10 snabba till Sofia – Möt ingrediensgurun bakom SKINCITY skincare

 • | Yasemin

Tänk att Skincity tagit fram ett helt eget märke med professionell hudvård som är utvecklad och formulerad de egna hudterapeuterna och dessutom tillsammans med Sveriges bästa hudvårdskemister! Vad säger ni om det? Att produkterna dessutom är tillverkade i Sverige med hjälp av producenter som besitter hög kunskap och med en gedigen erfarenhet av att ta fram högklassiga hudvårdsprodukter, inger ett extra stort förtroende för hela serien. Här har vi unika sammansättningar av de mest efterfrågade och efterforskade ingredienserna med ett syfte: att ge huden önskat och faktiskt resultat. Advanced Skincare Made Easy helt enkel!

Vem är det då som är den största drivkraften bakom märket och som i 2 års tid helhjärtat djupdykt i varenda formel och ingrediens för att få fram de perfekta produkterna? Jag tänkte att jag skulle presentera henne för er…

Möt Sofia Mellström

Sofia Mellström vid sitt skrivbord

Det har varit en otroligt rolig resa att ta fram SKINCITY skincare och vi jobbar redan på att utöka med fler spännande produkter!

Vem är Sofia?

Jag är i grunden hudterapeut och har över 30 års erfarenhet i hudvård- och skönhetsbranschen och har jobbat som produktutvecklare på lab i en fabrik som tillverkar hudvårdsprodukter för sjukvården, apotek, salonger och detaljhandeln. Vidare har jag jobbat som inköpare på Åhlèns och Kicks samt utvecklat Kicks egna varumärke inom främst hudvård. Alla dessa lärorika år har givit mig en enorm kunskap och erfarenhet som nu landat i ett drömjobb: att helt kunna fokusera på att skapa och ta fram Skincitys egna varumärken.

Sofia i labbmiljö

Här bakom mig blandas alla provblandningar av produkterna endast i liten skala för att se att de håller högsta kvalitét innan de produceras

10 Snabba frågor och svar

Hur och när föddes tanken om SKINCITY skincare?

Den har funnits länge, redan från starten av Skincity men har fått mogna fram genom våra åtta år.

Hur lång tid har processen tagit?

Själva utvecklingsarbetet har tagit ca 18-20 månader. Många vändor till och från labbet och känna på olika formuleringar innan man till slut får till den optimala produkten. Väl värt sin väntan!

Hur gjordes ingrediensvalen? Vilka är drömingredienserna?

Genom vår långa erfarenhet av hudvård och feedback från våra kunder har vi kunnat utkristallisera vilka ingredienser som verkligen gör skillnad. Vi håller oss ajour med råvaruindustrins nyheter och rön dels genom direktkontakt och dels genom våra kemister/formulerare.

Drömingredienserna är såklart Niacinamide, Retinoate, Squalane, Panthenol, AHA-syror, BHA, PHA, Hyaluronsyra, Biosaccharider, Sodium PCA, Glycerin, Arbutin, Azelin-syra, lakritsrot-extrakt, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin F, antioxidanter såsom Resveratrol, grönt te, alg-extrakt och traditionella asiatiska medicinska örtextrakt såsom Centella asiatica, allantoin, bisabolol.

Listan är lång, jag vet 🙂

Sofia med First Concentrate

Sköna och tilltalande konsistenser är minst lika viktigt som ingredienserna. Är man inte nöjd med konsistens eller känsla så använder man ju inte produkten.

Kan du berätta mer om HPR- nya generationens retinol?

HPR är helt unik. Detta derivat behöver inte konverteras på hudcellen utan binder direkt till retinoidreceptorerna och omformas direkt till aktiv substans (retinoin syra).

Fördelarna är flera men HPR har förmågan att:

 • Förbättra hudens struktur och spänst.
 • Gör hudtonen klarare och minskar pigmenteringar och mörka fläckar.
 • Förminskar storleken på porerna.
 • Det främsta är kanske att den främjar cellomsättning och dess förnyelse vilket är nyckeln för både mogen hud och acnebenägen hud.
 • HPR är ok vid graviditet och amning.

HPR hittar man i Correcting Second Concentrate och Total Retinoate Treatment.

Sofia i labbmiljö

Här ser ni mig framför ett skåp med ingredienser i dess renaste form. Det är som att vara i en godisaffär för en hudterapeut 🙂

Var tillverkas produkterna?

I Sverige. Här var valet inte alls svårt ur ett miljöperspektiv och med tanke på de kunskaper vi besitter i Sverige.

Till vem riktar sig märket?

