PHA-,LHA- & Azelainsyra – Syrorna du inte får missa

 • | Sara
Det talas mycket om Bha- och Aha-syra och de är ju inte så konstigt med tanke på hur effektiva dessa syror är. Idag får dock dessa stå i skuggan och istället ska vi kika in några andra syror som är lite mer av doldisar men ack så bra de är.
Sara triple syra

Syra: tripp trapp trull

Azelainsyra

Är en naturprodukt och ett skonsamt alternativ, som kan ersätta tuffare och starkare ingredienser. Azelainsyra är en skicklig storstädare och verkar på många ting. Den är antibakteriell och motverkar spridning av de bakterierna som kan orsaka acne och rosacea. Syran bromsar även överproduktionen av melanin, utan att påverka den normala produktionen av pigment. Fläckarna likt pigmentfläckar och ärr både ljusnar och minskar i storlek.

SKINCITY skincare lanserade bara för några veckor en ny star nämligen Azelaic Clearing Second Concentrate. Denna är verkligen revolutionerande med hela 10% av azelainsyra, vilket gör att den jobbar superbra på alla ting ovan. Sedan är serumet även boostat med stamceller från centella asiatica samt bisabolol vilket har en lugnande och balanserande effekt på huden.

PHA – (Poly Hydroxy Acid)

Denna syra skyndar långsamt kan man säga. Perfekt för dig med en känsligare hud som ibland kan bli röd och irriterad av exempelvis AHA-syror. PHA syra har större molekyler än AHA-syrorna, vilket gör att de penetrerar långsammare ner i huden och därmed inte exfolierar lika kraftfullt som syror med en mindre molekylstorlek. Dessutom kan PHA-syrorna binda massor av fukt till huden samt verka som antioxidanter, hej plumpad hud med massor av lyster! Exempel på PHA-syror inom hudvård är gluconolactone och lactobionic acid.

Moisture Glow Pads från SKINCITY skincare är lysergivande och återfuktande pads som går fint att använda upp till varje dag. Rondellerna är täckta med PHA-syra och antioxidanter för att väcka huden till liv, förbättra dess klarhet och ge en djup återfuktning. Jag använder dessa till morgonen innan essence och serum och vips ser det ut som jag fick de där 10timmarnas sömn.

syra från scsc

LHA – (Lipo Hydroxy Acid)

En syra som lätt glöms bort men som gör under för en känsligare acne-/fet hy. LHA syra en fettlöslig syra precis som BHA syra, vilket gör den är magisk på att rengöra porer och balansera talproduktionen. Skillnaden är att LHA syran inte går ner lika djupt i huden vilket ger minimal irritation och passar därför den känsliga huden bra. Syran jobbar även ålderskorrigerande så passande för dig som önskar jobba med well-aging.

Acid-Duo Hibiscus 63 Cream från By Wishtrend är en lätt exfolierande nattcreme som innehåller både LHA- och PHAsyra. Cremen löser upp tilltäppta porer och balanserar talgnivån i huden samtidigt som den jobbar på pigmenteringar och ger massvis med lyster och lugnar huden fint. Huvudingrediensen är 63% hibiscusextrakt, vilket är rikt på antioxidanter och boostar effekten av LHA och PHA.

creme by wishtrend

Alltså kolla konsistensen, mums!

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “PHA-,LHA- & Azelainsyra – Syrorna du inte får missa”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Malin skriver:

  Hej. Jag är så glad att jag hittat denna blogg för att lära mig mer om vad som passar ihop och inte.

  Just nu använder jag 10 % niacinamide serum på kvällen och har nu köpt paula’s choice azelaic acid booster som jag tänkte börja punkt behandla med. Kan jag använda båda dessa på kvällen eller ska jag börja dela upp dom på morgon och kväll?

  Så tacksam för svar!

  • profeee skriver:

   Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Malin,

   Jättekul att vi gillar våra inlägg, vi blir så glada 🙂

   10% Azelaic Booster och 10 % niacinamide serum från Paulas Choice går fint att använda i samma rutin och efter att de vants in kan en tåligare hud även applicera dem ihop vid samma applicering. Men som du är inne på så är det bra att första veckorna använda de olika tillfällen, förslagsvis 10% Azelaic Booster till kväll och 10 % niacinamide serum till dagen. 🙂

   Tror och hoppas på fin effekt!
   Kram Sara

 2. Ida skriver:

  Hej!
  Tack för ett bra inlägg. Undrar om man kan använda mandelic acid från wishtrend innan nattkrämen Acid-Duo Hibiscus 63 Cream , eller ska man helst använda krämen utan andra aktiva ingridienser? 🙂
  Kram önskar dig en fin vecka

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ida,

   Tack för fina ord, vad kul att du gillade inlägget <3

   Det blir tyvärr lite för mycket av det goda att applicera mandelic acid från wishtrend innan nattcremen Acid-Duo Hibiscus 63 Cream vid samma applicering. Men vad du kan göra är att du har dessa olika dagar och på så sätt kan det fungera fint. 🙂
   Börja med att vänja in dem en och en för att inte stressa huden.

