Aknehy och Isotretinoin

 • | Yasemin

Akne, denna besvärliga hudsjukdom som drabbar såväl tonåringar (akne vulgaris) som vuxna (akne tarda) kan kort beskrivas som inflammation i talgkörtlarna som leder till och visar sig som utslag på huden. Där talgkörtlarna är som störst är oftast där man också får akneutslag. Vanligast är ansiktet men man kan också få akne på rygg, bröstkorg och hals.

Akne i fyra stadier

Man delar normalt in akne i fyra olika stadier där man också anpassar behandling utifrån dessa.

Icke inflammatorisk akne (vita och svarta pormaskar) – Här kommer man långt med en bra rengöring, peeling och mjukgörande creme.

Lätt/måttlig akne (pormaskar + ytliga papler och pustler, papler är smärtsamma röda upphöjningar och pustler är varfyllda upphöjningar) – En rutin med BHA-exfoliering och anpassat serum är effektivt i detta läge.

Måttlig/svår akne (pormaskar + många ytliga och eventuellt djupa papler och pustler / inflammationer) Många gånger får man Tetralysal utskrivet om aknen börjar bli besvärande, ofta parallellt med Differin el. Epiduo. Här kan man också komma långt med en aktiv rutin med BHA och retinol. Har man kämpat väldigt länge med rutinen så kan det vara läge att testa Tetralysal men inte som första val. Med rätt hudvård kommer man väldigt långt.

Nodulocystisk akne (svår och djupt liggande akne (som cystor) med risk för permanent ärrbildning) – Isotretinoin. Ärrbildande akne är väldigt svårt att behandla med hudvård. Jag säger inte att det är omöjligt men jag tycker att man ska rådgöra med läkare vad som är bästa alternativet i detta läge.

Isotretinoin är laddat, många vill ogärna behöva gå så långt att de börjar en behandling med läkemedlet som klassas som det mest effektiva läkemedlet mot svåra aknebesvär, men ibland kan det vara nödvändigt.

Make P:rem och NeoStrata (som nu bytt utseende på förpackningen) har fina mjukgörande och reparerande produkter för en torr och skör hy som är under behandling av Isotretinoin.

Vad är Isotretinoin?

Peroralt isotretinoin (Roaccutan) introducerades i början av 1980-talet och har sedan dess behandlat över 20 miljoner personer globalt. Isotretinoin omvandlas i huden till tretinoin (all-trans-vitamin A-syra). Denna omvandling sker i talgkörtlarna, vilket bland annat bidrar till att körteln krymper och talgproduktionen minskar vilket i sin tur bidrar till att inflammationer och aknebakterier har svårare att få fäste. A-vitaminet har även antiinflammatorisk effekt.

Vår historia med Isotretinoin

Jag har två söner, båda har trots obegränsat utbud av hudvård, genomgått eller har en pågående behandling med Isotretinoin. Jag var själv mycket emot det när min äldsta son hade besvär men fick ge mig efter besöket hos hudläkaren där sonen bestämt sa ”mamma, jag vill verkligen bli av med min akne en gång för alla”. Så fick det bli och efter 8 månaders behandling blev han helt fri från akne och fortfarande 1,5 år efteråt så är huden väldigt fin.

Nu återupprepas historien med son nummer två, där var jag mer övertygad när jag tidigt såg samma tendenser i huden och också såg tydligt de potentiella ärren. Sitter aknen (som cystor) djupt och är väldigt inflammerad så ökar risken för bestående ärr och här såg jag symptomen direkt. Cystisk akne innebär cystor mellan hudlagren som kan ge upphov till bölder och ärr. Jag hade redan innan läkarbesöket bestämt att Isotretinoinet ska sättas in även här. Vi tog oss till husläkaren som ville börja med Tetralysal som är ett antibiotikum dämpar inflammationerna i huden och man ser ganska snart resultat i huden, i motsats till Isotretinoin där man istället kan se en utrensning (försämring) i huden innan det vänder till det bättre. Efter 3 veckor ringde jag läkaren och sa att vi måste få remiss till hudläkare, antibiotikan ger ingen som helst verkan.

Sagt och gjort, vi fick snabbt en remiss och nu är det Isotretinoin som gäller sedan någon månad tillbaka. Isotretinoin har en del biverkningar. En biverkning som nästan är oundviklig är att huden blir extremt torr och inte bara i ansiktet utan här påverkas hela kroppen. Håret blir också torrt och skört och läpparna kan spricka och bli fnasiga, ibland även såriga. Total Lip från Sensai har räddat killarnas läppar flertalet gånger. En händelse jag ständigt drar upp är när äldsta sonen en kväll säger att han inte kan gapa, han har sprickor i båda mungiporna och läpparna är torra som fnöske. Vi lade på ett rikligt lager och lät det verka som en reparerande mask över natten. Morgonen efter så gapar han och kan utan smärta äta sin frukost. Säger en hel del om hur reparerande den är.

Epiduo, Tetralysal och Isotretinoin

”Isotretinoin skrivs endast ut av läkare som har specialistkunskaper i användning av systemiska retinoider för behandling av svår akne som också är fullt införstådd med riskerna med isotretinoinbehandling och kraven på regelbunden övervakning. Läs alltid noga på bipacksedeln om biverkningar och förhållningsregler.”

Paula´s Choice Lip & Body treatment balm och Sensai Total Lip Treatment

Två riktiga favoriter till torra läppar. PC Lip & Body är närande och mjukgörande samt motverkar att huden torkar ut. Sensai Total Lip Treatment ligger lite högre i pris men denna är utan tvekan båda sönernas favorit.

Att tänka på:

 • Använd inte andra produkter mot akne (exempelvis BHA) under tiden du tar Isotretinoin. Det går bra att använda cremer som återfuktar och har en mjukgörande effekt på huden.
 • Isotretinoin kan göra din hud mer känslig och ömtålig så undvik hårborttagning med vax, hudslipning eller laserbehandling (för att ta bort ojämn hud eller ärr) under behandling och minst 6 månader efter avslutad behandling. Det kan orsaka ärr, hudirritation och i vissa fall även pigmentering.
 • Undvik för mycket sol eller solarium.
 • Många får torr hy så tänk på att återfukta huden ordentligt och undvik att peela huden.
 • Man får inte ta Isotretinoin om man är gravid, ammar eller planerar att bli gravid. 
Medik8 Physical sunscreen

Medik8 Physical sunscreen är perfekt solskydd för den känsliga och torra huden iom det fysikaliska filtret. Ett annat tips är Dermalogicas Invisible Physical Defense SPF 30 som är ett ultralätt solfilter som skyddar och stärker huden.

Kom ihåg:

Pilla och kläm inte på finnarna, detta försämrar hudens egna läkningsprocess och man kan framkalla bestående ärr.
Skydda huden mot solen. Oavsett du har mildare akne och använder BHA eller om du går på Isotretinoin så är solskydd, minst spf 30, av högsta vikt.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

155 svar till “Aknehy och Isotretinoin”

 • (155) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. PP skriver:

  Hej!

  Jag har fått akne sedan 1,5 år tillbaka. Inga ansiktsbehandlingar m.m har hjälpt.
  Fick Epiduo och tetralysal utskrivet.. Vill dock börja med endast Epiduo först och se om det kan lindra aknen.

  Jag gjorde en kemisk peeling på hudvårdsmottagning för 5 dagar sedan. Var mandel och citronsyra + glykolsyra ( Tror jag)

  NÄR kan jag börja använda Epiduo efter detta?

