Skillnaden på micellärt vatten, ansiktsvatten och essence

 • | Sara

Micellärt vatten, ansiktsvatten och essence kan vid första anblick verka som samma typ av produkt. Är det då verkligen nödvändigt att använda sig av alla tre? Idag ska vi reda ut vad dessa tre egentligen gör för din hud.

Toner, essense och miceller

Triss i vårdande produkter!

Micellärt vatten – en rengöring

Micellära vatten påminner om helt vanligt vatten. Men vattnets hemlighet finns i dess miceller – en slags estrar av fettsyror som kan binda föroreningar och smuts och därmed på ett skonsamt sätt får bort dem från huden.

Visste ni att från början skapade man micellärt vatten för att små barn och människor med olika typer av hudsjukdomar, för att de skulle kunna rengöra utan att irritera hudens barriär.

Ett riktigt bra micellärt vatten är EAU MICELLAIRE från Codage. Denna använder du genom att applicera liten mängd produkt på en bomullstuss och dra varsamt på huden, utåt och uppåt. Eftersom vattnet suger åt sig smuts behöver du inte dra hårt utan lätta tag ger en skonsam men effektiv rengöring. Till morgonen är denna utmärkt att använda som ensam rengöring och efteråt kan du bara fortsätta med din vanliga hudvårdsrutin likt serum och creme. Till kvällen är det många som har denna likt en pre-cleanse innan din vanliga rengöring för att avlägsna just makeup, smuts och talg.

Codage

EAU MICELLAIRE från Codage

Ansiktsvatten- balanserar huden efter rengöring

Ansiktsvatten är en viktig men ibland bortglömd del i den dagliga hudvården för att ta din hudvård till nästa nivå. För dagens ansiktsvatten är något helt annat än de var för bara några år sedan, många innehåller allt från lugnande aloe vera, exfolierande syra till fuktbindande hyaluronsyra.

Ansiktsvattnet hjälper även till att återställer hudens ph-värde, då vanligt vatten har högre ph-värde än din hy, vatten har ca 7, och vår hud har ungefär 4,5-5,5. Med hjälp av ansiktsvatten får din hud sitt rätta ph-värde och känns välmående igen.

Ett ansiktsvatten som jag gillar lite extra är Balancing Toner från Epionce. Med en härlig mist ger en huden fuktboost samtidigt som pH-balansen stabiliseras och cellförnyelsen främjas.

Epionce toner

Balancing Toner från Epionce

Essence – en boost för huden

En essence förser huden med godsaker och klappas med fördel in i huden efter ansiktsvatten. Formulan ofta är fylligare och mer vårdande än ett ansiktsvatten, men något lättare och mindre aktiv än ett serum. Du adderar en essence till i din hudvårdsrutin framför allt för att plumpa upp huden med fukt, men också behandla specifika hudtillstånd och underlätta absorptionen av efterföljande produkter.

Någon med mig som prövat och älskar Supple Preparation Unscented Facial Toner från Klairs? Den är verkligen beroendeframkallande med sin härliga konsistens och fuktboostande egenskaper.

Tips

Ett tips är även att använda din essence som en sheetmask någon gång i veckan. På så sätter låser du in fukt och näringsämnen och huden blir optimalt förberedd för efterföljande produkter.

Använder du micellärt vatten, ansiktsvatten och/eller essence? Vilken effekt ser du? Dela gärna i kommentarerna.

Signatur Sara

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 svar till “Skillnaden på micellärt vatten, ansiktsvatten och essence”

 • (30) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olga skriver:

  Hej igen,
  Finns Oil i Godage märke, hur många tar droppar till ansiktet? Brukar använda på kvällen Maria Åkerberg jojobaolja innan Neostrata Aktiv Replenish nattkräm.
  Olga

 2. Anonym skriver:

  Hej.
  Hva är skillna på Klairs essence och Exuviance essence?
  Ger Klairs essence mer fukt?
  Kram

 3. Gitte skriver:

  Hejsan! Jag undrar om man kan använda Skincity skincare first concentrate OCH Exuviance Vespera Bionic serum? Blir det för mycket? Kan man få reaktioner på huden? Eller är det bara onödigt att använda båda?
  Vänligen Gitte

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Gitte. Det låter som en superbra kombo för fina resultat på alla hudtillstånd. Det blir inte för mycket för huden med två serum om du inte har en mycket känslig hy?

   Jag rekommenderar dock att vänja in produkterna, börja med vespera och efter 2-3 veckor kan du om det känns bra addera Skincity Skincare first concentrate under, dessa två ihop ger en aktiv men vårdande serum rutin. Så bra! 🙂

   Kram Sara

 4. Pia Gumabon skriver:

  Hej!
  Jättebra inlägg.
  Fundering.
  Jag tvättar mig sen använder jag:
  Klairs supple preparation facial toner
  Följt av caritas youth perfektion lotion o sen serum, kräm osv…
  Är det att köra kaka på kaka, ska jag göra annorlunda – tänker varannan dag eller ska jag ta dem efter varandra?

