Bli vän med dina goda bakterier

  • | Sara

Länge har vi ätit yoghurt med goda bakterier för att tillgodose vår mikroflora i tarmen. Men det finns också ett annat mikrobiom som är mycket mer synligt, men som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänar förrän nu – Din hy. Bakterierna i ditt ansikte behöver lika mycket kärlek som din mage. Genom att addera produkter som bidrar till ett hälsosamt mikrobiom kommer din hud att tacka dig och på köpet får du en hud i balans med fint glow!

Sara Mirkobiom

Idag serveras goda bakterier

Hudens mikrobiom är en härlig samling av flera organismer så som goda bakterier och svampar mm som alla lever på hudens yta. Tillsammans utgör de ett balanserat mikrobiom i harmoni för att bibehålla en frisk hudbarriär och skydda mot ”inkräktare”. Det finns dock flera faktorer som kan rubba din huds mikrobiom…

Allt ifrån dålig kost, stress till felaktiga hudvårdsprodukter och överexfoliering kan störa de viktiga organismerna som lever på din hud. När mikrobiomet störs blir huden lätt sårbar för överväxt av ”dåliga” mikroorganismer vilket kan leda till infektioner eller inflammatoriska hudsjukdomar som akne, rosacea och eksem.

Rengör utan att rubba mikrobiomet

En klassisk fast handtvål har ofta ett högt ph-värde 9-10 (huden har ett ph-värde på mellan  4,5-5,5) vilket gör att använder du en tvål varje dag med ett så högt ph-värde försämras klimatet för dina bra hudbakterier rejält och istället främjas tillväxten av skadliga mikrober. Välj istället en hudvårdande rengöring likt Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Cleanser från Kiehl’s. Denna rengör huden skonsamt och avlägsnar orenheter, föroreningar och makeup med ett lätt och mjukt skum. Skummet är berikat med både hampafrö- och oreganoolja som har en lugnande och renande effekt på huden. Är det så att du hittat en rengöring som passar dig även om ph-värdet är högt så kan du såklart fortsätta med denna men följ gärna då upp med ett ansiktsvatten som balanserar hudens ph-värde.

kiehls rengöring mikrobiom

Leta efter hudegna ingredienser

Hudegna ingredienser är sådana som finns naturligt i vår hud. Några av dessa är hyaluronsyra, squalane, glycerin och ceramider. Ett märke som är en stjärna på de är svenska Skinome Projects. Färsk och aktiv hudvård som samtidigt är mikrobiomvänlig. Hudegna ingredienser används i stor utsträckning och jag önskar slå ett extra slag för deras creme Rich Emulsion. Ett utmärkt val nu när kylan är på ingång. Full med verksamma hudegna lipider: ceramid, kolesterol och squalane samt fuktbindande glycerin och mjölksyra.

Biotika i stora lass

Biotika är familjenamnet för prebiotika, probiotika och postbiotika. Alla tre verkar för en balanserat mikrobiom.

  • Prebiotika

Prebiotika är mat för våra goda bakterier kan man säga. Att se efter prebiotika i sin hudvård gynnar våra goda bakterier att bli fler vilket ger huden ett bättre skydd. En produkt som är full med just de är Elemis Superfood Matcha Eye Dew. Först och främst, matcha i en ögoncreme, wow! Naturlig prebiotika bidrar till att stödja och upprätthålla hudens mikrobiom. Formulan har en lätt textur som absorberas snabbt. Resultatet blir en näringsboost och produkten verkar även på minskade mörka ringar.

  • Probiotika

Probiotika är goda bakterier som likt en hejarklack stärker upp hudens mikrobiom till max. Mycket fördelaktigt för en hud med inflammationer likt eksem eller akne samt så bidrar probiotika till minskade fina linjer och även ökad fukthalt. Här hörrni har vi en nyhet från Dr.Ceuracle som jag vet att ni kommer älska lika mycket som jag! Pro Balance Biotics Clear Up Sun är ett solskydd med SPF 50 som innehåller både probiotika och kefir som återbalanserar och motverkar alla typer av hudinflammationer medan niacinamid jämnar ut hudtonen och bidrar med lyster. Boostar med mycket fukt utan att kännas tung eller kladdig, ja tack!

Spf mikrobiom

  • Postbiotika

De goda bakterierna probiotika bildar postbiotika. Postbiotika har ungefär samma effekt som probiotika på vår hud. Den stärker hudens immunförsvar och binder fukt. Här passar ännu en produktnyhet in: Bio-Barrier Serum från ekologiska Tata Harper. Ett serum för reaktiv och känslig hud som hjälper till att jämna ut hudtonen, motverka fina linjer och ge huden en frisk lyster. Ett vulkaniskt postbiotiskt komplex och växtceramider hjälper till att återbalansera mikrobiomet, stärka hudbarriären och lugna stressad hud. Perfekt för dig med en lite känsligare hud men som vill jobba på tidiga ålderstecken.

Mikrobiom produkter

Låt oss boosta våra goda bakterievänner 💚

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Bli vän med dina goda bakterier”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Åsa skriver:

    Bra inlägg och bra tips!