  Är det vanligt att man får massa mer finnar efter kemisk peeling? (får som varfyllda och röda fler på ytan, hur blir jag av med det om det ej försvinner av av sig själv trots fler dagar)

  • Zandra skriver:

   Jag vill tillägga hör att Epiduo visst kan användas efter kemisk peeling! Jag gjorde precis kemisk peeling på hudläkarmottagning och hon använde 35%-ig syra samt skrev ut Epiduo för att inte gå på lika hårt som medicin man tar invärtes som slår på övriga organ. Hon sa att jag kunde börja med Epiduo samma dag och – trumvirvel – efter 3 användningar Epiduo samt noggrann följsamhet av husvärden som hon rekommenderade (sluta använda massa produkter och hålla det kort) så är acnen borta! Och det var jobbig acne kan jag påpeka! Första veckan tar man Epiduo varannan kväll. Så absolut, har min hudläkare sagt detta så kan man visst kombinera dem.

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   En kemisk peel kan trigga upp finnar till ytan, där är det alltid bäst att samtala med hudterapeuten som utfört behandlingen och sett din hud på plats och kan ge dig tips och råd. Epiduo är ganska uttorkande och kemisk peels i samband med det är inget jag skulle rekommendera. Det bästa är att rådgöra med din läkare i första hand om hur behandlingen ska fortgå. Använd sedan snälla, lugnande och återfuktande produkter i din hudvårdsrutin så du inte har för intensiva produkter som stressar huden i samband med behandlingen.

   Lycka till!

   Kram

 2. Chloé Alsadius skriver:

  hej! vad är kraven för att få accutane utskrivet egentligen? jag har måttlig acne( med en himla massa ”vanliga” finnar på kinderna och några få riktigt djupa cystor) och även eksem. har testat krämer som tretionin, skinoren Differin osv. Sedan även flera antibiotika som tetralysal, och ingenting funkar!

  • Yasemin skriver:

   Hej Chloé,

   Prata med din husläkare om eventuell remiss till hudläkare om du inte tycker att aknen ger med sig. Hudvården räcker ofta väldigt långt men svårare akne och där det är ärrbildning kan det vara läge att låta en hudläkare ta sig en titt och göra en bedömning.

   Lycka till!

   Kram

 3. Anonym skriver:

  Hej. Min dotter har ätit ISO en månad nu och har fått mer ilskna finnar i ansiktet och som gör ont. Min fråga är,kan det vara så att när man börjar denna behandling kan det bli värre innan det vänder.

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Ja det kan bli en utrensning i början innan det vänder. Båda mina söner fick mer ilskna finnar i början innan det vände. Håll ut och håll dialog med läkaren.

   Lycka till!

   Kram

 4. Ronja skriver:

  Hej! Jag har tagit isotretionin sen i maj. Jag har ca 1 månad kvar av kuren.
  Jag undrar om jag kan göra LashLift? Eller ska jag vänta tills kuren är klar?

 5. Anonym skriver:

  Hej! Jag har haft många samtal med både vårdcentralen och kry, av dom har jag fått recept belagda läkemedel såsom epiduo och tetralysal men inget av dom har gjort någon skillnad. Jag har haft möte med kry efter detta och nästa steg är isotretinoin, det har skickats en remiss till en hudläkare men väntetiden är lång eftersom detta inte är hög prioriterat. Vet du om det finns något sätt att få isotretinoin utskrivet snabbare tex. gå till en privat hudläkare eller måste en privatläkare också skicka remiss med en lång väntetid?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Kan rekommendera dig att ta kontakt med Hudläkargruppen på Riddargatan i Stockholm om du bor i närheten. Där kan du förmodligen få tid lite snabbare.

   Lycka till!
   Kram

 6. Johanna skriver:

  Fortsätter epiduo bleka trots att man tvättar bort den på morgonen?

  • Yasemin skriver:

   Hej Johanna,

   Lite osäker på hur du menar? Effekten av cremen finns kvar i huden men avtar efter tid och när du sköljer bort den. Det bästa är att höra med din läkare om du har frågor kring dess verkan i huden 🙂

   Kram,
   Yasemin

 7. Ulrika skriver:

  Hej!
  Kan man ta covid vaccin när man äter isotretinoin?
  Mvh Ulrika

 8. Erika skriver:

  Hej!

  Jag har använt Epiduo 0,3%/2,5% alltså den starka nu sedan april, just nu har jag inga aktiva finnar. Borde jag byta till den svaga då? Alltså 0,1%/2,5% eller vad borde jag göra? Blir lite orolig för den starka pga vad man läser angående att man ej ska använda den tex om man planerar att bli gravid och jag är 28 år och ska väll förmodligen bli det någon gång hade jag tänkt.

  • Yasemin skriver:

   Hej Erika,

   Det bästa är att ha en dialog med läkaren som skrev ut Epiduo. Om inte annat så successivt trappa ner användandet 🙂

   Lycka till!

   Kram

 9. Anonym skriver:

  Hej!

  Jag har förstått att man skall undvika kosmetiska ansiktsbehandlingar under och 6 månader efter behandling med Isotretinoin. På FASS listas då exempel som laserbehandling och vaxning. Men genom lite googlande framgår även att kemisk peeling skall undvikas upptill 6 månader efter behandlingen. Min fundering då är om även vanlig hemma peeling med exempelvis AHA 10% inkluderas i detta, eller om endast kemisk peeling på klinik menas. Min fråga är helt enkelt om det nu, 5 månader ungefär efter avslutad Isotretinoin, förmodligen fungerar att använda 10% AHA peeling?

  Tack på förhand!

  • Yasemin skriver:

   Hej Oliver,

   Sorry för sent svar!

   Nu när du får detta svar tror jag att du sakta kan introducera AHA i rutinen men helt beroende på hur huden är och om den är reaktiv. Känns den balanserad och ”stark” ser jag inga hinder men att du vänjer in långsamt.

   Lycka till!

   Kram

 10. Antonia skriver:

  Hej!
  Jag avslutade min iso behandling för några dagar sedan och det dröjer ca 2 veckor innan mitt sista återbesök hos hudläkarna. Hur rekommenderar du att jag nu rengör mitt ansikte? Hur bör min hudvårdsrutin se ut? Får fortfarande någon enstaka liten finne emellanåt men i övrigt mycket fin hud. Har även eksembenägen hud som jag fått ta i beaktning genomgående under behandlingen.

  Tack för alla fina svar!

 11. Ronya skriver:

  Hej!
  Jag har hela mitt liv haft fin hud med uppstående av finnar då och då som snabbt försvinner av sig själva och som jag inte kände behovet att klämma. Men ungefär i november 2020 så gick min hud loss och producerade finne efter finne för varje dag…vilket tog väldigt mycket på mitt psyke eftersom det var varfyllda finnar på båda mina kinder (som dessutom gjorde ont ibland).
  Jag fick epiduo utskrivet i februari och nu (juni/juli) så har mina finnar försvunnit helt MEN jag har massa små akne ärr på båda kinderna vilket stör mig något otroligt.
  Vad skulle ni rekommendera för att få bort dessa röda ärr?
  Jag har använt the ordinarys blodmask (aha + bha), toner med b.la niacinamide & azelaic acid som ska vara bra mot detta. Och dessutom använt the ordinarys lactic acid 10% serum men ändå vägrar dessa ärr att lämna mig :// De har blivit mindre röda men är fortfarande väldigt synliga och syns under sminket.

  Hade verkligen uppskattat svar!
  Tack

  • Yasemin skriver:

   Hej Ronya,

   Röda märken efter finnar kan ta tid att bli av med och det viktiga är att vara noga med att skydda den nya, sköra huden som läkt efter finnarna med solskydd. Den huden är mer känslig och pigmentering kan bli bestående. Det kan också ta tid att reducera det röda, även om huden i sig har en fantastisk läkningsförmåga så kan man behöva hjälpa huden att behandla och skydda.

