Perioral Dermatit – Produkttips budget

 • | Sara

Perioral Dermatit är ett vanligt förekommande hudtillstånd. Det kan finnas flera orsaker till att de uppstår men en vanlig anledning är att huden överaktiveras. Detta kan ske genom överdriven rengöring, exfoliering eller av andra kraftfulla hudvårdsprodukter. Symtomen är inflammationer i huden som ofta är centrerat till området kring munnen, kinderna och/eller ner på hakan. Det börjar vanligen som rodnad och utvecklas sedan till små knottror och eventuellt varblåsor.

PD

Perioral Dermatit blir snart ett minne blott

Önskar ni läsa mer om själva tillståndet så kan ni kika in inlägget Så blir du av med Perioral Dermatit. I de inlägget finner ni även produkttips från Skinceuticals. Idag tänkte jag vi skulle kika på passande produkter vid perioral dermatit men på en budget.

Vid blossande Perioral Dermatit gäller ”nollbehandling” som jag skriver om i mitt tidigare inlägg. När huden sedan balanserats rekommenderar jag milda och vårdande produkter för att jobba stärkande och förebyggande nya utbrott. Det är här som Make p:rems magiska produkter kommer in i bilden.

make prem

Här serveras effektiva produkter till budgetpris⭐

Rengöring 

Safe me. Relief Moisture Cleansing Foam är en härlig och skonsam rengöringsmousse speciellt framtagen till en känslig hy. Berikad med ingredienser som glycering och kokosnöt-extrakt som jobbar återfuktande, lugnande och stärkande rengör den utan att irritera.

Fun fact är att denna rengöring rankats som den bästa rengöringen i Hawhae (Koreas största app inom konsumentomdömen, ingrediensanalys och kvalitetssäkring av hudvårdsprodukters innehållsförteckningar). Jag är inte de minsta förvånad då jag själv använder denna rengöring året om.

Essence

Safe me. Relief Moisture Essence är en återfuktande essense innehållande endast milda ingredienser som lugnar, återfuktar och återställer hudens naturliga fuktbarriär och balans. Utmärkt för en känslig hy i behov av fukt.

Använd denna som ditt serum, eller innan annat behandlande serum för att ge huden en extra fuktboost och underlätta absorption av efterföljande produkter.

Serum

Safe Me Relief Moisture Green Ampoule är ett återfuktande och lugnande serum speciellt utvecklat för en irriterad, känslig eller torr hud. Serumet stärker hudens skyddande barriär, lugnar irritationer samt boostar hudens reparationsprocess. Förvara gärna flaskan i kylen för en omedelbart lugnande ’SOS’-behandling.

24hCreme

Safe Me Relief Moisture Cream är en hjälte för en känslig hy då den med sina 12 skonsamma ingredienser förvandlar torr och irriterad hud till att kännas återfuktad och balanserad. Vid en känslig hy är det ofta fördelaktigt att välja en produkt med få ingredienser, många ingredienser kan stressa huden ytterligare. Detta är en multifunktionell creme som både reducerar känslighet och hjälper till att förebygga nya utbrott av Perioral Dermatit.

make prem

Har du använt dessa produkter, eller har du några andra produkttips? Dela gärna, så kul att höra. 🙂Signatur Sara

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

36 svar till “Perioral Dermatit – Produkttips budget”

 • (36) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sara skriver:

  Hej! har en fråga angående den återfuktande krämen för jag lider just nu av perioral dermatit och extremt torr och irriterad hy efter behandling med skinoren som gav mig ett allergiskt utbrott och lämnade mig med smärtsamt svidande hy. Jag behöver stärka min hud och återfukta den rejält. Men jag har fått veta att man inte ska använda varken olja eller parfym i produkterna och krämen ser ut att innehålla parfym. Finns det ett annat alternativ som inte har parfym i sig? vad kan jag använda för att lindra den smärtande torrheten?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sara,

   Jag rekommenderar dig nu att välja få produkter och att de är milda med mycket näring, fukt och lugnar. Samt som du skriver hoppa över parfym aktiva ingredienser mm

   Ett varmt tips är passande 24H Barrier Extreme Cream från skincity skincare.
   Med flera kroppsegna (NMF) ingredienser och lugnande havreolja skapar den en osynlig barriär för att stärka huden.

