Så blir du av med Perioral Dermatit

 • | Sara

Hudsjukdomen Perioral dermatit är något jag får frågor om dagligen. Vad är det samt hur behandlar och förebygger man nya utbrott, just de ska vi kika på idag!

Vad är Perioral dermatit?

Perioral Dermatit är en inflammation i huden som ofta är centrerat till området kring munnen, kinderna och/eller ner på hakan. Symtomen börjar som rodnad och sedan utvecklas till små knottror och eventuellt varblåsor.

Kvinna med Perioral Dermatit

En kvinna som drabbats av Perioral Dermatit

Varför får man Perioral dermatit?

Tillståndet kan vara orsakad av en överaktivering av huden genom tex överdriven rengöring, exfoliering eller andra för kraftfulla hudvårdsprodukter. Även sol, kallt väder, torr luft eller stress kan förvärra tillståndet.

Hur behandlar man Perioral Dermatit?

En väldigt viktig sak är att inte pilla och klämma vid ett utbrott av Perioral Dermatit. Gör man det så kan tillståndet försämras. Den generella rekommendationen när det är ”blossande”, rött och irriterat är hoppa över kraftfulla hudvårdsprodukter samt makeup.  Allt från exfoliering, dag- och nattcreme och makeup på detta område, så kallade “noll-behandling”. Med nollbehandling menas att man inte ska använda några produkter alls på detta områden under tiden de är ”blossande” bara lätt rengöring med vatten och sen inget. Efter några veckor senast ser man ofta en förbättring och kan då addera milda produkter på området igen. Skulle tillståndet hålla i sig trots nollbehandling är det bästa att uppsöka din vårdcentral för vidare råd.

För att reducera och förebygga Perioral Dermatit rekommenderar jag att addera lugnande samt fuktgivande produkter i din hudvårdsrutin. Nedan finner du några av de vassaste produkterna när det kommer till Perioral Dermatit.

Lugnande, vårdande och reparerande produkter från Skinceuticals

Skonsam rengöringsmousse

Soothing Cleanser är en supermild rengöring, utmärkt till en känslig hy. Denna är boostad med massor av hudvårdande ingredienser som gör att den både rengör effektivt men samtidigt vårdar, lugnar och återfuktar. Är ni som jag kär i härligt lätta moussekonsistenser kommer ni inte bli besvikna, produkten är ljuvlig!

Alltså kolla in denna härliga konsistens!

Lugnande och återfuktande gel

Har man prövat Phyto Corrective Gel så vet förstår man varför detta gelserum är med på listan. Det är verkligen en ”one of a kind”. Den gröna gelen lugnar en stressad hud, både fort men den verkar även återuppbyggande för en hud i balans över tid. Du applicerar den och snabbt har huden absorberat gelen och en svalkande känsla uppstår.

Varje droppe lugnar

Hej då rodnad!

Okej, låt oss prata om Redness Neutralizer som är magi för en känslig hud. Så fort jag känner tendenser till Perioral Dermatit och huden blossar använder jag denna creme som korrigerar min rodnad och känsliga hud på nolltid. Tillsammans har med Phyto Corrective Gel har du en vinnande kombination för att balansera huden.

En vinnande duo för Perioral Dermatit!

Skydda huden

Till sist måste vi skydda huden vilket är ännu viktigare om hudens barriär är skadad. Mineral Radiance UV Defense med sitt 100% fysikaliskt filter, tunna och lätt färgad formula är då mer än passande. Skaka flaskan, applicera och du är redo för dagen. Då den är lätt täckande blir den även en fin bas de dagar du inte vill ha någon makeup, hur bra!

Har några av dessa produkter hjälpt just dig vid Perioral Dermatit, eller har du några andra produkttips? Dela gärna! 🙂

Signatur Sara

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 svar till “Så blir du av med Perioral Dermatit”

 • (30) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Hanna skriver:

  Hej Sara!

  Hur vet man när det är helt läkt? Jag har erfarenhet av att tro att det är läkt men sedan när jag börjar använda produkter igen kommer det direkt tillbaka.. (och då använder jag endast mild rengöring och jojobaolja för fukt).

