Hudanalys- det betyder din känslighet

 • | Sara

Osmosis är ett märke som delar din hud i zoner för att komma till rätta med specifika hudtillstånd. Idag ska vi kika närmare på vad Osmosis forskning säger om inre faktorer och olika former av känslighet i huden. Alla zoner kan inte enligt deras forskning härledas till känslighet orakad av inre faktorer men alla som kan de finner du nedan. Så himla intressant tycker jag! 🙂

Facial Analysis Zones

Zon 1 (panna)

En konstant rodnad kan bero på stress eller kosthållning då området reflekterar tarmens mående.

Zon 2 (ögonlock)

Eksem på ögonlocken är ofta orsakad av stress men även konsumtion av koffein kan vara en orsak. De belyser även att detta område lätt blir irriterat av för aktiva hudvårdsprodukter så viktigt att välja effektiva men vårdande produkter till detta känsliga område.

Zon 4 (kindben)

En konstant rodnad kan bero på stress eller kosthållning då området reflekterar tarmens mående.

Zon 5 (lägre kindben)

Rodnad här kan bero på en överväxt av Candida svamp eller matsmältningsproblem.

Osmosis

Bild lånad från Osmosis

Zon 6 (nasolabialveckets början)

Rodnad bredvid näsan kan orsakas av magkatarr eller annan obalans i magen.

Zon 7 (näsvinge)

Rodnad eller ytliga kärl på näsans sida kan orsakas av sura uppstötningar.

Zon 8 (nästippen)

Rodnande inflammation på näsan kan vara ett tecken på hudsjukdomen rosacea och förvärras lätt av konsumtion av alkohol.

Zon 10 (kring munnen)

Känslighet kring detta parti kan vara Perioral dermatit. För att djupdyka i detta hudtillstånd kika HÄR.

Hudvård

Det är ju verkligen så att hur huden mår ett samband mellan inre och yttre faktorer. Ovan belyser Osmois vilka de inre faktorerna till en känslighet kan vara. Låt oss även kika på passande hudvårdsprodukter till en känslig hud från Osmosis. Genom att se till både de inre och yttre faktorerna ger du din hud de bästa förutsättningarna för att uppnå fin fina resultat!

Skonsam rengöring

Cleanse Gentle Cleanser är en skonsam rengöring för alla hudtyper och passar en känslig hy speciellt bra då den rengör effektivt utan att skada den naturliga hudbarriären. Lämnar huden återfuktad, ren och med en fräsch känsla, älskar den härliga doften!

Vårdande mist

Clear Plus + Activating Hydration Mist hjälper till att stärka upp din hud med hjälp av återuppbyggande peptider, fuktbindande hyaluronsyra och antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Kan användas som en näringsrik vitaminboost dagligen, men även toppen att applicera över (ja, över inte under) ditt Osmosis serum för att öka absorptionen och effekten. 🙂

Osmosis rengöring

Lugnande och reparerande serum

I Calm Gentle Retinal Serum kombineras A-vitamin (retinaldehyd), peptider och mjölksyra med ingredienser som lugnar och reparerar för ett aktivt serum som även passar den känsliga huden.

Creme & ögoncreme

Quench Nourishing Moisturizer innehåller ingredienser som stärker hudens barriär samt peptider som stimulerar cellförnyelsen för att minimera tecken på åldrande. Det är verkligen en fullträff i cremeform! Kan inte annat än hålla med Skincity kunden Nina:

Fantastiskt bra fuktkräm som både känns lugnande och återfuktande!

Utmärkt att applicera med ögonserumet Refresh PM Eye Serum som ger en intensiv fuktboost samt reparerar och stärker det känsliga ögonområdet.

Osmosis produkter

Känner ni igen er i dessa zoner och/eller har prövat Osmosis produkter? Dela gärna. ♡

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

26 svar till “Hudanalys- det betyder din känslighet”

 • (26) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Joanna skriver:

  Hej! Har använt exuviance med pha syra ett litet tag. Har väldigt reaktiv hy då jag lätt blossar upp för minsta lilla, och är oftast röd i ansiktet dagligen.
  Och jag vill veta om pha syra är det bästa alternativet för min hy?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Joanna,

   Pha-syra är en mild fuktbinande syra som passar en känslig hy men är huden väldigt reaktiv kan till och med denna milda syra trigga en känslighet. Jag rekommenderar att pausa med all typ av syra och endast använda lugnande och återfuktande produkter utan några aktiva ingredienser. Nu när vintern står runt hörnet är det många som upplever att huden känns mer torr och känslig i och med de kallare och torrare klimatet så även detta påverkar lätt huden.