   Paula´s Choice 10% Azelaic Acid Booster är en favorit för röda akneärr. Behandlar även pågående envisa finnar väldigt fint.

   Kika på den och var extremt noga med solskyddet så ska du se att det bleknar med tiden 🙂

   Kram

 12. Ying skriver:

  Hej! Just nu tar jag Isotretinoin läkemedel men letar efter en bra hudvård produkt som passa just Isotretinoin behandling. Rekommenderar du hudvård från Dermalociga ?

 13. Anonym skriver:

  Hej hittar inget om det nånstans.. Men på morgonen ska jag skölja av mitt ansikte så Epiduo krämen försvinner? Tack

 14. Seleena skriver:

  Hej jag har en fråga jag tar Isotaratonin hud medicin kan jag göra fillers även om jag har tagit den har medicin?
  Mvh

  • Yasemin skriver:

   Hej Seleena,

   Jag skulle inte rekommendera fillers ihop med isotretinoin. Rådgör med din läkare och den klinik som utför fillers först 🙂

   Kram,
   Yasemin

 15. Anonym skriver:

  Måste man tänka på kosten typ inte äta tomater eller leverpastej, saker med a vitamin, eller kan man unna säg det ändå?

 16. Anonym skriver:

  Hej! Jag har tagit Isotretionin i 5 månader nu med jättefint resultat. Jag ska sluta ta medicinen sista juni i år då har jag ätit medicinen drygt 6 månader.

  Till min fråga, kan man behandla ansiktet med fillers under tiden man går på Isotretionin? Om inte, när kan man börja behandla med fillers igen efter avslutad behandling? Jag hade fillers i ansiktet när jag började med Isotretionin.

  Tack!

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Härligt att du fått så fina resultat! Jag skulle avråda fillers i direkt anslutning till avslutad behandling men kolla gärna med kliniken du brukar gå till och hör med dem vilka råd de ger. Ha även dialog med din hudläkare.

   Lycka till 🙂

   Kram

 17. Anonym skriver:

  Hej! Hur stor chans är det att man får tillbaka sin acne efter avslutad behandling? Jag har nyligen avslutat min behandling med iso och är rädd att allt kommer tillbaka. Vad kan man göra för att förebygga och motverka att finnar uppstår igen? Har ni tips på en bra återfuktade kräm som inte täpper till porerna?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   De finns såklart risk att man får tillbaka sin akne men en bra hudvårdsrutin håller huden balanserad. Många läkare skriver ut Differin som efterbehandling eller om man känner av att aktiviteten börjar sätta fart igen.
   Är huden lugn nu så kan du kika på Tea Tree Purifine 80 Cream från Dr.Ceuracle som är en lätt 24h-creme med tea tree-extrakt som jobbar lugnande och återfuktande.

   Kram

 18. Ida skriver:

  Hej! Jag har en fråga. Jag har tagit isotretionin i 8 månader. Har haft fin hy i 2 månader nu men jag har några gånger råkat riva mig och fått sår eftersom min hy är så skör. MEN hur acne-fri måste man vara för att få avsluta en iso-kur? Jag har fått ett litet märke på min kind som jag inte kan avgöra ifall det är 1 finne/plita eller inte. Så måste man vara 100% klar i hyn för att få avsluta en sådan kur

  • Yasemin skriver:

   Hej Ida,

   Det är din läkare som avgör när det är dags att sluta. Ser man tydligt att akneaktiviteten lagt sig och huden hållt sig lugn så brukar man avsluta behandlingen. Prata med din läkare så får du det bästa rådet 🙂

   Lycka till!

   Kram

 19. Anonym skriver:

  Hej! Jag har gått ett tag på Isotretinoin, och min hud har blivit betydligt bättre. Dock nu på senaste tiden så har jag börjat få små röda utslag runt munnen, de svider och det känns som det har börjat gå ner mot hakan nu. Vad kan det bror på?

 20. Lola skriver:

  Hej! Jag är klar med min Iso behandling om ca 1 månad. Jag har inga finnar kvar, yayy, men har tyvärr ärr på kinderna. Vet att man inte ska sola under behandling och även att solen kan förvärra ärren. Men hur långt efter avslutad behandling är huden extra känslig mot sol? Direkt när man slutar äta tabletterna eller ett tag efter?

  Tacksam för svar!:)

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Vad härligt att du snart är klar med din behandling och att du har fått så fina resultat! 🙂
   Så länge ärren inte är läkta/missfärgade bör du vara noga med solskydd så de inte blir pigmenterade och bestående. Ärren brukar blekna ganska bra av sig själva med tiden men då gäller det såklart att du är noga med ditt solskydd. Första tiden efter behandling är huden mer skör så undvik kraftig sol.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 21. Laura skriver:

  Hej!
  Jag har gått på Isotretinoin sedan Oktober och ska använda det till slutet av Maj. Min hudläkare sa att jag absolut inte fick använda några krämer eller solskydd till ansiktet, endast läppbalsam till läpparna. Jag undrar nu vilka produkter ska jag använda för mycket fukt? Även när behandlingen är över, ska jag då börja använda produkter igen? Så som ansiktstvätt, toner, dag och natt kräm osv. Vilket märke rekommenderar ni? Inte för dyra helst.

 22. Isabell skriver:

  Tar inte iso, men behandlar just nu med epiduo. Har blivit extremt torr och röd/känslig i huden. Har endast använt epiduo i 1,5 vecka.
  Vad kan jag göra för att lugna huden? Känns som den brinner ibland… och vad kan jag gör mot torrheten?
  Var ska gränsen gå för att avsluta behandlingen?
  Tack på förhand

 23. Anonym skriver:

  Hej jag var dum nog och vaxade ögonbrynen när jag går på iso. Nu har hud åkt med och är extremt röd samt det svider. Vad bör jag göra? Kommer det läka?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Det kommer att läka men det kan ta lite tid. Låt huden vara så den får läka ifred och satsa sedan på mycket fukt så huden inte blir så torr och irriterad. Undvik att vaxa huden tills efter avslutad behandling 🙂

   Lycka till!

   Kram

 24. Jennifer skriver:

  Hej! Jag har precis börjat med Iso vilket har gjort att jag har fått sluta använda exfolierande produkter. Använde bha syra innan. Och det har tyvärr lett till att jag har fått mer porer på näsa haka och panna, mycket mer än innan. Är det verkligen inte okej att använda exfolierande produkter endast på ”por-områdena”? Hur tycker du att jag annars ska gå tillväga för att få bukt med dem? 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Jennifer,

   Jag tycker inte att du ska använda dig av exfolierande produkter under din behandling. Isotretinoinet kommer att göra en storstädning i huden och så länge du går under behandling så ska du fokusera på att återfukta och använda spf när du är ute i sol. När du avslutat din Iso-behandling så kan du se över vad huden har för behov och behandla utifrån det 🙂

   Lycka till!

   Kram

 25. Cajsa skriver:

  Hej! Jag har ätit isotretinoin i snart 8 månader och har under de senaste 2 månaderna fått myclet små små knottror längs läkar och upp mot kinderna. Vad kan detta vara för något och finns det något att göra åt detta? Annars är jag helt fin i hyn med ingen acne.
  Kram

  • Yasemin skriver:

   Hej Cajsa,

   Svårt att säga på rak arm vad det kan vara. Känns huden fortsatt torr? Har du bra produkter som återfuktar huden? Viktigt att huden inte torkas ut fullständigt utan att man hittar en bra fuktbalans. Hör med din hudläkare så kan de kika på huden nästa gång du är där.

