Hitta rätt i a-vitamin djungeln

 • | Sara

Nu är hösten verkligen här på riktigt och då solen inte är lika stark är det ett perfekt tillfälle för dig som önskar att addera mer aktiva ingredienser. En av de allra mest effektiva är a-vitamin, men hur vet man vilken form som passar just sin hud? De ska vi bena ut idag!

Retinol- bra för nybörjaren

Retinol är kanske den mest kända formen av a-vitamin och var länge den mest aktiva formen som tilläts i icke-receptbelagda produkter. Formen är instabil på så sätt att den inte tål UV-ljus, kan oxidera och ska med fördel kapslas in i formulan för att fungera optimalt. Retinol kommer i olika %halter och är därmed passande för alla som önskar en aktiv produkt. Nybörjaren väljer en låg% och den mer tåliga huden kan välja en högre halt upp till 1% vilket är den högsta tillåtna %halten i Europa inom kosmetisk hudvård.

Ska självfallet komplicera saker och ting ännu mer ;), högst koncentration behöver inte vara den mest effektiva utan det handlar om ph-värde och hur produkten är sammansatt samt anpassad efter din hud och dess behov.

Dermaceutic är ett märke som är grymma på retinol och deras Active Retinol 0,5 är mångas favorit. Serumet innehåller ett retinol komplex som stimulerar cellernas naturliga nybildning och minskar tecken på åldrande. Tillsammans med fuktgivande panthenol och skyddande antioxidanterna C- och E-vitamin blir det en mycket balanserad produkt. Resultatet blir en hud som ser yngre och fräschare ut med fin lyster.

Retinyl palmitate – passande för en känslig hy

Retinyl palmitat är en ester (kemisk förening) av a-vitamin. Då det är en ester är den mycket mildare än tex retinol vilket gör formen passande för en känslig hy. Retinyl palmitat går även fint för gravida och ammande att använda.

Daily Serum från Joanna Vargas ett lätt härligt serum, packat med antioxidanter, vitaminer där bland retinyl palmitat och uppljusande ingredienser likt c-vitamin. Serumet återfuktar med hylauronsyra och ger en lystergivande och uppfriskande effekt. Huden får en jämnare hudton och porernas synlighet reduceras.

Insider tips:

Växtextrakten i produkten är rika på mineraler som stimulerar lymfsystemet – applicera även runt ögonen för att reducera påsar.

Retinal (Retinaldehyd) – för dig med acnebenägen hud

Retinaldehyd, mer känt som retinal kallas ofta för nästa generations A-vitamin. Denna förbättrar kollagenproduktionen, ökar cellförnyelsen och hämmar melaninproduktionen. Det är också den form av a-vitamin som är antibakteriell och angriper P. acnes bakterien(den bakterie som orsakar acneutbrott). Med andra ord, ett utmärkt alternativ för dig som önskar reducera finnar/plitor/acne.

Retinal verkar 11 gånger snabbare än retinol men är lika skonsam mot huden, hur coolt! Vilket även gör att har du använt 1% retinol men vill ha ökad effekt skulle retinal vara passande då denna går snabbare ner i huden utan att bli mer irritativ.

Crystal Retinal 6 från Medik8 är ett serumcreme för natten gör huden fastare, fylligare och förnyar hudens yttersta lager, vilket synbart minimerar fina linjer och rynkor. Den hjälper även till att reducera acne-orsakade bakterier för en klar och jämn hy utan inflammationer.  Hyaluronsyra med olika molekylvikter och E-vitamin som återfuktar huden på alla nivåer samtidigt som hudbarriären stärks så att den effektivt kan bevara fukten i huden.

r-Retinoate (Retinyl Retinoate) – well-aging morgon och kväll

A-vitamin kallas även för retinoider och Retinyl Retinoate är en ganska ny retinoid som inte är känslig för uv-ljus vilket gör att den går fint att använda denna både morgon och kväll. Denna form är inkapslad och fungerar lite som en allt-i-ett lösning. Perfekt för någon som önskar en snabb rutin men inte vill tumma på resultat. Ingen irritation och igen invänjning krävs med r-Retinoate.

