Vägen till den perfekta huden?

 • | Yasemin

Jag vill lugna eventuellt ångestfyllda hudvårdsintresserade en aning. En fråga jag ofta får är nämligen: Måste man verkligen ha 14-steg i sin hudvårdsrutin för att få resultat?

Svar nej.

badrumsskåp fullt av hudvårdsprodukter

Vi kan väl backa bandet lite. Det är ju väldigt inne med layering, att man ska jobba med flera serum samtidigt, adderar toner, essence och har dubbla rengöringar. Gärna en dag och en nattcreme. En andra nattcreme som man adderar ett par gånger i veckan som har mer krut. Flera dagcremer så man kan variera och välja vilken man känner för just den dagen, lite som att välja ett plagg i garderoben på morgonen… vill jag vara ”casual” eller mer festlig idag? Ren fukt eller lyster? Behöver jag understället på mig idag? Mer näring och rikare produkter? Allt för att uppnå den s.k ”perfekta huden”.. vad det nu är?

Tanken att anpassa rutinen efter hudens behov är ju målet. Behöver jag mer näring så är det ju väldigt bra om det finns en rikare creme eller en fuktmask i badrumsskåpet. Men är det ett måste med alla steg, alla extra cremer och serum? Nej det är absolut inget måste.

ett skrivbord fyllt av hudvårdande produkter

Mitt skrivbord är belamrat med produkter. Många säger att de antar att jag har en 14-stegs rutin dagligen och att jag maxar både morgon och kväll med tanke på alla produkter jag har hemma. Det hör till mina arbetsuppgifter att kunna delge konsistenser, dofter, känsla mm så det är viktigt att ha provat och känt på produkterna för att ge en rättvis bild.

Fokusera på hudens behov

Det första man ska fundera på är vad huden behöver. Vad vill jag jobba på i huden? Vad klarar huden av? OCH.. ha realistiska mål. Många finner en stress av alla tips på produkter som är så bra och fantastiska och har svårt att gallra och se om behovet verkligen finns? Jag själv är ju helt hopplös, trots att jag ändå är ganska kräsen och inte så väldigt lättsåld alla gånger så viker jag mig till slut och måste köpa. Behovet av produkten kan ju komma och då är det ju bra att ha den hemma. Sedan är man ju nyfiken till naturen och absolut vill prova 🙂

Jag har gjort en checklista nedan på vilka frågor man ska ställa sig om man är tveksam:

 • Har huden behov av produkten?
 • Vill jag lägga mycket tid på min rutin?
 • Kommer jag verkligen använda alla produkter jag köper?
 • Tror jag att huden kommer att må bra av fler produkter i rutinen?

Om svaret är ja på alla ovan så kan du absolut satsa på en större rutin men är du tveksam eller svarar nej på något så kan det vara bra att se över vad man har hemma och justera med det man har.

Soothing Cleanser från SkinCeuticals, Make P:rem Safe me. Relief Moisture cream och skincity skincare First Concentrate

Tre smarta, effektiva och prisvärda produkter som håller huden ren, balanserad, stärkt och återfuktad: SkinCeuticals Soothing Cleanser, SKINCITY skincare First Concentrate och Make p:rem Safe me. Relief Moisture Cream

Less is more

Många tror felaktigt att ju fler produkter man har desto bättre resultat. Det stämmer inte. Less is More är faktiskt inte fel alla gånger och krasst det allra bästa i vissa fall. Tänk svår akne eller en hy som är snustorr och/eller extremt känslig (rosacea, perioral dermatit, eksem, rodnad/irritation). Där ser jag faktiskt inga fördelar att ha mycket produkter från olika märken utan istället ha en liten, vältrimmad och anpassad rutin. Allt för att ge huden de bästa förutsättningarna att läka och komma i balans.

14-stegs rutin

Jag älskar att ha en stor rutin och jag vet att vi är många som gör det, men jag kan ärligt säga att jag inte använder 14-steg dagligen. Det händer då och då men det är inte så min vardagliga rutin ser ut. Jag vill ha få men effektiva produkter. Det ska gå snabbt till vardags. Har man varken akne eller känslig hy/eksem etc så kan man satsa på fler produkter om man har intresset, tiden och viljan. Lyxen att kunna välja serum för dagen är såklart härlig. Men man kan också känna att det dåliga samvetet kryper fram när det visar sig att man faktiskt inte använder alla produkter man köper. Vissa av dem blir stående i skåpet, man har inte riktigt koll på vad som står där längst bak på hyllan och när man väl hittar den halvfulla flaskan så har den passerat bäst-före för 2 månader sedan.

