7 vanliga frågor om Retinol

 • | Sara

Idag tänkte jag svara på några vanliga frågor om retinol, så lägg en mask och luta dig tillbaka och läsa vidare för att bli en retinolexpert.

Retinol som är en typ av A-vitamin och en stjärningrediens som många inte kan vara utan tack vare sin fina effekt på allt från acne, ärr och pigment till fina linjer och rynkor. Ja, listan kan göras lång om vad denna favorit kan jobba på.

Frågor om retinol

 • Vilken retinolprodukt passar just min hud?

Retinolprodukter kommer i flera varianter, olika konsistenser och kan ha olika fokusområden. Börja med att tänka vad du önskar att din retinolprodukt ska göra? Har du tex en torrhy och önskar minska fina linjer och rynkor då är en retinol i oljeform likt Pure Retin Oil från Akademikliniken perfekt!

Har du istället en fetare hud med acne är de lätta koncentratet 1% Retinol Booster från Paulas Choice ett bra val.

 • Varför måste jag vänja in en retinolprodukt?

Det är verkligen jätteviktigt att vänja in din retinolprodukt långsamt och metodiskt. Retinol är en superbra ingrediens men mycket aktiv så det är viktigt att har respekt för den. Börja med att applicera din retinolprodukt 1-2ggr/v om inte annat står på beskrivningen för produkten. Ett annat tips i början eller om du har en känslig hy är att addera retinolet till din serum eller creme för att se hur din hud reagerar på låga koncentrationer.

Allt eftersom om det känns bra och du önskar kan du öka upp till flera tillfällen och applicera produkten ensamt utan att blanda ut den.

 • Kan jag ha min retinolprodukt kring ögonen?

Ögonpartiet är ett område med en mer känslig hy så här rekommenderar jag att välja en retinolprodukt som specifikt är framtagen för detta parti.

Kika gärna på effektiva Retinol Fusion Eye Cream från Peter Thomas Roth som innehåller 1% mikroinkapslat retinol vilket stöttar hudens förnyelseprocess för ett mer ungdomligt utseende kring det ömtåliga ögonområdet.

 • Gör retinol huden ljuskänslig, behöver jag vara extra noggrann med solskyddet?

När man använder retinol så får man en exfoliering av hudytan och därmed har man lättare för att bränna sig. Man säger ofta i dagligt tal att huden blir mer solkänslig. Det är dock lite missvisande då huden inte blir solkänslig av retinolet i sig. Men i och med att det sker en exfoliering och det allra yttersta lagret av epidermis (överhuden) som också fungerar som ett skydd elimineras bör man vara duktig med att använda solskydd, gärna spf 50 likt min favvis Face Ult Protecting Balm SPF 50 från Babor.

vanliga frågor om retinol

Jag håller mig i skuggan med retinolet 😉

 • Jag har prövat flera typer av retinol men regerar alltid, vad ska jag göra?

Tyvärr så är det så att retinol inte är något för alla, det är inte ovanligt att man är överkänslig mot ingrediensen. Det gäller ofta om du har en känslig hy, rosacea eller eksem.

Jag som själv får eksem på vintern brukar chilla med retinolet under denna tid och istället använda effektiva peptider, de är en ingrediens som jobbar likt retinol men är mer skonsam. Jag gillar Liquid Peptides från Medik8. Ett serum med en 30% peptidblandning – en i huden naturligt förekommande cellkommunicerande ämnen – för att stimulera produktionen av hudens kollagen och elastin.

Vid graviditet och amning rekommenderar många märken att du undviker användning av retinol.

 • Vilka produkter ska jag använda tillsammans med min retinolprodukt för optimala resultat?

När du använder retinol så se gärna till att din hudvårdsrutin innehåller extra lugnande och återfuktande produkter för att samtidigt stärka upp huden. Att addera ett lugnande och återfuktade serum likt Phyto Corrective Gel från Skinceuticals kan vara en bra idé då retinol i sig inte är fuktgivande.

Även en fuktgivande mask är grymt för att balansera huden. När jag var i Köpenhamn och jobbade för några veckor sedan hittade jag märket Woods_Copenhagen och herre vilken bra fuktmask de har! Intense Hyaluronic Mask är full med hyaluronsyra och glycerin med en härlig doft för att återfukta och balansera alla hudtyper.

Serum sc

Om du har använt retinolprodukt några månader och du har en tålig hy så kan du om du önskar en BOOM-effekt addera en syraprodukt under retinolet. Detta är som sagt inget för en nybörjare eller känslig hy men tex aha-syra+retinol blir för dig med en tålig hy en superkombo som boostar effekten till max.
 • När kommer jag se resultat från min retinolprodukt?