Den riktar sig utan tvekan till alla! Vi har tagit fram rutiner för över 30 olika hudtyper i olika ålderskategorier.

Hur är det med miljö och återvinning av förpackningarna?

Produktförpackningarna är tillverkade av plast. I Skandinavien återvinner vi plast idag, ibland som material och ibland som fjärrvärme. Där det har varit möjligt har vi använt oss av förpackningar av återvunnen plast men idag finns inte så många valmöjligheter på förpackningsmarknaden. Den är på gång och så fort det finns ett utbud kommer vi att använda oss av mer återvunnen plast. Ett alternativ hade varit glasförpackningar men de är tunga o belastar transporten samt kräver mer förpackningsmaterial som skyddar. I övrigt har vi undvikit så mycket onödigt förpackningsmaterial som möjligt, såsom kartonger, cellofan, plomberingar och folieringar.

Priset jämfört med andra märken?

Jämfört med andra varumärken på Skincity ligger SC SC bland de billigare varumärkena, något lägre än Paula´s Choice och Exuviance. Vi vill att alla ska kunna använda sig av produkterna oavsett hur mycket man vill kosta på sin hudvårdsrutin.

Finns någon drömprodukt i framtiden? Vad skulle det vara?

Just nu jobbar vi på ett solskydd som ska vara lätt som ett sidentyg men effektivt som en skyddsrustning 🙂

Dina TOP 3 – must haves:

Kanske inte känns helt oväntat att jag är både stolt över och kär i alla produkterna men ska jag endast välja tre så blir det Clear Pore Resurfacer, som är starten till en aktiv hudvård. Jag kallar det för storstädning vilket man kan göra några gånger i veckan. Clear Pore Resurface städar bort gamla hudceller och löser upp talget i porerna. Porer, puts väck! First Concentrate är allt och lite till. Här har vi adderat hjälteingrediensen Niacinamide i hög koncentration tillsammans med lugnande havreolja och flera olika antioxidanter. First Concentrate är det perfekta bas-serumet för alla hudtyper. Total Repair Retinoate Treatment är en drömprodukt då jag har en förkärlek till Vitamin A. Jag går och lägger mig med den och känner mig så oerhört fin i huden på morgonen.

Sofia med Total Repair Retinoate Treatment.

Här är den, en av mina personliga favoriter. Vem vill inte kunna sova med en exklusiv nattbehandling proppad med A-vitamin, BHA och Ceramider?

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “10 snabba till Sofia – Möt ingrediensgurun bakom SKINCITY skincare”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Marie Vattsjö skriver:

  Hej Sofia!

  Jag undrar vilken av produkterna som man kan använda under ögonen?

  /Marie

  • Yasemin skriver:

   Hej Marie,

   Alla produkter funkar fint kring ögonen förutom exfolieringarna Skin Cell resurfacer och Clear Pore resurfacer. Har man väldigt känsliga ögon så ska man givetvis alltid vara lite aktsam 🙂

   Kram

 2. Julia Kamakin skriver:

  Hej, tack Sofia för dina svara och jag är jätte sugen på att testa era egna produkter. Jag undrar om det finns silikoner i era produkter?
  Mvh Julia

 3. Alexandra skriver:

  Det är lustigt att ni enbart skriver att ”förpackningarna är gjorda av plast” när det finna hundratals olika typer av plast.
  Använder ni polypropylen blandat med polyeten eller PET eller försöker ni hålla er till ett material per förpackning? Det påverkar ju också återvinningen.

  • Yasemin skriver:

   Hej Alexandra,

   Det är blandade plastmaterial i förpackningarna, detta för att vissa material inte fungerar tillsammans med de formuleringar som finns i några av produkterna (för aktiva ämnen för vissa plastsorter). Här används både PET, PP, PE m fl och där det är möjligt används en typ av material för en smidigare återvinning.

   /Kram

 4. Ranveig Lie skriver:

  Takk for bra innlegg 🙂 Jeg holder på å teste ut Skincity Skincare, og liker produktene så langt. Men jeg funderar over toneren/essence water, er det noen ingrediens i denna som kan irritera en sensitiv hud? Jeg har mycket kjenslig og rød irriterad hud, og jeg klør, svider, stikker, og huden bråker når jeg tar på denne., og lenge etterpå. Tørr ikke bruke den lenger, er ju veldig dumt.