Man har ofta svårt att låta bli att köpa den nysläppta produkten som alla pratar om och vill såklart testa. Det är väl en del av människans nyfikenhet på det nya och okända. En slags inbyggd drivkraft att hela tiden sträva efter förbättring. Många tycker det är jobbigt att man ”måste” ha så många produkter i rutinen för att få ordning på huden. Alla har inte råd, vissa har inte tiden med alla stegen medan andra krasst inte är intresserade utan bara har sin creme för att slippa känna sig torr. Man måste se till de förutsättningar man själv har och vad man faktiskt vill och kan göra. En inre balans visar sig också med ett mer balanserat yttre.

Lyssna på och lär känna din hud och dess behov. Ju mer du lär dig om vad din hy tycker om och inte, desto snabbare kommer du att bli sams med den och hitta en bra rutin. Hudvård är och ska vara kul! Oavsett man väljer en större eller en mindre rutin så ska man tycka att det är roligt. Man ska känna sig nöjd och stolt över sin rutin. Finns det något bättre än känslan av en rengjord och väl återfuktad och sammetslen hy? Och vet ni, man kan uppnå helt fantastiska resultat med få produkter, bara du lyssnar på vad din hy vill ha.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 svar till “Vägen till den perfekta huden?”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Christel Sonninger skriver:

  Tack för svar! Min hy är redan mycket bättre. Jag tänkte att jag kan dela med mig: jag har använt ultra calming cleanser ifrån Dermalogica, sen har jag köpt ert egna ansiktsvatten Milk tonic som är helt underbar, first concentrate som jag inte kan vara utan, efter det Dermalogicas concentrate serum för känslig hy och sedan K- ceutic på dagen och Medik8 recovery på natten. Efter en vecka är den lugnad och återfuktad så nu ska jag våga mig på CE Ferultic igen. Gott Nytt År/ Christel

 2. Christel sonninger skriver:

  Hej Jasmine, tack för många bra inlägg. Jag har fått många bra tips av dig och nu behöver jag lite rådgivning. Jag använder Skin Ceutical CE F vitamin, HA intensifier och deras dagcreme Triplr Ripid Restore på dagen. På natten har jag Medic 8 Advanced Night. Har även testat Retinol nu det senaste så därför har man hy reagerat lite så nu har jag backat bandet lite. Min fråga är om jag ska byta c-vitamin nu under vinterhalvåret då min hy är torr. Dermalogicas eller Medic8 har jag funderat på. Jag har även beställt ultimate recovery intense ifrån medik8( som jag för övrigt inte hittade på er hemsida). Tacksam för svar. Mvh Christel

  • Yasemin skriver:

   Hej Christel,

   Tack för dina fina ord!
   Frågan är om det inte kommer räcka med att du tillför Ultimate recovery från Medik8. C E Ferulic ger bra med fukt. Om du ändå är nöjd med C E Ferulic i övrigt så skulle jag nog avvakta och se om det inte räcker med den nya cremen. För att komma upp i samma effekt som CE Ferulic skulle jag föreslå Super C30 från Medik8 men även den har medel återfuktning. Lite samma sak med Biolumin-C som är lätt i sin formula och inte lika närande i konsistensen.

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 3. Maria skriver:

  Kan du inte göra exempel på kortare hudvårdsrutiner som enda är effektiva. Kanske köra ett budget-mellan-lyx inlägg för varje typ av hudtyp eller för varje typ av ”hudmål ” eller varför inte båda. Tror det hade hjälpt många i denna produktdjungel 🙂 Känns ibland svårt att få in alla produkter i en rutin; peptider, niacinamide, C-vitamin, retinol, syror och fukt. Ibland känns det som att det blir lite kaka på kaka ex. har niacinamide i både min dag- och nattkräm, men använder enda en booster på kvällen men har hört att det kan vara bra att använda både morgon och kväll, men har redan 2-3 booster på morgonen så får liksom inte in det.

  • Yasemin skriver:

   Hej Maria,

   Bra input och kul att du hör av dig med önskemål! Det är inte alltid lätt med alla produkter men samtidigt är det heller inte så svårt. Man ska inte vara rädd att prova att jobba lite olika med sina serum/boosters. Några morgon, andra kväll till exempel.

   Tar detta till mig och ska kika på hur jag skulle kunna ta upp mindre rutiner då det blir enkelt och samtidigt passar flera hudtyper 🙂

   Önskar dig en riktigt fin jul!

   Kram,
   Yasemin

 4. Irene skriver:

  Hej, det bästa inlägget på länge! Du har så rätt. Bra att använda upp det man har innan man satsar på nya krämer. Visst är det svårt, men det känns skönt när man slänger en burk/flaska som är tom.