Skillnaden på röda- och mörka akneärr

 • | Sara

En fråga jag får dagligen är ”hur blir jag av med mina akneärr?”. För att svara på den frågan behöver vi först kika på vilken typ av ärr det handlar om: Postinflammatoriskt erytem (PIE) eller Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), vilket förenklat handlar om ifall ärren är röda eller mörkare?

Close-up,Of,Acne,On,The,Skin,,Acne,On,The,Face

PIE – röda ärr och PIH – Postinflammatorisk hyperpigmenteringar

Fördjupade och upphöjda ärr

Till en början önskar jag understryka att det är väldigt svårt att med hudvård märkbart förbättra ärr i form av gropar eller upphöjningar. Förlust eller överväxt av vävnad i follikeln som uppkommit till följd av t.ex svårare akne är komplicerat att själv göra något åt. Här rekommenderar jag att vända sig till en hudklinik. Bor du i Stockholm kan jag varmt rekommendera Hudläkargruppen som är en klink med erfarna specialister inom dermatologi eller kirurgi om dessa ärr är något du önskar reducera.

Types,Of,Acne,Scars

Olika typer av ärr där en behandling där laser kan ge effekt

Vad skiljer röda och mörka ärr åt?

Röda akneärr – Postinflammatoriskt erytem (PIE)

Postinflammatoriskt erytem är rödrosa blemmor/märken där kapillärer (blodkärl) blivit skadade eller vidgade till följd av inflammation eller utomstående faktorer. Inflammerad akne, överexfoliering eller klämda finnar är några av de främsta orsakerna till dessa ärr som kan variera från rosa, röd till djuplila beroende på hudton uppstår. Att överdriva exfoliering och klämma finnar kan vara lätt hänt men när man gör det är risken för ökad inflammation, mer finnar och även röda ärr stor , så håll fingrarna i styr.

Det finns faktiskt ett enkelt knep för att se om det är PIE eller inte – Efter rengöring tryck på ärren och se om rodnaden temporärt försvinner för att sedan gå tillbaka till sin rosa/röda/lila ton. Om huden regerar så är det PIE.

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

Är en hyperpigmentering orsakad av inflammation är den vanligtvis platt och är mörkare än den omgivande huden. Pigmenteringen kan variera från ljusbrun, mörkbrun till svart beroende på hudton. Hudens naturliga reaktion på inflammation är att öka produktion av melanin i huden vilket gör att området mörknar. En liknande reaktion ni säkert känner igen är vid solexponering, då svarar huden också med att öka produktion av ämnet vilket ger en mörkare hudton.

Fun fact: Melanin är de ämnet som ger all vår hud och hår den färg de har.

Vanliga orsaker till PIH är akne, finnar, sår eller solning. Det är faktiskt så att tillståndet förvärras av exponering för solen så tanken om att ”solen behandlar akne” är en mycket dålig idé om du inte vill ha en härlig pigmentering…

Skillnaden på PIE och PIH

Är ni med på skillnaden mellan dessa två hudåkommor?

Behandling & förebyggande

 • Resultat kommer inte över en natt – När du börjar med en ny aktiv hudvård kan det ta upp till 3-6 månader innan man ser något resultat. Vissa upplever förbättring innan dess men det kan ändå vara bra att veta om att det oftast tar tid, speciellt om man jobbar mot lite mer envisa hudtillstånd som pigmenteringar. Sedan kan det vara olika från person till person, hudton, ålder, allt spelar in för hur fort du ser resultat. Så ha is i magen och låt produkterna verka.
 • SOLSKYDD – att investera i aktiva produkter och sedan skippa solskyddet är som att slänga pengarna i sjön. Så på med solskyddet varje dag både för att förebygga att PIE blir till PIH och för att bidra till reducerandet av PIH.
 • Kläm inte! – redan nämnt ovan i texten men tåls att upprepas. Hoppa över att klämma, naglar är alldeles för vassa och skadar lätt våra blodkärl.

Ingredienser att kika efter

Röda akneärr – Postinflammatoriskt erytem (PIE)

 • C-vitamin

En ganska okänd fördel med C-vitamin är faktiskt att den stärker kapillärväggarna. Eftersom PIE är dilaterade (vidgade) blodkärl hjälper det till att minska rodnad. Och mer känt är kanske att C-vitamin bland annat stärker huden och också har en fin effekt på hudtonen och strukturen, som blir jämnare och slätare samt neutraliserar fria radikaler. Passande vid både PIE och PIH!

Ett klassiskt C-vitamin serum är ju aldrig fel såklart, men för att variera så vill jag tipsa om en magisk kombo med rengöring och toner från Obagi:

C-Cleansing Gel FX är en rengöring med gel-textur, laddad med C-vitamin som verkar utjämnade samtidigt som smuts, talg och makeup tvättas bort. Aloe vera ger en uppfriskande ren känsla som verkar lugnande.