   Lycka till!

   Kram

 26. Momme skriver:

  Hej! Jag har tagit isotretinoin i 3 månader och märker inte av resultatet på bröstet där det ligger djupa bölder Vad tror du jag bör göra?jag har aldrig haft acne i ansiktet utan bara kroppen, armhålor etc.. Jag har 3 veckor kvar av 20mg isotretinoin så vad tycker du är nästa steg för mig?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Ledsen för sent svar!
   Ett tips från mig är att se över din kost, att utesluta gluten eller mjölkprodukter kan hjälpa den inre balansen. Skulle också rekommendera dig att rådgöra med din hudläkare och se vad som kan göras ytterligare.

   Lycka till!

   Kram

 27. Lina skriver:

  Hej!
  Jag har extrema problem med torra läppar och klickade därför på länken på total lip, produkten tycks inte finnas. Vill du var berätta vad det är för produkt/märke?
  Tack på förhand!

  • Yasemin skriver:

   Hej Lina,

   Åh vad tokigt. Kikade på länken igen och nu ska den fungera 🙂 Total Lip är ren magi för riktigt torra läppar.

   Kram,
   Yasemin

 28. Maria skriver:

  Hej,

  Jag har tagit Isotretinoin nu i snart 4 månader och har inte sätt så stora förändingar hittils, jag har färre finnar i perioder. Men jag har lite svår att hitta rätt produkter som är bra, jag har använt oli-fri ansikskräm från Aco som har funkat bra, men upplever att den inte återfuktar huden tillräckligt. Jag undrar vad du skulle recomendera för märke på produkter? såsom ansiktskräm, rengöring, serum, primer,

 29. Maria skriver:

  Hej,

  Jag har tagit Isotretinoin nu i snart 4 månader och har inte sätt så stora förändingar hittils, jag har färre finnar i perioder. Men jag har lite svår att hitta rätt produkter som är bra, jag har använt oli-fri ansikskräm från Aco som har funkat bra, men upplever att den inte återfuktar huden tillräckligt. Jag undrar vad du skulle recomendera för märke på produkter? såsom ansiktskräm, rengöring, serum, primer,

  • Yasemin skriver:

   Hej Maria,

   Det kan ta tid men bra att finnarna ger med sig under perioder i alla fall, då går det nog åt rätt håll ska du se. Paula´s Choice Skin Recovery-serie är toppen när huden är torr, känslig och reaktiv. Där finns rengöring, toner, serum och creme i samma serie. Som primer kan jag tipsa dig om denna från Jane Iredale: https://www.skincity.com/sv/jane-iredale/smooth-affair-50-ml

   Lycka till med din behandling, hoppas det vänder snart 🙂

   Kram,
   Yasemin

 30. Anonym skriver:

  Hej!
  Jag upplever att efter jag började med Isotretinoin så har min hud blivit bättre och jag får inga nya finnar. Men har fortfarande röda prickar/ärr och jag vet inte om jag inbillar mig men det känns som att min hud har blivit gropig. Är det normalt att huden känns ojämn o gropig?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Huden kan bli gropig och det kan uppstå röda ärr om man har med djupgående akne med ärrbildning. Ju yndre man är desto bättre läker det röda ut. De gropigare ärren kan man behandla efter avslutad Isotretinoinbehandling men avvakta gärna och se hur huden läker ut efter att du slutat med Iso.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 31. Paulina skriver:

  Hej! Jag undrar om man får använda produkter från märket IT när man går på Isotretinoin, finns ingen exakt lista på vad för ingredienser man bör undvika o applicera på ansiktet… hur ska man veta sånt?

  • Yasemin skriver:

   Hej Paulina,

   Så länge du inte använder exfolierande syror eller A-vitaminprodukter så är det mesta ok. Uttorkande och cellomsättande produkter är inte idealiskt när huden går under behandling med Isotretinoin. satsa på snälla och mjukgörande produkter 🙂 Jag har inte full koll på IT-produkterna så där är det bäst att dubbelkolla med butiken du köpt produkterna ifrån. Det ser dock ut att vara ok när jag kikar lite snabbt på deras sortiment, men som sagt… dubbelkolla 🙂

   Kram,
   Yasemin

 32. Klara skriver:

  Hej, jag var på aknespecialisten och fick rekomenderat en aknebehandling där samt produkter ifrån dahl. Efter jag läst på lite så har många upplevt att behandlingen enbart förvärrade deras problem, så avbokade behandlingen men har lagt väldigt mycket pengar på dahls produkter, min fråga är ska jag fortsätta använda dem? Jag har idag fått utskrivet tetralysal + epiduo, kan jag använda allt detta ändå? Eller tycker du att jag borde köpa nya produkter. Äter även acnetac från protein.se och p-piller dienorette.

  • Anonym skriver:

   Hej! Jag har själv använt Dahl’s produkter & gått på behandlingar hos aknespecialisten sen 2018 & tycker de är superbra. Men det är ju individuellt såklart. Hade superfin hy till & från till sommaren 2020 men sen när jag ändrade kostvanor osv så kom aknen tillbaka. Ska nu börja på roaccutan som sista utväg (använder dahls produkter i kombination med epiduo för tillfället. Inte activatorn dock), men för min bror så räckte det med 1 ansiktsbehandling & Dahl’s produkter. Så enligt mig så skulle jag ge dem en chans. Det viktigaste är bara att absolut inte va rädd för att återfukta. Återfukta mycket. Helst under dagen också. Det här är dock bara egen erfarenhet så har tyvärr ingen fakta som stödjer mina åsikter 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Klara,

   Hur man svarar på en behandling är väldigt individuellt. Tycker absolut att du ska ge produkterna en chans 🙂 De kan mycket väl passa din hy så tycker absolut att du ska testa när du ändå lagt ner en del pengar på produkterna.

   Dessvärre har jag inte så stor kunskap om Dahls produkter men tänker att Aknespecialisten kanske kan hjälpa dig och se hur de funkar ihop med din behandling.

   Lycka till 🙂

   Kram,
   Yasemin

 33. Dan skriver:

  Hej!
  Jag är nu på min fjärde månad med isotretinoin. Problemet är att det ännu inte har blivit mycket bättre och jag märker inga större skillnader. Framförallt i ansiktet, ryggen och näsan är nu helt fri från akne men det släpper inte i ansiktet. Har två månader kvar med medicinen men vad är nästa steg om det inte blir bättre?

  • Yasemin skriver:

   Hej Dan,

   Det kan tyvärr ta tid, ofta justeras doseringen vid återbesöken (om det är möjligt och om läkaren tycker att det är nödvändigt) så det bästa är att du pratar med din hudläkare när du är där 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 34. Camilla Nuss skriver:

  Min dotter har ätit isotretinoin i 80 dagar. Har främst jag problem med torrheten. Hon är 16 och har nu bokat tid hos frisören för att göra slingor. Vet att du är hudspecialist men vet du något om detta. Borde hon avstå?

