Aknehy och Isotretinoin

 • | Yasemin

Akne, denna besvärliga hudsjukdom som drabbar såväl tonåringar (akne vulgaris) som vuxna (akne tarda) kan kort beskrivas som inflammation i talgkörtlarna som leder till och visar sig som utslag på huden. Där talgkörtlarna är som störst är oftast där man också får akneutslag. Vanligast är ansiktet men man kan också få akne på rygg, bröstkorg och hals.

Akne i fyra stadier

Man delar normalt in akne i fyra olika stadier där man också anpassar behandling utifrån dessa.

Icke inflammatorisk akne (vita och svarta pormaskar) – Här kommer man långt med en bra rengöring, peeling och mjukgörande creme.

Lätt/måttlig akne (pormaskar + ytliga papler och pustler, papler är smärtsamma röda upphöjningar och pustler är varfyllda upphöjningar) – En rutin med BHA-exfoliering och anpassat serum är effektivt i detta läge.

Måttlig/svår akne (pormaskar + många ytliga och eventuellt djupa papler och pustler / inflammationer) Många gånger får man Tetralysal utskrivet om aknen börjar bli besvärande, ofta parallellt med Differin el. Epiduo. Här kan man också komma långt med en aktiv rutin med BHA och retinol. Har man kämpat väldigt länge med rutinen så kan det vara läge att testa Tetralysal men inte som första val. Med rätt hudvård kommer man väldigt långt.

Nodulocystisk akne (svår och djupt liggande akne (som cystor) med risk för permanent ärrbildning) – Isotretinoin. Ärrbildande akne är väldigt svårt att behandla med hudvård. Jag säger inte att det är omöjligt men jag tycker att man ska rådgöra med läkare vad som är bästa alternativet i detta läge.

Isotretinoin är laddat, många vill ogärna behöva gå så långt att de börjar en behandling med läkemedlet som klassas som det mest effektiva läkemedlet mot svåra aknebesvär, men ibland kan det vara nödvändigt.

Make P:rem och NeoStrata har fina mjukgörande och reparerande produkter för en torr och skör hy som är under behandling av Isotretinoin.

Vad är Isotretinoin?

Peroralt isotretinoin (Roaccutan) introducerades i början av 1980-talet och har sedan dess behandlat över 20 miljoner personer globalt. Isotretinoin omvandlas i huden till tretinoin (all-trans-vitamin A-syra). Denna omvandling sker i talgkörtlarna, vilket bland annat bidrar till att körteln krymper och talgproduktionen minskar vilket i sin tur bidrar till att inflammationer och aknebakterier har svårare att få fäste. A-vitaminet har även antiinflammatorisk effekt.

Vår historia med Isotretinoin

Jag har två söner, båda har trots obegränsat utbud av hudvård, genomgått eller har en pågående behandling med Isotretinoin. Jag var själv mycket emot det när min äldsta son hade besvär men fick ge mig efter besöket hos hudläkaren där sonen bestämt sa ”mamma, jag vill verkligen bli av med min akne en gång för alla”. Så fick det bli och efter 8 månaders behandling blev han helt fri från akne och fortfarande 1,5 år efteråt så är huden väldigt fin.

Nu återupprepas historien med son nummer två, där var jag mer övertygad när jag tidigt såg samma tendenser i huden och också såg tydligt de potentiella ärren. Sitter aknen (som cystor) djupt och är väldigt inflammerad så ökar risken för bestående ärr och här såg jag symptomen direkt. Cystisk akne innebär cystor mellan hudlagren som kan ge upphov till bölder och ärr. Jag hade redan innan läkarbesöket bestämt att Isotretinoinet ska sättas in även här. Vi tog oss till husläkaren som ville börja med Tetralysal som är ett antibiotikum dämpar inflammationerna i huden och man ser ganska snart resultat i huden, i motsats till Isotretinoin där man istället kan se en utrensning (försämring) i huden innan det vänder till det bättre. Efter 3 veckor ringde jag läkaren och sa att vi måste få remiss till hudläkare, antibiotikan ger ingen som helst verkan.

Sagt och gjort, vi fick snabbt en remiss och nu är det Isotretinoin som gäller sedan någon månad tillbaka. Isotretinoin har en del biverkningar. En biverkning som nästan är oundviklig är att huden blir extremt torr och inte bara i ansiktet utan här påverkas hela kroppen. Håret blir också torrt och skört och läpparna kan spricka och bli fnasiga, ibland även såriga. Total Lip har räddat killarnas läppar flertalet gånger. En händelse jag ständigt drar upp är när äldsta sonen en kväll säger att han inte kan gapa, han har sprickor i båda mungiporna och läpparna är torra som fnöske. Vi lade på ett rikligt lager och lät det verka som en reparerande mask över natten. Morgonen efter så gapar han och kan utan smärta äta sin frukost. Säger en hel del om hur reparerande den är.

