Bakuchiol – Växtrikets kraftfulla A-vitamin

 • | Yasemin

Retinol (A-vitamin) känner alla till, denna superingrediens som har bevisad effekt på pigmentering, akne och rynkor. En ingrediens som ändå klassas som ganska kraftfull, som många törstar efter men som inte alla inte klarar av att ha i rutinen.

psoralea corylifolia - bakuchiol

Psoralea Corylifolia, även kallad bakuchiol

Bio-Retinol

Här är det fortfarande ganska många som inte känner till att det finns ett alternativ, en s.k Bio-retinol som tas fram ur växtriket, närmare bestämt ur blad och frön från Psoralea corylifolia – en växt som länge funnits i ayurvedisk och kinesisk medicin då de sades ha fin effekt på att bota olika hudsjukdomar såsom eksem, melasma, skabb, kloasma för att nämna några. Denna A-vitamin heter Bakuchiol är en kraftfull antioxidant som stärker huden, har en bevisad lugnande effekt och reducerar ojämn hudton. Den är också bättre lämpad för en känslig hy eftersom den inte har samma bieffekt som traditionell A-vitamin kan ha på huden i form av irritation och torrhet.

En annan fin effekt av Bakuchiol är att det är en av få ingredienser som kan stabilisera retinol. Detta gör att retinolet blir mer effektivt vid en lägre koncentration och inte lika irriterande på huden.

Effekt och fördelar

 • Lugnar
 • Reducerar pigmentering
 • Stärker huden mot yttre påverkan
 • Passar känslig hy
 • Kraftfull men mer skonsam än retinol
 • Vegansk och därför perfekt för dig som föredrar växtbaserade ingredienser
 • Det naturliga alternativet till retinol
 • Kan kombineras med retinolprodukt
 • Gör inte huden ljuskänslig
 • Passar torr hy
 • Ok vid graviditet/amning

Produkter med Bakuchiol

Två fina exempel på produkter med bakuchiol är dessa två. De har lite olika konsistens och passar därför olika hudtyper.

Akademikliniken Pure Retin oil

Perfekt för den torra och någon känsliga huden som ändå vill jobba mer aktivt och få effekten av A-vitaminet. Denna kan du använda som separat serum eller droppa ner i din creme. Främst för natten.

Akademikliniken Pure Retin Oil

Denna är verkligen välanvänd, sliter den med hälsan 🙂

Paula´s Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment

Härlig lotionformula som passar de flesta hudtyper. Här har du även peptider som väcker cellernas specifika arbetsförmåga. Denna sammansättning är mer kraftfull och bör vänjas in i huden.

Paula´s Choice 0,3% retinol + 2% bakuchiol treatment

Paula´s Choice 0,3% retinol + 2% bakuchiol treatment konsistens

Lätt lotionkonsistens som smälter in i huden. Ingen doft.

Eftersom det är en ingrediens som jobbar på linjer, rynkor och spänst så är det viktigt med dagligt solskydd, om inte annat för att att få och att bibehålla de fina resultaten man jobbar upp.

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Bakuchiol – Växtrikets kraftfulla A-vitamin”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kirsten skriver:

  Hei! Jeg bruker r-retinoate intense om kvelden og Dermalift med bakuchiol om morgenen. Tåler begge produktene godt. Lurer på om det er mer effektivt mot tap av spenst i huden om jeg bruker retinolprodukt pluss bakuchiol samtidig? Eventuelt lagvis? Hvis jeg bytter ut Dermalift med PC’s retinol pluss bakuchiol, kan det i så fall brukes på dagtid, siden retinolprosenten er såpass lav? ( Jeg bruker alltid spf 50 uansett vær). Et siste spørsmål: r-retinoate er veldig dyr, har dere et serum som er like effektivt men mindre kostbart?

  • Yasemin skriver:

   Hej Kirsten,

   Innehåller en produkt både retinol och bakuchiol så är den väl anpassad och tillräckligt aktiv. För att inte stressa huden skulle jag avvakta med retinol från ytterligare ett märke. Har du känslig hy tycker jag du ska fokusera på en retinolprodukt, har du en tålig hy så kan du prova men att du backar direkt om du märker att huden inte uppskattar kombinationen. Paula´s Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment är främst avsedda för kvällen och med invänjning 🙂 Och fortsätt med spf på dagen, då är du safe!

   Kram,
   Yasemin

 2. Åsa skriver:

  Intressant, tack för inlägget!

  • Yasemin skriver:

   Hej Åsa,

   Kul att du gillade inlägget… Visst är det intressant att naturen har så mycket aktivt att tillföra i hudvård 🙂

   Kram,
   Yasemin