Hudvårdsmyter

 • | Sara

Vi alla önskar en välmående hy med fin lyster! Men vägen dit är sällan rak. Ofta blir hudens tillstånd sakta bättre med en hudvårdsrutin. Men det är inte ovanligt att de är två steg fram och ett steg tillbaka, och ibland är det till och med en u-sväng på vägen och huden blir sämre än innan. Låt oss kika på några vanliga hudvårdsmyter, är de sant eller falskt? Allt för att din hudresa ska bli så smidig som möjligt.

Badrumsskåp

Att sova med sin makeup är helt okej

Falskt

Nej nej nej, hur trött du än är så sov aldrig med makeup. De finns jättesmidiga rengörings-wips likt On the Go Cleansing and Makeup Removing Wipes från Obagi Medical som du till och med kan ha vid sängen så ingen ursäkt är godtagen. Även om de inte är optimala att använda varje kväll så är de en perfekt nödlösning.

För det är så att när du sover går huden på högvarv, produktionen av nya hudceller är i fullgång och hudens reparationsförmåga är mycket högre nattetid än på dagen. Om du lämnar kvar din makeup så är det lätt att denna process störs och kan orsaka igenkloggade porer, inflammation och finnar. Lägg till en dags föroreningar, smuts och olja och slutresultatet är inte de bästa som du hör. Förutom solskyddet så är rengöringen din viktigaste produkt! Just nu är jag extra kär i pH Hyaluron Gel Cleanser från Hyggee. En skonsam rengöring med 8(!) olika hyaluronsyror med en härligt fuktgivande geltextur som balanserar hudens egna pH-nivå. Parfymfri, dryg och prisvärd!

Överexfoliering kan skada din hudbarriär

Sant

Att använda lite för mycket av det goda så att säga kan vara riktigt dåligt för din hud. Ordet lagom passar så bra in här, använder du en peeling/exfoliering oftare än din hud tillåter kan den istället bli mer torr, irriterad och känslig. De i sin tur lämnar huden mer sårbar för fria radikaler, bakterier och inflammation. En väl balanserad peelingrutin kan dock göra underverk för att rensa bort gamla hudceller och skapa optimala förutsättningar för huden att absorbera viktiga ingredienser. Balansen mellan optimal exfoliering och överexfoliering kan vara hårfin så hör gärna med en hudterapeut vad som är passande just din hud.

Jag vill tipsa om en favorit i kategorin som jag ständigt kommer tillbaka till. I och med att våren är här och sommaren är bara runt hörnet väljer jag att lägga aktiva syraexfolieringar på hyllan och istället tar jag till Tata Harper Regenerating Cleanser. En skonsam, exfolierande rengöring med 4-i-1-effekt som djuprengör, ger lyster, minimerar förstorade porer och skyddar hudens naturliga fuktbalans. Att den har en sjukt snygg flaska, är ekologisk och doft likt himmelriket gör ju saken inte sämre! Missa inte heller den kända duo där rengöringen ingår:  Glow Getter som Frida berättar mer om HÄR!

Sara tata rengöring

En hudvårdsrutin med 13steg är alltid de bästa

Falskt

Ibland är ”less is more” de vinnande konceptet och detsamma gäller din hudvårdsrutin. Du behöver nödvändigtvis inte 10-13 produkter för att uppnå dina hudvårdsmål. Att överbehandla kan likt nämnt ovan istället leda till negativa effekter som ökad hudirritation, rodnad och känslighet. Är du ny till hudvård eller bara vill gå över till ett nytt märke, börja med en basrutin innehållande rengöring, toner, creme och solskydd och du är good to go! Allt eftersom kan du om du önskar addera serum, ögoncreme och exfoliering/peeling. Oftast räcker de här långt för att uppnå en balanserad hud, särskilt om den tenderar till att vara mer känslig.

Sen är de såklart helt okej att nörda ner sig som jag älskar att göra med en 13stegsruin med 3serum, mask och mist. Det viktig är bara att komma ihåg att detta inte är för alla och absolut inte ett måste för någon! 🙂

Att applicera sina produkter i rätt ordning är avgörande

Sant

Att applicera serum och creme i rätt ordning är jätteviktigt för att du ska få ut det mesta av din hudvård. Appliceras produkterna i fel ordning uteblir effekt och de vill vi ju icke! Generellt så är tumregeln att applicera den lättaste produkten först, likt ett vattenbaserat serum och sedan följa upp med rikare lipidbaserat(olja) serum för att sedan avsluta med creme som kapslar in. Men såklart finns de undantag, känner du dig osäker på dina produkter, lämna en kommentar så kikar jag på passande applicering.

