Poddavsnitt 110: Akne och Skin Positivity med Sofia Grahn

 • | Sara

Det var längesen jag och Yasemin blev så berörda och samtidigt inspirerade som av veckans podd. Ska du lyssna in ett avsnitt denna vår så är de detta! Veckans gäst är en som vi längtat efter lite extra nämligen Sofia Grahn som är influencer och akneaktivist. Ni känner säkert igen henne från instagram under kontot @isofiagrahn där hon delar sin resa med akne helt ofiltrerat.

Hudspecialistpodden hittar ni på Spotify eller där poddar finns 🙂

Sofia Grahn

Skin Positivity

Vi pratar mycket om skin positivity vilket i stora drag handlar om att förändra hur du ser din hud, för det är hur du känner inför den som betyder mest. Oavsett vad dina hudtillstånd är eller vart du än är på din hudresa är målet att du ska må bra, och se de för hur de faktiskt ligger till. Den perfekta huden är ett ouppnåeligt ideal och det handlar om att acceptera din hud precis som den är. Sofia hade en frågestund på sin instagram om akne och svaren från följarna strömmade in och flera av svaren fick oss att stanna upp och blev ett kvitto på hur viktigt skin positivity rörelsen är.

“Just look down at the sink while washing your hands and you won’t see your reflection”⁣

“Maybe if I lean my face on my hands they won’t notice”⁣

“ There is not a single picture of me from 2015-2020. Not a single one. Like I didn´t exist”

Resan med akne

Sofia pratar också om att de är okej att inte alltid älska sin hud och tillåta sig själv att vara ledsen ibland. Akne kan en smärtsam sjukdom, både på utsidan och på insida och hon belyser vikten av att ta hjälp. Våga fråga, möjligen först en hudterapeut och sen en hudläkare om de behövs. I avsnittet får vi höra om Sofias egen resa med olika aknemediciner och hur de påverkade huden, kroppen och måendet.

”Jag brukar säga att gå på en isotretinoin behandling inte är som en sprint utan mer som ett marathon, det gäller att ha tålamod” 

Välj ofiltrerat

Sofia utmanar den traditionella bild av vad skönhet är – hon visar upp sin akne och akneärr och är hur snygg som helst! I avsnittet kommer vi in på hur viktigt det är att omge sig av personer som du mår bra av och på sociala medier följa konton som du kan identifiera dig med. Och själv välja bort filterna för att göra plats för mer skin positivity.

Sofia Grahn 2

Sofias hudvårdande prispall

Hon väljer en minimalistisk hudvårdsrutin men tre produkter som alltid finns med är

Cucumber De-Tox Eye Patches Peter Thomas Roth

Svalkande ögonmasker som Sofia förvarar i kylen och tar till efter ett nattpass. Maskerna minskar svullnad, dämpar mörka ringar och behandlar fina linjer i ögonområdet. Låt sitta i 15mintuer och trötta ögon är ett minne blott!

DEFENSE Essential Glow Moisturizer SPF 30 Paula’s Choice

En smidig 2-i-1 produkt, creme och solskydd i ett. Innehåller massa hudgosigt så som lakrits, kiwi, arganolja, niacinamid, C-vitamin och andra växt- och vitaminbaserade antioxidanter speciellt utvalda för deras förmåga att skydda huden mot luftburna föroreningar och blått ljus/HEV. Återfuktar intensivt, ger omedelbar lyster och jämnar ut hudtonen.

AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer från Skincity Skincare

En favorit när det kommer till mer aktiv kroppsprodukt för att effektivt minska finnar och plitor. AHA-syror som glykolsyra, mjölksyra och äppelsyra exfolierar hudytan så att torra och gamla hudceller elimineras, medan laktobionisk syra och glukonolakton (PHA) binder rikligt med fukt i huden.

Alla produkter som nämns i podden hittar du samlade HÄR!

Sofia Grahn 1

Stort tack till Sofia för att du gästade hudspecialistpodden och inspirerar oss till Skin positivity

Har ni några frågor eller idéer på ämnen du önskar att vi tar upp i podden är du mer än välkommen att maila: podd@hudspecialisten.se

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 110: Akne och Skin Positivity med Sofia Grahn”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Cornelia skriver:

  Tack för ett fantastiskt avsnitt och tack för att NI finns! Ni, likväl som de andra i teamet på skincity, har varit min trygga punkt under min akneresa och den hjälp jag har fått av er är ovärderlig. Jag är inget fan av internet/sociala medier generellt, men ni gör ett viktigt jobb och jag älskar att få starta min dag med era avsnitt. Tack!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Cornelia!

   Åh tack för så fina ord, stort tack att du delar, så värdefullt! <3

   Fortsatt lycka till med din hudresa och vi finns här vid minsta fundering.
   Vi hörs i podden

   KRAM
   Sara

 2. Lisa L skriver:

  Får man fråga en sak utan att verka elak för de är inte mitt syfte. Men varför använder hon just dessa produkter när hon uppenbart har kontakt med er och ni sitter på en guldgruva av superavancerade märken på just att läka ärr och jämna ut, tex is Clinical, Jan Marini, SkinCeuticals… varför då just denna enkla blandning av märken? Jag kan ju bara tala för mig själv men jag har ju fått såna fantastiska resultat av JM. Och som sagt, min fråga är inte av elak art bara nyfiken hur tänket vart här.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lisa,

   Först och främst, så himla roligt att Jan Marini gett dig fina resultat. De är verkligen ett fint märke med effektiva produkter.
   I avsnitt med gäster vill vi lyfta deras unika hudresa. Vissa använder en lång rutin och andra en mer minimalistisk. Just de är något som vi tycker är viktigt att lyfta, alla är olika och vad som känns bra och fungerar kan skilja sig.

   Vi finns här för att guida i superbra märken så som du nämner, SkinCeuticals is Clinical mm. De ger många fantastiska resultat. 🙂

   Kram Sara