Så behandlar du Keratosis Pilaris

  • | Sara

Besväras du av envisa knottror på kroppen som inte vill försvinna? Då kan det vara tecken på Keratosis pilaris. Idag har jag samlat svaren på de vanligaste frågorna – så håller du hudsjukdomen i schack för gott!

KP arm

Knotter är ett kännetecken för Keratosis Pilaris

Vad är Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris (KP) eller kycklinghud som de också kallas är en mycket vanlig och helt ofarlig hudsjukdom som påverkar människor i alla åldrar. Visste du att den drabbar ca 50% av alla ungdomar och 40% av alla vuxna, så har du tillståndet är du långt ifrån ensam.

Vid KP har huden är att en rubbning i förmågan att bilda ett normalt hornlager (översta hudlagret). En överproduktion av keratin sker, vilket är ett naturligt protein vi har i vår hud. Tillsammans med gamla hudceller pluggas porerna igen och en liten fjällig plugg bildas, en så kallad hornplugg.

Dessa pluggar visar sig genom små, ​​torra, röda eller bruna knottror främst runt hårsäckarna på överarmar, ben, skinkor och ibland även på kinder. Keratosis pilaris skapar ett utseende av en knottrig yta och majoritet av personer som drabbas är ofta helt ovetande om att denna hudåkomma har en medicinsk term eller att den är behandlingsbar, men de är den och resultatet blir ofta jättefint!

Man vet faktiskt ganska lite om orsaker till varför vissa drabbas av hudsjukdomen men ärftlighet spelar in. Ibland kan hormoner och stress påverka. Även om det inte går att bota KP upplever många en förbättring av sina symtom under sommarmånaderna och symptomen kan lätt blossa upp i de kallare vintermånaderna då luften är kallare och torrare. Något som är viktigt att poängtera är att de inte smittar.

Behandling av Keratosis Pilaris

Skulle du klämma på knottrorna, får du ut talg, men det vill du INTE göra då risken för ärr är stor. Med rätt val av produkter och tålamod brukar de ge fina resultat. Rikligt med fukt ihop med exfoliering är ofta de receptet som ger bäst effekt. 

Genom att bara återfukta huden minskar ofta keratosis pilaris men vill du få de riktiga resultatet rekommenderar jag att satsa på en creme med exfolierande effekt. Med syra hjälper du hudens naturliga exfoliering, vilket även löser upp hornpluggarna. Addera även gärna en peeling vid något tillfälle i veckan för att maximera resultatet.

Om behandlingen avslutas kommer vanligtvis besvären tillbaka, som med mycket annat. Så det gäller att hålla efter! Tänk på att det kan ta lite tid innan man ser resultat, som med all hudvård.

Vid extrema besvär med knottror bör du uppsöka läkare.

Produkttips

En produktduo som jag sett många få fina resultat från är Hand And Body Replenisher LCA FX141 och LCA fx160 – 2xFoliant Peel + Scrub från Priori.

Priori KP

Hand And Body Replenisher LCA FX141

En riktigt bra creme som både återfuktar till max samtidigt som huden exfolieras. Med 15% mjölksyra eliminerar den torra hudceller, löser verkligen upp dessa hornpluggar och återfuktar på djupet tillsammans med sericin vilket är en ingrediens som är en höjdare för extra fukt. Vad som gör denna produkt unik är Prioris LCA komplex som förutom mjölksyra består av A, C, E samt Pro-Vitamin A vilket hjälper huden att komma i balans samt ökar hudens egen hyaluronsyraproduktion, toppen då en fuktbalansen är en nyckel för att hålla keratosis pilaris borta. Applicera efter dusch partiellt där du upplever besvär och upprepa behandling varje dag för optimal effekt.

PRIORI HAND AND BODY

LCA fx160 – 2xFoliant Peel + Scrub

Som namnet skvallrar om så innehåller denna peeling samma effektiva komplex som cremen(15% mjölksyra och 1% multivitaminer). Tillsammans med exfolierande vaxkulor förnyas huden och vi säger hej då till gamla, torra hudceller. Vid keratosis pilaris kan huden lätt kännas röd och irriterad så därför vill jag lyfta denna lite extra då den även innehåller ett Anti-Irritant Complex med bland annat allantoin och bisabolol som lugnar huden och förhindrar inflammationer. Den perfekta kombinationen av en mild kemisk peeling och en fysikalisk scrub som kan användas något/några tillfällen i veckan.

PRIORI SARA

Produkter i den lägre prisklassen

Förutom tipsen ovan så vill jag även passa på att tipsa om bra produkter för KP i den lägre prisklassen.

AHA/PHA Body Resurfacer från Skincity Skincare en given favorit för att reducera keratosis pilaris. En lätt doftfri gel-emulsion med 10% AHA- och 10% PHA-syror som förnyar hudtexturen, ger fukt och reducerar gamla hudceller. Använd varje dag partiellt efter dusch för bäst effekt, följ upp med en creme. 

En superkombo med Body Resurfacer är Active Body Emulsion från samma märke. Från denna får huden fukt och reparation med en effektiv sammansättning av niacinamid, A-vitamin (Hydroxypinacolone Retinoate) samt E-vitamin ger huden en effektiv behandling för struktur och cellförnyelse. Här får man givetvis vänja in och känna efter. Det är en fin balansgång mellan att vara för tuff mot huden, har du en känsligare hy varva eller välj en mildare cremen likt Sensicure Body Cream att följa upp med. 

KP PODD 2

Är du nyfiken att 🎧 in till ämnet tycker jag att du ska spana in poddavsnittet : Så behandlar du Keratosis Pilaris

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ett svar till “Så behandlar du Keratosis Pilaris”

  • (1) Kommentar
  • Visa alla kommentarer
  1. cherleeee skriver:

    Bra hudsalva – https://tonzes.com/dermatitse.htm Dottern min använt detta och det funkade bra.