   Välj även en mild rengöring för att balansera huden, passande skulle vara Sensicure PWS Micellar Water från SYNCHROLINE. Ett micellärvatten för en känslig och reaktiv hud.

   Hoppas och tror på fin effekt, återkom gärna med hur de går! 🙂

   Kram Sara

 2. Caroline skriver:

  Hej!
  Första gången jag fick perioral dermatit var för några år sedan och var otroligt grovt, hade utslag runt hela näsan, ner mot hakan och hela kinderna, värsta perioden i mitt liv. Gick då till hudläkare och fick rosazol utskrivet och det försvann typ direkt.. sen har det varit ett minne blott..

  Nu i somras gick jag från att ha superfin bebishy till jättemycket röda prickar på näsan och pyttelite runt om under osv. Hade helt glömt bort att jag fått det bekräftat sedan tidigare att jag hade perioral dermatit, så förstod inte var det var tills jag fick hjälp igen av en hudspecialist som bekräftade PD. Så nu använder jag en kräm skinoren 20% och fick även utskrivet antibiotika för 3 dagar sedan. Hoppas verkligen på denna kombo, för PD kan få en att må så himla dåligt verkligen :/ nu till min fråga:

  Jag känner mig så himla vilsen bland anna tusentals olika hudvårdsprodukter som finns, skulle verkligen behöva tips på en hudvårdsserie (rengöring helst mousse form, ansiktskräm alt serum) som är mot just kanske PD. Jag är väldigt torr och känslig i hela ansiktet förutom runt T-zonen där jag alltid är lite fetare, mycket porer på näsan osv. Vad kan du rekommendera för hudvård för en sån som mig som lider av PD? helst något för en rimlig peng men ändå bra produkt!

  Tänkte även passa på att fråga om du råkar veta om det är vanligt att Perioral Detmatit även kan sätta sig på näsan? Som jag nämnde innan så har jag bekräftad PD men känns som det ytterst sällan syns att folk får problem på näsan, som jag nu fått. Ser ut som små finnar som liksom sätter sig i mitten också… så besvärligt….

  Jättetacksam för svar!!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Caroline,

   Jättebra att du gått och fått tillståndet bekräftat, då vet du vad det är och det kan lättare hittade en passande rutin. Perioral Dermatit är ofta centrerat till området kring munnen, kinderna och/eller ner på hakan men även kring näsan och ögon är de förekommande, så du är inte ensam. Kika gärna in mitt andra inlägg om PD: https://hudspecialisten.se/sara/sa-blir-du-av-med-perioral-dermatit/

   Toppen att du nu fått en bra medicinering, jag hoppas och tror de snart kommer kännas bättre för dig. Nedan är tips på passande hudvårdsprodukter till din hud. Rengöringsmousse, serum och creme som ger fukt och näring utan att kännas tunga.

   Soothing Cleanser
   En mild rengöringsmousse med en hög koncentration botaniska extrakt, som effektivt löser upp orenheter samtidigt som den vårdar en känslig och reaktiv hud.
   Phyto Corrective Gel är ett lugnande och återfuktande serum, speciellt utvecklat för en extra känslig hud. Innehåller bland annat gurka, hyaluronsyra, timjan och svalkande eukalyptus som dämpar rodnad och tillfälliga irritationer i huden.
   Sensicure Cream-gel är en 24h-creme, speciellt utvecklad för en reaktiv och allergibenägen hud. Lämplig även för atopisk eksem. Rik på fuktskyddande lipider som stärker hudens naturliga skyddsbarriär samtidigt som den effektivt lugnar för att lindra klåda, sveda och stramhet samt reducera känsligheten mot yttre påfrestningar.

