Fuktboosta till nästa nivå

 • | Sara

Hello! <3

I senaste numret av hemmets veckotidning (Nr34) och Året runt (Nr36) svarar jag på några vanliga läsarfrågor som tidningen brukar få. Om du missat tidningen, så får du här möjlighet att läsa frågor och svar. Om du har andra frågor som du skulle vilja ha svar på – ställ dem gärna i kommentarerna nedan, så svarar jag! 🙂

Sara med tidning

Frossa i fukt!

 • Varför behöver huden tillsatt fukt?

Fukthalten i huden är jätteviktig för att behålla hudens lyster, spänst och barriärfunktion. Tex så är hyaluronsyra ett hudeget ämne som påverkar hudens fukthalt i allra högsta grad. Vid 25års ålder minskar denna egna produktion av hyaluronsyra och det blir då  extra viktigt att addera fukt till huden i form av en fuktgivande hudvård.

 • Räcker det inte att fylla på inifrån, genom att dricka mycket vatten?

Tyvärr är huden mer komplicerad än så. Att dricka mycket vatten är såklart superbra, men ingen mängd vatten har samma fördelar som användandet av produkter med fuktgivande ingredienser. Dessa ingredienser jobbar nämligen tillsammans med den fukt som redan finns i din hud och så skapar och håller vi en bra fuktbalans.

 • Påverkar åldrandet hudens fuktnivåer? Behöver jag ändra mina rutiner med ökad ålder?

Fukten är helt avgörande för hudens åldrande. Låt oss kika på två ämnen som påverkar hudens fuktbalans.

-Ceramider är naturliga byggstenar i huden som bidrar till att behålla hudens optimala fuktnivåer, så att hudens yta behålls jämn och mjuk. Huden består av över 50% ceramider, vilket gör dem till de vanligast förekommande byggstenarna i huden. När vi åldras minskar hudens nivåer av ceramider, vilket bidrar till att hudbarriären försvagas.

Advanced Night Restore från Medik8 är en rik och återuppbyggande nattcreme full med ceramider som ger optimal återfuktning och ordet ”skönhetssömn” får en ny innebörd.

-Hyaluronsyra  som vi var och nosade på innan är ett kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga. Hyaluronsyra kan binda vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt(!) Denna gör så att huden ser plumpad ut direkt och fukthalten förbättras långsiktigt.

Genom att addera produkter som innehåller tex ceramider och hyaluronsyra hjälper du huden på traven. Det är även så att en väl återfuktad hud absorberar dina övriga produkters ingredienser bättre för optimala resultat från din hudvård.

Hyal Reyouth Ampoule från Dr.Ceuracle är en hyaluronsyra hjälte i ampullform som innehåller sex olika typer av hyaluronsyra som återfuktar torr hud på djupet.

Fuktprodukter i tidning 2

Fukthjältar

 • Hur märker jag att jag måste fylla på med fukt? Vad händer om jag inte gör det?

Fyll på förrådet av fukt i huden varje dag för vi vill ju inte att vindruvan blir till ett russin. Fukt är nämligen en färskvara som bryts ner av faktorer likt fria radikaler och UV-ljus.

 • Varför blir hud (och hår) torrare under/efter sommaren?

Sol, vind och saltvatten har alla en uttorkande effekt på huden vilket gör att det är toppen att fylla på med fukt fukt fukt till både ansikte, kropp och hår.

Ansikte

Superfood CICA Calm Hydration Juice från Elemis är en lätt gel packad med vitaminrika ’superfoods’ och 75% aloe vera, vilket ger en omedelbar hydrering och en perfekt after-sun.

Elemis superfood serum

Kropp

After Sun från Ultrasun är en lugnande och snabbt absorberande gel perfekt efter solen. Den innehåller extrakt från portlak som är en effektiv antioxidant med lugnande egenskaper.

Hår

Soleil Masque Aprés-Soleil från Kérastase är en hårmask designad för att ge nytt liv till ett hår som har försvagats när det utsatts för sol, hav och poolvatten.

 • Vilka expertknep och produkter finns för en bra fuktbalans i ansikte och kropp?

 • Boosta huden inifrån med din kost. Grönsaker, frukt och bra fetter så som lax, nötter, avokado och olivolja är alla livsmedel som hjälper till att plocka fram den där återfuktade och lysterrika huden.
 • Addera ett fuktserum till din hudvårdsrutin för att ”plumpa” och förbättra effekten av dina övriga produkter.

Rich Moisture Second Concentrate är ett rikt återfuktande koncentrat för alla hudtyper som ökar hudens fuktnivåer, både på ytan och på djupet.

Scsc rich moist serum

 • Vikten av att peela huden. Genom att peela huden 1-2ggr/v får du bort gamla hudceller och adderar du sedan en fuktgivande creme kommer huden må prima med en fin lyster.

Renaissance Body Scrub från Oskia är en dubbelverkande kroppspeeling, med exfolierande Himalaya-salt och enzymer. På detta sätt exfolieras huden på ytan samt djupare ner i hudlagren för att öka cellförnyelsen.

Coffee Grain Exfoliator Stick från SKINCITY Skincare är ett exfolierande och rengörande stift som varsamt avlägsnar gamla hudceller, rengör porer på djupet och förfinar hudtexturen.
peeling efter sommaren

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Fuktboosta till nästa nivå”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Lena skriver:

  Har eg ganska normal hud eller kombinerad. Blir yttorr på vintern av kylan. Tycker jag får fet hy sen när det blir väldigt varmt tex i Italien i juli. Nu har jag dock upptäck att just så här års efter sommaren är jag som fetast. Skulle det kunna bero på att huden kompenserar för fuktförlust av allt solande? Lite allmänt rödmosig hy också samt pigmenteringar såklart.

 2. Anonym skriver:

  Hej Sara!

  För några inlägg sedan visade du ett antal samlade swatches på foundations och concealers. Jag är mycket ljus, Jane Iredale PurePressed Base i Bisque. Tyvärr passar inte denna foundation så bra längre då min hud har blivit yttorr pga min acnebehandling. Hourglass vanish liquid foundation i Bisque kommer bli för mörk efter oxidation. Mitt ända hopp nu är om vanish liquid concealer i silk, som ser ut att ha en gulare underton, kan vara något att blanda ut med en creme eller olja så att resultatet blir lättare och därmed kunna agera likt en foundation. Jag har en del röda partier jag gärna skulle vilja täcka. Är det ett bra val eller har du någon annan idé?

  Med vänlig hälsning, Sandra

 3. Emma skriver:

  Hej Sara! Är det inte i Hemmets veckotidning (nr 34) reportaget är publicerat? Inte Hemmets journal.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Emma!

   Jo du har helt rätt, det är Hemmets veckotidning (nr 34) reportaget finns i. Jag som snurrat till de, tur att du har koll 🙂 Blogginlägget är nu uppdaterat

   Kram Sara