Epiduo, Tetralysal och Isotretinoin

”Isotretinoin skrivs endast ut av läkare som har specialistkunskaper i användning av systemiska retinoider för behandling av svår akne som också är fullt införstådd med riskerna med isotretinoinbehandling och kraven på regelbunden övervakning. Läs alltid noga på bipacksedeln om biverkningar och förhållningsregler.”

Paula´s Choice Lip & Body treatment balm och Sensai Total Lip Treatment

Två riktiga favoriter till torra läppar. PC Lip & Body är närande och mjukgörande samt motverkar att huden torkar ut. Sensai Total Lip Treatment ligger lite högre i pris men denna är utan tvekan båda sönernas favorit.

Att tänka på:

 • Använd inte andra produkter mot akne (exempelvis BHA) under tiden du tar Isotretinoin. Det går bra att använda cremer som återfuktar och har en mjukgörande effekt på huden.
 • Isotretinoin kan göra din hud mer känslig och ömtålig så undvik hårborttagning med vax, hudslipning eller laserbehandling (för att ta bort ojämn hud eller ärr) under behandling och minst 6 månader efter avslutad behandling. Det kan orsaka ärr, hudirritation och i vissa fall även pigmentering.
 • Undvik för mycket sol eller solarium.
 • Många får torr hy så tänk på att återfukta huden ordentligt och undvik att peela huden.
 • Man får inte ta Isotretinoin om man är gravid, ammar eller planerar att bli gravid. 
Medik8 Physical sunscreen

Medik8 Physical sunscreen är perfekt solskydd för den känsliga och torra huden iom det fysikaliska filtret.

Kom ihåg:

Pilla och kläm inte på finnarna, detta försämrar hudens egna läkningsprocess och man kan framkalla bestående ärr.
Skydda huden mot solen. Oavsett du har mildare akne och använder BHA eller om du går på Isotretinoin så är solskydd, minst spf 30, av högsta vikt.

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 svar till “Aknehy och Isotretinoin”

 • (31) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Lovisa skriver:

  Hej! Vad definierar du som ”planerar att bli gravid”? Det går väl bra att försöka bli gravid en tid (har läst ngt om 1 månad) efter att man har avslutat behandlingen? Tack!

 2. Anonym skriver:

  Hej, jag nyss avslutat Isotretinoin behandling med jätte bra resultat, fast jag är lite orolig att det kommer tillbaka så jag undrade om det finns någonting särkilt som man tar efter behandlingen för att hindra att få acne igen. Och brukar man ta någonting efter behandlingen?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Härligt att du fått fina resultat av din behandling. Många läkare skriver ut creme eller gel med A-vitamin så det blir en mer mjuk övergång efter att man avslutat sin behandling. Hör med din läkare om vad han anser lämpligt i ditt fall. Ett tips är annars denna creme till natten: https://skincity.se/sv/super3-booster

   Kram,
   Yasemin

 3. Sara skriver:

  Finns det något man inte ska äta/dricka under behandlingen på isoterin? Ska börja behandlingen men får höra olika från olika människor om vad jag inte får äta och vad jag får äta under behandlingen.?

  • Yasemin skriver:

   Hej Sara,

   Vet inte att det ska finnas särskilda restriktioner på vad du bör och inte ska äta. Där är det mest lämpligt att kolla med läkaren och genom samråd se om det finns något du kan påverka genom kosten. Rent generellt ska man ju tänka på vad man petar i sig då socker och i vissa fall gluten eller mjölkprodukter kan påverka huden negativt. De två senare är individuella medan socker påverkar de flesta.

   Lycka till med din behandling!

   Kram,
   Yasemin

 4. Viktoria skriver:

  Hej
  Min son har ätit Isotretioin sedan 7 veckor tillbaka och har drabbats av en fruktansvärd trötthet. Känns inte som han orkar någonting! Kan man äta någon vitamin ihop med denna medicin eller har ni något tips på vad man kan göra för att hjälpa honom att bli lite piggare? Eller ska han helt enkelt sluta med medicinen?

  • Yasemin skriver:

   Hej Viktoria,

   Jag tycker ni ska prata med läkaren som ordinerat Isotretinoinet och höra vad som blir lämpligast för just din son. Hudläkare som är behöriga att skriva ut Isotretinoin är specialister på medicinen och kan se om man kan justera dosen eller om det finns något annat man kan göra. Vitaminer är aldrig fel såklart men det allra bästa att rådfråga läkaren under en av era regelbundna kontroller, gärna redan vid nästa tillfälle.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 5. Michelle skriver:

  Hej Yasemin,

  Intressant inlägg!
  Jag har sedan några månader tillbaka haft problem med acne på pannan (papulopustulös) och använder epiduo. Jag har blivit jättetorr på pannan och undrar om du har något tips på vilka återfuktade krämer som jag kan ha på morgonen (gärna med SPF) och kvällen?
  Idag använder jag PC RESIST SKIN RESTORING MOISTURIZER SPF50 på dagen och på kvällen har jag OMEGA+ COMPLEX MOISTURIZER på pannan och KLAIRS
  FRESHLY JUICED VITAMIN E MASK resten av ansiktet.