   Återkom gärna med hur det går, jag vill gärna höra.
   Kram Sara

 3. Madelene skriver:

  Hej!

  Jag fick perioral detmatit för ungefär 2,5 år sedan. Den är inte aktiv just nu, den brukar blossa upp när temperaturen ute förändras, speciellt när det går från varmt till kallt så hösten/början av vintern är värst. Jag har efter jag fick diagnosen perioral deramtit försökt hittat produkter som ska passa min hy, innan använde jag rätt så starka produkter till min hy. Nu har min hy blivit väldigt känslig MEN jag har även en bland hy så har en tendens att bli bland speciellt i T-zonen och har även problem med pormaskar i T-zonen. Är dessa produkter i detta inlägg något som kan passa mig, går dessa produkter ihop med min blandhy?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Madelene,

   Det är vanligt att perioral dermatiten blossar upp när årstider skiftar. Make p:rem och dessa produkter i inlägget är toppen just för en blandhy som är känslig. För exempel så rengör Safe me. Relief Moisture Cleansing Foam effektivt utan att torka ut huden. Och cremen Safe Me Relief Moisture Cream ger fukt utan att vara tung. Tror och hoppas att dessa produkter kommer att ge dig fin effekt och en balanserad hud! 🙂

   Återkom gärna med hur det går, jag vill höra.

   Kram Sara

 4. Jessica skriver:

  Hej Sara,

  I april fick jag perioral dermatit med utslag på två ställen runt haka/mun. Testade både nollmetoden och olika hudvårdsprodukter. Därefter använde jag Finacea under en tid vilket hjälpte till viss del. De röda utslagen/knottrorna försvann men idag har jag små mini varblåsor som dyker upp månadsvis samt finnar/akne som lägger sig under huden likt en ärta. Dessa gör väldigt ont och uppkommer på haka och runt/nära munnen. Allt är centrerat till området runt munnen. Under sommaren slutade jag med preventivmedel och har varit utan i 4 månader. Upplever att det bidragit till en ännu större hormonell påverkan på huden.

  Jag har som senast använt följande:
  Beauté pacifique (serum och creme). Jag är orolig för att serumet med den oljiga konsistensen påverkar huden negativt.
  Jag har även använt skinceuticals rengöring.

  Jag känner mig väldigt vilsen i hudvårdsdjungeln. Vilka produkter ska jag välja för en hy med både perioral dermatit och akne?
  Hittar olika tips för respektive problemområde men inget som kombinerar både PD och akne. Ska jag använda Prem eller Skinceuticals eller något helt annat?
  Jag vill gärna ha en rengöring, toner, serum, creme och mask.

  Tack på förhand,

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jessica

   De hormonella påverkar huden lätt och det kan ta ett tag innan huden balanseras efter en ändring. Det är jätteolika om olja är passande eller inte till en PD men känns de inte bra så tycker jag att du ska lägga undan oljan för nu.

   Jag tror på produkterna i detta inlägg till dig, då de är milda men superbra för att balansera huden. Ger fukt och näring utan att vara tunga. Använd dessa några veckor/månader så tror jag att huden kommer balanseras, både PDn och acnen. Ibland kan acnen bli värre av att huden blir stressad med aktiva produkter.

   När huden sedan känns lite bättre, ej mycket knottrig/bubblig runt hakan och munnen kan du addera serumet Azelaic Clearing Second Concentrate för att lunga och minska plitor/finnar.

   Återkom gärna med hur det går. Kram Sara

 5. Sofia skriver:

  Hej,
  Jag har fått PD precis runt ögonen. Hade ett större utbrott förra året på kinder och runt munnen, var då också gravid) och då funkade K-ceutic bra.
  Nu har jag kört på med produkter som vanligt runt ögonen och det är verkligen jobbigt just nu. Svullet, flagigt och rött. Har varit hos läkare och fått ”diagnos” PD. Vågar man köra något runt ögonen alls eller ska det vara helt utan. Känns olidigt torrt och stramt!

