Min bergochdalbana med eksem

 • | Sara

Under denna vinter och vår har mina atopiska eksem som tidigare varit under kontroll gått bananas. All handtvätt och handsprit gjorde att min hud tappade de och ajaj så ont jag hade.

Eksem händer vår

Atopiska eksem sätter sig ofta i veck likt på mina händer

I och med denna minst sagt speciella vår med handtvätt och handsprit stup i kvarten kom mina eksem åter. Jag har accepterat att jag alltid kommer att ha superlätt att få eksem, så är det bara. Tycker Yasemin verkligen satte ord på hur man ska tänka med sin hud i inlägget ”var stolt över din hy”. Var stolt över den hud du fått tilldelad och jobba med den istället för mot den.

Det allra minsta kan trigga mina händer till eksem. Allt är frid och fröjd men så kommer en kollega och frågor om jag prövat den nya cremen och självfallet är jag inte sen att klämma och känna men vips på är eksemen där. Dock brukar de lägga sig ganska snabbt om jag låter händerna vila ett dygn och bara använda produkter som jag vet att huden är kompis med. Men nu i vår då mycket noggrann handhygien är ett måste gick det utför, det blev värre och värre. Ni som har eksem kan kanske känna igen känslan när det gör så ont att de enda man vill göra är att kila järnet, då måste något göras!

Ubermild rengöring

Det första jag gjorde var att alltid utan undantag använda en handtvål som passar den allra mest känsliga huden. Det blir så lätt att man tummar på de men genom att uteslutande använda en rengöring som är jättemild hjälper du huden att återfå sin skyddande barriär. Jag väljer Hair & Body Shampoo Basic från Maria Åkerberg, denna går utmärkt att använda som handtvål. De milda rengörande ingredienserna kommer från kokos och majs, vilka tillåter huden att behålla sin naturliga, skyddande syramantel. Den innehåller inte SLS (Sodium Lauryl Sulfate), en ingrediens som kan torka ut, speciellt som du har en torr och känslig hy.

Eksem produkter

Cremens creme!

Om jag måste välja en produkt att ta med mig till en öde ö, förutom att solskydd såklart 😉 så blir det X-tra Dry Skin Fix från Beauté Pacifique. När jag använder denna varje dag ser jag verkligen skillnad. X-tra dry är helt utan parfym och doftämnen så ingen doftsensation men ack så bra!  Den innehåller höga nivåer av naturligt squalane som bygger upp fuktnivåerna i huden. De ger en depåeffekt i översta hudlagret vilket gör att den både ger en direkt effekt på eksem men är också långtidsverkande. Jag applicerar tunna lager några gånger per dag och ett tjockare lager till natten för att riktigt gosa in huden.

jag eksem

X-tra Dry Skin Fix ❤️Cellular Performance Treatment Gloves

Lås in fukten

Sensai har ett par magiska handskar vid namn Cellular Performance Treatment Gloves. Dessa unika handskar har särskilda keramiktrådar, strategiskt placerade för att hjälpa till att förlänga och intensifiera behandlingen i de områden av handen som behöver det mest, t.ex. vid eksem. Perfekt att ha vid skrivbordet eller sova med. Applicera creme och lås in den med handskarna.

Före- och efterbilder

Eksem

Före- och efterbilder. Det är ca 2 månader mellan bilderna

Idag mår mina händer mycket bättre och eksemen syns knappt till, så skönt. Men jag vet också att det inte var sista gången jag såg dom, utan de kommer säkert komma tillbaka. Men vet ni, det gör inget för det är bara så min hud är och om det händer vet jag exakt hur jag ska behandla huden.

Har ni några supertips när det kommer till eksem? Dela gärna

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “Min bergochdalbana med eksem”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Angelique skriver:

  Hej!

  Jag har atopisk eksem och fick för ca 8 år sedan eksem på händerna som jag kämpar med dagligen, det bildas tusen små blåsor som gör att huden bubblar upp och de kliar så myckwt så att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Går hos en läkare som är hudspecialist och har testat x-antal olika kortisoner och alla möjliga feta krämer, även BP extra dry skin fix, sover med bomullshandskar, fick Bucky behandling förra hösten som hjälpte på vissa delar av handen.

  Googlar konstant för att jag någon dag ska hitta något nytt tips. Det som är jobbigast är blåsorna som kliar och vätskar sig.