  • Yasemin skriver:

   Hej Camilla,

   Huden blir mer känslig under Isotretinoinbehandling men tror inte att det ska vara någon fara när man bara jobbar med håret och inte med hårbotten eller hud. Ring och dubbelkolla med frisören och hör med dem 🙂

   Kram,
   Yasemin

 35. Julia skriver:

  Hej! Jag har gått på tetralysal i cirka 3 veckor men har inte upplevt nån förbättring förutom en liten förbättring i nån dag i början av behandlingen. Nu blir det nya finnar nästan varje dag och börjar bli orolig eftersom man ska se förbättring tidigt när man går på tetralysal. Vad ska jag göra? Börja på isotretionin istället? Har lite panik eftersom jag behöver lösa min ju innan sommaren!!! 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Julia,

   Märker du ingen förbättring alls med Tetralysal tycker jag att du ska rådgöra med din läkare och se om det är läge att byta.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 36. Erik skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga gällande kosten för acne besvär?
  jag själv behandlas med isotretionin mot acne och är i min tredje månad, jag har haft en del utrensningar hittills men vad ska jag tänka på gällande maten för ”snabba” på behandlingen och minska risken för nya finnar

  • Yasemin skriver:

   Hej Erik,

   Minska sockerintaget, man kan också se över och eventuellt utesluta antingen gluten eller mjölkprodukter om det är möjligt men framförallt är det bra att ha en bred och så ren kost som möjligt så du får i dig alla viktiga vitaminer och mineraler.

   Lycka till!

   Kram

 37. Emma skriver:

  Ätit isotretionin till juni och anv epiduo därefter. Hur länge kan man äta epiduo? Epiduo klassas det som isotretionin? kan jag göra behandlingar som microneedling? Vill få bort min jordgubbsnäsa…

 38. Sophie skriver:

  Hej,
  Jag har haft problem med akne i ett flertal år och har testat på de flesta läkemedlen och för en kort stund blev jag av med aknen. I år kom den dock tillbaka och jag fick en remiss till en hudläkare som skrev ut isotretinoin. Jag har gått på isotretinoin i lite mer än en månad nu och min akne har endast blivit värre, har läst att detta kan hända men jag undrar hur lång tid det vanligtvis tar innan man kan se förbättring?

  • Yasemin skriver:

   Hej Sophie,

   Ja tyvärr kan det bli en utrensning och det är lite olika hur länge det håller på. Ofta går det över relativt snabbt (några veckor) men det är så otroligt olika. Det kommer att bli bättre så det är bara att härda ut.

   Stort lycka till med behandlingen, det kommer ge med sig!

   Kram,
   Yasemin

 39. Natta skriver:

  Hej!
  jag har mycket akne och går på lymecycline och har tre kartor kvar, går även på epiduo som jag skall lägga varenda kväll men känner att min hy bara har blivit värre sen jag började. Första veckan var det bra sen blev det bara värre och värre. Jag använde skincitys treatment pads innan min antibiotika kur och den fungerade bättre än epiduo. Min fråga är nu om jag ska pausa epiduo helt och undrar om man kan använda skincitys treatment pads samtidigt som jag går på akne antibiotikan. Jag väntar
  på en remiss till hudvårdskliniken men håller på att bli galen… Så illa som det är nu och så ont som det gör nu har det inte gjort på ett år sen min akne startade…

  • Yasemin skriver:

   Hej Natalie,

   Jag skulle inte kombinera padsen med antibiotikan utan att konsultera med hudläkaren eller läkaren som skrivit ut receptet först. Satsa på fukt oavsett du fortsätter eller slutar med Epiduo så huden inte torkas ut för mycket. Hoppas du får snabb hjälp 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 40. Julissy Cermeño skriver:

  Hej! Jag påbörjade Hårbottagning med laser soprano platinum på benen, ryggen, magen och bikini. Jag kommer att ta isotretinoin behandlingen snart. Det står att man får inte växa, eller göra läser ansiktsbehandlingar. Får jag fortsätta med Hårbottagningen?

 41. Julissy Cermeño skriver:

  Hej! Jag påbörjade Hårbottagning med laser Soprano ice platinum på ben, bikini linje, ryggen, armhålor och magen. Igår fick jag info om isotretinoin för att börja med behandlingen . Jag är lite förvirrad. Det står att msn får inte vaxa, sedan står det att laser behandlingen får inte göras heller om det är för ansikte. Jag undrar om det går att fortsätta med Hårbottagningen.

  • Yasemin skriver:

   Hej Julissy,

   Huden blir mer känslig av Isotretinoin, här skulle jag rådgöra med hudläkaren först och samråda med salongen som gör behandlingen.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 42. Vilgot skriver:

  Hej!
  Jag har haft epiduo nu i 2 månader (detta är min andra omgång då jag var tvungen att sluta tidigare i år) och jag blir väldigt torr och röd. Har även fått en mjukgörande kräm (propyless) utskriven men blir ändå torr. Vad kan jag göra för att förebygga detta?

 43. Nathalie skriver:

  Hej
  Har ätit Isotretinoin i ca 2 månader nu. Hittills har det gått relativt bra.
  Nu känner jag att huden börjar bli mer torr speciellt runt ögonen. Det kliar, svider är rött samt uppsvällt på ögonlocken.
  Har ett jobb där jag träffar mycket folk/kunder osv så vill vara sminkad under dagen. Men svårt att smörja ansiktet under dagen. Brukar ha en återfuktande mist att spraya över. Har ramlat tillbaka till Dermalogica produkter. Men vill nu testa något annat, letar hela tiden men hittar inget jag riktigt fastnar för. Skulle behöva något som tar bort sminket och rengör skonsamt. Har du tips på någon bra produkter ? Skulle vilja ha en ny serie, dock är Dermalogica återfuktande Cream väldigt bra. Men inte lika nöjd med resterande. Kanske finns det någon produkt som kan hjälpa mig på vägen ? Har väldigt ful hy fortfarande, Får en del finnar/bölder samt har väldigt djupa och färgade ärr.
  Hoppas du har något att rekommendera.

 44. Navruz skriver:

  Hej jag besvär med finnar .kommer hela tiden annat håll kan jag boka tid hoss dig ?

  Mvh Navruz demirel

 45. Anonym skriver:

  Hej! Min dotter har ätit tetralysal i flera omgångar och samtidigt behandlat med differin. Har slutat med den kombinationen nu och fått börja med epiduo istället. Önskar få tips på bra fuktkräm och även ev andra produkter då ansiktet svider och är torrt. ( Använder sig av neutrogena just nu)

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Självklart. Kika på denna barriärstärkande, lugnande och återfuktande cremen för den riktigt torra och irriterade huden: 24H Barrier Extreme Cream

   Tänk bara på att det kan svida nu vad hon än lägger på, men att den brukar lägga sig ganska snart. Så fort huden börjat vänja sig och hämtat upp fukten så lägger sig svedan.

   Lycka till och hoppas att behandlingen med Epiduo ger snabba resultat.

   Kram,
   Yasemin

 46. Anonym skriver:

  Hej jag har gått på Isotretinoin i lite mer än 3 veckor nu. Jag upplever att jag fortfarande får många små finnar och det känns som att det inte blir bättre. Är det normalt i början att få många finnar?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Ja det kan ta tid och finnar kan uppkomma en bra bit in i behandlingen. Förmodligen går du på täta kontroller hos din läkare så de kan följa upp huden.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 47. Smilla skriver:

  Hej mitt namn är smilla och jag har panik, jag har haft acne för ca 3 är sedan men i somras fick jag lite problemhy och tog kontakt med läkaren. Jag fick epiduo utskrivet och efter det har min hy ballat ut totalt. Jag slutade med epidou och fick dalacin och Differin utskrivet för jag hade utvecklat acne vid detta tillstånd. Men 4 v senare med användning av dessa läkemedel blir min hy enbart sämre för varje dag som går. Sen beslutade jag mig själv att avsluta helt med allt och bara fukta huden, på mindre än en dag så försvann inflammationerna med jag har fått massvis med röda fläckar på huden. Jag vet inte hur min hy någonsin ska bli normal igen

  • Yasemin skriver:

   Hej Smilla,

   Bra att du återfuktar huden och använder produkter som huden mår bra av. Du kan jobba på ärren nu i efterhand också. Kika på detta fina serum som lugnar ner röda ärr: Enlightening Second Concentrate

   Var också noga med solskydd för att skydda huden mot bestående pigmentering.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 48. Matilda skriver:

  Jag ska börja min Isotretinoin behandling imorgon efter 2 år av besvär. Jag har tidigare testat epidou och fick då mycket torr, fjällig, röd och svidande hud som ibland sprack. Jag fick inte riktigt något resultat av epidou och börjar därför en isotretinion- kur ca 1 år senare. Jag räknar med att få minst dubbelt så kraftiga biverkningar nu och undrar vad jag kan göra åt saken. Jag har fått en fuktkräm och eksemkräm utskriven redan nu.
  Vad rekommenderar du att jag använder för rengöring för att minimera besvären och finns det något mer jag kan göra?