Även här har Medik8 en vinnare, r-Retinoate Youth Activating Cream är ett genombrott för dig som önskar jobba well-aging. Detta superexklusiva serum/24h-creme innehåller Medik8s egna patenterade retinyl retinoate, som visat sig vara 8ggr effektivare och ge mindre hudirritation än retinol, när det gäller att stimulera kollagensyntesen och cellomsättningen, reducera fina linjer och rynkor samt förbättra hudens struktur. Produkten har en lätt konsistens och en mild härlig doft.

Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) – aktiv och prisvärd

Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) är den nyaste medlemmen i den kära A-vitaminfamiljen. Detta är en form som passar dig som önskar en aktiv och prisvärd produkt.

Total Repair Retinoate Treatment från SKINCITY skincare innehåller just HPR som förnyar, reparerar och jämnar ut hudtexturen och hudtonen. Perfekt till en mogen hud med pigmenteringar. Men den passar även en hud med tendens till finnar och pormaskar på grund av sitt innehåll av örten Plantago Lanceolata – en naturlig källa till salicylsyra som hjälper till att lösa upp tilltäpptheter och exfolierar bort gamla hudceller skonsamt. Denna mask går fint att använda under graviditet och amning.

Jag kan varmt tipsa om att använda denna likt en nattmask för optimala resultat. Magisk som en kurbehandling när huden känns trött och saknar lyster, antingen varje kväll under 2-3 veckor eller varannan till var tredje dag under cirka 6-8 veckor.

Vilken a-vitamin form känns mest passande för din hud? Dela gärna <3

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

24 svar till “Hitta rätt i a-vitamin djungeln”

 • (24) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Fanny skriver:

  Hej! jag har börjar använda/försöker börja använda Medik8 crystal retinal 10 men tror att jag får blåsor/knottror av den, kan detta stämma? om så är fallet, har du något tips på vad jag kan använda annars? ska jag börja med en retinol 0,5 och jobba mig uppåt för att sedan hoppa på retinal och under hur lång tid måste jag göra det på ett ungefär isånnafall?

  • Sara skriver:

   Hej Fanny,

   Medik8 crystal retinal 10 är en mycket aktiv produkt som endast är tänk till en tålig hud som använt A-vitamin och retinal förut. Annars kan just reaktioner som blåsor/knottror uppstå, bästa är att lägga denna produkt åt sidan ett tag nu och gå över till en mildare produkt.

   Det går fint att gå direkt på retinal (och hoppa över retinol) i och med att retinal är en mild men effektiv form av A-vitamin men viktigt att då börja med en låg %. CRYSTAL RETINAL 1 SERUM är ett utmärkt val att börja med för att sedan när denna tar slut, om man önskar, jobba sig upp till 3/6/10.

   Lycka till med din hudvård!
   //Sara

 2. Pia skriver:

  Så kul att läsa, men svårt att välja. Jag är över 62 år och vill börja använda någon av e produkter du beskriver. Jag har aldrig använt produkter. Bara ansiktskräm ibland. Huden är ok, men nu börjar det bli rynkigt och ojämnt. Det är dax nu. Vad rekommenderar du då?

  • Sara skriver:

   Hej Pia!

   Det kan vara lite klurigt att hitta rätt så självfallet guidar jag dig. 🙂
   Jag kan varmt tipsa dig om att välja retinal – ”Retinal verkar 11 gånger snabbare än retinol men är lika skonsam mot huden”.

   Crystal Retinal 1 från Medik8 är passande för dig. Denna a-vitamin är för natten och gör huden fastare, fylligare och förnyar hudens yttersta lager, vilket synbart minimerar fina linjer och rynkor. Använd två gånger per vecka under de första två veckorna, viktigt att vänja in och inte använda för ofta i början. Addera gärna en rik nattcreme med fukt och näring över.

   Lycka till med din nya produkt, jag vill gärna höra om dina resultat sen! 🙂
   Kram Sara

 3. Sandra skriver:

  Hej! Kan man använda Neostratas Restore Bionic Face serum som gravid och vid amning? Innehåller retinyl, tror det var retinyl palmitat.

  Mvh
  Sandra

  • lommeee skriver:

   Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sandra,

   Neostratas Restore Bionic Face serum som innehåller Retinyl palmitat går fint att använda under graviditet och amning. 🙂 Läs gärna med om Retinyl palmitat i inlägget.