  Hälsningar,
  Hanna

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Hanna! Ursäkta för sent svar, hoppas du haft en fin helg 🙂

   När det är optimalt och addera produkter igen efter ett utbrott är ”tyvärr” olika från person till person. Vissa har en mer känslig hy än andra men generellt så när de blossande och eventuella blåsor lagt sig kan man varsamt addera en mild rengöring och creme.

   Jag vet att en del blir värre av just olja, så även om jojobaolja i sig är mild så hoppa över denna och se om det kan vara oljan som göra ett huden regerar igen. Välj istället en creme likt Redness Neutralizer eller CALM RESTORING MOISTURIZER.

   Återkom gärna med hur det går 🙂 Kram Sara

 2. Sandra skriver:

  Tack för att du skriver om PD. Har alltid haft problemhy. Just nu brottas jag med PD och akne. Så försöker att inte tvätta för mycket och smörjer med Rosazol. Men då blir min akne värre. Får även svarta pormaskar på haka, panna och kinder. Försöker låte bli att sminka mig men har så ojämn hudton med massa ärr att jag skäms.
  Har köpt dermalogicas calm serie. Har tvätten hemma med ”vattnet” är på väg. Är märket du tipsa om bättre?
  Hur ska man tänka kring inte tvätta och ny akne?
  Har även försökt få hjälp av sjukvården men de går inte jätte bra tyvärr.
  Älskar er chatt-tjänst på Skincity har fått massa bra hjälp där ❤️
  Tack

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sandra,
   Tack för dina fina ord om Skincity och tack för att du delar dina erfarenheter. ❤
   Rosazol är ett preparat som främst används för att behandla rosacea. Om du inte fått den rekommenderat av din läkare rekommenderar jag att istället satsa på en hudvård från tex Dermaloigca som du var inne på. Även det märket har bra och effektiva produkter för att lugna och balansera en känslig hy.

   Som det står i inlägget så rekommenderar jag att köra ”noll-behandling” på just paritet som är röd/irriterad och sedan när huden är mer i balans addera produkter. 🙂

   Kika på dessa produkter som är passande just din hud:

   Serum: Ultracalming Serum Concentrate
   Creme: Calm Water Gel
   Mild men effektiv exfoliering, utmärkt för att förebygga och reducera acne: Daily Microfoliant

   Återkom om du har någon annan fundering eller önskar berätta hur det går 🙂 Kram Sara

 3. Maja Olausson skriver:

  Hej Sara! Jag har haft PD runt näsan i några år nu och börjar få på hakan och runt munnen nu. Samtidigt har jag ibland svarta porer på näsan, finnar i pannan och torrfläckar runt ögonen. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag äter bra och nyttigt, dricker lagom mycket vatten, tränar och försöker hålla så god hälsa som möjligt. Det känns som jag provat allt men inget blir bättre:( Kan du hjälpa mig?

 4. Cissi skriver:

  Hej , kämpat med min pd i flera år nu !! Hittar inget som hjälper de kommer jämt tillbaka .. blir så deprimerad på o se ut så här ! Enda man vill är att må bra o njuta av livet men de känns snarare tvärtom 🙁 vet inte hur mycket pengar man lagt på läkarbesök hudterapeuter produkter mediciner allt !

  Önskar de fanns små ihopsatta kit .. ex ovan nämnda produkter men i rese storlek el tester .. som man kunde köpa för en billigare summa så man kunde testa om just de funkade för ens hud ! Än o köpa fullsize produkter för o sen märka att huden absolut inte klarade den 🙁 snälla kan ni inte se om de gärna lösa ??

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Cissi. Förstår att det känns frustrerande när huden inte vill samarbeta. Jättebra förslag med sammansatta kit för just olika hudtillstånd, det ska vi på Skincity kika på.
   De produkter som jag tipsat om från Skinceuticals är verkligen effektiva och har hjälpt många med just perioral dermatit. Ett tips är att börja med en produkt för att testa, den passande skulle då vara Phyto Corrective Gel som är en helt magisk produkt just när det kommer till att lugna och balansera. Kika när under ”recensioner” vad andra tycker om produkten 🙂

