”Hjälp, jag har fått en mustasch”

 • | Sara

Hjälp, jag har fått en mustasch!”. Exakt så kände jag ofta förr om sommaren. Den där pigmentmustaschen var på plats så fort vi började närma oss vår och sommar, inte så kul… Idag tänkte jag ge er mina bästa tips på hur man håller mustaschen borta hela sommaren lång.

MELASMA

Vad är melasma?

Pigmenteringar beror på att produktionen av hudens pigment dvs melaninet i huden ökar vilket skapar mörka fläckar.

Just den mustaschliknande varianten av pigmentering som jag själv lätt kan få kallas melasma och uppkommer oftast i samband med graviditet, p-piller, stress eller andra hormonförändringar. Fläckarna kännetecknas ofta av att de är större, symmetriskt placerade men ändå ojämna och går från ljusbrun till en mörkare brun.

Dessa helt ofarliga pigment brukar reduceras av sig själv efter att hormonerna stabiliserats, man slutat med p-piller, fött barnet och så vidare. Dock inte alltid och då får man hjälpa huden på traven för att jämna ut och reducera sin mustasch.

Vill även poängtera att en pigmentering på överläppen kan uppkomma av en ”solskada”. Att man helt enkelt solat eller bränt sig en gång för mycket.

Melasma läpp

Ett exempel på hur en melasma på överläppen kan te sig. Det kan vara allt ifrån som här en lätt mörk nyans till supermörkt och ett stort parti.

Alltid solskydd

Har man en gång haft någon form av pigmentering så är det jätteviktigt att man använder ett högt solskydd varje dag för att inte riskera att pigmenteringen kommer och hälsar på igen. Ett högt solskydd(gärna SPF 50) hjälper till att förebygga pigmentering och har man redan tex melasma så hjälper ett solskydd till så att tillståndet inte förvärras. Ha dock i bakhuvudet att bara för att du har spf50 så är du tyvärr inte safe. Om huden mörknar, vilket den gör i solen även med spf50 så kommer även att melasma att mörkna.

Jag använder spf 50 varje dag och just nu kör jag på grymma Face Ult Protecting Balm SPF 50 från Babor.

– Återapplicera

Sen har vi det här med att återapplicera under dagen. Är man ute en solig dag rekommenderar jag att återapplicera solskydd varannan timme. Men hur gör man det om man har makeup på sig? Jo då har jag kommit på den briljanta idén hehe att ha med Sun Protection SPF 50 Stick från SKINCITY skincare i väskan. Med denna går det lätt och smidigt återapplicera solskyddet just på överläppen och även andra partier som är extra utsatta för solen, tex hårfäste och nästipp.

En annan produkt som är magi för att återapplicera sitt solskydd under dagen är UV Bronze Mist Spf 50+ från Filorga. En återfuktande mist med högt UV-filter som också är perfekt att ha med i väskan. Gillar hur misten lägger sig likt en slöja och makeupen rubbas inte.

sun stick

Punktbehandla

För att verkligen ta kol på de den där envisa pigmenteringen på överläppen är tipset en punktbehandlade produkt. En så kallad ”spot treatment” är en koncentrerad produkt med hög % av aktiva ingredienser.

– C-vitamin & Ferulinsyra

En grymt bra sådan produkt är Potent-C Targeted Spot Brightener från Peter Thomas Roth. Denna innehåller tetrahexyldecylaskorbat vilket är ett mycket stabilt derivat av C-vitamin som är 50 gånger kraftfullare än traditionellt C-vitamin. Tillsammans med E-vitamin och ferulinsyra ger de en kraftfull antioxidanteffekt.

Vi finner även extrakt från en speciell brunalg och kvannerot som bidrar till att reducera pigmenteringar, medan aloe vera och allantoin har en lugnande effekt på huden.

Tillbaka till ferulinsyra, för detta tycker jag är en så intressant ingrediens. Det är en antioxidant av typen polyfenol, så inte en exfolierande syra som man kan tro. Ferulinsyra hjälper huden att försvara sig mot fria radikaler som bildas när UV-strålar träffar huden. Detta förebygger solskador och andra tecken på oxidativ stress. Den kan också stimulera återhämtningen och återuppbyggandet av en redan solskadad hud. Antioxidanten har även visats ha förmågan att stabilisera och förstärka effekten av andra antioxidanter, såsom vitamin E – en så kallad synergieffekt. Hur bra?!

Applicera Potent-C Targeted Spot Brightener 2ggr per dag på området för en intensiv behandling. Produkten innehåller inget som gör huden ljuskänslig, så den är helt okej att använda sommaren lång.

ptr spot

Hej då mustaschen, see you never again!

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 svar till “”Hjälp, jag har fått en mustasch””

 • (13) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Mika skriver:

  Hej!
  Jag har fått en pigmentmustasch och har använt produkten i inlägget i 3 veckor nu men ser ingen skillnad, har du någon uppfattning om hur lång tid det tog för dig att se en förbättring?
  Mvh
  Mika

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Mika,

   Pigmenteringar kan vara kluriga och ta lång tid innan man ser något resultat. Potent-C Targeted Spot Brightener är en superbra produkter så fortsätt med denna så tror jag snart på effekt. Jag såg resultat efter 5/6 veckor men det kan vara jätteolika från person till person. Glöm inte solskyddet varje dag för att ge Potent-C Targeted Spot Brightener hjälp på traven.

   Återkom gärna med hur det går, jag vill gärna höra.

   Kram Sara

 2. Camilla skriver:

  Hej!
  Tack för bra tips. Har en fråga, jag använder ögonkräm med retinol året om. När jag vet att jag ska vara ut en dag i solen så brukar jag helt skippa min hudvårdsrutin och bara köra solkräm i hela ansiktet för är så rädd att få mörka fläckar av min ögonkräm.

  Eller kan jag använda min vanliga hudvårdsrutin, och köra spf 30 eller 50 över? Eller rekommenderar du helt stopp med aktiva ingredienser som gör huden solkänslig under sommarhalvåret?

  • Camilla skriver:

   Hej igen,
   Såg inlägg från tidigare som besvarade min fråga.

   Tips om bra ögonkräm som man kan ha på sommaren som är solvänlig? Är inte torr men har fina linjer, och ibland lite mörka ringar.
   Nu har jag instytutums ögonkräm som jag tänkte ta paus med under sommaren..

   Hälsn Camilla

 3. Sofia skriver:

  Tack för tipsen!

 4. Didi skriver:

  Bra inlägg!!

 5. Mia skriver:

  Hej Sara. Tack för ett toppen-inlägg! Solsticket finns med mig varje dag sedan ett par veckor tillbaka. Toppen! 🙂
  Nu till min fråga; jag har (enligt mig själv) rätt mycket Melasma, mustaschen samt runt hela munnen och ner på hakan. Jag använder produkter från Dermalogica, och även Power Bright serien, för att behandla Melasman. Skulle jag ändå kunna använda produkten ifrån Peter Thomas Roth som du tipsar om?