Poddavnsitt 85: Allt du någonsin velat veta om huden och dess funktioner

  • | Sara

Visste ni att huden är kroppens största organ? Den täcker nästan 2 m² och utgör nära en sjättedel av vår kroppsvikt, men hur mycket vet du om dess lager och funktioner? Allt de kikar vi på i veckans podd, så ladda upp med en kaffe och lyssna in till avsnittet. 

hudens lager

Hudspecialistpodden finns på Podcaster och Spotify. Glöm inte att maila oss alla era frågor, funderingar och tips på kommande podd-ämnen, vi blir så glada: info@hudspecialisten.se

Hudens funktioner och uppbyggnad 

 Huden är ett dynamiskt organ som är under ständig förändring och består av tre huvudlager:

  • Epidermis (överhuden)
  • Dermis (läderhuden)
  • Subcutis(underhuden)

Kikar vi närmare på just epidermis så består de lagret i sin tur består av fem lager där cellerna vandrar uppåt. Denna cellcykel tar för en ung hud ca 27 dagar och för en åldersrik hud kan de ta 35dagar eller mer.

Huden

5 snabba om huden

-Huden är som tunnast på ögonlocken (0,05mm)

-Huden är som tjockast på fotsulorna (1-5mm)

-Hydrolipidfilmen som täcker epidermis är helt avgörande för en frisk hud

-I dermis finner vi bland annat kollagen och elastin

-Subcutis fungerar som stötdämpning och isolering av kroppen med hjälp av fettceller

Lyssna in avsnittet för att djupdyka…

Produkttipsen från avsnittet

Fuktboosta din hud med Serum N°1 – Intense Moisturizing från Codage. Denna är speciellt utvecklad för att vårda och mjukgöra med både hög- och låg molekylär hyaluronsyra. Berikar huden med djupgående näring för att göra den mer motståndskraftig och smidig. En given produkt i mitt badrumsskåp såhär på hösten.

Hydratime Face från SYNCHROLINE är Yasemins favorit. En lätt men rikt fuktgivande-/bindande produkt som verkar antiinflammatoriskt och stärker huden.

Nu när vintern står för hörnet så är en duscholja ett måste för din del och jag vet att ni är många med mig som upplever att huden på kroppen lätt blir torr såhär års. Ett varmt tips är Sweet Almond Shower Oil från SKINCITY skinare. En skonsam duscholja med vegetabiliska oljor och E-vitamin som rengör och återfuktar alla hudtyper.

Produkterna finns även samlade HÄR!

Hudens uppbyggnad

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.