  Stort tack!!!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Pia. Vad kul att du gillade inlägget, det glädjer mig att höra.

   Att använda två essencer, lager på lager är toppen för huden. På så sätt boostar du huden med dubbelt så mycket fukt och andra hudvårdande ingredienser. Så härligt! 🙂

   Kram Sara

 5. Olga skriver:

  Hej Sara, bra inlägg! Ansktvatten är viktigt produkt i min hudvård rutin
  Använder Exuviance produkter för känsliga hud och rynkor rengöring, tonik, essence, dagkräm spf 30, Vespera serum, Hydration ögonkräm och andra märke Neostrata, Peter Thomas Roth, Godage Hydration Mask, Hygge ésense balanse
  Undrar om mirakel vatten Godage kan tar bort maskarna, läppglans från Hourglass?
  Kram
  Olga

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Olga! Tack för dina fina ord.

   Vilken superbra hudvårdsrutin du har! 🙂 EAU MICELLAIRE från Codage tycker jag fint tar bort makeup, mascara och läppglans 🙂 Perfekt att använda som en pre-cleanse innan din rengöring från Exuviance.

   Kram Sara ♡

 6. A skriver:

  Hej Sara!

  Oj detta blev en ögonöppnare för mig! Vad bra inlägg.
  Jag har alltid rengjort mitt ansikte med antingen excuviance clarifying facial cleanser eller med en camomile olja från body shop när jag är känslig / torr/ har röda partier, och därefter använder jag micellärt vatten för att få bort smuts/rester som jag ibland tycker verkar vara kvar efter min första rengöring. Jag gör nämligen inte en pre-cleanse + rengöring, utan endast en rengöring då jag lätt blir yttorr (trots oljig hud) och dessutom lider av perorial dermatit, så försöker att inte göra för mycket.

  Men jag borde alltså göra tvärtom i det här, micellärt vatten först och sedan rengöring?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej! Tack för dina fina ord, så kul att du gillade inlägget.

   Toppen att du har hittat produkter som passar din hud. Precis, jag rekommenderar att använda ditt micellära vatten som en pre-cleanse till kvällen. På sätt får denna rengöring bort eventuell makeup, talg och smuts. Sedan kan din efterföljande rengöring rengöra ”huden”.

   Kram Sara

 7. Annika skriver:

  Toppentips verkligen! Jag är inget fan av ansiktsvatten men däremot av Essence och just från Klairs. Måste man använda ansiktsvatten eller bara gå direkt på Essence som sista steget i sin kvällsrutin?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Annika! Tack, vad kul att du gillade mitt inlägg! 🙂

   Med Klairs essence är det inget måste att applicera ett ansiktsvatten under. Detta då Supple Toner återställer hudens pH-värde likt ett ansiktsvatten:)

   Kram Sara

 8. Ofelia skriver:

  Hej Sara!

  Jag tänkte se om du möjligtvis kan kika över min hudvårdsrutin för att se om jag använder rätt produkter i kombination med varandra? <3 Jag är 21 år gammal, något torr i hyn men med tendens till finnar. I övrigt har jag en del röda märken på kinder/käkar från gamla finnar som jag försöker jobba bort.

  – Verso micellar water (morgon)
  – Dr Ceuracle Pro balance cleansing oil (kväll)
  – Clarins extra comfort toning lotion
  – Dr Ceuracle Hyal reyouth toner
  – Paulas choice 2% BHA lotion exfoliant
  – Paulas choice resist omega+ complex serum
  – Skincity enlightening second concentrate
  – Paulas choice replenish moisturizer (dagtid)
  – Exuviance evening restoritive complex (kvällstid)
  – Paulas choice radiance renewal complex mask (1 gång i veckan)

  Kram och stort tack på förhand!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ofelia!

   Vilken härlig hudvårdsrutin, verkligen bra produkter! Paulas choice 2% BHA lotion exfoliant rekommenderar jag att applicera under Dr Ceuracle Hyal reyouth toner för att få bästa effekt från produkterna. Med 2% BHA lotion så är det viktigt att komma ihåg att ”målet” inte är att använda denna så många gånger i veckan som möjligt, utan många får fina resultat genom att endast applicera denna produkt några få gånger i veckan och skulle de använda denna fler gånger i veckan så skulle de göra huden yttorr. Så det gäller att hitta den rutin som passar just din hud för optimala resultat. 🙂

   Skincity enlightening second concentrate rekommenderar jag att applicera under Paulas choice resist omega+ complex serum för att få bästa resultat. enlightening second concentrate är grym på att jobba korrigerande röda ärr.