  • Yasemin skriver:

   Hej Matilda,

   Toppen att du fått cremer utskrivet, starta med dem. Som rengöring kan jag tipsa om denna snälla och mjukgörande rengöring som inte torkar ut huden och är väldigt skonsam: Skin Recovery Softening Cream Cleanser

   Tänk på att återfukta huden mycket, det blir kallare och kallare nu och det påverkar också huden. Läpparna blir lätt torra och där har jag ett par tips i inlägget. Ytterligare en fin och läkande balm är denna från Priori: TTC Natural Soothing balm

   Lycka till med behandlingen!

   Kram,
   Yasemin

 49. Anni skriver:

  Hej,

  Vad för rengöring tycker du man ska ha om ens hy är reaktiv och känslig? Även ganska torr. Vad för produkt ska man köpa och från vilket märke?

 50. Julin skriver:

  Hej
  Jag ska börja med min andra kur på Isotretinoin jag tog den 2017/2018 och nu har de tyvärr kommit tillbaka inte helt men lite utav det och har verkligen försökt med hudvårdsprodukter och tetralysal men inte fått något resultat och kände nu för att börja med det igen, så klart med läkares till stånd. för att få bort min acne för gott och då undrar jag om jag kommer få som en explosion av acne i mitt ansikte efter som jag inte har så mycket i mitt ansikte just nu så undra om det kommer bli som ett utbrott i hela mitt ansikte? Vilket jag är ganska så rädd för att de ska hända igen.

  • Yasemin skriver:

   Hej Julin,

   Svårt att säga om det kommer att bli ännu utrensning, ingen omöjlighet dock men inget jag kan garantera. Det beror helt på hur huden svarar. Utrensningen är normalt något som går över 🙂

   Lycka till med din behandling!

   Kram,
   Yasemin

 51. Anonym skriver:

  Hej jag ska börja ta Isotretinoin och du skriver att man ska då undvika att vaxa sig under behandling? Kan man istället tråda ansiktet eller bör även detta undvikas?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Huden blir mer skör och väldigt torr. Tråda kan funka om du har en väl återfuktad hud som inte känns irriterad. Prova på liten yta först 🙂

   Kram,
   Yasemin

 52. Mersiha Karat skriver:

  Hej! Jag har varit hos husläkaren och fått svar på att hudanalysen var oklar. Just nu är gissning om att det kan vara keratosis pilaris. Jag har fått Differin utskriven, till att börja ska jag använda den varannan kväll innan huden vänjer sig och därefter varje kväll i tre månader. Min fråga är vilka hudvårdsprodukter kan jag använda med denna kräm. Mina nuvarande hudvård håller på att ta slut och jag vill köpa nytt som tillsammans med Defferin ska återställa min hud. Jag har torr hy som producerar mycket olja så jag är i behov av oljefria produkter. 35 år med något förstorade porer. Tusen tack!

  • Yasemin skriver:

   Hej Mersiha,

   En helt oljefri produkt skulle jag inte rekommendera då du inte kommer få den näring huden behöver när den är torr. Kika på denna som är en snäll återfuktande 24-creme och som stärker barriären: Ultra Facial Cream Rengöring: Calendula Foaming Wash

   Kika på dessa två till en start 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 53. Henrik skriver:

  Hej! Jag ska börja använda tetralysal och undrar om jag kan använda en mild ansiktstvål när jag duschar för att få rent ansiktet eller om det bara är dumt i samband med tetralysal.

  • Yasemin skriver:

   Hej Henrik,

   Det går bra med mild rengöring till ansiktet. Fukt kan också behövas i form av en fuktcreme, i synnerhet om du känner att huden blir torr.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 54. Arwa skriver:

  Hej
  Jag tar Isotretinoin och jag skulle tvätta mina händer och ansikte och fick varm vatten i ansiktet och det blev väldig röd på min kind och det gör mycket ont. Jag vet att man får inte ha varmvatten när man tar medicinen men jag tänkte på något annat och glömde det.

  Vad ska jag göra? trots min läkare svarar inte.

  • Yasemin skriver:

   Hej Arwa,

   Försök hålla dig till svalkande vatten, så länge du inte haft så pass hett vatten att du skållat huden så ska det inte vara någon fara. Vid brännskador är det bäst att uppsöka läkare så de kan kika å huden. Håll lite extra koll på huden bara men det borde lägga sig.

   Kram,
   Yasemin

 55. Josefin skriver:

  Hej!
  Jag äter Tetralysal mot akne och planerar att genomgå ett par microneedlingbehandlingar då jag har akneärr, förstorade porer, massor av komodomer m.m. Har även fått grova nasioablaveck som jag tänkt fylla ut med fillers (Stylage). Jag läste att man inte ska genomgå t.ex microneedlingbehandlingar när man äter Isotretinoin. Jag tänkte då att jag kan inte göra dessa behandlingar eftersom jag äter Tetralysal men när jag läst lite mer så vad jag förstår så innehåller inte Tetralysal Isotretinoin?
  Vilket betyder att jag kan göra microneedling samt fillers?
  Tack på förhand.
  Mvh Josefin

  • Yasemin skriver:

   Hej Josefin,

   Tetralysal är ett antibiotikum vars huvudsubstans är Tetracyklin och inte Isotretinoin. Jag skulle rekommendera dig att konsultera med en klinik efter att behandlingen med Tetralysal är över. Det är först då man ser vad man har att jobba på i huden. Mycket läker bra av sig själv så avvakta lite till efter avslutad behandling.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 56. Amaniel Mario skriver:

  Hej, Jag heter Amaniel och jag har börjat med Isotretinoin föra veckan. Vad kan du tipsa mig för cremer jag kan använda under min behandling som kan återfukta och mjökgjörande huden.

  Tack för hjälpen

 57. Maryam skriver:

  Hej idag är det min första dag med isotretinoin behandlingen. Förutom akne har jag en massa ärr både nya/gamla som är typ mörka fläckar. Vad gör jag för behandling efter att kuren är avslutat mot just akneärren?

  • Yasemin skriver:

   Hej Maryam,

   Det bästa är att se hur resultaten är efter avslutad behandling. Under tiden du går på Isotretinoin kan huden vara mer reaktiv, ärren mer framträdande och tydliga. Jag har erfarenhet av att missfärgningarna lägger sig ganska snabbt efter avslutad behandling om man varit noga med sin återfuktning och solskydd vis utevistelse. Skulle ärren vara tydliga och röda/bruna någon månad efter avslutad behandling så kan man se över en bra och hållbar rutin därifrån.

   Lycka till med din behandling 🙂
   Kram,
   Yasemin

 58. Nellie skriver:

  Hej!

