Så är en creme uppbyggd

  • | Sara

Varje dag applicerar vi cremer på huden för dess härliga konsistens och fina resultat de ger på huden men vad består en creme av egentligen?

Jag läste nyligen boken hudbibeln av Johanna Gillbro där hon beskriver cremens uppbyggnad på ett lysande sätt. Låt oss kika på några viktiga typer av ingredienser för en komplett creme.

Fuktbindare

För att huden ska kunna behålla en bra fuktbalans måste man tillföra ett ämnen som binder fukten. Här finns kära favoriter som Glycerin och Hyaluronsyra.

Mjukgörare

Utan mjukgörare så dunstar fukten i huden så det den gör är att den bildar en skyddande barriär på hudens ytan. Populära ingredienser som många märken använder sig av är Ceramider och Squalane.

Konserveringsmedel

Det är detta som gör att din creme håller länge än några dagar, annars hade cremen likt mjölk blivit dålig efter några dagar och de vill vi ju inte. Därför tillsätts ämnen likt Phenoxyethanol som då har en konserverande effekt.

Aktiva ingredienser

Här kommer vi till de roliga, ingredienser så som retinol, C-vitamin och niacinamid korrigerar och förebygger ålderstecken.

Maskering

Vissa ingredienser har ju en supereffekt på huden men doften eller nyansen är desto mindre härlig, därför tillsätts ibland parfym/eteriska oljor och färgämnen.

Inci SkinCeutials creme

Ovan har vi ingrediensförteckningen till Triple Lipid Restore 2:4:2 från SkinCeuticals. Låt oss djupdyka i vad denna creme innehåller:

Röd, Glycerin vilket är en fuktbindare

Gul, Kolesterol, en aktiv ingrediens. (Då detta är en creme så är den aktiva ingrediensen i detta fall inte ”aktiv” i den bemärkelsen som i ett serum – dvs ingen retinol eller C-vitamin, utan mer aktiv i form av att den bygger upp barriären.)

Grön, Ceramide3 är en mjukgörare

Lilla, Phenoxyethanol, ett konserveringsmedel

Orange, lavender oil, en eterisk olja 

En sak som är intressant att veta är att ju högre upp på ingredienslistan en ingrediens kommer, ju mer finns det av den i produkten och just det kan göra att en ingrediens ändrar effekt på huden. För tex i denna creme ovan så hittar vi  Tokopherol (E-vitamin) som kan vara en aktiv ingrediens men i och med att den kommer så långt ner i ingredienslistan så är den istället tillsatt för sin antioxidativa effekt.

Sedan är det dock viktigt att inte stirra sig blind på %-halten av ingrediensen då allt handlar om sammansättningen av produkten. Så, har en produkt en mycket hög %-halt av en ingrediens så behöver det inte betyda att den är mest effektiv utan det är viktigt att se till helheten, så som ph-värde och vilka andra ingredienser som är tillsatta.

Hoppas ni tyckte det var lika intressant som jag tycker 🙂 Dela gärna med er av tankar i kommentarerna nedan.

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Så är en creme uppbyggd”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Mikaela skriver:

    Så intressant och läsa. Tack sara

  2. Jasmine skriver:

    Hej! I din hudvårdsrutin skrev du om en retinol produkt. Kan man använda denna om man är lite känslig i huden? Skulle gärna vilja tillföra en retinol produkt i min hudvård. Hur fasar man in produkten?