   Är det Skin Recovery Daily Moisturizing Lotion med spf som du använder till dagen? Den är cremen som skulle vara passande. Vårdande och skyddar huden på bästa sätt då syra gör huden ljuskänslig.

   Det du skulle kunna addera för en ännu mer effektiv rutin reducerade och förebyggande finnar/plitor/ärr är a-vitamin. Kika på passande masken Total Repair Retinoate Treatment. Applicera ett rikligt lager på väl rengjord hud över ansikte, hals och dekolletage. Låt verka minst 20 min. 🙂 Hoppa över bha vid samma tillfälle som du använder masken.

   Tror och hoppas på fina resultat. Kram Sara ♡

 9. Malin Näfstadius skriver:

  Nu blir jag förvirrad. Är Klairs toner en essence? Jag har alltid använt den som toner, behöver jag något ytterligare under efter tvätt??

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Malin! Bra fråga. Toner är ett internationellt uttryck som jag skulle säga ofta binder samman ansiktsvatten och essence. En toner kan vara en av dem eller båda, beroende på ingredienser och konstisens. Supple Preparation Unscented Facial Toner är både ett ansiktsvatten och en essence så det är inget måste att addera ett ytterligare ansiktsvatten till din rutin. 🙂

   Kram Sara

 10. Jenny skriver:

  Många säger att micellärvatten måste sköljas bort med vatten då smuts annars ligger kvar på huden. Vad säger ni om det?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jenny. Bra fråga. Eftersom ett micellärt vattnen innehåller miceller som är en slags estrar av fettsyror vilket kan binda smuts osv (och därmed får bort de från huden) är det inget måste att till morgonen skölja med vatten efter.

   Dock till kvällen när huden både har eventuell makeup, talg och föroreningar är det bra att följa upp med en till rengöring för att få ett rent resultat. 🙂

   Kram Sara

 11. Anette skriver:

  Jag körde micellärt vatten till morgonrutinen en period men var inte tillräckligt för min hud, fick direkt oren hy. Funderar på att använda det som är kvar i flaskan som pre cleanser, men kan man använda den till att ta bort ögonmakeup också? Jag har vero.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Annette! Att använda ett micellärt vatten som ensam rengöring passar inte alla. Så bra att du har hittat vad som passar just din hud 🙂 Micellar Water från Verso är en mild rengöring så denna går för många fint att använda för att ta bort ögonmakeup, perfekt som en pre-cleanse till kvällen.

   Kram Sara

 12. H skriver:

  Jag använder min vanliga rengöring två gånger (på kvällen. På morgonen endast en gång) och sedan min toner. På kvällen använder jag även essens. Min hud har fått en helt annat struktur sedan jag började med rengöring två gånger och la till essens. Väldigt roligt att se så stor skillnad!

 13. Ella skriver:

  För några år sedan använde jag bara rengöring och en ansiktskräm och hade en väldigt yttorr hud. Sen introducerade jag dåvarande leegeehaams toner och essence i tvättrutinen och vilken skillnad den gjorde! Huden är mer återfuktad och fick en helt annan lyster och sminket som applicerades på under dagen såg mycket fräschare och jämnare ut. Idag är det tonern jag verkligen längtar till när jag kör igång hudvårdsrutinen och toner och essence är ett måste!

 14. Sanna Ek skriver:

  Hej! Jag brukar använda micellärt som enda rengöring på morgonen och på kvällen efter ansiktsrengöring. Bör jag använda den före istället?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sanna! Ett micellärt vatten till morgonen är ett perfekt val för en enkel och vårdande rengöring. Till kvällen rekommenderar jag att använda ditt micellära vatten som en pre-cleanse. På sätt får denna rengöring bort eventuell makeup och smuts. Sedan kan din efterföljande rengöring rengöra ”huden”. 🙂

   Kram Sara

 15. Beatrice skriver:

  Jag älskar Klairs essence och kan inte vara utan den!! Jag använder dock den andra supple preperation facial toner. Vilka är de primära skillnaderna på dessa två och vad bör man tänka när man väljer dom? 🙂

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Beatrice! Visst är den underbar, Klairs essence! 🙂 Så kul att du också gillar den.

   Supple Preparation Facial Toner och Supple Preparation Unscented Facial Toner är lika, den stora skillnaden på dessa är att Unscented är doftfri och passar en mkt känslig hy bäst. Unscented har också en något lättare konstisens vilket gör att den passar alla hudtyper, även en fet hy.

   Det är även en smaksak, vissa gillar en mild härlig doft likt Supple Preparation Facial Toner har medan andra gillar en doftfri produkt och då är Supple Preparation Unscented Facial Toner bästa valet! 🙂

   Kram Sara