   Kram Sara

 4. Anna skriver:

  Hej,
  Jag använder mig av dermaceutic och då C25cream på dagen och Mela cream på kvällen då jag har mycket pigmentfläckar. Har använt dessa två produkter i ett år nu. Har precis inhandlat en skinroller 0,5mm och undrar vilken av dessa produkter, eller båda, som är ok att använda som serum efteråt?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna!

   Jag är dessvärre ingen expert på just skinrollers och är tyvärr personligen lite skeptisk till dessa verktyg då det är lätt att det blir ”fel”. Efter en skinroller är det bäst att hoppa över både syra och a-vitamin och istället satsa på ett lugnande serum likt Phyto Corrective Gel samt den återuppbyggande cremen Epidermal Repair.

   Hör gärna med återförsäljaren av din skinroller hur du använder denna produkt på bästa sätt för optimala resultat 🙂

   Kram Sara

 5. Camilla skriver:

  Vilken slags retinol innehåller James Read SLEEP MASK TAN RETINOL – 50 ML?

 6. Maria skriver:

  Bra inlägg! Vilken djungel! Använder Medik8 Crystal Retinal 10 varje kväll, 2 dagar/veckan kör jag Peter Thomas Roth AHA pumkin enzym mask innan och efter retinal lägger jag en fuktmask som jag sover med. Vaknar alltid upp full av glow, upplumpad och märkbart synliga linjer. Älskar också Verso produkter, använder ögonserumet som ögonkräm varje kväll. 🙂

 7. Camilla Danielsson skriver:

  Hej.

  Toppenbra inlägg 🙂

  Jag undrar mycket hur man kan blanda olika ingredienser, det hade jag gärna velat se ett inlägg om 🙂 Som a-vitamin, går det bra att använda med c-vitamin? Jag använder paulas choise bha syra, funkar det att blanda med a-vitamin?

  Tack för superbra blogg, alltid lika roligt att läsa era tips!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Camilla!

   Tack för fina ord, så snällt 🙂

   Jättebra förslag på nytt inlägg, de får jag skriva snart. Så länge kan jag säga att a-vitamin och c-vitamin går fint att ha i samma hudvård men inte vid samma tillfälle då de båda är mkt aktiva. Välj de istället vid olika tillfällen: c-vitamin till dagen och a-vitamin till kvällen.

   C-vitamin och syra går ihop att ha vid samma tillfällen så länge du inte har en mkt känslig hy, är så fallet, ha de olika tillfällen.

   Med a-vitamin och syra, i början eller för en känslig hudtyp så rekommenderas det ej att applicera a-vit tillsammans med någon syraprodukt då detta blir en kraftfull kombination. När du har använt syra och a-vit ensamt på huden några veckor utan den andra och detta har känts bra så går det för en tålig hudtyp att applicera syra med a-vit över för en mer aktiv hudvård. 🙂

   Kram Sara

   • Anna skriver:

    Tackar också för ett intressant inlägg!

    Undrar efter ditt svar hur det går ihop sig med ex Neostratas Bionic serum som innehåller a+c+e vitamin och PHA syra i samma produkt. Man blir ju lyrisk när en produkt innehåller så mycket men så läser man att vissa delar egentligen inte bör kombineras. Du måste mena att man inte bör kombinera dem direkt ”på egen hand”?

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Hej Anna!

     Vad kul att du gillade inlägget, tack.

     Helt rätt tänkt, om det finns a+c+e vitamin och PHA syra i samma produkt är det nemas problemas. Det är just om man börjar mixa syra från olika märken och sedan adderar a-vitamin på de som huden kan slå bakut. 🙂

     Kram Sara

   • Camilla skriver:

    Tack för svar 🙂
    Kram

 8. Caroline skriver:

  Hej Sara,
  Tack för ett toppen bra och så informativt inlägg. Vilken a-vitamin serum/produkt skulle du rekommendera mig som har en reaktiv hud och brottas med melasma?

  Trevlig kväll!

 9. Lisen skriver:

  Hur fungerar retinyl acitate i jämförelse med dessa ingredienser nämnda ovan?

 10. Lena skriver:

  Hur är r-Retinoate mot acne/orenheter? Är Crystal Retinal bättre här då?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lena!

   Även r-Retinoate kan ge fin effekt på acne/orenheter men Retinal är det bästa valet om fokus just är pormaskar/plitor osv. Retinal är nämligen den form av a-vitamin som är antibakteriell och angriper P. acnes bakterien(den bakterie som orsakar acneutbrott).

   Kram Sara