  Sofia

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sofia,

   Förstår att det är jobbigt, Perioral Dermatit kan vara så besvärligt. När det är Svullet, flagigt och rött är det nollbehandling som gäller(om inte läkaren rekommenderat medicin såklart). Inga produkter på området utan endast supermild rengöring likt Sensicure PWS Micellar Water och inget mer.

   Efter några veckor senast ser man ofta en förbättring och kan då addera milda produkter på området igen. Välj då en ögoncreme likt milda HYPER SENSITIVE Hypoallergen Eye & Lip Fluid.

   Återkom gärna hur det går, jag vill gärna höra. Hoppas på fina resultat.

   Kram Sara

 6. Jessica skriver:

  Vilken nattkräm rekommenderar du för en mycket torr hud, känslig? Har Lätt för att få finnar runt näsa/haka samt perioral dermatit.

  Använder rengöring, dagkräm och serum från skinceuticals.

 7. Jessica skriver:

  Hej Sara,

  Jag har börjat använda produkterna från Skinceuticals som du tidigare rekommenderat för perioral dermatit. Jag har en väldigt torr hy/bland hy som behöver mycket återfuktning. Samtidigt får jag lätt finnar runt haka/mun/näsa. Vilka produkter kan jag kombinera med skinceuticals rengöring, serum och creme. Önskar gärna hitta ansiktmask som passar med övriga produkter och min hy.

 8. Jasmine skriver:

  Hej Sara!

  Jag har läst dina två inlägg om perioral dermatit. Jag har fått det på ena sidan av munnen, rätt nära mungipan och lite runt om.
  Det är inget stort parti men ungefär som en 5 krona.

  Jag har kört på ”noll metoden” , märker ingen direkt förbättring. Vissa dagar blossar utalagen mer, medan andra dagar känns de lugna.

  När jag nu under en lång period inte använt några ansiktprodukter så känns mitt ansikte som ett yttorrt papper.

  Jag känner att jag skulle vilja ha tips på en rengöring, serum eller liknande som inte förvärrar utslagen samt en kräm jag kan lägga iaf en gång om dagen så huden inte behöver vara så uttorkad.

  Undrar även hur jag ska tänka, det känns som att hela mitt ansikte i övrigt skulle behöva exfolieras för att komma på banan, känns nästan tokigt att lägga produkter på huden som den är nu. Hur ska jag tänka där?

  Min hud är i övrigt ofta yttorr, lite blandad på haka och panna. Torr på kinder och kring munnen. Känslig.

  Tack för hjälpen!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jasmine!

   Hur länge har du kört ”noll metoden”? Det tar ofta några veckor innan man ser att huden lugnat sig. Under denna nollbehandling så kan du använda dina vanliga produkter på övriga områden men där PDn är blossande så hoppar du över allt och kör endast mild rengöring likt Soothing Cleanser med vatten och sen inget.

   Jag rekommenderar dig rengöringen ovan, den kan du även fortsätta med efter att huden lugnat sig.
   Kika in serumet Phyto Corrective Gel som lugnar likt magi.
   Sedan cremen och solskyddet: Redness Neutralizer och Mineral Radiance UV Defense

   För en mild men effektiv exfoliering kan jag tipsa om Calm Redness Relief 1% BHA Lotion Denna kan du använda med produkterna ovan. 🙂

   Hoppas på fina resultat, återkom gärna med hur det går.
   Kram Sara

   • Anonym skriver:

    Hej sara!

    Jag har kört noll metoden i hela ansiktet, inte konstigt jag är helt fnasig. Jag har gjort det i ca 3,5 vecka. Men då kan jag alltså smörja mig som vanligt i övriga ansiktet.

    Känner att jag inte har någon direkt rutin överlag just nu. Har känt mig lite förvirrad över vad jag borde ha.

