olika ställen, tex under ögonen. Har läst att man inte ska använda aktiva substanser när man har vitiligo eftersom den kan förvärras. Min fråga är vad kan jag använda för att dämpa de bruna pigmentfläckarna och få en jämnare hudton men inte riskera att förvärra vitiligon? Kan jag tex använda niacinamid?

  Med vänlig hälsning
  Kristina