  Tacksam för alla tips!

  /Michelle

  • Yasemin skriver:

   Hej Michelle,

   Kul att du gillade inlägget! Du har bra produkter i rutinen, lägg till ett återfuktande serum som är lugnande och mjukgörande. Kika på detta serum: Resist Omega Complex serum

   Prova detta, räcker inte det så kan du addera en rikare creme till natten 🙂

   Lycka till!

   Kram/Yasemin

 6. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag har precis börjat med Isotretinoin och har ätit det i 1,5 vecka. Mina läppar börjar redan bli supertorra! Jag använder PC lip & body men skulle behöva tips på ett läppbalsam som är enklare att ta med till jobbet och smörja under dagen! Jag tycker det känns lite ohygieniskt när man måste stoppa ner fingrarna i burken 🙂

  Har du något bra tips på det? Om man inte har råd med Sensai Total Lip Treatment.

  Jag förstår att det är viktigt med högt solskydd i ansiktet, gäller det även kroppen? Om man exempelvis går till jobbet i t-shirt nu i vår och sommar? 🙂

 7. Erica skriver:

  Hej!
  Jag är lite förvirrad, har fått lite olika svar från några på Skincity men eftersom det verkar som du har lite erfarenhet av akne så frågar jag dig istället.

  Jag har en hudvårdsrutin från Exuviance.
  Morgon rengör jag med clarifying cleanser, soothing toning lotion och sen sheer refining fluid.

  Kväll rengör jag med Clarifying cleanser, soothing toning lotion, probiotic lysate, optilight serum, vespera serum och avslutar med evening restorative.
  Två gånger i veckan använder jag microdermabrasion och purifying clay mask.

  Ska nu börja med Differin igen efter ett uppehåll. Förra året så pratade jag med en hudterapeut på skincity som sa att det gick alldeles utmärkt att kombinera Differin med mina produkter som jag använder men nu fick jag svar från en annan som gav mig rådet att jag inte bör göra det. Vad tycker du? Och vart i rutinen bör jag använda Differin i så fall?

  Vänliga hälsningar

  • Yasemin skriver:

   Hej Erica,

   Jag förstår att det känns lite förvirrande men båda svaren kan vara rätt i detta fallet. En vanlig biverkning som Differin ger är torr hy. Huden kan också bli mer känslig och irriterad vilket gör att man inte ska använda produkter som kan verka uttorkande eller innehåller syror. Generellt tycker jag att om man går på aknebehandling med preparat utsktivet av läkare/hudläkare så är det allra bäst att rådgöra med dem om man ändå vill jobba mer aktivt på huden under tiden man behandlar med, i ditt fall, Differin.

   För uttorkande produkter kan som sagt irritera. När jag kikar på din rutin så ser jag att rengöringen, nattcremen, peelingen och serumet som är väldigt återfuktande och snälla ändå kan vara gränsfall eftersom de på samma gång är aktiva. Differin stryks på tunt till kvällen (om inte din läkare sagt annat) och då skulle jag lägga en återfuktande nattcreme över efter att Differin fått gå ner lite i huden. Här tycker jag att man bör använda en ren återfuktande creme som inte är aktiv med A-vitamin mm, mest för att differin ska få jobba ostört och att man inte blandar in för mycket som kan stressa huden. Ser att du fått tips om Klairs som är ett jättebra alternativ 🙂

   Kram och lycka till/Yasemin

 8. Sanna skriver:

  Hej!
  Jag är 24 år och har de senaste två åren fått acne, som blivit värre och värre. Får då och då bölder, som gör ont. Nu har huden äntligen blivit bättre, sedan jag började med p-pillret dienorette, men det har inte blivit helt bra än. Dessutom har jag de senaste veckorna börjat med en ny rutin: Cetaphil ansiktsrengöring, SCSC toner, SCSC pore resurfacer, first concentrate, enlightening second concentrate och Spotless (ACO) fuktkräm. Är lite taggad på att lägga till ytterligare någon produkt från SCSC då jag är så nöjd med de jag har. Vad skulle ni rekommendera för produkt som kan hjälpa till mot acnen?
  Funderar på correcting second concentrate eller total repair retinoate treatment. Vilken skulle ni rekommendera att jag lägger till i första hand? Eller skulle någon annan produkt passa bättre?

