Så påverkas din hud av stress

 • | Sara

Jag är nog inte ensam om att känna att man skulle vilja ha några extra timmar på dygnet för att hinna med allt. Det kända livspusslet är inte alltid så lätt att få ihop och som cherry on the top så kan stress lätt ge både sömnbesvär och hudproblem. Låt oss kika på hur allt hänger ihop och hur vi faktiskt kan balansera både hud och själ med några enkla tricks.

Stress och huden

Det är nämligen så att ett alltför pressande schema lätt triggar ett påslag av stresshormoner, främst kortisol. För stenåldersmänniskan var denna hormondusch nödvändig för att kunna ta sig ur en knivig situation men i vårt moderna liv, utan direkt livshotande faror, är stresshormonerna, om vi utsätts för dem under en längre tid, snarare negativa för oss.

Stress & Huden

Det finns en stark koppling mellan stress och olika hudtillstånd som torrhet, irritation, plitor och eksem. Huden, som vårt största organ, är vårt skydd mot omvärlden och fungerar likt en barriär för att hålla potentiella inkräktare borta.

Anledningen till att vår hud reagerar på stress är ganska naturligt. Huden uppfattar värme, kyla, smärta och tryck för att förhålla oss till hot utifrån och nervbanorna mellan huden och hjärnan måste kunna förmedla information i båda riktningarna för snabba beslut. Här är stresshormonerna nyckelspelare! Vid ett konstant påslag av kortisol triggas inflammatoriska processer i huden som i sin tur kan leda till en försvagad hudbarriär och förvärra tillstånd som psoriasis, acne och atopisk dermatit.

Några minuter av djupa andetag och meditation gör under för både sinne och hud

Bygg upp hudförsvaret 

Känner du att huden är mer känslig i och med en stressad vardag bemött den med milda produkter med reparerande ingredienser som antioxidanter, vitaminer, ceramider, aminosyror och fuktgivare. Skippa allt för aktiva produkter då de kan stressa huden ytterligare. Tänk ’less is more’ för att inte störa hudens balans. Jag gillar verkligen Cleanformance Phyto CBD 24h Cream från Babor som lugnar och balanserar huden likt inget annat.

Stressa ner för en hud i balans

För att råda bot på hudproblem som är orsakade av stress kan det vara bra att stanna upp och försöka reducera onödiga stressfaktorer. Några enkla saker som hjälpt mig i vardagen är dessa;

 • Koppla bort med mask & app

De äldsta knepet i boken men ack så bra det är. Unna dig att ta de där 15 minuterna till en härligt lugnande mask. Leta efter snälla och lugnande ingredienser likt centella asiaticabisabolol och allantoin. Här står Tea Tree Purifine Soothing Mask från Dr.Ceuracle högst upp på min prispall, den är så himla bra!

Stress produkter

Medans masken får verka är tipset att koppla in hörlurarna och öppna appen Headspace. Jag älskar verkligen denna app som gör det möjlighet för alla att på ett enkelt sätt meditera och kanske de bästa av allt, de finns massa spår som är gratis! Glöm inte att stänga av alla notiser så ingen stör dig i din mindfulness bubbla.

Headspace

 • Godnatt mobilen

Efter mask och mediation addera ”skärmfri tid” på din telefon, min telefon låser sig vid 21 på kvällen varje vardag och öppnas först morgonen efter. Pröva själv, för mig har de gjort under för min sömn.

 • Förlita dig på dofter

Vissa dofter har förmågan att, via vårt olfaktoriska system (luktsinne), hjälpa oss att varva ner. Klassisk aromaterapi, dvs eteriska oljor från exempelvis lavendelkamomill och bergamott, har använts i tusentals år för att verka rogivande och framkalla en känsla av välbefinnande.

Min bästa kombo är en varm dusch med English lavender shower gel och sedan vid läggdags mista Goodnight Pillow Mist i sovrummet och på kudden. Båda från  Neal´s Yard. Produkternas eterisk olja från fransk lavendel verkar rogivande, lindrar spänningar och gör dig redo för att sova.

Pillow mist

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Så påverkas din hud av stress”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Blev väldigt sugen på att prova produkter från Neal´s Yard!
  Tack!!

 2. Victoria skriver:

  Behövde verkligen detta inlägg. Arb som uska o d är så stressigt på arb…blev sj.skriven 25%.Sen vi fick in covid för ca 3v sen o vart positiv själv. Har varit hemma 2 v nu men ska återgå till arb på fredag. Jag har inte frångått min rutin då hudvård är meditation även för min själ….men kör 1 rutin om dan ist för 2….har mist en del inkomst då man inte får arb vid minsta symtom o sen gick jag ner i tid….så nu letar jag bra hudvård till bra pris….skulle nog deppa ihop totalt om jag inte får ha minst 7 stegs rutin…låter kanske löjligt,men hudvåtd ger mig ett lugn…så hoppas min önskelista kommer på eran julkalender.
  Medik8 30% & PC 25% skulle sitta väldigt bra. Sen får jag köra lite budget fr apoteken….❣❣❣

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Victoria <3

   Skickar styrkekramar till dig. Ni inom vården gör ett sånt oroligt värdefullt jobb och är hjältar. Håller tummarna att de går fint för dig att gå tillbaka till jobbet på fredag.

   Jag är så glad att du uppskattade detta inlägg och de låter inte löjligt alls, jag är helt med dig. Hudvård är helt klart en del av min mediation också, att få tid till sig själv och huden.

   De kommer komma erbjudanden i december nu som kommer passa dig mkt bra i smaken, håll utkik 😉

   Kram Sara

 3. Isabella skriver:

  Så intressant. Många bra tips för en som behöver koppla av mer ❤️