Vad är eksem?

 • | Sara

Eksem är en inflammation i huden som visar sig genom torra och ibland röda och kliande partier. Det finns olika typer av eksem och flertalet orsaker till att dessa uppstår. Något som kan vara skönt att veta är att denna vanliga hudsjukdom påverkar flera % av vår befolkning, så har du eksem är du långt ifrån ensam.

Atopiskt eksem

Denna form uppstår av att hudens barriär försvagats på något sätt, det kan vara att allergener eller irriterande ämnen tänger in i huden och skapar en obalans som leder till röd, torr och kliande hud. Är mycket vanligt hos små barn i knä- och armveck men även vuxna drabbas och här har man sett att det finns en genetisk faktor som spelar in, vilket gör att vissa har lättare att drabbas än andra.

För att reducera atopiskt eksem är det viktigt att stärka upp huden huden igen och även om det kan vara svårt att hålla sig borta så klia inte, det kommer göra att besvären förvärras.

Den perfekta kombon för en torr och känslig eksemhud.

För att åter balansera hudens barriär så rekommenderar jag skonsamma produkter likt showergelen Seriously Mild Shower Gel och Enriched Moisturizing Body Lotion från Beauté Pacifique. Vad som gör dessa produkter så bra är att de är milda men sammansatta med ingredienser likt squalane och A-vitamin som effektivt behandlar torrhet, mjukgör och stärker huden.

Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt.

  • Allergiskt kontakteksem kan uppstå om du kommer i kontakt med något du är allergisk mot, vanligt är nickel eller parfym. Visste ni att det finns ca 4 000 ämnen som kan orsaka kontaktallergi. Inte konstigt att det är en vanligt förekommande hudåkomma. För att komma tillrätta med detta är det såklart bäst att få reda på vad det är det huden regerar på.
  • Icke-allergiskt kontakteksem uppkommer ofta på händerna, och kallas då även för handeksem. Det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner, vilket kan hända om man tvättar händerna ofta. En en riktigt bra återfuktande handcreme utan parfym likt Enriched Hydrating Hand Creme kan lindra dessa besvär bra.

Mjälleksem (Seborroiskt eksem)

Mjälleksem yttrar som röda, kilade och fjällande utslag vanligt i hårbotten eller ansiktet men kan även förkomma på andra områden på kroppen. Det är inte helt klart vad som orsakar mjälleksem. En orsak kan vara en jästsvamp. Symtomen kan bli bättre av sig själv men det finns även bra receptfria läkemedel på apoteket, bara att fråga så kan de se vad som är bäst lämpad för just dig.

Som uppföljning tänkte jag inom kort att skriva om min egen flight mot eksem och vad jag gjort för att hålla dem borta, för jag har funnit en lösning! 🙂

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Vad är eksem?”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ella skriver:

  Hej jag får då och då röda täta prickar mellan brösten och under kliar lite men de är så fula ofta när de varmt och jag duschat har du något råd?mvh

 2. Tova skriver:

  Ja lägg gärna upp tips på vad som kan fungera!
  Har haft eksem sen jag var 5 år är idag 27..

  Körde babor neuro serien, funkade bra, sen efter ngt år så kände jag att det inte funkade lika bra längre, köpte Epionce medical barrier och tror det är tack vare den att de mesta i ansiktet är borta!!! Inte alls lika mkt som innan, känner mig inte så stram alls. Hade dock behövt lite mer än bara den men använder upp det jag var förtillfället

 3. Janice skriver:

  Hej! Jag har fått röda prickar på skinkorna Inte finnar och de kliar inte.. kan vara för att jag gått med tights efter träning lite för länge (vilket jag inte mera gör).. men de försvinner inte och gör mig galen.. har någon tips?

 4. Hanna Nutti skriver:

  Vad rekommenderar för eksem i ansiktet?