Akne – du är inte ensam!

Det här med riktigt svår akne. Jag har två söner som haft och har det fortfarande. Jag vet hur otroligt jobbigt och påfrestande det är både psykiskt och fysiskt…

person med svår akne

Du är inte ensam

Aknerelaterade frågor är nog de mest vanliga som jag och mina kollegor får och just akne ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag förstår verkligen hur fruktansvärt jobbigt det kan vara med ständiga utbrott av stora inflammerade områden i ansiktet, rodnad, ömmande bölder, finnar som spricker och känslan av att inte känna sig fin.

”Vad är det för fel på min hud”

”Vad gör JAG för fel”

”Jag skäms över hur jag ser ut”

”Jag orkar inte gå till jobbet när aknen är som värst”

”Undviker speglar för att slipa se mitt ansikte”

”Har börjat säga nej till middagar och fester när aknen är som värst, jag vill bara ligga under täcket”

”Det finns inget kort på mig från de senaste 2 åren då aknen började”

”Jag har slutat med min karate. På varje träning sprack en böld och jag blödde och det rann var och blod längs ansiktet. Kände mig så jävla äcklig”

Detta är ord och känslor jag fått ta del av och man blir så otroligt ledsen när man hör och läser detta. Flera av er känner troligtvis igen sig. Känslan av hopplöshet, att man vill dölja ansiktet, inte gå ut, bli frustrerad över att aknen aldrig ger sig. Akne påverkar vardagen och livet för så många och för vissa går det så långt att man vill isolera sig, får ångestattacker och slutar göra saker som man annars tycker är kul. Hur gör man för att sakta men säkert acceptera sin hud och istället för att dölja huden jobba med känslan att det är ok och att man inte är ensam med akne?

glad person med akne

Celebrate Imperfection

❤️ Ett tips är att helt enkelt sluta jämföra huden med andras. Ingen har den ”perfekta huden” som visas på sociala medier.

❤️ Lägg ingen energi på vad andra tänker. Ofta är det man själv som tänker mer på aknen än andra.

❤️ Tänk på att du gör ditt bästa och fokusera hellre på att du har en plan med hudterapeut eller hudläkare för hur huden ska behandlas. Vissa har mer envis  akne än andra.

❤️ Undvik inte sociala sammanhang, vänner eller att ha kul. Det är ju det som gör dig glad och får dig att må bra. Att isolera sig gör inte aknen bättre men ditt välmående ökar. Dina vänner älskar dig oavsett aknen.

❤️ Ta hand om dig och skäm bort dig själv. Gör saker som du mår bra av. Ta ett bad, måla naglarna och tånaglarna, klä dig i dina favoritkläder som du känner dig snygg i, kanske köpa ett par nya örhängen? Lägg en riktigt snygg ögonmakeup som framhäver dina vackra ögon.

❤️ Sociala medier, börja följa konton som du känner igen dig i och som ger dig pepp och bättre självförtroende. Ett tips är rörelsen Skin Positivity eller det fantastiska instagramkontot #isofiagrahn där man får underbar inspiration!

Du ÄR inte ensam och akne går ofta att bota men det kan ta tid, ganska lång tid i vissa fall och man kan också behöva vara beredd på att se över sin livsstil, kost och hur stressad man är för att hitta en inre balans som hjälper och stöttar både huden men också ditt välmående. Många med svår akne tycker att det hjälper med meditation eller yoga för att få tankar, kropp och den psykiska hälsan i balans. Dra dig inte för att uppsöka läkare om aknen eskalerar och det påverkar det psykiska måendet och ditt sociala liv. Det är så viktigt att aknen inte bryter ner dig som person. Försök acceptera aknen, se över din vardag och din hudvårdsrutin, umgås med vänner och ha kul och sist men inte minst, sök hjälp om det går för långt! ❤️

För er som vill läsa mer om mina söners akneresor kan göra det HÄR! Även ett inlägg om hur äldsta sonen blev av med sina röda aknemärken kan ni hitta HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 svar till “Akne – du är inte ensam!”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Ella skriver:

  Wow, vad glad jag blir av att läsa detta inlägg!
  Jag är en tjej på 18 år som nyligen har fått tillbaka akne efter att jag var fri från det i två år. Detta har tagit så hårt på mitt självförtroende att jag blev deprimerad. Allt du skriver stämmer verkligen in på min egna upplevelse av att ha akne. Det är en otrolig tröst att läsa sånna här inlägg, så tack!

  • Yasemin skriver:

   Hej Ella,

   Tack fina du för dina ord! Jag hoppas verkligen att du får hjälp både till huden men också så att du själv känner att du kan få må bra!

   Skickar dig en stor kram <3

 2. Mathilda skriver:

  Hej! Jag har nyligen börjat med Epiduo 0.3 % och upplever precis som jag blev varnad för, extrem torrhet och lite sveda. Jag är nu på jakt efter en lugnande och återfuktande ansiktskräm och gärna ögonkräm som jag kan ta efter att jag applicerat Epiduon.
  Några märken återkommer i mitt googlande på vad som är bäst, La Roche-Posay, CeraVe, Cetaphil bland annat. Vad skulle ni tipsa om som ger bra återfuktning, stärker hudbarriären och är lugnande för huden?
  Några av de som är rekommenderande är för oljig hy, vilket skrämmer mig då jag får för mig att dessa inte är lika återfuktande…
  Tack! 🙂

 3. Lena skriver:

  Bra inlägg men jag hade önskat mer konkreta tips. Men okej till min fråga. Jag som inte tillhör gruppen med acne vid 20 utan acne vid 40. Hur gör jag/vi? Dessutom 40 och i klimakteriet. Acnen sitter på käklinjen och efter några timmar i inomhusmiljö är porerna i t-zonen öppna så myror kan bygga bo, makeupen ser torr o flottig ut på samma gång och man ser allmänt tacky ut i huden. Hur löser man detta? Jag får tips om puderfoundation men det ser bara värre ut. Finns de nåt Smink som ger fukt till oss med acne utan att täppa till?

  • Yasemin skriver:

   Hej Lena,

   Det finns många tips att ge men helt beroende på hur omfattande aknen är, vad den beror på och vilken hudtyp man har. En bra bas är rengöring, exfoliering, serum, dag och nattcreme anpassat efter hudens behov. Har man redan produkter kan det räcka att man adderar en mer aktiv produkt för att jobba mer intensivt. Sedan finns det dem som behöver byta ut hela rutinen eftersom de inte har anpassade produkter.
   För att få en så anpassad rutin som möjligt skulle jag vilja att du gör ett hudtest på Skincitys hemsida så får du en skräddarsydd rutin. När det gäller makeupen så finns flera fina alternativ. Kika på denna:

   Jane Iredale flytande foundation med matt finish: https://www.skincity.com/sv/jane-iredale/beyond-matte-liquid-foundation

   Lycka till!

   KRAM 🙂