  Kanske har ni något tips som jag har missat?
  Ber till hudgudarna att ni kan ha några råd.

  Kram till er!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Angelique!

   Förstår att det är jobbigt, vet precis hur det är. <3

   Du gör ju verkligen allt du kan utifrån. Något som man kanske inte tänker på är att kost, stress och obalans i hormoner också kan påverka huden i stor utsträckning. Här får man experimentera lite själv och se vad som fungerar för just dig men jag upplever att huden känns som mest i balans när jag tar mig tid till träning, återhämtning och håller ner intaget av mejeriprodukter. Juste detta med mejeriprodukter är egentligen inget förvånande då mycket forskning visar på exakt samma sak, genom att utesluta livsmedel som komjölk kan eksem förbättras avsevärt eller helt läkas ut. Idag har jag tagit bort all mejeri: ost, mjölk,yoghurt och jag upplever att mina eksem är mkt bättre än innan.

   Kosttillskottet Efamol tycker jag också har hjälpt mig, de hittar du på apotek mm. Kapslar med bland annat nattljusolja för en mer hälsosam hud.

   Hoppas att dina eksem blir bättre snart, återkom gärna med hur det går. 🙂

   Kram Sara

 2. Maria skriver:

  Elizabeth Arden handkräm och Skincity skinnare handkräm har hjälpt min psoriasis. När mitt ansikte reagerar på något funkar Paulas Choice Omega+ serien alltid. ”Noll behandlar” med den tills det lägger sig 🙂

 3. Anna skriver:

  Hur behandlar man bäst eksem i ansiktet och runt ögonen?

  /Anna

 4. Caroline skriver:

  Har ni något tips för eksem runt ögonen? Jag har haft jätteproblem runt ögonen de senaste åren, huden är torr och röd av irritation. Har provat Ficortril från Apoteket som funkar superbra, men nu bor jag i LA och behöver beställa hem något som funkar lika bra.

 5. Sandra skriver:

  Hej,
  Jag har sedan tidiga tonår haft atopiska eksem främst på benen. Nu på senare år har jag även fått dyshidrotiskt eksem i händerna, en klåda som gör mig tokig och som stör sömnen då jag kliar upp både ben och händer på nätterna. Jag har fått stark kortison (Betnovat och elocon) mot detta men resultatet blir att huden i händerna blir tunn och spricker, och på benen får jag elefanthud av all kortison.
  Jag är verkligen i stort behov av en återuppbyggande kräm men även något som dämpar klådan, skulle x-tra dry skin fix kunna vara min räddning?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sandra,

   Förstår dig helt, eksem kan vara jättejobbigt. Mitt bästa tips är just x-tra dry skin fix till både ben och händerna. Tipset för att inte klia i sömnen är att sova med Sensais handskar, så gör jag när eksem är som värst.

   Tror och hoppas eksemen kommer bli bättre, återkom gärna med hur det går.
   Kram Sara

 6. Sandra skriver:

  Håller helt med dig om BP Xtra Dry skin fix – den är bäst! Har hjälpt både min tioåriga son och mig med handeksem, enda krämen jag köpt igen och igen. Plus att den går in lätt i huden också, så man slipper kladda ner tangentbordet när man jobbar.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sandra!

   TACK att du delar, BP Xtra Dry skin fix är verkligen magi för oss med eksem. Gillar också hur det bara säger slurp och så är den borta, inget kladd här inte 🙂 🙂

   Kram Sara

 7. Lisa skriver:

  Hej!

  Tycker det är så skönt att läsa dina inlägg om eksem för känner igen mig i allt! Mina eksem på händerna har också kommit tillbaka efter att ha varit borta i nästan 1 år. Till nätterna har jag kört på PTR oilless oil och sedan ett lager canoderm över, det har hjälpt lite men tyvärr kliar jag upp de på dagarna igen – så typiskt att man aldrig lär sig att inte klia.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lisa! Vad roligt att du gillar mina inlägg om eksem, tack. <3
   Förstår dig helt med att vilja klia, man vill ju så gärna men man får hålla sig ifrån de. PTR oilless oil är en magisk produkt, tack att du delar tips. 🙂

   Om du inte pröva så ge gärna X-tra Dry Skin Fix från Beauté Pacifique en chans. Det är den creme som fungerat bäst mot mina eksem

   Kram Sara