   Tror och hoppas på fina resultat.

   Kram Sara

 3. Mia skriver:

  Hej!
  Så informativt och bra inlägg-du beskriver alltid så tydligt :)!!!
  Jag undrar om man kan använda Glow Padsen trots att man använder syra från annat märke-i det här fallet Hydration Peel Pads från EA Pro (ja, jag har ju bunkrat från detta fantastiska märke)? Syftet skulle vara att tillföra mer fukt.
  Undrar också om SC Retinoate nattmask kan användas trots att man använder retinolprodukt från Priori (Skin Renewal creme)? Jag har torr, mogen hy som kan vara lite känslig men som aldrig reagerat på EA Pro eller Priori.
  Sista frågan blir om ovan nämnda produkter från SC doftar (är doftkänslig)?

  Tack för ett ambitiöst utfört arbete på bloggen!
  Hälsar Mia

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Mia

   Tack för fina ord, jag blir så glad 🙂

   Då både Hydration Peel Pads och Skin Renewal creme är två aktiva syraprodukter så blir det tyvärr lite mkt att addera Glow Padsen. Men när dina pads är slut kan jag varmt tipsa om just Glow Padsen för fukt och lyster, de är magiska!

   Skin Renewal creme innehåller Retinyl Palmitate vilket är en ester av a-vitamin så en mildare form vilket gör att du kan addera Total Repair Retinoate Treatment nattmask nån gång i veckan för att boosta huden. I början eller för en känslig hudtyp så rekommenderas det dock ej att applicera a-vitamin tillsammans med någon syraprodukt då detta blir en kraftfull kombination. När du har använt syra och retinol ensamt på huden några veckor utan den andra och detta har känts bra så går det för en tålig hudtyp att applicera syra med retinol över för en mer aktiv hudvård. Total Repair Retinoate Treatment har en mild doft och inget som ”tar över”. 🙂

   Kram Sara

 4. Camilla skriver:

  Hej, tack för bra inlägg 🙂
  Den krämen från by wish trend, funkar den tillsammans med paulas choise retinol samt paulas choise bha exfoliering? Ute efter en nattkräm men vill inte behöva avstå från mina paulas choise produkter 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Camilla!

   Tack, så roligt att du uppskattade inlägget 🙂

   Dessvärre är det så att även om LHA-syra är en mildare syra så är det ändå en aktiv exfolierande syra som inte ska kombineras med syraprodukter från ett annat märke i den dagliga rutinen.

   En effektiv produkt som passar fint med dina övriga produkter är nya Clinical Niacinamide 20% Treatment. Jag äääälskar denna produkt då den är så bra på att minimerar och dra ihop porer. Denna jämnar även ut textur och ger lyster.

   Återkom om det är något annat du önskar jobba på 🙂

   Samt tips på nattcreme såklart:
   Sound Sleep Cocoon från Dermalogica
   Eller
   DEFENSE Nightly Reconditioning Moisturizer från Paulas Chocie

   Kram Sara

 5. Linda skriver:

  Bra inlägg, tack!
  Hur är fungerar de här att använd i vår och sommar? I år ska jag inte ha något som ”triggar” mina pigmenteringar- men vill ju även kunna jobba aktivt mot tilltäppta porer mm.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Linda,

   Tack vad kul att du gillade inlägget 🙂

   Jättebra tanke och den är helt korrekt. Dessa syror är effektiva på både pigmenteringar och tilltäpptheter men är ändå mer skonsamma än tex bha- och aha-syra. Detta gör att de är passande året om men speciellt på vår och sommaren när det kan vara bra att tex lägga undan aktiva aha-syror i och med solen. (Ha dock i bakhuvudet att bara för att du har en mildare syra och ett högt spf så är du tyvärr inte safe. Om huden mörknar, vilket den gör i solen även med spf50 så kommer även pigmenteringarna att mörkna.)

   Tror verkligen på kombon Azelaic Clearing Second Concentrate och Acid-Duo Hibiscus 63 Cream till din hud om du har en tåligare hud 🙂

   Kram Sara