Den vanligaste hudtypen- Blandhy

 • | Sara

Det finns fyra hudtyper- Fet, Bland, Normal och Torr. Den vanligaste hudtypen är som rubriken skvallrar om blandhy.

Utöver sin hudtyp kan man ha hudtillstånd så som känslighet, finnar eller pigmenteringar. Idag tänkte jag djupdyka i vad som kännetecknar just blandhy och hur du på bästa sätt behandlar denna för en hud i balans.

Blandhy

Djuprengörande mask i T-zonen, perfekt för en blandhy

Blandhy, en kombination av flera hudtyper

En blandhy kan te sig på flera sätt men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på zoner i ansiktet. Den vanligaste varianten av blandhy är fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka. Huden på kinderna är oftast normal eller yttorr.

Blandhy kan även yttra sig som normal eller torr hud i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon i ansiktet t.ex. näsa/haka/panna där huden kan vara något fetare och man ökat antal pormaskar.

En tredje variant är att huden känns normal (dvs inte vidgade porer/ fet/ pormaskar) på T-zonen men sedan vara mer åt det torra hållet på kindpartierna.

Välj passande produkter

En blandhud behöver olika vård för de olika delarna av ansiktet. Det är viktigt är att jobba balanserande på de fetare delarna och ge lite extra näring och fukt till de torra partierna. Som grundläggande hudvård rekommenderar jag att välja de serier och produkter som rekommenderas för en blandhy och komplettera därefter med produkter som jobbar specifikt på respektive hudtillstånd.

Blandhy produkter

Alla hudtyper behöver fukt

Oavsett hudtyp så behöver din hud fukt. En väl återfuktad hud är grunden till en balanserad hud. Är din hud i balans kan den lättare absorbera de produkter som appliceras. Ett fuktserum som alltid finns i mitt badrumsskåp är Hydr8 B5 Serum från Medik8. Pantotensyra (vitamin B5) verkar uppmjukande och hyaluronsyra ger en perfekt fuktboost. Med sin lätta konsistens absorberas serumet snabbt.

Multimaskning

Ett bra sätt att behandla olika delar av huden är att applicera flera ansiktsmasker med olika egenskaper inriktade på varje behov. Att lägga en djuprengörande på de fetare partierna och en annan tex återfuktande på övrig hud brukar ge bäst resultat. Vill du ha optimalt resultat rekommenderar jag att skräddarsy din hudvård. Att använda en produkt som ska göra allt blir sällan lika bra. Det tar lite extra tid med flera produkter resultatet blir ofta mycket bättre.

Djuprengörande mask

Till de fetare partierna är tipset bästa Clay Mask från Medik8. Denna använder jag själv 1-2ggr/v i T-zonen. Likt en dammsugare reduceras pormaskar, plitor och blanka partier mattas ner.

Medik8 produkter

⭐-duon passande en blandhy

Fuktgivande mask

För att ge huden en riktig fuktboost utan att det känns tungt kan jag varmt rekommendera Super Hydrate Overnight Mask från Paula’s Choice. En djupt återfuktande mask som lugnar och boostar med antiinflammatoriska egenskaper från nordiska ingredienser. Låt verka i minst 20 minuter eller för bästa resultat, låt masken verka över natten som ett sista steg i din hudvårdsrutin. Mixa gärna in en booster för en skräddarsydd effekt. Jag väljer RESIST 10% Niacinamid Booster från samma märke för att minska förstorade porer och addera flera stärkande och skyddande antioxidanter.

Känns det som en djungel att hitta passande produkter till just din hudtyp och tillstånd kan jag tipsa om Skincitys superbraiga hudtest! En hudterapeut tar fram passande produkter till just din hud.Signatur Sara

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Den vanligaste hudtypen- Blandhy”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Martina skriver:

  Köpte Paulas Choice masken nu när ni haft 20% på märket!
  ”Som ett sista steg i din hudvårdsrutin” – innebär detta efter jag lagt på serum, nattkräm, olja och därefter masken?

  Tacksam för guidning!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Martina! Ja vad kul. Paula overnight är en grymt bra mask! 🙂 Jag byter ut nattcremen till masken men har du en torrare hud så kan du applicera både creme och mask.

   Generellt för att få bäst effekt från din hudvård rekommenderar jag: serum- olja- creme. När du har overnight mask blir det då serum- olja- (creme)- mask.

   Kram
   Sara