  Jag ska precis börja en kur med tetralysal!
  Vet du om det är okej att använda skinceuticals produkter samtidigt? Har precis köpt på mig produkter för 3500 så vore fruktansvärt tråkigt om jag inte kan använda dom :(((

  Sååå tacksam för svar!

  • Yasemin skriver:

   Hej Nellie,

   Det ska gå bra, bara du inte använder retinolserum eller de mer aktiva syraprodukterna som exempelvis Blemish + Age serumet, rengöringen i samma serie, Glycolic 10 osv… 🙂

   Kram och lycka till med din behandling!
   /Yasemin

 59. M skriver:

  Hej!
  Jag ska precis påbörja min kur med isotretinoin och har förstått att hudrutinen ska minimeras till endast vårdande/återfuktande produkter men är PHA okej? Använder och är så förtjust i Neostrata restore cleansern & bio hydrating cream. Har även fått propyless kräm utskriven av läkaren men vill så gärna fortsätta med mina Neostrata produkter.

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Det är helt riktigt att du ska fokusera på snälla, återfuktande och vårdande produkter. Gärna en liten rutin. Båda produkterna passar vid behandling med Isotretinoin. PHA-syran i dessa ger huden fukt och har inte samma exfolierande effekt som AHA och BHA. Det viktiga är att du känner efter, huden blir mer reaktiv och även om Neostratas produkter är snälla så kan huden reagera precis hur som helst. Propyless är mild och väldigt rik. Starta med Neostrata, känns det bra så kan du fortsätta.

   Kram,
   Yasemin

 60. Anonym skriver:

  Hejsan! jag har användt roaccutan i 6 månader. har kala fläckar där det funnits skägg och ärrvävnader samt så är det väldigt rött och irriterat . jag använder Epiduo men det lägger sig inte. hur räddar jag mitt utseende?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Om du fortfarande går på Roaccutanbehandling så är det klokt att låta behandlingen ta slut innan du aktivt börjar bleka ärren. Huden är mer reaktiv och irriterad under en pågående behandling och man behöver nästan se hur huden svarar på behandlingen. Viktigt är att du ger huden fukt och att du också använder snälla produkter. Här skulle jag nästan vilja veta vilka produkter du använder idag 🙂

   Många ärr återgår till normal hudton men för att riskera att inte få bestående ärr behöver du vara väldigt noga med solskydd, gärna återapplicera varannan timme för att vara säker på att du har ett fullgott skydd. UV-stålarna är nämligen de som kan göra pigmenteringen permanenta.

   Återkom gärna med vilka produkter du använder i din rutin så kan vi se vad du kan justera.

   Kram,
   Yasemin

 61. Lovisa skriver:

  Hej! Vad definierar du som ”planerar att bli gravid”? Det går väl bra att försöka bli gravid en tid (har läst ngt om 1 månad) efter att man har avslutat behandlingen? Tack!

  • Yasemin skriver:

   Hej Lovisa,

   Ju längre du väntar med graviditet efter din Isotretinoinbehandling desto bättre. Jag skulle gärna se att det går 3 månader men absolut minst 1 månad efter avslutad behandling. Du bör alltså inte bli gravid inom 1 månad efter avslutad behandling.

   Kram,
   Yasemin

 62. Anonym skriver:

  Hej, jag nyss avslutat Isotretinoin behandling med jätte bra resultat, fast jag är lite orolig att det kommer tillbaka så jag undrade om det finns någonting särkilt som man tar efter behandlingen för att hindra att få acne igen. Och brukar man ta någonting efter behandlingen?

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Härligt att du fått fina resultat av din behandling. Många läkare skriver ut creme eller gel med A-vitamin så det blir en mer mjuk övergång efter att man avslutat sin behandling. Hör med din läkare om vad han anser lämpligt i ditt fall. Ett tips är annars denna creme till natten: https://skincity.se/sv/super3-booster

   Kram,
   Yasemin

 63. Sara skriver:

  Finns det något man inte ska äta/dricka under behandlingen på isoterin? Ska börja behandlingen men får höra olika från olika människor om vad jag inte får äta och vad jag får äta under behandlingen.?

  • Yasemin skriver:

   Hej Sara,

   Vet inte att det ska finnas särskilda restriktioner på vad du bör och inte ska äta. Där är det mest lämpligt att kolla med läkaren och genom samråd se om det finns något du kan påverka genom kosten. Rent generellt ska man ju tänka på vad man petar i sig då socker och i vissa fall gluten eller mjölkprodukter kan påverka huden negativt. De två senare är individuella medan socker påverkar de flesta.

   Lycka till med din behandling!

   Kram,
   Yasemin

 64. Viktoria skriver:

  Hej
  Min son har ätit Isotretioin sedan 7 veckor tillbaka och har drabbats av en fruktansvärd trötthet. Känns inte som han orkar någonting! Kan man äta någon vitamin ihop med denna medicin eller har ni något tips på vad man kan göra för att hjälpa honom att bli lite piggare? Eller ska han helt enkelt sluta med medicinen?

  • Yasemin skriver:

   Hej Viktoria,

   Jag tycker ni ska prata med läkaren som ordinerat Isotretinoinet och höra vad som blir lämpligast för just din son. Hudläkare som är behöriga att skriva ut Isotretinoin är specialister på medicinen och kan se om man kan justera dosen eller om det finns något annat man kan göra. Vitaminer är aldrig fel såklart men det allra bästa att rådfråga läkaren under en av era regelbundna kontroller, gärna redan vid nästa tillfälle.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 65. Michelle skriver:

  Hej Yasemin,

  Intressant inlägg!
  Jag har sedan några månader tillbaka haft problem med acne på pannan (papulopustulös) och använder epiduo. Jag har blivit jättetorr på pannan och undrar om du har något tips på vilka återfuktade krämer som jag kan ha på morgonen (gärna med SPF) och kvällen?
  Idag använder jag PC RESIST SKIN RESTORING MOISTURIZER SPF50 på dagen och på kvällen har jag OMEGA+ COMPLEX MOISTURIZER på pannan och KLAIRS
  FRESHLY JUICED VITAMIN E MASK resten av ansiktet.

  Tacksam för alla tips!

  /Michelle

  • Yasemin skriver:

   Hej Michelle,

   Kul att du gillade inlägget! Du har bra produkter i rutinen, lägg till ett återfuktande serum som är lugnande och mjukgörande. Kika på detta serum: Resist Omega Complex serum

   Prova detta, räcker inte det så kan du addera en rikare creme till natten 🙂

   Lycka till!

   Kram/Yasemin

 66. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag har precis börjat med Isotretinoin och har ätit det i 1,5 vecka. Mina läppar börjar redan bli supertorra! Jag använder PC lip & body men skulle behöva tips på ett läppbalsam som är enklare att ta med till jobbet och smörja under dagen! Jag tycker det känns lite ohygieniskt när man måste stoppa ner fingrarna i burken 🙂

  Har du något bra tips på det? Om man inte har råd med Sensai Total Lip Treatment.

  Jag förstår att det är viktigt med högt solskydd i ansiktet, gäller det även kroppen? Om man exempelvis går till jobbet i t-shirt nu i vår och sommar? 🙂

 67. Erica skriver:

  Hej!
  Jag är lite förvirrad, har fått lite olika svar från några på Skincity men eftersom det verkar som du har lite erfarenhet av akne så frågar jag dig istället.

  Jag har en hudvårdsrutin från Exuviance.
  Morgon rengör jag med clarifying cleanser, soothing toning lotion och sen sheer refining fluid.

  Kväll rengör jag med Clarifying cleanser, soothing toning lotion, probiotic lysate, optilight serum, vespera serum och avslutar med evening restorative.
  Två gånger i veckan använder jag microdermabrasion och purifying clay mask.