   Sedan har Paulas Chioce nyligen lanserat 2 kit för en känslig hy med perioral dermatit, så dessa är ett tips också.
   CALM REDNESS RELIEF TRIAL KIT – NORMAL TO DRY SKIN
   Passar en torr/yttorr/normalhud
   CALM REDNESS RELIEF TRIAL KIT – NORMAL TO OILY SKIN
   Passar en fet/blandhy

   Tror och hoppas verkligen att din hud snart känns mer i balans, återkom gärna med hur det går 🙂
   Kram Sara

 5. Anna skriver:

  Är ganska säker på att jag fått PD. Har alltid haft perfekt hy men har nu under de senaste veckorna fått massor av utslag kring munnen, röda fläckar, småfinnar mm. Kanske har jag kört lite hårt med syror, dermaplaining och övriga produkter vilket har fått min hud att gå helt bananas. När jag först fick utslagen så behandlade jag dem med mer syra i tron att det skulle hjälpa men icket- det blev snarare ännu värre. Inget verkade hjälpa. Gjorde lite research på nätet och såg att vissa personer behandlat med svampdödande medel(sånt som används för fotsvamp). Hade dock inte sådant medel hemma men dock en tub lactal balans som man kan använda vid lättare svamp/obalans i underlivet. Tänkte att det inte kan skada att testa. Drog på ett tjockt lager igår kväll och idag är utslagen uttorkade, mindre blossande och helt klart på väg bort. Vill bara tipsa om detta för er som kämpar. Kram

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det låter på din beskrivning som att det är just Perioral dermatit som du har och helt rätt gör då syraanvändning tillståndet värre, inte kul. Så bra att dina besvär är bättre nu, jag rekommenderar i först hand ”nollbehandlingen” som jag skriver i inlägget och fungerar inte det så är det bästa att uppsöka en vårdcentral för vidare guidning. Att mixtra med andra läkemedel kan bli fel. Önskar dig en fortsatt fin söndag 🙂 Kram Sara

 6. Lovisa skriver:

  Hej Sara, jag har haft liknande symptom som du beskriver men osäker på vad det är. Försökt med många olika krämer men besvären försvinner inte. Jag skulle gärna vilja få tips på vilka produkter jag ska addera/ta bort i min rutin?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lovisa, är det liknande symptom så tror jag det kan vara Perioral dermatit. Vid en känslig hy så rekommenderar jag inte att använda mkt olika cremer och produkter från olika märken, detta kan stressa huden vilket man inte vill. Återkom gärna med en bild på huden och vilka produkter du använder så guidar jag dig vidare, info@skincity.se märk mailet ”till sara”. 🙂 Kram

 7. Michaela skriver:

  Krämen Finacea är kanske det mest effektiva jag testat för att snabbt dämpa PD-utslagen (om man inte vill äta tetracyklin) men man får offra att den torkar ut och stramar åt huden. Jag fick tipset att testa det sydafrikanska märket Esse Sensitive-serie med probiotika och det har varit väldigt lugnande och snällt för huden. Känns som den serien balanserar huden. Kommer ni ta in det märket till Skincity? ✨

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Michaela,
   Vad bra att Finacea gett dig resultat. Ibland är det just så att det bästa och enda som hjälper för att få bort de blossande är medicin. Så kommer man inte på egen väg till rätta med besvären så är det just vårdcentral/läkare som är vägen att gå.

   Så kul också att du hittat ett hudvårdsmärke som fungerar för din hud, också hört bra om Esse och just probiotika är verkligen så bra för en hud i balans. Själv använder jag Probiotic Lysate Anti Pollution Essence för att boosta huden med probiotika 🙂 Tack för ditt tips om märke, vi ska kika på detta lite närmare. Kram Sara

 8. Annika skriver:

  Toppentips verkligen! Jag använder dock K-Ceutic med samma höga skydd från spf som cremen på denna sida. Är det helt fel att fortsätta använda K-Ceutic tillsammans med de övriga produkterna i detta tips?