Du kan bli beroende av ditt lipblam

Falskt

Du kan tekniskt sätt inte bli beroende av någon läpprodukt, men du kan uppleva att dina läppar blir torrare om du använder en produkt utan vårdande ingredienser förklarar Dr. Barbara Sturm. Huden på läppar är tunnare och därmed extra utsatta – speciellt på vintern när luften är torr och kall eller på vår och sommar när de utsätts för mer solexponering. Ni glömmer väl inte spf:et även på läppar, så viktigt! Lip Protection SPF50 från Ultrasun finns alltid med i min väska.

För näring och vård till läpparna så har Dr. Sturm Lip Balm som är lätt och har en silkeslen textur vilket ger läpparna ett mjukt glow. Innehåller växtbaserade oljor som skyddar läpparna från att förlora fukt samtidigt som den även skyddar mot fria radikaler och yttre påfrestningar med E-vitamin. Denna som är en given produkt i mitt badrumsskåp jag har även upptäckt att den är sååå fin som highlighter på kinder och under bryn men även som lyster till ögonlock. Yasemin som är the queen av multiprodukter skulle vara så stolt!

lipbalm myter

Vilka andra myter ska vi slå hål på till nästa gång? Dela gärna ♡

Signatur Sara

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Hudvårdsmyter”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag såg att ni hade rabatt på ULTRASUN solprodukter nu (Skall hamstra :)) och tänkte att alla borde få rätt information om dessa fantastiska solskyddsmedel.
  Ser många som säger att solskyddsmedel från den serien inte fungerar.
  Jag var i kontakt med ULTRASUN och fick reda på att för att solskyddsmedel ska gifta sig med huden och ligga bra är det en av de första produkterna som appliceras på huden senare, kan man ha serum och kräm över .
  Serum och andra produkter kommer till och med att gå in i huden.
  En information som är viktig tycker jag 🙂 eftersom det finns många som inte vet detta.
  Tyvärr är det kanske under fel tråd men hoppas att det är okej och lägg upp det här 🙂

  May-britt

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej May-britt,

   Vad kul att du gillar ultrasun lika mycket som jag gör, underbara produkter!

   Serum och eventuellt en creme under ditt solskydd är toppen. Det som är så bra med Ultrasuns produkter är att de är så hudvårdvårande att man kan använda de som creme och spf i ett. Så smidigt och då behövs bara serum under. Makeup appliceras, om önskas självfallet över spf:et 🙂

   Ha en fin sommar!
   Kram Sara

 2. Kristin skriver:

  Att det är bra att rengöra huden med balm på vintern. Jag lärde mig den hårda vägen att en rengöringsbalm kan göra huden yttorr. Tvätta med balm > det finns ofta kvar en oljig yta på huden som ett fuktserum inte kan penetrera. Oljor hjälper huden att behålla fukten men måste in i rätt steg i hudvårdsrutinen.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Kristin,

   Ett rengöringsbalm kan vara magiskt för en torrhy som behöver addera mer näring för en barriär i balans. Men även för oss andra genom att använda balmet likt en pre-cleanse för att sedan följa upp med en vattenbaserad rengöring. 🙂

   Kram Sara

 3. Linda skriver:

  Jag upplever att jag får bättre effekt av att applicera oiless oil från PTR sist, efter nattcremen, istället för att avsluta med nattcremen över. Hur tänker du kring det? Jag använder alltså då rengöring, toner, serum, nattcreme och sist oiless oil.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Linda!

   Det beror lite på vilken nattcreme du använder dig av? Är det en tunn sådan så skulle jag tänka mig att applicera oiless oil från PTR under men är det en rikare creme skulle jag applicera oiless oil under. Tumregeln med att applicera tunnare först är ofta passande. 🙂 Men såklart ska du gå på de som känns bra för just din hud, med en produkt likt oiless oil kan de liksom inte bli fel som med tex en syra vilket gör att man får hitta de som känns bäst.

   Kram Sara

 4. Sara skriver:

  Hej
  Kan du inte lägga upp ett inlägg vilka produkter du använder nu på vår / sommar ? 🙂
  Samt hur din make up rutin ser ut ?:)

 5. Tina skriver:

  Är verkligen alla ”myter” som nämns i artikeln, att betrakta som myter? Flera av dem känns lite konstruerade, eller åtminstone sedan länge överspelade i sin roll som myter. (Tycker jag som inte ens är särskilt ”hudvårds-nördig”.)

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Tina!

   Dessa är frågor som jag och mina kollegor stöter på ofta och därav tycker jag att de är viktiga att belysa. Men toppen att de känns självklara för dig, då har du full koll. 🙂

   //Sara