  Ska nu börja med Differin igen efter ett uppehåll. Förra året så pratade jag med en hudterapeut på skincity som sa att det gick alldeles utmärkt att kombinera Differin med mina produkter som jag använder men nu fick jag svar från en annan som gav mig rådet att jag inte bör göra det. Vad tycker du? Och vart i rutinen bör jag använda Differin i så fall?

  Vänliga hälsningar

  • Yasemin skriver:

   Hej Erica,

   Jag förstår att det känns lite förvirrande men båda svaren kan vara rätt i detta fallet. En vanlig biverkning som Differin ger är torr hy. Huden kan också bli mer känslig och irriterad vilket gör att man inte ska använda produkter som kan verka uttorkande eller innehåller syror. Generellt tycker jag att om man går på aknebehandling med preparat utsktivet av läkare/hudläkare så är det allra bäst att rådgöra med dem om man ändå vill jobba mer aktivt på huden under tiden man behandlar med, i ditt fall, Differin.

   För uttorkande produkter kan som sagt irritera. När jag kikar på din rutin så ser jag att rengöringen, nattcremen, peelingen och serumet som är väldigt återfuktande och snälla ändå kan vara gränsfall eftersom de på samma gång är aktiva. Differin stryks på tunt till kvällen (om inte din läkare sagt annat) och då skulle jag lägga en återfuktande nattcreme över efter att Differin fått gå ner lite i huden. Här tycker jag att man bör använda en ren återfuktande creme som inte är aktiv med A-vitamin mm, mest för att differin ska få jobba ostört och att man inte blandar in för mycket som kan stressa huden. Ser att du fått tips om Klairs som är ett jättebra alternativ 🙂

   Kram och lycka till/Yasemin

 68. Sanna skriver:

  Hej!
  Jag är 24 år och har de senaste två åren fått acne, som blivit värre och värre. Får då och då bölder, som gör ont. Nu har huden äntligen blivit bättre, sedan jag började med p-pillret dienorette, men det har inte blivit helt bra än. Dessutom har jag de senaste veckorna börjat med en ny rutin: Cetaphil ansiktsrengöring, SCSC toner, SCSC pore resurfacer, first concentrate, enlightening second concentrate och Spotless (ACO) fuktkräm. Är lite taggad på att lägga till ytterligare någon produkt från SCSC då jag är så nöjd med de jag har. Vad skulle ni rekommendera för produkt som kan hjälpa till mot acnen?
  Funderar på correcting second concentrate eller total repair retinoate treatment. Vilken skulle ni rekommendera att jag lägger till i första hand? Eller skulle någon annan produkt passa bättre?

  • Yasemin skriver:

   Hej Sanna,

   Vad skönt att huden blivit lite bättre 🙂 Jag skulle satsa på Correcting second concentrate, grymt fint serum som motar bort envisa plitor och gör huden mindre attraktiv för inflammationerna 🙂

   Kram/Yasemin

 69. Emma skriver:

  Har endel gropiga ärr, likt dem man kan få från just akne. Har du tips på hur man kan reducera dessa? Läser mycket om hur man kan behandla röda/missfärgade ärr, men mindre om just gropiga ärr. Har gjort kemisk peeling och microneedling på salong men det börjar bli en dyr historia och undrar vad ytterligare man kan behandla med? Tack 🙂

 70. Maria skriver:

  Min son som är 11 har sedan några månader problem med acne, lätt/måttlig enligt din beskrivning men verkligen mycket för sin ålder. Vilken hudvård rekommenderar du? Känns tidigt med syra, särskilt som att det är svårt att få honom att använda solskydd dagligen..

 71. Elin J skriver:

  Hej.
  Jag har väldigt många fula ärr pga lindrig vuxenacne. Finns det någon effektiv produkt för att behandla dessa eller krävs det att man går till en hudterapeut? Kram

 72. Svensson skriver:

  Tack för ett väldigt bra, faktariktigt, inlägg. Själv ätit isotretinoin mot akne och tycker det är fint att ni på Skincity även visar att hudvård inte hjälper mot all typ av akne, utan att man ibland måste vända sig till läkare. Det visar att ni är seriösa och faktiskt bryr er om era kunder mer än deras pengar.

  • Yasemin skriver:

   Hej,

   Tack själv, det värmer att du uppskattar inlägget. Hudvård räcker i många fall väldigt långt men är det svårare cystisk akne med ärrbildning så måste man se alternativen för att häva aknens framfart. Lycka till i din behandling, hoppas det du slipper en långdragen kur!

   Kram/Yasemin

 73. Anki skriver:

  Min son åt det för några år sedan. Var cirka 17 när han började. Hade fin hy i drygt 2 år. Sen kom det tillbaka. Fast inte i samma utsträckning. Nu kör han med paulas choice från er. Använt det cirka ett halvår. Men han tycker väl inte själv att det blivit så mycket bättre. Men han är inte sugen gå på nån mer kur läkemedel. Var inga trevliga biverkningar. Ont i leder och mycket annat.

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki,

   Ja det är ofta i den åldern det börjar. Bra att hålla dialog med läkaren och att man också har en bra rutin som hjälper huden mellan behandlingarna. Om inte Paula´s Choice räcker hela vägen så tycker jag ni kan kika på NeoStrata. Önskar sonen lycka till, vet hur jobbigt det kan vara både för dem och för oss föräldrar.

   Kram/Yasemin

  • Anki skriver:

   Har en annan bekant som ätit det i flera omgångar. Läkaren sa att endel får äta det flera ggr för att det tillslut ska försvinna helt!

 74. Karin skriver:

  Hej Yasemin,
  Väldigt bra inlägg.
  Min dotter har mycket akne, hon är 12 år. Har haft stora besvär sedan förra våren/sommaren. Jag klassar det själv som att hon har det du beskriver som måttlig/svår akne.
  Har rådfrågat hudläkare och vi har sedan ca en månad påbörjat kur med receptfritt läkemedel (en gel) från apoteket. Min undran är om jag kan kombinera det med att använda tex Skin perfecting 2% BHA från PC? Eller är hon för ung för det?

  Hur gamla är dina söner?

  Karin

  • Yasemin skriver:

   Hej Karin,

   Tack 🙂
   Jag skulle inte addera BHA också, utan helt gå på läkarens rekommendation. Däremot är det inte fel att addera en fuktcreme om ni inte fått tips av läkaren. Mina söner var båda 16/17 när de startade med Isotretinoin. Äldsta har slutat och huden är felfri. Yngre sonen jobbar med detta sedan en månad tillbaka.

   Hoppas dotterns hy snart är i balans. Lycka till!

   Kram/Yasemin

 75. Lisa skriver:

  Du skriver ingenting om hur ytterst viktigt det är att man inte planerar att bli gravid eller är gravid eller ammar när man äter isotretinoin. Det ger fosterskador och går rakt in i bröstmjölken. Det borde ni verkligen ta ansvar för att skriva, inte för att ni är den som står bakom receptet men för att det är sån enorm okunskap kring detta.

  • Yasemin skriver:

   Hej Lisa,

   Det stämmer att det man inte ska vara eller planera att bli gravid vid behandling av Isotretinoin. Det är ett läkemedel som skrivs ut av läkare och som kräver strikta restriktioner och övervakning. Av egen erfarenhet så vet jag att läkarna är väldigt noga med att informera om detta både till killar, tjejer, män och kvinnor (det finns säkert några undantag) men att det finns de som inte tar det på allvar. Lägger till det, man kan aldrig vara försiktig nog. Tack för din input!

   Kram/Yasemin