  • Yasemin skriver:

   Hej Ranveig,

   Luminous Licorice toner passar även en känslig hy då den innehåller bland annat kamomill som lugnar och reparerar en irriterad hy. Här låter det som att du kanske reagerat på något i produkten och då skulle jag avråda dig från att fortsätta använda den. Hör av dig till mina kollegor på info@skincity.com så får du hjälp med produkten 🙂

   /Kram

 5. Carullen skriver:

  Hejsan!
  Jag har tänkt använda Total repair retinoate treatment som en sovmask. Ska jag hela min rutin innan denna? Eller delar? Eller inget?

  • Yasemin skriver:

   Hej Carola,

   Jag brukar ha First Concentrate under, Total Repair retinoate treatment har en så fin sammansättning som det är så den räcker gott över serum 🙂

   Kram

 6. Lena L skriver:

  Hur vågar ni skriva att HPR kan användas vid amning och graviditet när det är en ny generation a-vitamin. Finns tillräckligt mkt fakta och forskning bakom? Hur kan man veta hur påverkan är längre fram om detta är nytt? Jag tycker man borde säga nej till detta också för att vara på säkra sidan. Annars blandar snart folk ihop vilken a-vitamin man får och inte får använda och i värsta fall riskerar man fostret eller bebisens hälsa eller utveckling. Folk förstår inte! Säg nej till allt så slipper det bli missförstånd eller chanstagning. Vissa förstår inte ens att man inte ska röka när man är gravid.

  Jag hörde en max 17 år gammal tjej igår på bussen som snackade med sin kompis och som uppenbarligen inte fattat att hon inte fick bli gravid med isotretinoin och verkar ta lätt på det. ”Äh, jag kör på med Iso så får väl läkaren skälla på mig vid nästa kontroll om 4 veckor! De är nog ingen fara det är ju bara för den jävla acnen jag käkar det hur skulle de kunna påverka barnet liksom?!” Sa hon till sin vän.

  Så nolltolerans tack. Folk fattar inte. För barnens bästa.

  Lena,

  • Yasemin skriver:

   Hej Lena,

   Produkter inom EU går under EU-förordningen som i Sverige styrs av Läkemedelsverket. De har ett krav på att varje formulering till en kosmetisk produkt (hudvård/makeup) måste
   ackrediteras av en utomstående expert (t ex toxikolog eller farmaceut). Dessa är experter på hur kroppen hanterar olika ämnen och om det finns någon fara i det. Gravida eller ammande ingår här i samma beräkning. Här har vi givetvis anlitat en extern toxikolog som noga granskat ingredienserna och sammansättningarna. För varje produkt/formulering görs en säkerhetsrapport där denna expert redovisar riskanalysen (om det finns någon). Om det skulle föreligga några som helst faror är det dennes uppgift (med ansvar mot Läkemedelsverket) att stoppa produkten. Det finns alltså inget som helst utrymme för risktagning här.

   Varje ingående ämne är också i sig styrt genom EU-förordningen (där Svenska Läkemedelsverket är styrande organ för produkter tillverkade i Sverige). Varje ingrediens har en profil med olika information där cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska data (här skulle i sådana fall fara för foster upptäckas) finns behandlade. Om oroväckande data skulle finnas med här blir ingrediensen förbjuden för kosmetik.

   När det gäller Isotretinoin så är det en helt annan form av A-vitamin, skillnaden på HPR och Isotretinoin är som natt och dag. Isotretinoin skrivs ut av hudläkare, man tar det oralt, man genomgår med jämna mellanrum grundliga hälsokontroller och får strikta instruktioner om hur och när de ska användas eftersom det finns stora risker vid bland annat graviditet.

   När det gäller hudvård så finns vi hudterapeuter för att kunna guida och utbilda om produkterna och dess innehåll. Här har vi valt HPR på grund av dess fina effekt på huden och just för att den inte har de bieffekter som retinol annars kan ha, dvs att man kan känna sig torr eller att huden kan rodna. Känner man sig det minsta osäker på någon produkt och önskar rådgivning är man alltid välkommen att höra av sig.

   /Yasemin

 7. B skriver:

  Hur kommer det sig att HPR kan användas vid graviditet och amning men inte retinol? Jag är så sugen på att testa A-vitamin men eftersom jag planerar att bli gravid snart kan jag inte köpa produkter med Retinol så HPR verkar ju funka. Men vill bara veta att det är säkert

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   HPR som finns i produkterna tas inte upp av blodsystemet vilket gör att det inte påverkar foster, och den mängd som finns i produkten är minimal i jämförelse med den mängd man får i sig via kosten. Sedan ska man givetvis ha i åtanke att huden kan vara mer reaktiv under en graviditet, detta på grund av alla hormoner som finns i kroppen så det bästa är att vara vaksam och hålla extra koll på huden.

   /Kram