C-Balancing Toner RX  som även denna är full med C-vitamin justerar hudens pH-värde och förbereder huden för optimal absorption av efterföljande produkter. Förutom C-vitamin finner vi bland annat trollhassel som minimerar porerna medan PCA ger lätt återfuktning.

 • Azelainsyra

Denna effektiva men skonsamma syra har under de senaste åren fått stå i rampljuset och den är här för att stanna! Fler och fler upptäcker azelainsyrans magiska egenskaper och en av dem är just att reducera röda ärr. Syran är också en skicklig storstädare då den är antibakteriell och motverkar spridning av de bakterierna som kan orsaka akne.

Azelaic Clearing Second Concentrate från SKINCITY skincare är en del av er säkert redan bekanta med, men den tål att nämnas igen. Med 10% azelinsyra tillsammans med extrakt av Reishin-svampen samt lakritsrot verkar serumet effektivt för en jämnare hudton.

Serum scsc

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

 • Glykolsyra 

Glykolsyra har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syror, vilket innebär att den kan penetrera huden bäst. Därav kan glykolsyra tränga in i de djupare hudlagren och stimulera tillverkningen av kollagen och elastiska fibrer, som förbättrar hudens spänst och textur vilket är passande vid PIH.

Light Ceutic från Dermaceutic är en produkt som år efter år finns stående i mitt badrumsskåp då den är så himla bra för att minska alla typer av pigmentering med 8% glykolsyra tillsammans med 4% fytinsyra. Fytinsyran ger en extra skjuts till produkten genom att hämma bildningen av pigment samt verka anti-inflammatorisk utan att göra produkten irritativ mot huden.

 • Retinol

Retinol är en form av A-vitamin, en cellkommunicerande ingrediens med mindre molekyler som verkar med återuppbyggande och utjämnande egenskaper. Just att molekylerna är så små gör att ingrediensen kan penetrera det yttre skiktet av huden som kallas epidermis och nå det mellersta lagret av huden som kallas dermis. Genom att nå dessa celler kan retinol leverera tydligare och bättre resultat än de ingredienser som endast jobbar på hudytan.

Retinol 0.3 från SkinCeuticals är en nattbehandling med 0,3% stabilt, rent retinol, som effektivt behandlar ålderstecken och pigmenteringar. Används även för att behandla en problemhud med finnar och för att minimera stora porer. Vilket gör det till en utmärk produkt för den som både önskar behandla PIH och nya akneutbrott.

Bonustips! 

Om man känner att man är ett hudvårdsPRO och vill pröva något nytt istället eller utöver syra och A-vitamin så har jag ett annat ess i rockärmen – nämligen PowerBright Dark Spot Serum från Dermalogica. Här är några av ingrediensstjärnorna Shiitake-svamp och Hexylresorcinol. Detta är en produkt som hjälpt mig att reducera envisa ärr efter plitor. Önskar ni läsa mer om produkten kan ni göra det HÄR.

tre produkter för ärr

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 svar till “Skillnaden på röda- och mörka akneärr”

 • (5) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. fayza skriver:

  Hej! en kille som 25 år har en mörk akne i banna i ansiktet .
  vilket behandling ni rekommenderar .

  • sokteee skriver:

   Kräm mot ärr – https://tonzes.com/scarse.htm Har haft massa gamla akne ärr kvar, det här kräm har trollat bort det helt.

  • Sara skriver:

   Hej Fayza,

   Gäller de platta och mörka akneärr rekommenderar jag att kika in ingredienser likt c-vitamin och azelainsyra som de står om i inlägget, de finns även produkttips ovan 🙂
   Glöm inte solskyddet nu till vår och sommar. Solning gör lätt ärren ännu mörkare och svårare att bli av med.

   Vid djupa eller upphöjda ärr rekommenderas att kika med en klinik vad som är den bäst passande behandlingen för just hans hud. Bor ni i Sthlm kan jag varmt rekommendera Hudläkargruppen.

   //Sara

 2. Karoline skriver:

  Hej! Hur gör man en rutin av ovan? Vet att man bör lägga C-vitamin på morgonen före SPF men hur gör man med de andra?

  • Sara skriver:

   Hej Karoline!

   Jättebra fråga – C-vitamin är utmärkt att addera till din morgonrutin då den förutom att verka utjämnande ger en fin lyster, något som kan vara kul att ha lite extra av under dagen. SPF applicerar du efter din C-vitamin.
   Genom att kombinera C-vitamin och solskydd förstärker du också solskyddet. Inte på så sätt att du får ett högre spf i din solkräm, men c-vitamin säkrar upp den antioxidantiska effekten och skyddar huden från solskador – hur bra! 🙂

   Azelainsyra/Glykolsyra/Retinol är sedan bra val av produkter till kvällen (välj olika kvällar och applicera ej vid samma tillfälle)

   Lycka till med din hudvård!
   //Sara