Poddavsnitt 128: Den ultimata BUS-guiden

  • | Sara

Vet inte hur ni känner men nu börjar den lilla nyans man dragit på sig under sommaren att avta. Hur passande är inte då att prata BUS så vi kan hålla den där solkyssta looken vid liv. I dagens avsnitt delar vi våra bästa Brun utan sol tips för att behålla sommarfärgen. Den ultimata BUS-guiden helt enkelt.

Hudspecialistpodden hittar du där poddar finns och har du en fråga eller fundering som du vill dela med mig och Yasemin är du varmt välkommen att höra av dig till podd@hudspecialisten.se

Sara james mist

Före och efter klassikern H2O Tan Mist Face

Så fungerar en brun-utan-sol produkt

De ingredienserna som ger huden färg i en BUS-produkt är Dihydroxyacetone (DHA) och/eller Erythrulose. Det är bara de yttersta hudlagret som får nyans och färgen stöts av gradvis i takt med att de yttersta hudcellerna faller av. 

När man applicerar sin BUS så reagerar DHA/Erythrulose med hudens pigmentceller (melaninet). Tillsammans med luften och de naturliga aminosyrorna i de översta hudlagret utvecklas den gyllenbruna färgen. Beroende på produkt så kan det ta allt mellan någon timme till 8h innan nyans visar sig. Färgen sitter oftast i några dagar och upprepas applicering ökar nyansen till en mer intensiv ton. Användningen kan dock skilja sig något från produkt till produkt så läs på vad som gäller för just din. 

De allra bästa med att få färg från en BUS-produkt istället för solen är att vi slipper de skadliga effekterna från solens uv- strålar. 

Olika typer

  • Doppar och mist – jättebra för nybörjaren då de är enkla att applicera och få jämna.
  • Mousse, mask, creme och spray – en del är transparenta och en del är tonade varianter. Passande för dig som önskar mer nyans.

Skulle de ske att misstag så har James Read nyligen lanserat produkten Tan Edit som korrigerar, ljusar upp och tar bort brun-utan-sol, på bara några minuter. 

Checklista för en lyckad BUS

  • Om du ska raka eller vaxa – gör de minst en dag innan.  
  • Peela huden så du får bort alla torra hudceller. Lite som att grundmåla eller att lägga en primer.
  • Återfukta ordentligt dagen innan men hoppa över en oljebaserad rengöring just innan BUS. 
  • Massera produkt på hela kroppen/ansiktet och var noga med att fördela jämnt. Använd gärna med en tanning mitt
  • Börja på stora områden och arbeta dig ut mot armbågar, händer, knän och fötter för ett jämnare resultat. Samma sak i ansiktet, här tycker vi att de är lättaste att addera lite produkt på kinder, panna, haka, hals och sedan massera ut.  

Kropp:

  • Torka av områden som är torrare och lätt absorberar extra av BUS-produkten med fuktad bomullsrondell – hälsena, knän, armbågar, tår och fotknölar.
  • Låt de gärna gå 20 min innan du sätter på dig kläder och det bästa är att ha löst sittande kläder. james read mousse

Veckans produkttips

Både jag och Yasemin har moussen H2O Hydrating Mousse från James Read som favorit. En färglös mousse som ger en naturligt solkysst ton samtidigt som den lugnar och har en underbart doft av vattenmelon, bambuvatten och aloe vera. Den torkar snabbt och är enkel att applicera. Innehåller även kigeline (korvträd) som hjälper till att förbättra fasthet och elasticitet.  Ett varmt tips! 

Radiance-Plus Golden Glow Booster Body från Clarins är min allra mest använda BUS-produkt ever. Passar lika bra för ansikte som kropp och mixas smidigt med din creme för en superfin nyans. Går även att bygga upp dag för dag bygger till önskad intensitet. Ett utmärkt val för en känslig-/akne hy då du mixar med din egen creme.  

Clarins BUS

Klassikern H2O Tan Mist Face från James Read är en transparent, rosvattenbaserade och kylande mist som fungerar som en smidig ‘tan and go’ produkt. Kan appliceras före eller efter make-up eftersom den både ger fukt och fixerar. Efter applicering utvecklas en gyllene effekt på huden. 

Yasemins älskling heter Body Blur från Vita Liberata. En snabbverkande behandling av huden som jämnar ut och döljer ojämnheter, likt en ”foundation för kroppen”. Ger en naturlig solkysst färg som lätt tvättas av. Den är även vattenresistent så kommer regnet slipper man oroa sig för randiga ben. Smälter in helt magiskt fint i huden och man känner inte av att man har produkt på huden. Det finns även ett helt blogginlägg tillägnat denna stjärna.

Body Blur kommer i två nyanser: Light och Medium

kroppsfoundation

Vänster ben efter, höger före. Hur fint! Yasemin använder nyansen Light.

Alla produkter som nämns i podden finns samlade HÄR!

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.