   Om du känner dig osäker på hur du ska lägga upp din hudvård får du gärna återkomma i kommentar nedan eller maila till info@skincity.se och märk mailet med ”till sara” så guidar jag dig. 🙂

   Kram Sara

 2. Sarah skriver:

  Förklaring på zon 9 ?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sarah,

   En specifik förklaring till känslighet i zon 9 framgick inte i Osmosis forskning, därav är den inte med. Återkom gärna med bild/info om du upplever känslighet/rodnad i denna zon så guidar jag dig vidare med vad det kan bero på för just din hud och förslag på åtgärder för en hud i balans. 🙂 Maila då till info@skincity.se

   Kram Sara

 3. Anonym skriver:

  Så himla kul att läsa. Tack för bra inlägg

 4. Anonym skriver:

  Fortsätt gärna med sånna här inlägg så himla intressant för en person som älskar hudvård o även hur kroppen fungerar

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej!

   Tack för din kommenterar och tankar, det uppskattar jag verkligen! 🙂 Mer inlägg om huden kopplat till de inre och kroppen kommer framöver.

   Önskar dig en fin helg.
   Kram Sara

 5. Anna skriver:

  Hej!
  Har fått eksem och rodnad på ögonlock samt under ögat. Använder just nu Exuviance hydrating ögonkräm. Har du tips på nåt bra ögonserum och ögonkräm mot eksem/rodnad kring ögonen?

  Mvh Anna

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna.

   Jag får själv lätt eksem kring ögon nu på vintern, vet hur jobbigt det kan vara. Kan varmt tipsa dig om bästa HYPER SENSITIVE Hypoallergen Eye & Lip Fluid vilket är den ögoncreme jag själv sett bäst effekt från, mina eksem är helt borta. Så bra! 🙂 Denna kan du använda både under och över ögat. Boostar huden med fukt, näring och lugnande ingredienser utan att kännas tung.

   Ett passande serum till denna ögoncreme är fuktgivande och lugnande Refresh Pm Eye Serum. Serumet ger en intensiv fuktboost samt reparerar och stärker det känsliga ögonområdet.

   Kram Sara

 6. Anonym skriver:

  Skulle vara intressant att läsa om zon 3 också

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej! 🙂

   Vad kul att du också tycker att analys av zoner är intressant. Alla zoner kan inte enligt Osmosis forskning härledas till känslighet orsakad av inre faktorer, därav är zon 3 ej med.
   Men jag upplever själv lätt känslighet/rodnad/eksem i zon 3 och här tror jag att dina hudvårdsprodukter spelar en stor roll. Till en känslig hy rekommenderar jag en mild ögoncreme likt HYPER SENSITIVE Hypoallergen Eye & Lip Fluid.

   Kram Sara

 7. Linn skriver:

  Jag är allra mest nyfiken på zon 9, men du utelämnade den När jag väl får utbrott så är de exakt på samma ställen nedre del av kinderna och vid sidan av hakan

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Linn!

   Alla zoner kan inte enligt Osmosis forskning härledas till känslighet orsakad av inre faktorer, därav är zon 9 ej med. Bra att du uppmärksammade att alla zoner inte är med, jag har nu förtydligat detta i texten. 🙂

   Personligen så är min tanke att känslighet (om det är känslighet du menar med utbrott) i zon 9 kan vara orsakad av Perioral dermatit eller yttre faktorer likt väder eller/och för aktiva hudvårdsprodukter. Tex nu till vintern så är det för många fördelaktigt att dra ner på användningen av syra- och retinolprodukter för en hud i balans. 🙂

   (Om du menar utbrott i form av finnar så kommer det snart att inlägg med fokus på just finnar/plitor/acne och vilka inre faktorer dessa kan ha enligt Osmosis. När det just gäller zon 9 så säger de så här: Zon 9 (lägre käkben)
   Detta områden påverkas till stor utsträckning av hormoner. Vid hastiga förändringar i hormonbalansen kan acne lätt uppstå. När man börjar med p-piller är ett typiskt exempel. Även psykologiska faktorer som stress påverkar den hormonella balansen och kan ge acne.

   Hoppas detta gav svar på din fråga. 🙂 Kram Sara

 8. Sanna skriver:

  Om man främst får finnar i område 4 och 9, mycket finnar oavsett sin hudvård, oavsett om jag använder bha gel, retinol eller vad som helst. Vad kan det då bero på?
  Kram

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sanna!

   Osmosis har förutom forskning på känslighet även gjort forskning om inre faktorer kopplat till finnar och plitor. Detta tänkte jag skriva om inom kort, nedan är vad deras forskning just säger om zon 4 och 9 och inre faktorer kopplat till finnar/plitor! 🙂

   Zon 4 (kindben)
   Finnar, plitor och acne i dessa område kan bero en överproduktion av candida svamp.