Som med all hudvård så gäller det att ha is i magen då resultat kan ta tid att se. Generellt brukar jag säga att det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och 3-6 månader innan man ser några resultat.

Vissa upplever förbättring innan dess men det kan ändå vara bra att veta om att det oftast tar tid att se resultat och speciellt om man jobbar mot lite mer envisa hudtillstånd likt rynkor och pigmenteringar. Med dessa kan det ta upp till ett år innan man ser resultat. Sedan är det även olika från person till person, hudton, ålder, hudtyp ja allt sånt spelar in för hur fort du ser resultat.

Hoppas ni tyckte denna frågestund var givande, kommentera gärna om du har någon annan retinolfråga. <3

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

36 svar till “7 vanliga frågor om Retinol”

 • (36) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. NFF skriver:

  Hej ,
  jag började använda Retinol ( 0,3% retinyl palmitate ) sen 3 veckor sedan och har dess fått finnar ( bölder , under huden ) .
  Har aldrig haft problem med finnar förr .
  Minskade användningen till 2 gånger / Vecka men det är samma sak fortfarande .
  Varje kväll jag använder den vaknar jag med ny under huds böld på morgonen 🙁 .
  Jag 46 år och vill motverka rynkor och undrar nu om jag ska fortsätta med den tills huden anpassar sig eller ska jag sluta använda den ?
  Min andra frågan är att när jag använder Retinol ögon kräm får jag sveda första 5-10 sekunder, är det normalt ?
  Tacksam för svar .
  MVH
  Noshin

  • teacheee skriver:

   Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Noshin,

   Retinol är en jättebra ingrediens just för att verka well-aging och reducerande på ålderstecken. 🙂

   När man börjar med nya produkter så gäller de dock att ge de tid att verka. Det som händer när man börjar med en ny aktiv produkt är att en utrensningsprocess kan starta. Produkten går ner på djupet och tvingar upp orenheterna till ytan, vilket gör att man kan uppleva en försämring i huden. Denna utrensningsprocess brukar gå över efter ett par veckor. Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter. De du kan göra vilket du redan gjort och är helt rätt är att dra ner på användningen till färre tillfällen, likt 2ggr/v för att reducera utrensningen. Hoppas och tror de snart kommer vända till fina resultat.

   Kring ögonen rekommenderar jag endast att använda retinol om det är i en produkt som är anpassad för de känsliga ögonpartiet, men de låter de som att du gör. 🙂 Retinol är en mkt aktiv ingrediens så att de känns något vid applicering är helt normalt men känslan ska vara övergående. Om det är något som kvarstår efter nån minut kan de vara så att produkten är för stark för just din hud.

   Återkom gärna med hur de går, jag vill höra.
   Kram Sara

 2. Sari Nershed skriver:

  Jag använder MEDIK 8 retinol tr och undrar om den ska användas både uppe o h nere?elker endast nere?

 3. Alexandra skriver:

  Hej!

  Jag köpte facetheorys regenacalm retinol och började alldeles för kraftfullt. Fick utslag och väldigt irriterad hud. Väntade därefter ett tag innan jag började med det igen i mindre mängd och mer sällan. Har varierat lite från att använda det varannan dag till en gång i veckan den senaste tiden. Jag har inte fått irriterad hud igen men har haft i princip akne i 4-5 månader.. känner att jag håller på att ge upp. Regenacalm har 2 % retinol, är det kanske för starkt? Borde inte huden ha vant sig nu? Ska jag ge upp retinol? Jag hade inte problematisk hud innan detta bara torr, mitt mål är att förebygga ålderstecken i huden.

  För övrigt använder jag facetheorys niamicid och några av the ordinarys produkter. Väldigt tacksam för svar!!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Alexandra!

   Inom EU är 1% retinol den högsta gränsen av a-vitamin man får använda inom kosmetik så de måste använda sig av en annan form. Kikade runt och det ser ut som att de är retinyl palmitate i regenacalm retinol. 🙂 Det låter dock som att din hud och denna inte är vänner, efter 5 månader ska huden vant sig vid en nya produkt och inte slå bakut med akne/irritation.

