Poddavsnitt 41: Olika typer av A-vitamin

 • | Sara

Hoppas ni har en fin jul vänner! I dagens poddis kikar jag och Yasemin närmare på A-vitamin och dess olika typer. Det är ju så att det finns många olika typer av A-vitamin och det är inte alltid så lätt att veta vilken typ som passar just din hud. Så in och lyssna. <3

Hudspecialistpodden finns på Podcaster och Spotify. Har ni frågor, funderingar, feedback på våra avsnitt eller ja vad som helst får ni gärna maila oss: Podd@hudspecialisten.se 

Yasemin och sara pratar om A-vitamin

Jag & Yasemin passade på att ta en fanbild med vår kära kokeshi innan inspelning

De olika typerna av A-vitamin & produkter

Retinyl palmitate

– passande för en känslig hy

Retinyl palmitat är en ester (kemisk förening) av a-vitamin. Då det är en ester är den mycket mildare än tex retinol vilket gör formen passande för en känslig hy. Retinyl palmitat går även fint för gravida och ammande att använda.

Radiance Serum från Exuviance

Retinol

– bra för nybörjaren

Retinol kommer i olika %halter och är därmed passande för alla som önskar en aktiv produkt. Nybörjaren väljer en låg% och den mer tåliga huden kan välja en högre halt upp till 1% vilket är den högsta tillåtna %halten i Europa inom kosmetisk hudvård.

Retinol 0.3 från Skinceuticals

produkter, podd a-vitamin

Retinal (Retinaldehyd)

– för dig med acnebenägen hud

Denna förbättrar kollagenproduktionen, ökar cellförnyelsen och hämmar melaninproduktionen. Det är också den form av a-vitamin som är antibakteriell och angriper P. acnes bakterien(den bakterie som orsakar acneutbrott).

Crystal Retinal från Medik8

r-Retinoate (Retinyl Retinoate)

– well-aging morgon och kväll

A-vitamin kallas även för retinoider och Retinyl Retinoate är en ganska ny retinoid som inte är känslig för uv-ljus vilket gör att den går fint att använda denna både morgon och kväll.

-Retinoate Youth Activating Cream från Medik8

podd a-vitamin

Hydroxypinacolone Retinoate (HPR)

– aktiv men skonsam

Den nyaste stjärnan i A-vitamin-familjen. Detta är en form som passar dig som önskar en aktiv men skonsam form av a-vitamin.

A-Superpacked X-strength Retinol Serum från Instytutum

bästa a-vitamin från insty

 

Podd 43 a-vitamin

Produkterna hittar du även samlade HÄR!

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Poddavsnitt 41: Olika typer av A-vitamin”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. arnela skriver:

  Hej, jag har precis lyssnat färdigt på er podd om A-vitamin. Så duktiga ni är på att förklara för oss som inte alls har någon vetskap kring hudvård! Kan man använda NeoStrata Skin Active Tri-Therapy Lifting Serum när man ammar?

  mvh Arnela

 2. Maria skriver:

  Om man har använt Verso faceserum, eyeserum (som ögonkräm) & nattkräm alla med Retinol8 varje kväll i flera år vad kan vara ett alternativ till en starkare mer aktiv produkt och man känner att det är dags att level upp? Tack för en fantastisk podd! Lyssnar varje fredag 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Maria,

   Så kul att du är med oss varje vecka, det gläder oss att höra.

   Versos retinol8 är en jättebra form av a-vitamin men som du är inne på så kan det vara fördelaktigt att om du använt denna form i flera år byta för att huden ska få något nytt att ”jobba med” för fina resultat. Jag tror att formen Retinal är den form som skulle passa dig. Då du har en tålig hy som är van med a-vitamin så tror jag Crystal retinal 6 till dig. (Det finns även en 10a när du använt 6an)

   Kram Sara

 3. Linda skriver:

  Tack för ett mycket bra avsnitt!
  Jag undrar om det är någon av A-vitaminerna som går att använda under vår ljusare tid. Är noggrann att ta bort allt aktivt under sommarhalvåret men saknar det då! Använder alltid spf 50 men har lätt att få tillbaka mina pigmentfläckar.
  Tack!!!