Poddavsnitt 100: Så behandlar du Keratosis Pilaris

 • | Sara

Vad passar bättre än att grotta ner oss i ett hudtillstånd vårt 100de avsnitt, nämligen Keratosis Pilaris vilket är något vi ständigt får frågor om. Vad är egentligen Keratosis Pilaris och varför kallas de även chicken skin?, alla svaren får ni i dagens avsnitt. 

Keratosis,Pilaris,(kp),A,Skin,Problem,On,Upper,Arm

Så här kan ett område med Keratosis Pilaris se ut

Snabbfakta om Keratosis Pilaris

  •  Stryker du med händerna på baksida arm eller lår kanske du känner knottror. Det är med största sannolikhet just Keratosis Pilaris
  • Tillståndet handlar om att huden producerar för mycket keratin, vilket är ett naturligt protein vi har i vår hud. Tillsammans med gamla hudceller pluggas porerna igen och knottrorna kan även bli inflammerade. Detta resulterar i röda små knottror som kan vara både irriterande och torra.
  • Skulle du klämma på dem, får du ut talg, men det vill du inte göra då risken för ärr är stor.
  • Man vet faktiskt ganska lite om orsaken till varför vissa drabbas av hudsjukdomen men ärftlighet  spelar in. Ibland kan hormoner och stress påverka. Tillståndet är helt ofarligt och runt 50% av oss vuxna har dessa besvär och speciellt under kyla och torr luft, så har du besvär är du inte ensam.

 Med rätt val av produkter och tålamod brukar de ge fina resultat. Rikligt med fukt ihop med exfoliering är ofta hemligheten!  

Produkter för att förebygga & reducera Keratosis Pilaris

KP PODD 1

I avsnittet nämner vi produkter som både kan förebygga och reducera tillståndet.

Softly Exfoliating Body Scrub från Beauté Pacifique. Denna personliga favorit peelar skonsamt men effektivt, perfekt för en känslig hy. Små, runda pärlor avlägsnar gamla och torra hudceller samtidigt som peelingen återfuktar huden. Innehåller lakritsextrakt som motverkar hudirritation och avokadoolja som mjukgör.  Resultat blir en silkeslen hud. 

Både jag och Yasemin är väldigt inne på torrborstning just nu men många borstar på marknaden är alldeles för riviga, håller ni med? Body Brush Soft från Dr. Barbara Sturm är en snällare variant. Perfekt för att både förebygga och korrigera KP samt stimulerar blodcirkulationen och lymfsystemet för att rensa ut slagg. 

KP PODD 3

Creme de Corps Milk/Honey Body Polish från Kiehl’s är Yasemins stjärna som används flitigt. En kroppskrubb som innehållande sheasmör, sötmandelolja och jojoba och även honung och protein från sojamjölk. Så lyxig, så mumsig och så effektiv! 

Vi tipsade om Sensicure Body Cream SYNCHROLINE vilket är den perfekta bodylotion för en känsligare hud. Cremen lugnar, stärker hudbarriären och ger intensiv återfuktning.  Använd ensamt efter dusch eller följa upp med efter AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer vid KP besvär. 

KP PODD 2

Till de med Keratosis Pilaris så är AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer från Skincity Skincare en given favorit. En lätt doftfri gel-emulsion med 10% AHA- och 10% PHA-syror som förnyar hudtexturen, ger fukt och eliminerar gamla hudceller. Idealisk vid hudtillstånd på kroppen som Keratosis Pilaris. Använd varje dag partiellt efter dusch för bäst effekt, följ upp med en creme. 

En superkombo med Body Resurfacer är Active Body Emulsion från samma märke. Från denna får huden fukt och reparation med en effektiv sammansättning av niacinamid, A-vitamin (Hydroxypinacolone Retinoate) samt E-vitamin ger huden en effektiv behandling för struktur och cellförnyelse. Här får man givetvis vänja in och känna efter. Det är en fin balansgång mellan att vara för tuff mot huden, har du en känsligare hy varva eller välj den mildare cremen Sensicure Body Cream. 

Hudspecialistpodden finner du på Podcaster och Spotify. Har du några andra hudvårdande funderingar eller kanske tips på kommande poddavsnitt missa inte att maila oss: Podd@hudspecialisten.se

Alla produkterna hittar du även samlade HÄR!Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Poddavsnitt 100: Så behandlar du Keratosis Pilaris”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Lia skriver:

  Hej!
  Min 16-åring har keratosis pilaris på både överarmarna och kinderna. Har du tips på några produkter för ansiktet oxå?

 2. Eva-Marie skriver:

  Varför nämner ni inte Neostratas ”problem dry skin”?
  Jag använder den på över armarna och knottrorna försvinner i ett nafs.