   Jag tror att du kan använda a-vitamin men de gäller att hitta en variant som passar just din hud. Jag vill tipsa dig om dessa två som är mina favoriter från olika prisklasser:

   A-Superpacked X-strength Retinol Serum
   Superpackad med ett 8%-igt retinoidkomplex som bekämpar åldrande tecken med låg irritation. Påskyndar cellförnyelsen, främjar hälsosammare hudcellstillväxt, minskar pigmenteringar, fina linjer och rynkor samtidigt som den ger en jämnare hudton och -struktur.

   Correcting Second Concentrate
   Ett superladdat serumkoncentrat till natten, speciellt anpassat för att förebygga och korrigera ålderstecken och pigmenteringar. Den nya generationens A-vitamin (Hydroxypinacolone Retinoate) stimulerar kollagenproduktionen, reducerar förstorade porer och minimerar acneutbrott och acneärr, utan att göra huden känslig eller torr.

   PS, kan hända att det är kampanj på dessa på julafton hihi 😀

   Kram Sara

 4. Gitte skriver:

  Hejsan! Vad kan du rekommendera för återfuktande och lugnande produkt runt ögonen när man använder retinol ?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Gitte,

   Helt rätt tänkt så är det toppen att till retinol använda milda och återfuktande produkter för en hud i balans. Kika på Resist Anti-Aging Eye Cream som skulle vara en passande ögoncreme. Resist Anti-Aging Eye Cream är en behandlande ögoncreme som förbättrar och motverkar flera tecken på åldrande kring ögonen; torrhet, solskador och minskad spänst.

   Kram Sara

 5. Susanne skriver:

  Hej!
  Jag använder PC 1 % Retinol Treatment ca 3 ggr/vecka och har gjort även under sommaren. Jag har inte upplevt några problem alls tack och lov.
  Jag använder varje dag TriVita C30 och en extra pump om jag vet att jag ska vistas aktivt i solen. Bränner mig inte trots att jag har en ljus och relativt känslig hud. Kan detta bero på TriVitan? Är det tack vare den som jag upplever min hud som mindre känslig än tidigare år? Använt TriVitan i säkert 3 år och retinolet i ca 1 år.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Susanne!

   Vad kul att dessa produkter gett dig fina resultat. 🙂

   Just C-vitamin som det är mycket av i trivita går utmärkt att använda i solen, genom att kombinera C-vitamin och solskydd förstärker du solskyddet. Inte på så sätt att du får ett högre spf i din solkräm, men c-vitamin säkrar upp den antioxidantiska effekten och skyddar huden från solskador. C-vitamin hjälper även till att stärka upp huden så absolut, jag tror att trivita har hjälpt till stärka upp din hud och ihop med solskydd är den utmärkt till dagen.

   Kram Sara

 6. Matilda skriver:

  Hej, hur ska man tänka när man ska använda LIQUID PEPTIDES fr Medik8, morgon eller kväll? något man ska undvika att använda samtidigt med peptider? Etc.?

 7. Carolina skriver:

  Hej kan du rekommendera någon bra produkt med aha som jag kan använda tillsammans med retinol.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Carolina!

   Kika in Mandelic Acid 5% Skin Prep Water som är en återfuktande, daglig leave-on exfoliering, vilket hjälper till att avlägsna gamla hudceller. Mandelsyra är en mild men effektiv AHA som har god effekt på hyperpigmenteringar, förbättrar en grov hudstruktur och minimerar fina linjer.:)

   I början eller för en känslig hudtyp så rekommenderas det ej att applicera retinol tillsammans med någon syraprodukt då detta blir en kraftfull kombination. När du har använt syra och retinol ensamt på huden några veckor utan den andra och detta har känts bra så går det för en tålig hudtyp att applicera syra med retinol över för en mer aktiv hudvård.

   Kram Sara

 8. Jennie skriver:

  Hej
  Kan du tipsa om någon prisvärd retinol för en lite känsligare hy?
  Tack för en toppenbra podd. Skulle önska att ni hade lite längre avsnitt

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jennie

   Kika gärna in RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum från Paulas Choice som är en mild retinol-produkt. Denna finns i en prisvändlig pröva-på-förpackning. Det är ett aktivt serum som även passar en känslig hy. Fungerar omedelbart och på lång sikt för att förbättra flera tecken på åldrande.

   Tror och hoppas på fina resultat

   SÅ kul att du gillar podden, tack. Vi ska se till att det blir lite längre avsnitt framöver 🙂

   Kram Sara

 9. Nathalie skriver:

  Kan man ha azelainsyra och retinol i samma rutin?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Nathalie! 🙂

   Ja det går fint för en tålig hy att använda azelainsyra och retinol i samma hudvårdsrutin. Om du har en mer känslig hy kan du med fördel använda dessa olika tillfällen, tex en morgon och en kväll.