  Tacksam för svar!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Annika. Tack för dina fina ord, så kul att höra! 🙂 Absolut inte fel, K-Ceutic är en jättefin produkt som även fungerar vid PD och denna går fint att använda tillsammans med en övrig rutin från Skinceuticals. Hoppas och tror på fina resultat. Kram Sara

 9. Hilde skriver:

  Jag har haft PD, men tyvärr hjälpte inte sk nollbehandling alls, så det blev receptbelagd kräm med 15% azelainsyra (Finacea) som till slut hjälpte mig få bot med eländet. Det gjorde ont som bara den när krämen påfördes och i 15-30 minuter efteråt, men så värt det då problemet försvann snabbt.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Hilde. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Alla är olika och ibland är det så att de bästa är just receptbelagd creme för att komma tillrätta med tillståndet. Så skönt att din hud nu känns i balans. Hoppas du hittat produkter som passar din hud, återkom annars så guidar jag dig gärna. Kram Sara

 10. Jasmine skriver:

  Hej Sara!
  Om man vill börja använda någon typ av retinol produkt i sin rutin, vilken rekommenderar Du?
  Har en känslig hud, som lätt kan bli yttorr.

  Kram!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jasmine. Vad kul att du vill pröva en retinolprodukt, till en känslig hy som lätt blir yttorr kan jag varmt tipsa om bästa Retinol 3 TR från Medik8. Börja med att använda denna 1-2 gånger i veckan för att vänja huden vid produkten. Tror och hoppas på fina resultat, återkom gärna med vad du tycker, så kul att höra. 🙂 Kram Sara

 11. Annika skriver:

  Jag dras med PD sen några år tillbaka. Har ständiga utbrott och ger nu Soolantra en chans och efter det blir det tetracyklin om det inte hjälper. Hur som.
  Min hud är extremt torr och jag kan inte använda en gel som kräm utan behöver bättre drag i. Återfuktande och fettande när det stramar som värst. Vad kan vi rekommendera för märke då?

 12. Monika skriver:

  Har fått ett speciellt antibiotika, som varit det bästa då det var riktigt illa. Men då måste man få remiss till hud. Annars noll tolerans ett tag tills det lugnat sig. Sen användt ”Paula’s Choice Calm BHA 1% Lotion”.

 13. Lovisa skriver:

  Hej!

  Jag har haft PD vid flera tillfällen då jag har en väldigt lättstressad samt känslig hud. En viktig poäng att lägga till tycker jag är att användning av kortison i ansiktet kan utlösa problemet. Samt att man även kan få PD runt ögonen (vilket jag haft) och att man därför även runt ögonen ska va uppmärksam på de ”generella” tecknen på PD. När jag har det kör jag som bekant på noll-behandling men jag har även hittat 2 andra saker som fungerar för mig. Den första är qliniques redness solution serie, som också är lugnande för huden. Det andra, tro det eller ej är vaselin eller försvarets hudsalva. Det jag kommit fram till är att fettet hjälper huden att återställa sig, och att det absolut värsta man kan göra vid en aktiv PD är att använda fukt då de gör de 10 ggr värre (för mig varjefall). Så jag ser till att min hud är återfettad med inte återfuktad och då verkar det värsta tillståndet under ”blossningen” rätta till sig. (Personligen tror jag det handlar om att fettet gör en barriär som hjälper huden att läka utan större störningsmoment)

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lovisa. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tips, så bra! Vad som passar, näring och/eller fukt kan skilja från person till person och så bra att du hittat vad som fungerar för just din hud. Du tänker helt rätt att det behövs näring/fett för att hjälpa huden att återställa barriären som är viktig för en hud i balans. Kram Sara 🙂

 14. Oda skriver:

  Takk for tips! Jeg har sett at noen mener Azelaic acid kan hjelpe, men jeg blir litt forvirret da det generelt står at man ikke skal bruke syrer med PD.. Er Azelaic så «snill» at det kan hjelpe huden når man vil redusere PD, eller tror du det vil gjøre huden verre? 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Oda, helt rätt så är azelainsyra en mer skonsam syra än tex AHA- och BHA syra som är mer kraftfulla men vid ett utbrott av Perioral dermatit rekommenderar jag inte att använda någon typ av syraprodukt, då det kan stressa huden. Har du dock en hud som i balans utan rodnad eller irritation och önskar jobba med syra så är 10% Azelic Booster ett jättebra alternativ då den är effektiv men skonsam 🙂 Kram Sara