    Det jag känner just nu att jag verkligen vill ha tips på är en kräm jag kan smörja övriga ansiktet med, som är oparfymerad och som jag kan ha dag och natt.

    Då ska jag också beställa den ansiktstvätten du tipsade om ovan.
    Hälsning jasmine

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Hej,

     Förstår att huden känns torr men ja du kan applicera produkter i övriga ansiktet. 🙂

     En enkel men effektiv rutin tror jag att du kommer få fina resultat från. Redness Neutralizer är helt utan parfym så ett varmt tips att använda i hela ansiktet.

     Återkom gärna med hur det går. 🙂
     /Sara

 9. Maria skriver:

  Tycker att Paulas Choice Omega+ serum och kräm hjälper när min hud reagerar på för mycket, nya eller för ofta användning av starka produkter. Såg att de precis kommit 7t med en ögonkräm i den serien också, ska bli spännande att prova 🙂

 10. Maria skriver:

  Precis haft vad jag tror är PD om än i en mildare variant. Andra gången jag får det på 3 månaders tid. Men försvan även denna gång på 4-5 dagar. Jag vill tipsa om AK:s rengöring Cure care extra cleanser och såklart vara helt utan smink och sedan under några dagars tid varva med riklig mängd av Dermalogica Hydrating skin masque varvat med K-Ceutic. Sover med riklig mängd av masken. Vaknar jag till under natten smörjer jag på mer. På dagen tar jag först ett lager av masken och låter det sjunka in sedan på med K-Ceutic. Återaplicerar med K-Ceutic på pd området flera gånger per dag.

 11. Mona skriver:

  Hittade inget som hjälpte när jag hade det ,fick gå till hudläkare ,fick äta pennecilin.Har även Rosacea,men allt är lugnt just Nu.Fick en reaktion på Baglioras serum som jag prövade förra veckan,vet att serum inte är något för känslig hud.Men kanske din kan vara bra för mig.Mvh Mona Rose’n

 12. Mona skriver:

  Hittade inget som hjälpte när jag hade det ,fick gå till husläkaren ,fick äta pennecilin.Har även Rosacea,men allt är lugnt just Nu.Fick en reaktion på Baglioras serum som jag prövade förra veckan,vet att serum inte är något för känslig hud.Men kanske din kan vara bra för mig.Mvh Mona Rose’n

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Mona. Hoppas och tror att Safe me från Make prem är de vinnande valet av produkter för dig. Dessa produkt passar även fint till en Rosacea. 🙂
   Återkom gärna med hur det går, så kul att höra.
   Kram Sara

 13. A skriver:

  Har dragits med PD i ett år nu runt haka och näsa, det är verkligen så himla jobbigt och tråkigt. Jag har dock förstått att min PD blossar upp i samband med när jag dricker alkohol, stress samt när jag spenderat många dagar i solen.

  Tre produkter som jag verkligen vill tipsa om som också är budget är;
  Bepanthen salva – detta använder jag vid ”noll-behandling” endast! Det blir så torrt och svider extremt, att ha en fet, återfuktande kräm på hjälper mina utbrott extremt mycket. Ingen doft, inga onödiga ingredienser, bara fukt!

  Camomile silky clensing oil – från body shop och är en rengörande olja särskilt framtaget för känslig hy. Det är den enda rengöringen som funkar medan jag är röd och har utbrott. Jag älskar den!

  Excuviance sheer refining fluid – den absoluta bästa dagkrämen alla gånger, både vid utbrott och under vanliga dagar. Hög SPF, väldigt återfuktande och bara extremt snäll mot huden!
  Kan varmt rekommendera allt från excuviance, funkar även vid utbrott och för att förebygga PD. Mycket av deras produkter jobbar på att återbygga ens hudbarriär som ju är det som tagit skada vid PD.

  Lycka till alla PD-vänner, ni är inte ensamma. <3