   Kram Sara

 10. Jessica skriver:

  Har aldrig provat retinol, tips på någon som kan vara bra att börja med? 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jessica! 🙂

   För en nybörjare så är det toppen att börja med en retinolprodukt med låg % likt Retinol 3 TR Serum Advanced Night Serum från Medik8.

   Applicering av Retinol ska påbörjas gradvis och med minst 48h mellan appliceringarna. Använd 2 gånger i veckan de första två veckorna, varannan natt följande två veckor, sedan varje natt om huden tolererar det.

   Tror och hoppas på fina resultat 🙂

   Kram Sara

 11. Susanne Knutsson skriver:

  Hej
  Jag undrar om det är bäst att ha retinol som enda produkt i kvällsrutinen eller om jag ska köra hela rutinen med serum och nattkräm över retinolprodukten? För jag gissar att retinol ska på först?
  Mvh Susanne

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Susanne!

   Det beror lite på vilken retinol-produkt du har? Vissa retinolprodukter ska just användas som enda produkt för bäst effekt medans andra går fint att använda med både serum och creme över. Retinol ska även oftast appliceras som första produkt. (kika vad som står under användning/ på baksidan av produkten)

   Om du är osäker på den produkt du har, återkom så kikar jag på denna, hur du använder denna för optimala resultat 🙂

   Kram Sara

 12. Amanda skriver:

  Hej! Jag funderar på det här med att blanda syror från olika märken. Har hört att man inte ska göra det? Betyder det då att jag inte kan ha en retinolprodukt från till exempel medik8 om jag använder BHA från paulas choice?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Amanda!

   Helt rätt tänkt. Jag rekommenderar att i första hand välja sina syraprodukter från ett och samma märke. Detta då märken har olika PH- värden på sina syraprodukter. Syraprodukter från olika märken kan krocka i huden och orsaka en reaktion eller hämna resultatet av din hudvård.

   Sedan går det dock bra för en mer tålig hy (om man önskar) att addera en syra-peeling eller mask från ett annat märke någon gång i veckan.

   Det är ok att välja sina dagliga syra- och retinolprodukter från olika märken (likt de du har) även om det är fördelaktigt att välja sina produkter från samma märke. Produkter från samma märke är ofta framtagna för att boosta varandra till ett fint resultat.

   Kram Sara

 13. Maria skriver:

  Vilken produkt har starkast retinol som ni säljer på Skincity? När du skriver att syror +retinol ger en boom effekt, är det någon speciell syra eller generellt? Jag tycker att AHA tillsammans med retinol ger extra fint resultat 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Maria,

   Retinol som är en typ av a-vitamin får i EU högst säljas i en koncentration på 1%. Så 1% är max 🙂 Kika på CLINICAL 1% Retinol Treatment som är ett kraftfullt serum med en hög koncentration stabiliserat retinol, för att effektivt förbättra hudens fasthet och elasticitet. Superb vid behandling av rynkor, hyperpigmenteringar och förlorad spänst. 🙂

   Bra synpunkt med syrorna, jag har nu förtydligat i texten att jag främst menar AHA-syra. AHA-syran är den mest djupgående syran och ihop med retinol blir det en mkt kraftfull kombo. Vad kul att du också tycker detta ger fiiin effekt.

   Kram Sara

   • Laila skriver:

    Hvilken AHA-syre anbefaler du under PC Clinical Retinol Treatment ?
    Har tålig hud,og vil Booste effekten

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Då kan SKIN PERFECTING 8% AHA GEL vara passande under. En leave on-exfoliering, effektiv för rynkor, hyperpigmentering och ojämn hudstruktur. Exfolierar ytan av huden med 8% glykolsyra. Hjälper att korrigera ojämn hudton och gör att huden känns underbart mjuk.

     Vänj gärna in syran utan retinol över i början, detta för att inte stressa huden. Efter några veckor om det känns bra kan du applicera syra+retinol för en effektiv kombo.

     Kram Sara

  • Nadja skriver:

   Hej, får jag fråga vilka produkter du använder

   • Maria skriver:

    Verso ögonserum (använder den som ögonkräm), ansiktsserum & nattkräm med retinol8 tillsammans med Verso ensympeeling. Gillar även Peter Thomas Roth papaya mask och Paulas Choice 10% AHA.

 14. Nicka skriver:

  Hej finns det inte någon billigare oljeform med retinol oss er? Mvh Nicka