   Zon 9 (lägre käkben)
   Detta områden påverkas till stor utsträckning av hormoner. Vid hastiga förändringar i hormonbalansen kan acne lätt uppstå. När man börjar med p-piller är ett typiskt exempel. Även psykologiska faktorer som stress påverkar den hormonella balansen och kan ge acne.

   Syra och retinol är toppenbra ingredienser för att jobba aktivt på att reducera finnar men det gäller även att hitta en balans mellan aktiv- och vårdande hudvårdsrutin. Återkom gärna med vilka produkter du använder och hur ofta så kikar jag gärna om det kan behövas någon ändring för ett optimalt verka mot en hud i balans. 🙂

   Kram Sara

   • Sanna skriver:

    Hej Sara!
    Super intressant med denna forskning. Jag har länge haftproblem med magen, iallafall matsmältningen. Är ofta uppblåst och gasig i magen men har inte riktigt fått hjälp bra hjälp med det. Vet inte vad man ska göra åt det heller. Tror också hormoner ställde till det för mig med huden för den var fin innan. Slutade med p-piller yasmin för exakt 2 år sedan och satte in en kopparspiral direkt som jag hade i ett år, tog bort den för ett år sedan för en hudterapeut sa att den hade ställt till det med huden, hon sa att man såg att utbrotten såg hormonella ut.

    Min rutin består av:
    Rengöring: clarifying cleanser neostrata
    Toner: klairs supple
    Serum: estee lauder night repair
    På kvällar varvar jag mellan Glycolic Acid, salicyd acid eller retinoid 2% från the ordinary. Jag har även niacinamide, azelaic acid och c-vitamin 23% från det märket som jag sällan använder.
    Dagkräm: clinique moisture surge
    Nattmask: klairs e vitamin mask
    Har även en nyponfröolja jag bakar in ibland på kvällar.

    Har svårt att hitta en bra rutin då jag känner att det inte spelar roll vad jag gör, får utbrott på kinder och haka oavsett.
    Kram!

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Så kul att du också tycker denna forskning är intressant!

     Svårt att säga vad det kan vara som orsakar svårigheter med matsmältningen, ett tips kan vara att träffa en dietist för att se över kost. Personligen så känner jag stor skillnad när jag hoppar över kött, mejeriprodukter och mkt socker. Kan vara värt att pröva, iaf att tag och se om det kan hjälpa dig också! 🙂

     Helt rätt så påverkar hormonerna huden till allra högsta grad och det tar ofta tid innan de stabiliseras efter tex p-piller.

     Det är verkligen bra produkter som du använder dig av. Det man ska tänka på med syra och retinol är det att viktigt att komma ihåg att ”målet” inte är att använda dem så många gånger i veckan som möjligt, utan många får fina resultat genom att endast applicera de några få gånger i veckan och skulle de använda denna fler gånger i veckan så skulle de göra huden stressad/yttorr. Om huden är stressad kan det lätt blir så att fler finnar och plitor uppstår. Så det gäller att hitta den rutin som passar just din hud för optimala resultat. 🙂

     När dina serum är slut kan jag varmt tipsa om att addera effektiva från Neostrata. Kika på passande serumet Bionic Face Serum samt Gel Plus som används partiellt på partier med acne.

     Till sist så tycker jag att Phyto Corrective Masque är en grymt bra mask för att lunga och dämpa inflammationer samtidigt som den ger fukt.

     Hoppas och tror på fina resultat. Kram Sara

     • Sanna skriver:

      Hej!
      Ska tänka på det och minska på både socker mejeri och kött!
      Blir lite förvirrad dock på hur ofta jag ska använda retinol i veckan eller syra, för på eran hemsida stod det några regeltips på hur man ska använda det, bla att det inte är något man ska använda några få gånger, utan regelbundet för att få resultat. Svårt att veta för mig om finnar kommer för att huden är stressad eller för att de hade kommit ändå (säkert hormonellt) på övriga ställen ser huden fin ut så den är ju inte röd, torr eller så..
      Mvh

     • Sara Von Schrenk skriver:

      Hej Sanna!

      Förstår att det kan vara svårt att veta hur ofta som är passande för just din hud att använda aktiva produkter likt syra och retinol. Tyvärr så finns det inte exakt svar då huden ändras hela tiden i och med ålders, årstid osv. En tumregel är att om huden känns mer yttorr/irriterad eller känslig på något viss är det bra att dra ner på användningen till färre tillfällen. Känns huden i balans (förutom då finnar och plitor) kan du köra på med aktiva produkter upp till varje dag. Så du kan fortsätta med dina aktiva produkter ofta likt du gjort. 🙂

      Återkom om någon annan fråga dyker upp. 🙂