  • Yasemin skriver:

   Hej Sanna,

   Vad skönt att huden blivit lite bättre 🙂 Jag skulle satsa på Correcting second concentrate, grymt fint serum som motar bort envisa plitor och gör huden mindre attraktiv för inflammationerna 🙂

   Kram/Yasemin

 9. Emma skriver:

  Har endel gropiga ärr, likt dem man kan få från just akne. Har du tips på hur man kan reducera dessa? Läser mycket om hur man kan behandla röda/missfärgade ärr, men mindre om just gropiga ärr. Har gjort kemisk peeling och microneedling på salong men det börjar bli en dyr historia och undrar vad ytterligare man kan behandla med? Tack 🙂

 10. Maria skriver:

  Min son som är 11 har sedan några månader problem med acne, lätt/måttlig enligt din beskrivning men verkligen mycket för sin ålder. Vilken hudvård rekommenderar du? Känns tidigt med syra, särskilt som att det är svårt att få honom att använda solskydd dagligen..

 11. Elin J skriver:

  Hej.
  Jag har väldigt många fula ärr pga lindrig vuxenacne. Finns det någon effektiv produkt för att behandla dessa eller krävs det att man går till en hudterapeut? Kram

 12. Svensson skriver:

  Tack för ett väldigt bra, faktariktigt, inlägg. Själv ätit isotretinoin mot akne och tycker det är fint att ni på Skincity även visar att hudvård inte hjälper mot all typ av akne, utan att man ibland måste vända sig till läkare. Det visar att ni är seriösa och faktiskt bryr er om era kunder mer än deras pengar.

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Tack själv, det värmer att du uppskattar inlägget. Hudvård räcker i många fall väldigt långt men är det svårare cystisk akne med ärrbildning så måste man se alternativen för att häva aknens framfart. Lycka till i din behandling, hoppas det du slipper en långdragen kur!

   Kram/Yasemin

 13. Anki skriver:

  Min son åt det för några år sedan. Var cirka 17 när han började. Hade fin hy i drygt 2 år. Sen kom det tillbaka. Fast inte i samma utsträckning. Nu kör han med paulas choice från er. Använt det cirka ett halvår. Men han tycker väl inte själv att det blivit så mycket bättre. Men han är inte sugen gå på nån mer kur läkemedel. Var inga trevliga biverkningar. Ont i leder och mycket annat.

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki,

   Ja det är ofta i den åldern det börjar. Bra att hålla dialog med läkaren och att man också har en bra rutin som hjälper huden mellan behandlingarna. Om inte Paula´s Choice räcker hela vägen så tycker jag ni kan kika på NeoStrata. Önskar sonen lycka till, vet hur jobbigt det kan vara både för dem och för oss föräldrar.

   Kram/Yasemin

  • Anki skriver:

   Har en annan bekant som ätit det i flera omgångar. Läkaren sa att endel får äta det flera ggr för att det tillslut ska försvinna helt!

 14. Karin skriver:

  Hej Yasemin,
  Väldigt bra inlägg.
  Min dotter har mycket akne, hon är 12 år. Har haft stora besvär sedan förra våren/sommaren. Jag klassar det själv som att hon har det du beskriver som måttlig/svår akne.
  Har rådfrågat hudläkare och vi har sedan ca en månad påbörjat kur med receptfritt läkemedel (en gel) från apoteket. Min undran är om jag kan kombinera det med att använda tex Skin perfecting 2% BHA från PC? Eller är hon för ung för det?

  Hur gamla är dina söner?

  Karin

  • Yasemin skriver:

   Hej Karin,

   Tack 🙂
   Jag skulle inte addera BHA också, utan helt gå på läkarens rekommendation. Däremot är det inte fel att addera en fuktcreme om ni inte fått tips av läkaren. Mina söner var båda 16/17 när de startade med Isotretinoin. Äldsta har slutat och huden är felfri. Yngre sonen jobbar med detta sedan en månad tillbaka.

   Hoppas dotterns hy snart är i balans. Lycka till!

   Kram/Yasemin

 15. Lisa skriver:

  Du skriver ingenting om hur ytterst viktigt det är att man inte planerar att bli gravid eller är gravid eller ammar när man äter isotretinoin. Det ger fosterskador och går rakt in i bröstmjölken. Det borde ni verkligen ta ansvar för att skriva, inte för att ni är den som står bakom receptet men för att det är sån enorm okunskap kring detta.

  • Yasemin skriver:

   Hej Lisa,

   Det stämmer att det man inte ska vara eller planera att bli gravid vid behandling av Isotretinoin. Det är ett läkemedel som skrivs ut av läkare och som kräver strikta restriktioner och övervakning. Av egen erfarenhet så vet jag att läkarna är väldigt noga med att informera om detta både till killar, tjejer, män och kvinnor (det finns säkert några undantag) men att det finns de som inte tar det på allvar. Lägger till det, man kan aldrig vara försiktig nog. Tack för din input!

   Kram/Yasemin